Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

DVD-ajánló: Oldboy (2013)

2014. március 29. - Lazók György

old-title.jpg

Amikor híre kelt, hogy az amcsik rá akarják tenni a mancsukat az Oldboyra, Chan-wook Park filmjének rajongóiban hamar felment a pumpa. Nem is kellett látniuk, hogy mi lesz belőle, még azelőtt az imdb mélyére pontozták, hogy eljött volna a premier napja. Mivel a koreai változat nem tartozik a kedvenceim közé, az újrafeldolgozásban közreműködő Spike Lee-t és Josh Brolint viszont csípem, előítéletek nélkül vártam filmjüket, sőt drukkoltam annak, hogy a remek alapsztoriból valami újat és egyénit alkossanak. Nem tették meg. Az Oldboy 2013-as verziója apróbb változtatásokkal, de ugyanazt a történetet mondja el. Adva van egy fickó, akit egy nap elrabolnak és nem kevesebb, mint húsz évig tartanak fogva látszólag minden ok nélkül. A lecsúszott, iszákos Joe Doucett (Brolin) az eltelt idő alatt keményen megváltozik. Testileg és lelkileg is megedződik. Amikor egyszer csak kiengedik, bosszúra szomjazva elindul, hogy válaszokat kapjon és megtalálja felcseperedett lányát. Közben döbben rá, hogy az, aki kitervelte az elrablását, még nem fejezte be a vele folytatott játszmát. 

old-4.jpg

Az újrafeldolgozást alkotóik sokáig azzal védték, hogy nem az érinthetetlennek tartott filmet, hanem az annak is alapul szolgáló mangát akarják hűségesen vászonra vinni. Ez faldumának bizonyult. Egy remake a legrosszabb, amit tehet, hogy felköhögi az eredeti film legemlékezetesebb részeit más köntösben, és az új Oldboy is pontosan ezt teszi. A polipzabálást ugyan nem meri bevállalni, de az egyetlen hosszú snittből álló kalapácsos bunyót megkapjuk. Az, hogy tíz év után nem tudtak semmit kitalálni, amivel akár ezt, akár más részt frissebbé tehettek volna, elárulja, hogy miféle alkotással van dolgunk. Ugyan Spike Lee is szerzői filmes, akinek megvan a maga látásmódja, ám az Oldboy nem az ő története és egy idő után meg se próbálja a saját hangját belevinni. Gyakran volt az az érzésem, hogy rendezhette volna akárki más is. Lee néhány jellegzetes vizuális megoldása felsejlik és képileg az Oldboy végülis rendben van, de a tartalommal való megtöltés teljesen elmarad. A hírek szerint a stúdió parancsára kivágtak több mint fél órát, ami a karakterekkel foglalkozott. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért annyira kidolgozatlanok a szereplők, ám érzésem szerint az egész megközelítés hiányos volt. 

old-2.jpg

A történet fontos része lenne az őrület, de ebbe igyekeznek nem belemenni. Míg az eredeti verzióban a főszereplő láthatóan belezakkant fogvatartásába és teljesen más ember vált belőle, itt arra helyezik a hangsúlyt, hogy rájön milyen fontos számára a lánya és ez ösztönzést ad neki, hogy összeszedje magát. Josh Brolin fizikálisan mindent belead, hogy az átalakulása erőteljes legyen, ám a hatás mégis elmarad, mivel lelkileg annyira leegyszerűsítik a folyamatot, hogy a színésznek egyszerűen nincs mivel dolgoznia. Nem jön át az se, hogy mennyire a mániájává válik a bosszú, így pedig nem marad más, csak egy rejtély, melynek a megoldása kerül a középpontba a hátralévő időben. Amit az új verzió megőrzött az eredetiből, az az erőszakosság, de még ezzel se tud mit kezdeni. A véres jelenetek olyan esetlenek, hogy hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az akció nem Spike Lee világa. Érezni, hogy nem tudja teljesen komolyan venni ezeket a részeket, ezért még azok a pillanatok se ütnek, melyekben a brutalitás látványosan feltör. Ilyen például mikor Josh Brolin végre megtalálja azt az embert, akit megbíztak, hogy tartsa évekig lakat alatt és megkínozza. A jelenetnek mind a főszereplő, mind a néző számára hatalmas elégtételt kellene nyújtania, ám akkor se folyhatna le érdektelenebbül, ha recepteket cserélnének.

old-3.jpg

A film Josh Brolinon kívül egy halom többre érdemes színészt veszteget el. Elizabeth Olsen, aki üstökösként robbant be a köztudatba a Martha Marcy May Marlene-nel, lehetőséget se kap az érvényesülésre. A szerepével kapcsolatban utalnak függőségi problémákra, de ez megmarad említésszinten. Ha nem volna a befejezés, csak a kötelező csaj lenne, akivel a főszereplő alkalomadtán összejöhet. A Maffiózók óta parlagon heverő Michael Imperioli a legjobb barátot játssza, többet nem is lehet elmondani róla. Samuel L. Jackson felbukkanása nosztalgiát kelthetne a Spike Lee-rajongókban, hisz régen többször együtt dolgozott vele, ám ezt kizárja az unottság, amivel lenyomja rövidke jeleneteit. Az Oldboy legnagyobb mellényúlása Sharlto Copley (District 9), aki úgy ripacskodja végig kulcsfontosságú szerepét, mintha egy ’60-es évekbeli Bond-film főgonoszát játszaná. Egyetlen mentsége, hogy a karaktere annyira rosszul van megírva, hogy abból bajosan lehetett volna bármi értékelhetőt kihozni. Az Oldboy nem csupán egy újabb felesleges remake, hanem egy alaposan elhibázott. Bár a rajongók körében eleve hendikeppel indult és csak akkor lett volna esélye a létjogosultságra, ha minimum korszakalkotóan zseniális, de attól annyira távol áll, amire még én se számítottam. Hiába az izgalmas sztori, a tehetséges színészek és a neves rendező, a film jobb pillanataiban is csak egy átlagos thriller szintjét üti meg. Hiányzik a legfontosabb, az érzelmi kohézió. A nagy csavartól már az eredeti változatban se voltam elszállva, ám azok számára, akik nem számítanak rá, a meglepetés ereje és a vele járó sokkhatás legalább egy rövid időre elhitetheti, hogy megérte végigszenvedni a történetet. 

ÉRTÉKELÉS: 40%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr455883454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.28. 16:17:01

És akkor hol marad ugye az egyik legdurvább csavar, amire látatlanban is fogadni mertem volna, hogy nem merik a történetben hagyni... Pedig sok mindent megvilágított motivációk terén (mindkét oldalról).
Jó film a dél-koreai Oldboy, de nagyon nehéz darab (mondjuk amúgy nekem A bosszú ura a "kedvencem" az egyébként valójában nem is létező trilógiából. Kegyetlen, sötét, a film közben szinte elvárja az ember, hogy a srác minél durvábban ossza a halált - miközben hát az a helyzet, hogy Pierre Richard-szintű szerencsétlen fazonról van szó, akinek semmi sem jön össze. Nyomasztó egyvelege a thrillernek, némi horrornak és valami abszurd "humornak").

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.28. 18:28:04

@Tralfamador75: Hát igen, az új verzióban az átvariált motivációk szerintem se klappolnak. Az eredeti Oldboy rendezőjétől a Stoker-t láttam még. Hangulatilag érdekes volt, de a sztori meg a főszereplő csaj halálba idegesített.

2014.04.29. 04:01:15

@J. Bauer: A Joint Security Area-t szerintem nagyon érdemes megnézni tőle. Nem elég, hogy jó film, de I Jonge (Lee Young Ae meg ahogy még szokás írni) az egyik szereplője %D
Európai szemmel nézve is befogadható és megérthető film.
A Stokert nem láttam, úgy tűnik, érdemes lenne megpróbálkoznom vele.
süti beállítások módosítása