Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Indiana Jones és a végzet temploma (1984)

2014. április 01. - Lazók György

indy2-1.jpg

Steven SpielbergGeorge Lucas és Harrison Ford alkotta trió Az elveszett frigyláda fosztogatói után három évvel szállította le a második kalandot, melyből sajnálatosan kimaradt az első részt író Lawrence Kasdan, mivel épp saját rendezésével, A nagy borzongással volt elfoglalva. A helyét William Huyck és Gloria Katz vették át, akiknek a legismertebb munkája a Lucas rendezte nagysikerű American Graffiti. Az Indiana Jones és a végzet temploma – mely valójában prequel – sokáig a filmsorozat fekete bárányának számított. Lucas szeme előtt egy sötétebb és erőszakosabb folytatás lebegett, amit Spielberg harsányabban jelenlévő humorral kompenzált. Ennek az lett a következménye, hogy a film a felnőtteknek gyerekes, a kölyköknek meg ijesztő lett. A résznek szerkezetileg is megvannak a hullámvölgyei: előbb őrült módon felpörög, majd elszunyókál, hogy aztán megint a kalandok közepébe rántson. A fele játékidő eltelik mire a címben jelzett templomig eljutunk, a történet pedig végre sínre kerül.

indy2-2.jpg

A Végzet temploma, sőt az egész széria legirritálóbb szereplőjének lehetne megszavazni Willie Scottot, ezt a beképzelt, rikácsoló libát. A nő csak az eredeti magyar szinkronnal elviselhető, ott ugyanis Eszenyi Enikőnek csodával határos módon sikerült kihoznia belőle azt a humort, amit az alkotók elérni szándékoztak vele. Az énekesnőt játszó Kate Capshaw - a rendező későbbi felesége - amúgy egyáltalán nem rossz. Az évődésének Harrison Forddal megvannak a maga pillanatai, amikor pedig bajba jutott szépség lesz, már kifejezetten vonzó jelenség. Az, hogy Picur (Ke Huy Quan - Kincsvadászok) vajon miért került bele a folytatásba nem nagy rejtély, ám sokkal jobban bevált, mint a hős oldalára kötelezően odarakott gyerekek szoktak. Korára fittyet hányva majdhogynem egyenrangú társává válik Indiana Jonesnak. A köztük lévő egyszerre apa-fiúi és haveri kapocs a film igazi érzelmi hajtóereje. Amikor a sötét álmából visszatérő Indiana rákacsint, az minden alkalommal mosolyt csal az arcomra. 

indy2-3.jpg

A nyitányra a Bond-filmekből átvett hagyomány jegyében ismételten nagy gondot fektettek. Akadnak bolond ötletek, mint amilyen a musicalbe átcsúszó főcím, de a sodró lendület mellett ezek aligha tudnak kizökkenteni. A Spielbergre jellemző játékosság az egész filmen tetten érhető. A Frigyláda kígyói és pókjai után ezúttal bogarak teszik próbára az ingerküszöbünket, valamint egy groteszk indiai díszvacsora az elképzelhető leggyomorforgatóbb fogásokkal. Amikor megint beindul az akció, Spielberg szárnyal. Innentől tételesen felsorolhatnám az összes mozgalmasabb jelenetet, mert mind említést érdemelne. A humor, a kaland és a horror a sorozat legjobb hagyományai jegyében keveredik bennük. A Shankara kövek legendája inkább a mese, mint a misztikusság irányába viszi a történetet, amit gyerekként jobban értékeltem, a gyilkos szekta vezére, Mola Ram (Amrish Puri - hazájának legfoglalkoztatottabb rosszfiúja lett a szerepnek köszönhetően) viszont felnőtt szemmel is félelmetes. Az Indiana Jones és a végzet temploma véleményem szerint egyáltalán nem hozza szégyenbe a szériát, mint azt egyesek állítják róla. Vannak hibái, kevéssé sikerült, mint az előző rész, de Spielbergék túl jó formában voltak ahhoz, hogy elszúrják.

ÉRTÉKELÉS: 80%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr25886944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.28. 21:41:35

érdekes, hogy ehhez bezzeg senki sem írt, én sose gondoltam, hogy ez a rész rossz lenne, csupán nem olyan jó mint a másik kettő, vagyis a trilógián belül "rossz"

alapvetően a McGuffinnal van a gond, a Frigyládáról, meg a Grálról hallott az európai, amerikai ember, de a Shankara kövekről? ugyan már kit érdekel ez? és emiatt hiába játszódik az egész film egzotikus tájakon nem tud bevonni annyira mint a másik két rész, kellett volna egy európai kitérő, és Willie Scott tényleg a legidegesítőbb picsa az egész sorozatban (nyúlj be teeeeeeeeeeeeeeee)

Dan Aykroydot megtaláltad?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.09.28. 21:54:51

@scal: Jah, ő a szerelő, aki az elején a repülőgéphez kíséri Fordékat, viszont csak DVD-n ismertem fel. VHS-felbontás mellett, ha megölnek, se sikerült volna.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.28. 21:59:00

@Lazók György: VHS-en és az első részben az I Love YOU feliratot se csekkoltam a csaj szemhéján :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.09.28. 22:10:29

@scal: Hát, végülis a lényeg az, hogy Indiana Jonest láttuk. :)
süti beállítások módosítása