Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

DVD-ajánló: Világvége (2013)

2014. április 04. - Lazók György

world-title2.jpg

Abban a szerencsében volt részem, hogy teltházas moziban nézhettem meg a vicces és véres Cornetto-trilógiát lezáró alkotást, mely a rendező magyarországi népszerűtlensége miatt hivatalosan csak lemezen jött ki. A trió első darabja, a Holtak hajnala remake sodrában érkező zombis vígjáték, a Shaun of the Dead a maga idejében nagy kedvencem volt, viszont az akciófilmes klisék előtt fejet hajtó, de inkább kisvárosi krimiként funkcionáló Vaskabátok már felemás élményt jelentett. A rendező Edgar Wright ezúttal a sci-fire, azon belül is az inváziós/testrablós alműfajra szabadította rá a Simon Pegg-Nick Frost párost, akik megint teljesen másképp viselkednek, mint azt a józan ész diktálná. 

A Shaun felállása köszön vissza fordított szereposztásban: most Simon Pegg a felelőtlen lúzer, akit barátai már inkább tehernek éreznek. A kocsmázós marathon, aminek okán újra összetrombitálja gyerekkori cimboráit se más, mint egy kétségbeesett próbálkozás, hogy újraélje az ifjúságát. Pegg szenzációsan hozza a suli lecsúszott királyát, aki valójában szörnyű barát, mégis annyira lelkesen veti bele magát az éjszakába, hogy muszáj követni. A szereppel jár, de a színész akaratlanul is háttérbe szorítja a többieket. Az általa játszott Gary King (mi más) egyedül akkor válik kissé irritálóvá, amikor a legnagyobb zűrben is erőltetetten ragaszkodik a kocsmatúra befejezéséhez.

world-1.jpg

Világvége sokáig semmi jelét nem mutatja a sci-finek, majd úgy szabadulnak el benne a gyilkos robotok, mint a vámpírok az Alkonyattól pirkadatigban. Wright sokat fejlődött az akciójelenetek rendezésében. Ezt mutatta már a mozikban a közreműködők lelkes próbálkozása ellenére megbukott, utóbb mégis kultikus státuszba lépett Scott Pilgrim a világ ellen is. Bár nincs sok belőlük, de az a pár összecsapás a robotokkal fergeteges lett: olyan eszement zúzás, amit képtelenség röhögés nélkül megállni. A sci-fi műfajra nem ugyanazzal a frissességgel, rajongással és lenyűgöző ismerettel vetik rá magukat az alkotók, mint a Shaun of the Deadben a horrorra, de több utalást felfedezhetnek a hozzáértők. Felsejlik a zsáner több régi darabja a kevéssé ismert, 1975-ös A stepfordi feleségektől kezdve a méltán alapfilmmé kinőtt A dologig bezárólag, de a középpontban inkább a régi barátok között felszínre kerülő tüskék és úgy általában az emberiség hülyesége áll. Apróbb meglepetésként az idegenek nem hódítási, hanem jószándékú civilizálási célzattal érkeznek, de mint az kiderül, mi erre teljesen alkalmatlanok vagyunk. 

world-2.jpg

A film feszessége sajnos nem enged a történetben rejlő maró irónia kidomborodására időt. Akkor éri el a csúcsát, amikor a felsőbb intelligencia - angolul a Cornetto-trilógia visszatérő szereplőjének, Bill Nighynek hangján - megpróbálja a csontrészeg Pegget meggyőzni az igazáról. A találó és kellőképpen szokatlan befejezés ellenére a film első fele határozottan jobban sikerült a másodiknál, de ezt szinte már megszoktam a rendezőtől. A kisebb hibák ellenére a film hangulata rendesen elkapott és összességében nagyon élveztem ezt a Világvégét. A dumák szellemesek, a színészek felszabadultak, a köztük lévő dinamika pedig hatalmas lökőerőt jelent. A filmet rendező Edgar Wright őrült jó mókára hív, mely olyan, mint egy remek buli a régi haverokkal. Csak ajánlani tudom, hogy csatlakozzatok hozzájuk erre a felejthetetlen éjszakára!

ÉRTÉKELÉS: 80% 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr355913991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.28. 21:23:27

nekem is nagyon tetszett, lényegében ezzel a filmmel fedeztem fel Pegget magamnak, utána zsinórban megnéztem tőle mindent amit csak lehet, nekem a Faszkabátok is nagyon tetszik, és éppen a Shaun jött be legkevésbé, de valszeg mert sose rajongtam a horror zsánerért

ennél a filmnél én is úgy voltam vele az első fele annyira jó kritika, hogy már már zavart a második felére bejövő sci-fi szál
süti beállítások módosítása