Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

True Lies - Két tűz között (1994)

2014. április 06. - Lazók György

lies-1a.jpg

Az Erőnek erejével és a Stallonével közös Szupercella után Arnold Schwarzenegger legutóbbi filmje is keményen alulteljesített a kasszáknál. A hírek szerint a Szabotázs hozzánk már csak DVD-n jut el. Teljes bizonyossággal levonható a keserű végkövetkeztetés, a kiöregedett Schwarzenegger nem képes a mozikba csalogatni az embereket. Húsz évvel ezelőtt még egész más volt a helyzet: ő volt a legnagyobb akciósztár, akinek, ugyan néha akadtak mellényúlásai, de, ha új filmmel jött ki, az eseménynek számított. Abban, hogy az egykori testépítő idáig jutott, nagy része volt James Cameronnak, akivel az első két Terminátor-filmet forgatta. Az 1991-ben bemutatott második rész minden addiginál magasabbra röpítette az ázsiójukat, ezért, amikor újra közös projektbe fogtak, számítani lehetett, hogy az nagyot fog szólni, azt viszont aligha gondolta bárki, hogy ez lesz az utolsó klasszikus akciófilmjük.

lies-4.jpg

A True Lies – Két tűz között egy francia vígjátéknak, a Titkolt titkosügynöknek az újrafeldolgozása, melyet a mifelénk is népszerű Zsaroló zsaruk rendezője, Claude Zidi jegyzett. Az első gondolatom annak idején az volt, hogy minek kell megint egy francia sikerfilmet lemásolni, azonban James Cameron ennél jóval többet tett. Úgy felturbózta, mintha mindig is Schwarzeneggernek lett volna kitalálva, pedig eredetileg a főszerepet a teljesen más egyéniséggel rendelkező Thierry Lhermitte játszotta. Az új verzió árnyékában Claude Zidi filmje mára szinte teljesen elfelejtődött, a True Lies annyira túlnőtt rajta, hogy magam is hajlamos vagyok megfeledkezni róla, hogy újrafeldolgozás.

A sztori alapjai megmaradtak. Harry Tasker (Schwarzenegger) hivatásos szuperkém, aki munkáját nagystílűen végzi. Bevetés közben még arra is jut ideje, hogy tangót lejtve elcsábítsa az est legszebb nőjét, hogy aztán egy jól időzített robbantással biztosítson magának kiutat. Akár James Bond is lehetne, ám vele ellentétben otthon egy család várja. Unatkozó neje (Jamie Lee Curtis) kalandot keresve egy magát éppen titkosügynöknek kiadó nőcsábász autókereskedő (Bill Paxton) hálójába kerül. Amikor ezt Harry megtudja, a teljes kémhálózatot igénybe veszi, hogy utánajárjon annak, hogy a felesége tényleg megcsalja-e. 

lies-2.jpg

A True Lies annak ellenére hibátlan egységet alkot, hogy rendre látványos műfajváltásokon megy keresztül. A kezdés akármelyik James Bond-filmnek a díszére válna, nem egyet le is aláz közülük. Cameron első és mostanáig utolsó akció-vígjátéka volt ez, ami nagy kár, mivel olyan remekül hangolja össze a két zsánert, hogy azt tanítani kellene. Úgy építi fel lépésről-lépésre a feszültséget, hogy közben a legnagyobb könnyedséggel oldja jól időzített poénokkal. Az, hogy mennyire ért az akcióhoz talán felesleges bemutatni, de az megér egy mondatot, hogy a True Liesban milyen szép fokozatosan emeli a tétet minden alkalommal. A film végén bevetett trükkarzenál még mai szemmel is lefegyverzően hat. Nem véletlen, hogy, amikor 2006-ban az M:I-III egy hasonló akciójelenettel állt elő, mindenki azonnal a True Liest kezdte emlegetni. Nincs ok a szerénykedésre, a film látványában korszakának etalonja.

lies-7.jpg

A technikailag maximálisan felkészült Cameron nem is az akciók kivitelezése miatt aggódott, hanem, hogy a film humora vajon működni fog-e. Az igazat megvallva egy-két olcsó poén becsusszan, amúgy a True Lies vígjátékként is nagyszerű szórakozást nyújt. Cameron egyszerre képes komolyan venni a kémek és terroristák világát miközben ki is parodizálja őket. Amikor a főgonosz (Art Malik) egy rögzíteni kívánt nagymonológban adja elő fenyegetését, a kamerából épp kifogy a töltés. A pillanatban rejlő gúny messzebbre mutat egy sima viccnél, másrészt viszont a film szándékoltan nem törekszik többre egy képregény összetettségénél. A kémfőnök Charlton Heston kinézetét is egy nevezetes képregény-figura, a Bosszúállók főnökeként ismert Nick Fury ihlette.  

James Cameron nagy tehetséggel épít színészeire. Arnold Schwarzeneggert ugyanolyan jól tudja érvényesíteni akcióban, mint komikus szituációkban, a True Lies mégse csupán az ő filmje. Cameron szokott adni az erős női karakterekre. A Jamie Lee Curtis játszotta feleség kezdetben csak háttérszereplő, ám a rendező egyre jobban bevonja őt a cselekménybe, mígnem bámulatos változáson megy keresztül. Egy jelenet során Curtis a szemünk előtt válik szürke háziasszonyból bombázóvá. Curtis színészileg is ragyogóan adja elő az átalakulást, az ezt követő erotikus táncával pedig egy évtizeddel meghosszabbította helyét a szexszimbólumok között.

lies-3.jpg

Arnold Schwarzenegger és Jamie Lee Curtis kettősén túl még sokakat lehet a True Liesban dicsérni. Tia Carrere hihetetlenül dögös femme fatale. További karrierjét nagyrészt ennek a filmnek köszönheti, akárcsak a komikus mellékalakként meglepően jól funkcionáló Tom Arnold. Ami Schwarzenegger pályáját illeti, az innentől kezdett erőteljesen negatív irányba váltani. Az új trendekkel nem tudta tartani a lépést. A filmjei sokba kerültek, de egyre kevesebbet hoztak. Utolsó sikere a Terminátor 3 volt, azt is inkább a neve adta el. James Cameron a világ királya lett a Titanic által, az Avatarral pedig a 3D technika úttörője, elbeszélőként viszont biztonsági játékot űző alkotóvá vált, aki történeteit alárendeli a széles tömegek igényeinek. A True Lies, ha leválasztjuk róla a külsőségeket, még akkor is egy pazar műfajkoktél, amit bármikor szívesen megnézek. Ugyanezt a rendező újabb filmjeiről – rekordbevételek ide vagy oda – nem tudom elmondani.

ÉRTÉKELÉS: 100%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr35890369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.07. 15:50:30

ez a film valamiért sose fogott meg. Nem jobb, nem rosszabb, mint a többi arnie film nekem mégse jön be.

McKinney 2014.06.28. 22:55:30

Imádtam Curtist ebben. Hiteles osztálytárs-szigorú-anyukája, oszt egyszer csak ledobja a textilt huhh.... és b@szott jól kinéz!
Svarci már inkább rezgeti a lécet, a záró akció a repülőn ugrálással meg a hózentrógerrel rakétázással egyenesen bollywood határait feszegeti, annyira vásári. Habár láttunk hasonlót azita a diehard4- ben is
süti beállítások módosítása