Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

A sebezhetetlen (2000)

2014. április 23. - Lazók György

un-2.jpg

A ’90-es évek végén M. Night Shyamalan Hatodik érzékkel szinte a semmiből robbant be a köztudatba. Kevés film befejezése váltott ki ekkora hatást. Az író-rendezőt hamar azonosították a csavaros végkifejlettel, így újra és újra szolgálnia kellett eggyel, melynek egyre kevésbé tudott megfelelni. Már a Hatodik érzéket követő A sebezhetetlennél akadtak negatív visszajelzések, melyek a Jelekkel és A faluval tovább szaporodtak. Shyamalan saját hírnevének és duzzadó egójának áldozata lett. Filmjeivel mindinkább egy világmegváltó üzenetet is megpróbált lenyomni a közönség torkán. A kezdetben új Spielbergként is emlegetett rendező kezdett nevetség tárgyává válni, hírnevét azóta se hozta helyre. Mai napig A sebezhetetlen az utolsó időtálló alkotása, mely azt igazolja, hogy nem egyfilmes rendező.  

A film a Hatodik érzék szellemi testvérének is tekinthető. Nem csak a rendező védjegyének számító duplafenekű befejezés okán, hanem teljes felépítésében. Akárcsak a halottakat látó kisfiú, úgy főszereplőnk, David Dunn (Bruce Willis) is fokozatosan megtanul bánni különleges képességeivel, majd ezek segítségével megold egy ügyet. A történet közben ugyanúgy az emberi kapcsolatokról is szól. A főszereplő azzal, hogy tisztába jön önmagával, képesnek érzi magát arra is, hogy rendezze családi problémáit. A két film között annyi a közös pont, hogy Shyamalant akár az önismétlés vádja is érheti, azonban alkotása többet nyújt a Hatodik érzék egy variációjánál.

un-3.jpg

A sebezhetetlen a misztikus thriller álcája mögött igazából egy szuperhős-film. Quentin Tarantino, aki nagy rajongója, fogalmazta meg a legfrappánsabban: szerinte a történet azt meséli el, hogy mi lenne, ha Superman köztünk élne anélkül, hogy tudná, ő Superman. A film érett megközelítésével jócskán megelőzte az új típusú, sötét és reális szuperhős-filmek özönét. Shyamalan úgy emeli át a képregények világát a sajátjába, hogy kiszedi a felnagyított elemeket és szimplán az emberi történetre összpontosít. Ennek visszaütője, hogy hőstörténetének tulajdonképpen csak a bevezetőjét mondja el, a többit egy durva mozdulattal levágja. A film befejezése bár nagyon jól ki van gondolva, de a végére aggatott feliratok csak lógnak a levegőben anélkül, hogy valódi beteljesülést nyújtanának.

David Dunn könnyen lehetett volna egy unalmas, szenvelgő figura, de Bruce Willis tökéletes választásnak bizonyult az eljátszására. A színész tud teljesen átlagos és gyarló lenni, a következő pillanatban viszont már ott látjuk benne a szunnyadó hőst. Nem kevésbé hálás szerep jutott Samuel L. Jacksonnak, a porcelánnak, aki David Dunn tökéletes ellentéte. Elijah Price a képregények megszállottjaként egész életében magyarázatot keresett arra, hogyan születhetett olyan törékenynek. Akárcsak David, a helyét keresi a világban, melyben genetikai rendellenessége rendkívül sebezhetővé teszi. Két pólust testesítenek meg, a köztük lévő kapocs, sőt szükségük a másikra a történet legérdekesebb része.

un-5.jpg

A Willis-Jackson páros mellett mindenki más háttérbe kényszerül. Még a főszereplő kapcsolata is másodlagossá válik őt istenítő fiával, akit Spencer Treat Clark játszik nagyszerűen. A srác balszerencséje, hogy alakítására Haley Joel Osment brillírozásának árnyéka vetült, így nem kapta meg érte az őt megillető kreditet. Nála is rosszabbul járt Robin Wright Penn. A feleség bármilyen valóságos személyiség, jelenetei pedig elég jól megírtak ahhoz, hogy ne váljon a családi szál se nyúlóssá, se nehézkessé, mégse tud kitűnni. Valahogy mindig a háttérből lép elő, majd, ahogy szép visszafogottan előadta a mondókáját, gyorsan vissza is tér oda.

Ami a legerősebb A sebezhetetlenben, az a rendezés. Megkockáztatom, hogy Shyamalan jobb formában van, mint a Hatodik érzék idején. Bámulatos, mennyire uralja a jeleneteket. Ahogy a kamerával játszik és elkapja a pillanatokat, tényleg úgy tűnik, jó úton van, hogy a nagyok közé lépjen. Csupán a képek elbeszélő erejére támaszkodva többet mond el egyetlen beállítással, mint más egy komplett monológgal. A vonatbalesetből frissen magához térő David jelenetei mesteriek. Nem különben az mikor Elijah egy férfit üldözve sietve le akar menni egy lépcsőn. A hétköznapi mozdulatsor, mely Elijah számára potenciális sérülésveszélyt hordoz magában, csordultig megtöltődik feszültséggel.

un-7.jpg

A sebezhetetlen keresztje, hogy a végső csavar nem ütött akkorát, mint a Hatodik érzék esetében, ezért az egész filmet csalódásként könyvelték el. Időbe telt, mire az emberek felfedezték maguknak, ám DVD-n már olyan népszerű lett, hogy azóta nem egyszer felmerült, hogy a rendező folytatja David és Elijah történetét. Az, hogy ebből lesz is valami, mostanra szinte teljesen kizárt. Ahogy a helyzet Shyamalannal jelenleg áll, jobb is, ha békénhagyja a filmet. Nem állítom, hogy A sebezhetetlen hibátlan lenne, a Hatodik érzék egységesebb élményt nyújt, mégis sokkal többször fordult meg a lejátszómban, mint a világhírű kísértethistória. A magyarázat azt hiszem, abban rejlik, hogy azokban a pillanataiban, melyekben igazán jó, még a nagynevű elődöt is lepipálja.

ÉRTÉKELÉS: 80%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr946015152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.24. 08:55:46

nekem ez jobban tetszik, mint a hatodik érzék, lehet a képregényesebb témája miatt, de jobban az biztos.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2014.04.24. 09:45:50

Szerintem is jobb, mint a Hatodik érzék. Már elsőre is betalált, nem kellett érlelnem.
Sokan szidják Shyamalant, de én imádtam a Jeleket is, sőt a téma miatt még az Eseményt is. Mondjuk itt nagyvonalúan elsiklottam a színészi teljesítmény felett. :D

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.04.24. 12:48:09

bármennyire is gagyik Shyamalanan új filmjei, a sebezhetetlen nagyszerű munka. na nehogy meg is nézzem ma este...

Globetrotter2014 2014.04.28. 14:13:27

A hatok érzéket nehéz űberelni, pont a never seen it coming hatás miatt.

Kövezzetek meg de én a Devilt is jobban élveztem, mint ezt.

Szuperhős filmnek nem eléggé az, SWhyamalyannak itt le kellett volna állnia azzal hogy mozisorozatot csinál a Meghökkentő Mesékből...

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.28. 18:30:47

@ZF2: A Hatodik érzés elsőre nagyobbat üt, az tény, de csak elsőre. A Devil nem rossz, voltak benne jó pillanatok, ám másodszorra már nem nézném meg.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.01. 00:01:45

hát szerintem is csak egy Hatodik Érzék újra, és kövezz meg de ennél sokkal jobban tetszett a Jelek, a faluz, de még az Esemény is

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.10.01. 08:19:54

@scal: Júúúúúúúúúj......
Ezzel az erővel azt is mondhattad volna, hogy Jehova.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.04. 23:07:19

@Lazók György: tényleg nem értem miért utálja bárki az Eseményt, szerintem borzongató belegondolni (bár van egy alapfélelmem gyerekkoromból hogy a növények életre kelnek és megesznek :D)

a Jelek meg hát beszarás a jelenet a kukoricásban (bár van egy alapfélelmem gyerekkoromból, hogy jönnek az UFÓK és elvisznek, a Nulladik Típusú találkozások megtették a hatásukat)

a Falu meg az mondjuk annyira nem jött be, a vége is kiszámítható volt, de azért nem olyan rossz

a két legrosszabb a Léghajlító, meg a Lány a vízben, az After Shavet még nem mertem megnézni

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.10.05. 09:43:58

@scal: Az eseményben, a Jelekben és A faluban közös - legalábbis számomra -, hogy a misztikum összeomlott és izgalom helyett az élmény átfordult valami olyasmibe, amit akkor éltem át, amikor belenéztem egy brazil sorozatba: megfelelő hangulatban egy ideig fetrengve röhögök a színészeken, a sztorin, meg a dialógokon, aztán már én szégyellem magam a készítők helyett, hogy ezt komolyan gondolták.

Amúgy ajánlom ezt a videókritikát a Jelekről, kegyetlen nagy:

www.youtube.com/watch?v=jTx7wAvilgM

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.27. 09:30:37

ki nem állhatom ezt a buzit :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.10.27. 10:20:55

@scal: Szerintem jó arc. A mostani videóit már hajlamos túlkomplikálni, de a régiek között van pár (pl. Twister; Mortal Kombat), amit már nem egyszer megnéztem, és mindig szétröhögöm magam rajtuk.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.27. 22:23:05

@Lazók György: tartok tőle, ha a Mortal Kombatról nem laudációt fogalmazott meg, és ezt látom is felkeresem és megetetem a letépett heréit a szájával
süti beállítások módosítása