Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Szükségállapot (1998)

2014. május 28. - Lazók György

siege-title.jpg

A szeptember 11-i terrortámadás után az amerikai stúdióvezetők első dolga az volt, hogy eltolják az összes filmjük premierjét, ami a terrorizmus témáját érinti, és ahonnan csak tehették, kiretusáltatták az ikertornyokat. Ugyanekkor a kölcsönzési listák élére ugrott egy a maga idejében elsikkadt film, a Szükségállapot, mely ijesztő életszerűséggel mutatja be, hogyan válik New York terror sújtotta övezetté. Edward Zwick alkotása valós eseményekből, éppen a World Trade Centert célzó első robbantásos merényletből indul ki, ám ez történetében csak gyújtópontja egy láncreakciónak, melynek során a szabad világ védelmében pont a demokráciát áldozzák be.  

Az Osama Bin Landenről mintázott terroristavezért, Achmed Bin Talalt az amerikai kormány titokban foglyul ejti, fanatikus hívei válaszreakcióként pedig minden korábbinál nagyobb támadási hullámot indítanak el. Elsőként egy zsúfolt busz robban fel New York utcájának közepén. Az FBI terrorellenes nyomozócsoportjának a vezetője, Anthony Hubbard (Denzel Washington) embereivel viszonylag hamar elkapja a tetteseket, azonban máris új sejt lép ezzel működésbe. A megoldást sürgető kormány Devereaux tábornok (Bruce Willis) irányítása alatt katonai csapatokat küld a városba, mely csak tovább mélyíti a helyzet súlyosságát. 

siege-1.jpg

Edward Zwick korábban olyan filmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint Az 54. hadtest és A bátrak igazsága. Ezekből kitűnik, hogy nagyon idealista és, ha lehet így mondani, nagyon amerikai rendező. Épp emiatt nem szimpatizáltam vele túlzottan, de itt túlnyomó részt sikerült felülemelkednie önmagán, sőt van nem egy jelenet, melyet kifejezetten bravúrosan oldott meg. A Szükségállapot a kínos témáktól se ódzkodva, többféle álláspontot ütköztetve meséli el történetét. Az, hogy milyen eszközök megengedettek a nyomozás érdekében ugyanúgy előkerül, mint az, hogy a terroristákat, akiket üldöznek, épp a CIA tanította meg bombakészítésre, majd a közel-keleti politika megváltozásával cserbenhagyta őket.

A film okosan van megírva, gondolkodásra sarkal, de akció-thrillerként is elsőrangú. Az első óra annyira feszes és feszültséggel teli, hogy sokadik alkalommal is csak kapkodom a fejemet próbálva lépést tartani a szereplőkkel. Az FBI munkáját valósághűen, a részletekre ügyelve ábrázolják a készítők. Ha ki is csúszik a nyomozók kezéből az irányítás, abból is az látszik, hogy milyen nehéz a dolguk, nem pedig az, hogy nem értenek hozzá. A film akciójelenetei nem kevésbé hitelesek. A buszos akció mind dramaturgiai, mind technikai szempontból fantasztikusan van kivitelezve. Robbanást már rengeteget láthattunk a mozikban, de ez kivételesen megmutatja a valódi erejét. Nem csak a felcsapó lángnyelvet látjuk, hanem a lökéshullám pusztítását is annak minden apró mozzanatával. 

siege-3.jpg

A színészek közül elsősorban Denzel Washington emelhető ki, aki harmadszorra dolgozott együtt a rendezővel. Tartása és jelenléte a film olykor pengeélen táncoló drámai pillanatait is átsegíti. Mellette leginkább Tony Shalhoub tűnik ki, aki újfent bizonyítja milyen remek karakterszínész. Nehéz szerep jutott Annette Beningnek. Ő játssza a rejtélyes Alice-t, aki eleinte a leginkább képben van, de végül az élő példájává válik annak, miképp vész el a tisztánlátás a személyes érintettség révén. A terroristák gondolkodásába csak érintőlegesen mennek bele a készítők, de itt is vannak erős momentumok. A Szükségállapotból a legrosszabbul Bruce Willis jön ki, akinek a szerepe egyre inkább leegyszerűsödik, míg szimpla önigazoló seggfejjé nem válik.

A film végével gondban vagyok. Hasonlóan Spielberghez, Zwick se képes totális happy end és nagyjelenet nélkül meglenni. A történet bár sikoltva tiltakozik ellene, de a készítők addig erőszakoskodnak vele, míg az idealizmus győzelmet nem arat. A befejezés már csak azért is hiteltelen, mert a szereplők a semmiből kapnak elő egy halom bizonyítékot és egy bírósági végzést a Bruce Willis alakította tábornok ellen, miközben az elvileg minden lépésüket figyelte. Ha nem lenne a csöpögős és elkapkodott lezárás, a Szükségállapotot témája legjobbjai közt emlegetném, így viszont csak az ajánlott darabok közé kerülhet. Merészen és lényegretörően mutatja be, hogyan éri el célját a terrorizmus épp azok által, akik harcolnak ellene. 

ÉRTÉKELÉS: 80%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr486180394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2014.05.28. 10:57:22

Hmm, ez egy izgalmas és okos írás. Mellesleg én is pont ugyanígy vagyok a film ívével - állati megkapó kezdés, a bonyodalom meggyőző kezelésével, amely egy fanyalgásra alaposan okot adó befejezésben oldja fel magát.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.28. 22:18:33

Milyen érdekes, hogy az amerikaiak már 98ban tudták hogy Binláda lesz a terrorkirály.

Kiképezték, aztán a gépeltérítőket is, aztán wóronterö. Kiköp.

Roadblock 2014.05.28. 22:54:19

Az utolso kb 5 perc kivetelevel remek kis szombat delutani terroristas/katonas/machoamerikas film.
Na de kerem a befejezes, azzal agyoncsaptak az egeszet.

]{udarauszkasz 2014.05.28. 23:39:40

En annak idejen elo adasban lattam, ahogy a masodik gep becsapodik a toronyba.
Az elso gondolatom az volt, hogy miert megy a Fuggetlenseg Napja a CNN-en...
Aztan kiderult, mekkora megrendezett csinnadratta volt ez az egesz. Nemsok orszag van, amelyik ennyi sajat nepe beli eletet kepes bealdozni valami hagymazas hatalmi hobort oltaran.

LINOLEA 2014.05.29. 07:35:53

nektek még a holdraszállás is kamu

Aha, persze 2014.05.29. 09:29:50

@LINOLEA: Valóban az, de olvass el pár könyvet a témáról.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.29. 10:10:16

tetszik az írás. emlékszem anno teljesen más filmet vártam a szereplők és a trailer alapján, de pozitívan csalódtam.
süti beállítások módosítása