Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Beetlejuice - Kísértethistória (1988)

2014. június 16. - Lazók György

bet-3.jpg

Miután a Szellemirtók a ’80-as évek közepén irtózatosan nagyot kaszált, a mozikat elárasztottak a vicceskedő kísértetek. Ebben a trendben jött ki az akkor még kezdőnek számító Tim Burton karriermeghatározó vígjátékával. A Beetlejuice eredetileg horrorfilmnek indult, ám a forgatókönyv Burton irányítása alatt új irányt vett. A történet nem csak könnyedebb tónust kapott, de a rendező teljesen a maga képére formálta. A filmben egy kedves házaspár, Adam (Alec Baldwin) és Barbara Maitland (Geena Davis) válik szellemmé egy végzetes baleset következtében. Alig fogják fel, hogy mi történt velük, a házukba máris új család költözik. Az extravagáns new yorki família radikális átalakításokba kezd. Maitlandék mivel nem boldogulnak a helyzettel, nem látnak más megoldást, mint a kókler bioördögűző, Betelgeuse (Michael Keaton) segítségét kérni.

bet-6.jpg

Tim Burton világának egyik jellemzője a kívülállókkal szembeni empátia. Filmjeiben, ami elsőre ijesztőnek és furcsának tűnik, arról gyakran kiderül, hogy csak más. A rendező a túlvilági létet is ugyanígy közelítette meg. Maitlandék odaát egy olyan környezetben találják magukat, melyet nem értenek. Frappáns módon a túlvilág nem a pokol vagy a menny leképezéseként jelenik meg, hanem bürokratikus irodaként, ahol azok dolgoznak büntetésként, akik korábban öngyilkosok lettek. A film ironikus, helyenként groteszk humorral ábrázolja Maitlandék kálváriáját. Először maguk próbálják meg elijeszteni a betolakodóknak tekintett jövevényeket, ám próbálkozásaik csúfos kudarcba fulladnak. 

A szellemként boldogulni próbáló házaspár fokozatosan kikerül a középpontból, ami a Beetlejuice javára válik. Alec Baldwin és Geena Davis bár nem rosszak, mégis alig tudnak érvényesülni a sok csodabogár között. A Maitland házaspár annyira rendes, hogy az már unalmas. Tim Burton nem is velük fejezi ki magát, inkább Lydiával (Winona Ryder). A halálvágyó tini az egyetlen, aki látni képes a szellemeket és természetesen egy meg nem értett különc, aminek valószínűleg Burton is tekinti magát. A mellékszereplők közt a legemlékezetesebb az idegroncs férj és a művészi hajlamú feleség. Az őket alakító Jeffrey Jones (a Meglógtam a Ferrarival igazgatója) és Catherine O’Hara (a Reszkessetek betörők! anyukája) humorához kimondottan passzol Burton világa, így a rendező később is szívesen együtt dolgozott velük.  

bet-7.jpg

Azt, hogy nem a tényleges főszereplők viszik a filmet felismerték a marketingesek is, így történhetett meg, hogy sztárként azt a Michael Keatont tüntették fel, aki mindössze 17 percet szerepel. Betelgeuse, a megállás nélkül dumáló túlvilági svindler a színész kedvenc szerepe, és egyértelmű, hogy miért. A figura alkalmat ad rá, hogy úgy kiteljesedhessen a humora, pimasz és végtelenül laza egyénisége, mint sehol másutt. Az energikus színésznek még jól is állnak a szereppel járó őrült túlzások. Módot kap, hogy fél percenként átváltozhasson, ruhát vagy épp személyiséget cserélhessen. A belépőjétől kezdve minden telitalálat, amit Keaton Betelgeuseként művel. Meg se kell szólalnia, a kinézete egyből kifektet. A film nagyon rafináltan osztja be a felbukkanásait. Nagyjából tízperces ütemekben kapunk belőle szemelvényeket, hogy végül totálisan átvegye a terepet. Ahogy A bárányok hallgatnakban a fél órát se szereplő Anthony Hopkins kisajátította a filmet, úgy nyúlta le Keaton is az alkotók teljes egyetértésében a Beetlejuice-t. 

bet-5.jpg

Amennyire Keaton a film hajtóereje, úgy Tim Burton a lelke. Ez volt a rendező első jelentősebb munkája, de már kiforrott látásmóddal rendelkezett. A filmet majd szétveti a fantázia. Burton számítógép nélkül, csupa neki tetsző ősrégi technikát bevetve teremti meg a film kimagasló látványvilágát. Kevés rendező támaszkodik ennyire önnön kreativitására, Burton viszont a legegyszerűbb megoldásokat is leleményesen használja. A képeihez illő hangzásról már itt a tőle elválaszthatatlan Danny Elfman gondoskodott. Gótikus stílusú, a film humorát magán viselő zenéje nélkül nem is tudnám a Beetlejuice-t elképzelni. Fontos állomás volt ez mindegyikük pályáján, hisz a beugrót jelentette nekik egy még nagyobb produkcióba, a Batmanbe. A Beetlejuicenak régóta tervezik a folytatását, de csak egy animációs sorozatig jutottak. Bármennyire is szeretném Keatont újra ebben a szerepben látni, azt hiszem, mégis úgy lesz a legjobb, ha Tim Burtonnel meghagyják ezt a humoros kísértethistóriát a múlt egy szépemlékű darabjának. 

ÉRTÉKELÉS: 80%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr906291794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2014.06.16. 12:47:56

Köszönjük, hogy felhívtad rá a figyelmet. Annak idején ez pl. teljesen kimaradt. A Tim Burton jó rendező, de az utóbbi években a produceri elvárások (minden konfliktust, figurát húzzunk le középre, hogy a 12 éves unokaöcsémtől a 90 éves nagymamámig mindenki értse a filmet) tönkre teszik a filmjeit (pl. Alice csodaországban.).

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.06.16. 13:03:21

@Gyingizik: Az Alice meg az Éjsötét árnyék tényleg kiábrándítóak voltak, de a Frankenweenie nekem kellemes csalódást okozott. A régi munkáit idézte.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.18. 13:54:14

készült ebből egy animációs sorozat is az is jó volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 10:49:25

@Lazók György: és tényleg az a mondat valamiért kimaradt nekem. :)
süti beállítások módosítása