Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Világok harca (2005)

2014. június 24. - Lazók György

war-5.jpg

H.G. Wells tényszerű stílusban megírt sci-fi alapművét a földet megszálló marslakókról többször is feldolgozták 1898-as megjelenése óta. Orson Welles a ’30-as években híradós tudósításnak álcázott rádiójátékként rémítette halálra vele Amerika lakosságát, 1953-ban pedig nagysikerű filmet forgattak belőle, mely hamar kiharcolta helyét a klasszikusok között. Steven Spielberg már a ’90-es években szerette volna elkészíteni a saját változatát, ám jött A függetlenség napja, mely rengeteget kölcsönzött Wells regényéből. Spielberg, ha akarta se tehette volna meg ezek után, hogy modern speciális effektekkel felfrissítve elmondja ugyanazt a történetet, ezért teljesen más megközelítést választott.

Az E.T.–ben és a Harmadik típusú találkozásokban az idegenek békés oldalát bemutató rendező visszanyúlt ahhoz a realizmushoz, mely Wells művének sajátja. Ugyanezzel próbálkozott Shyamalan a Jelekben, ám végül feláldozta a koncepciót az ostoba fordulatok oltárán. Spielberg íróival közösen összeállított egy listát, hogy minek nem szabad szerepelnie a filmben, amiket az eltelt évek alatt a különböző sci-fik klisévé koptattak. Az egyik kitétel az volt, hogy a nézőpont egy átlagemberé legyen, ne pedig egy világmegmentő hősé. Ray Ferrier (Tom Cruise) se nem katona, se nem tudós, csak egy rakodómunkás. Ahogy Spielberg életművében az visszatérő elem, Ray afféle vasárnapi apuka, aki rég elvesztette gyerekei (Dakota Fanning és Justin Chatwin) megbecsülését. Nem ő jön rá, hogyan kell legyőzni az idegeneket, sőt még harcolni se akar, egyszerűen menteni próbálja a saját és szerettei bőrét, ahogy azt bármelyikünk tenné.

war-9.jpg

Világok harca nem az a derűs, "hurrá Amerika-kaland", ami A függetlenség napja volt. Spielberg a háború borzalmait hozza el nekünk, melyben az emberiséget számolatlanul irtják. Az első akciójelenet mindjárt egy tömegmészárlás, mely után a főszereplőnek úgy kell levakarnia magáról a szétporladt férfiak és nők hamvait. A filmen megmutatkoznak a szeptember 11-i terrortámadás hatásai. Spielberg hibátlanul adja vissza milyen az, amikor sokk és rémület tölti meg a levegőt. A filmben akad nem egy könnyedebb, már-már kikacsintó momentum, ám az emberi reakciók terén végig megmaradnak a realizmus vonalán. A kritikus helyzet mindegyik főszereplőre másképp hat. Közülük Ray fia az, akivel a legnehezebb szimpatizálni. Robbie-t annyira magával ragadják az indulatok, a visszavágási vágy, hogy a film egy sokat vitatott jelenetében elszakítja magát apjától csak, hogy láthassa a csatát. 

war-10.jpg

Spielberg neve régóta egyet jelent a bámulatos speciális effektekkel. Ennek a hírnévnek a Jurassic Park óta leginkább a Világok harca felel meg. A rendező tudja, hogyan kell elérni, hogy a számítógép segítségével megteremtett képek természetesen hassanak. Gyakran tükröződő felületeken, fák takarásában, és a környezettel elkeveredve mutatja az idegenek hatalmas járműveit. A film úgy van fényképezve, hogy a lehető legközvetlenebb hatást keltse, ugyanakkor a támadó gépek nagyságát is kiemelje. Janusz Kaminski, Spielberg állandó operatőre brillírozik a képi megoldásokkal. A filmben van pár kameratrükk, amely még mindig ámulattal tölt el. Ezek közé tartozik, amikor Ray és családja kocsival menekülnek, a rendező pedig látszólag vágás nélkül vált ide-oda a kocsi belseje és az autópálya között. A filmben használt technikákat azóta többen átvették. Legutóbb az új Godzilla készítői merítettek belőle, méghozzá nagykanállal.

war-3.jpg

A Világok harca nem az inváziós moziktól megszokott helyszíneken játszódik. Nem látjuk híres épületek és nagyvárosok elpusztulását, de ettől még folyamatosan ott vagyunk a tűz közelében. A háború a biztonságosnak hitt külvárosokban, békésnek tűnő vidéki térségekben éri utol a szereplőket. Tom Cruise-t kötelező alapon elővették kritikusai, pedig remekül játssza a prolit, aki valamikor a suli vagánya lehetett. Az apai vonal sincs eltúlozva, megvan az íve Ray átalakulásának. A fiát alakító Justin Chatwin akaratlanul is tenyérbemászó jelenlétét ellensúlyozza a kiváló Dakota Fanning, akire még akkor se lehet haragudni, amikor hisztizik. A történet egy kulcsfontosságú pontján bukkan fel Tim Robbins. Az Oscar-díjas színész egy zavart patriótát játszik, akivel a főszereplő és lánya egy pincében rekednek. Az instabil jellemű, harsány figura könnyen maga alá temethetné a filmet, de egyrészt nagyszerű jelenetek épülnek köré, másrészt még időben és meglehetősen emlékezetes módon szabadulnak meg tőle.

war-4.jpg

A film bemutatása óta Tom Cruise többször is megmentette az idegenektől a világot, azonban a Világok harca látványvilága a legújabb produkcióihoz viszonyítva is ütős. Spielberg nem csak a speciális effektekből hozza ki a maximumot, hanem a tömegjelenetekkel és a hatásfokozással is zseniálisan bánik. Ahogy a komppal való átkelésnél az idegenek megjelenésére fokról-fokra beindul a pánik, azt aligha lehetett volna ennél dinamikusabban érzékeltetni. A Világok harca tömve van bravúrosan megalkotott pillanatokkal, és nem csak akkor, amikor grandiózus események zajlanak. Egy szűk tér is csordultig megtelik feszültséggel, ahogy a készítők a fényekkel és a hangokkal bűvészkednek. Ugyan a filmből nem hiányzik a humor, de inkább jellemzik az olyan részek, mint mikor Ray kislánya a folyón lefelé úszó hullákra lesz figyelmes, vagy mikor az emberek egymást ölik egy autóért.

Steven Spielberg egy horrorisztikus és a történet előrehaladtával egyre komorabb filmet készített Wells regényéből, mely tükrözi korát, emberi megközelítésű, és látványmozinak is perfekt. Remake mivolta és Tom Cruise megszaporodó kínos megnyilvánulásai miatt véleményem szerint a Világok harca több kritikát kapott, mint amennyit megérdemelt. Mint minden filmnek, persze ennek is vannak hibái. A keretként használt narráció például olyan, mintha egy másik feldolgozáshoz készült volna, és csak a Wells iránti tiszteletből tartották volna meg. Egészében nézve a film nem csupán műfajának egyik legkiválóbb darabja, de Spielberg legjobb munkái közé tartozik. Már rég elmúltak azok az idők, amikor egyik diadalát követte a másik, a Világok harca viszont azt mutatja, hogy képes még nagyot alkotni.

ÉRTÉKELÉS: 100%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr36297880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

similarthings 2014.06.24. 14:19:22

Az egyik kedvenc sci-fim. Csak azt nem értettem hogy miért volt ennyire alulpontozva mindenhol. Lásd imdb.

Csak a vége lett egy kicsit gyors. De az összes többi 200%-os élmény volt számomra.

Biztos velem van a baj. Pedig még rühellem is a scientológusokat is :D

ScooHu 2014.06.24. 14:35:25

Szintén egyik kedvenc sci-fim.

Balt 2014.06.24. 14:54:52

@similarthings: :) Én még a sci-fit is, de ez tényleg betalált. Annyira nyomasztó - a mondhatni: pozitív befejezés mellett is -, hogy ebben tényleg csak a nagymesterek vehetik fel a versenyt. (Hitchcock?)

2014.06.24. 15:10:04

100%-os filmet eddig én még nem láttam. Ez sem az. Ez nem egy elfogulatlan értékelés, hanem csak egy egyéni ízlést tükröz, ami nem reális. Nem rossz film, de azért a 100%-tól baromira messze van.

Eaven 2014.06.24. 15:24:16

Eddigi életemben egy alkalommal fordult elő, hogy én kijöjjek egy filmről vetítés közben, ez volt az. Kb a feléig bírtam és aztán már olyan szinten rühelltem az egészet, hogy nem bírtam tovább elviselni és szinte menekültem a vetítésről. Azt éreztem, hogy ez a film egyszerűen nem szól semmiről, csak futunk és éljük túl. Nem tudunk meg szinte semmiről semmit és még a fiú tenyérbemászó idiotizmusát is el kell viselni. A háború borzalmainak bemutatásához az idegenek teljesen feleslegesek. Ez egy scifi ami nem tudja miért is az, és közben még családi dráma is akar lenni. Számomra ezek nem illenek össze. Mintha a Barátok közt készítői akarták volna leforgatni a Ryan közlegény megmentését és a producer ötletére nácik helyett akkor már bedobták az idegeneket.
Később megnéztem az egészet dvd-n, hátha később jobb lesz, de nem lett.
Pedig én még kifejezetten kedvelem Cruise filmjeit.

Az én értékelésem: 0%

Bár semmiben nem értek egyet a post szerzőjvel, azt hozzá kell tennem, hogy az írása jó. :)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.06.24. 15:35:47

még moziban láttuk, emlékszem az első attack után abbamaradt a sustorgás meg a viháncolás, mobilozás. döbbent kussban ültünk végig. nagyszerű film

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.06.24. 15:39:46

@Eaven: Kösz, így kerek a világ! :)

Én még nem jöttem el egy filmvetítésről se, amiért fizettem, de az első Szellemlovasnál nagyon közel jártam hozzá.

Timnorc 2014.06.24. 17:29:46

A Világok harca szerintem is egy jó film. Ha nem is 100%-os, de mindenképpen szuper film.

Viszont nem tartom túl szerencsésnek a Jelek-kel való összehasonlítást.
A Jelek-ben ugyanis a sci-fi rész csupán másodlagos.

A Jelek - figyelem spoiler - elsődlegesen a felsőbbrendűségbe vetett hitről szól, és arról, hogy isten jeleket küld az embereknek.

kkn 2014.06.24. 17:38:54

@Eaven: Én nem értem, miért kell minden filmnek VALAMIRŐL szólni? Pont azt mutatja a film, ami egy egyszerű ember sorsa. Az én életem, ha ebbe a helyzetbe kerülne, sem szólna semmiről, csak arról, hogyan éljem túl. Ráadásul a mű túl pozitív, szerintem az ilyen befejezésnek a valóságban kicsi az esélye. Az egész csak végtelen szenvedés lenne. Mert a háború egy egyszeri embernek egy véget nem érő rémálom, nekem legalábbis az lenne, amiből nem tudsz kimenekülni, csak, ha meghalsz. Amíg túléled, csak végeláthatatlan menekülés, bujkálás. A film pont ezt ábrázolja, ezt a kilátástalan életérzést.
A mű szerencsesorozata több ember egy-egy momentuma lenne a valóságban ( már amit egy sci-fi-nél a valóság jelenthet, hehehe...).

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.06.24. 17:45:42

@Timnorc: A végén valóban azzá válik, egyébként mindkét film egy átlagos család szemén keresztül mutat be egy idegen inváziót, plusz, ha úgy vesszük, a Világok harcában is isteni segedelemmel győzik le a földönkívülieket.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.06.24. 17:56:59

@Brandon Frazer: :0 egy filmkritika egyéni ízlést tükröz?
ki hitte volna... pedig tudományos mérőszámok alapján kellett volna megmérni, ahogy az érzéseket, szeretet-et, vagy isten-t szokták... ja várj... azoknak sincs mértékegysége... akkor azok sem léteznek :(

2014.06.24. 20:44:12

@wmiki: Mondhatsz bármit. Egy jó filmkritikus nem azért ír olyan cikket, mert NEKI tetszett e vagy sem, hanem tudj a úgy is nézni, mint egy "kívülálló". Ezért szar az IMDB pontszám, főleg sorozatoknál, mert nagyjából úgy is olyan szavaz rá, akit érdekel. Akit nem, az elég ritkán teszi meg ezt. Ez a film akkor is messze nem 100%, ezt azért lássuk be. Jelen esetben szerintem az a 6.5/10 az a reálisabb.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.06.24. 21:10:39

@Brandon Frazer: :0
na most ez érdekel...
milyen mérhető, tudományos paraméterek alapján reális a 6.5?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.06.24. 21:12:03

@wmiki: (ami épp az imdb pontszám, amit az előbb fikáztál... )

2014.06.25. 16:45:54

És fikázom most is. Annyit írtam, ami -ahogy látom - elkerülte a figyelmed, hogy jelen esetben ez a reálisabb érték. Tudományosan (nem tudom, mi a francért rugózol ezen a szón, talán tetszik) egy nagy volumenű átlag mérvadóbb, mint egy ember egyéni véleménye. De nem szeretnék tovább vitázni veled, mert annyi értelme van kb, mintha az előttem lévő szobanövénynek magyaráznék. Ha akarod, megérted, mi a faszról beszélek, ha meg akarod terelhetsz itt nekem még évekig is, nagyon nem érdekel. Továbbra is csak annyit állítok, hogy faszság a 100%.

Gerberus 2015.12.04. 07:31:50

Az, hogy ez a film története egy dolog. A gond az, hogy anno nem így ültünk be a moziba, szerintem egy csomó ember át lett verve a palánkon, hogy itt is majd Függetlenség napját kap Spielbergtől, de ehhez képest minden mást kapott, csak azt nem. Mintha annak lényegtelen dolgaiból készült volna film. Hogy utána ez tetszett e egyeseknek a véletlen és ízlés dolga. Ilyen filmet is elbír a világ, ezzel nincs baj, de az átverés, hogy ez a film ilyen, miközben olyan már az! Amúgy ettől függetlenül nekem sem tetszett, idegesítő emberek családi drámájáért felesleges volt Wells-et elővenni, megtette volna egy földrengés vagy cunami is (lásd Törésvonal).

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.12.04. 08:50:41

@Gerberus: Azok az emberek eleve el voltak tájolva, akik egy újabb Függetlenség napját vártak. Az alkotók minden adandó alkalommal kihangsúlyozták, hogy nem akartak tipikus inváziós filmet csinálni.
süti beállítások módosítása