Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Dirty Dancing (1987)

2014. július 23. - Lazók György

dirty-title.jpg

Nem kell egy filmnek feltétlenül mesterműnek lennie ahhoz, hogy klasszikussá váljon. Szemlélteti ezt Emile Ardolino rendezése, a Dirty Dancing is, mely alapjaiban egy felejthető romantikus mese, mégis a ’80-as évek egyik megkerülhetetlen darabjává vált. A történet egy lányról (Jennifer Grey) szól, aki egy családi nyaraláson beleszeret a helyi szívtipró tánckirályba, Johnnyba (Patrick Swayze), és a papa kedvencéből nővé érik. Ennyi, meg egy bambi. Mi lehet hát a titka, hogy a film több, mint 25 év elteltével se veszített a népszerűségéből? Talán a főszereplő színészpárosban rejlik a magyarázat? Netán a zene, vagy a címbéli piszkos tánc bír ekkora vonzerővel? Először egy időközben nyoma veszett kazettáról láttam a filmet, és azóta talán egyszer a tévében, de egy kölcsön DVD-re rátéve a kezem elérkezett az ideje, hogy utánajárjak a válasznak.

dirty-6.jpg

A Dirty Dancing két évvel az amerikai bemutató után jutott el hivatalosan Magyarországra, de addigra hangalámondásos VHS-eken keresztül már javában hódított. Akárcsak a korszak hasonló összetettséggel bíró horror- és akciófilmjeinél, úgy a Dirty Dancingnél se volt annyira zavaró, hogy az eredeti szövegre egy jellegtelen hangú illető rögtönözte rá a fordítást, mivel ezeknél a műremekeknél legkevésbé a párbeszédek számítottak. A film történetét az alámondás kimaradásaival is érteni lehetett, sőt akár egy amerikai popslágernél, talán még jót is tett, hogy a szövegek jelentős része a háttérbe veszett. Amikor több évvel később végre szinkron készült a filmhez, és megtudtam, hogy pontosan miről is beszéltek a szereplők, hát az nem sokat tett hozzá az élményhez.

A forgatókönyvet jegyző Eleanor Bergstein részben saját ifjúkori emlékeiből merített írás közben, és ez ad némi életszerűséget a Bébinek becézett lány Romana regénybe illő történetéhez. A jól nevelt leányzó rájön, hogy a felnőttek illedelmes világa mégse egyezik azzal, amire vágyik. Feltűnősködő nővérével való kapcsolata kissé elnagyolt, de ennek is megvannak a maga pillanatai, mint mikor megkéri, hogy falazzon neki az elsurranáshoz, felborítva ezzel a megszokott leosztást. A film legvalódibb része az, ahogy a lány felfedezi az őt körülvevő, addig rózsaszínnek gondolt világot és megtapasztalja annak árnyoldalait. Az, hogy segíteni próbál az egyik teherbe ejtett táncoslánynak az abortuszban, nem csak őt szembesíti egy nagyon is valós problémával, de a sztorit is előre lendíti. Bébi lesz az, aki magára vállalja a helyettesítést egy versenyen, beindul hát a felkészülés, és mivel a Dirty Dancing a '80-as évek szülötte, természetesen egy zenés montázzsal.

dirty-3.jpg

A film első órája meglepően egyben van. A történet, ha nem is eredeti, de könnyen befogadható, és gördülékenyen halad előre. Akkor kezd túlságosan szokványossá válni, amikor a táncverseny megnyerésével átadják a terepet az addig a háttérben lévő szerelmi szálnak. Johnny és Bébi nekem valahogy sose tűnt összeillő párnak, és, mint az utóbb kiderült, Patrick Swayze és Jennifer Grey nem jöttek ki valami jól a forgatáson. Az, hogy mégis a filmtörténet híres szerelmespárjai közé léptek, az a Dirty Dancing készítőinek tehetségét dicséri, akik kitalálták az olyan részeket, mint mikor a Love is Strange szövegére incselkednek egymással. Tiltott szerelmük felvonultatja a mostanra végképp elaggott műfaji sablonok tárházát. A lopás, amivel Johnny fiút megvádolják annyira hajánál előrángatott, hogy a vak is látja, csak a nagy visszatérést készíti elő, amellyel bevonul a film zárásában.

dirty-7.jpg

Dirty Dancinget elsődlegesen a zenéje teszi még mindig élvezhetővé. Annyira jól lettek összeválogatva a számok, hogy az se válik a film hátrányára, hogy a korszakokat totál illogikusan keveri. Ugyan a történet a ’60-as években játszódik, a kor dalait a ’80-as évek zenéi váltogatják, a különböző stílusok mégis koherens egésszé állnak össze. Kifizetődik az a rengeteg munka, amit abba fektettek, hogy megtalálják a jelenetekhez hangulatilag legodaillőbb számokat. A táncok megkoreografálása és előadása szintén megérdemel minden elismerést. A film nem csak újat mutatott a nagyközönségnek a maga idejében, de olyan vonzóvá tette ezt a fajta táncot, hogy kész őrületet váltott ki. Nem egy tanfolyam köszönhette a fellendülését neki. A film mindenestül részévé vált a popkultúrának. Slágerei valószínűleg sohase fognak kikopni a kereskedelmi rádiók repertoárjából. 

Patrick Swayze, aki az egyik szám, a She's Like The Wind előadója is egyben, egycsapásra a nők kedvence lett a Dirty Dancing hatására. Csinálhatott ezután akárhány borzalmas filmet, nem számított. A táncparkett ördögének síkegyszerű szerepe nem teszi lehetővé, hogy színészileg brillírozzon, a kisugárzása és a tánctudása viszont ellensúlyozzák ezt. Amennyi szexuális töltet van a filmben, az nagyjából neki köszönhető. Jennifer Grey se rossz, de nem véletlen, hogy a Dirty Dancing után eltűnt, mint a sicc. A mellékszereplők többsége vázlatosan van kidolgozva, de akadnak köztük jók. A tánctehetségét láthatóan régről őrző, gyönyörű Cynthia Rhodes, mint Johnny bajba jutott partnere, például mégjobban elhalványítja a nem csak a nevében szürke Greyt. Aki még említésre méltó, az a Bébi apját alakító Jerry Orbach. A színész karakteres jelenléte színt visz az érdektelen figurába.

dirty-2.jpg

A befejezésben egyesül mindaz, amit a Dirty Dancingben szeretni és cikizni lehet. Egyrészt szégyentelenül hatásvadász és butácska, másrészt annyira jól van előadva, hogy nem lehet nem rajongani érte. Ahogy Swayze felrakja a The Time of My Life-ot és elkezdenek táncolni Greyyel, jelentőségét veszti minden más. Elkap a ritmus, és egészen valószínűtlen magasságokba visz, ahol az élet bármely problémáját meg lehet oldani egy tánccal. Az alkotók nem viccelnek, és mire Swayze leugrik a színpadról lassított felvételben, valamint megtörténik a világraszóló attrakcióvá előlépő emelés, minden konfliktus el van rendezve. A haragvó apuci megbékél, mitöbb az üdülő vaskalapos tulajdonosa is arra jut, hogy ideje helyet szorítani az ifjúságnak. Amíg szól a zene, addig még én is elhiszem, hogy ez lehetséges. Hat a mozivarázs, mellyel a Dirty Dancing minden egyszerűsége ellenére vitán felül rendelkezik.    

ÉRTÉKELÉS: 60%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr176526875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.23. 12:31:32

ez jóanyámnak akkora kedvence, hogy minden alkalommal ha adja bármelyik tv ő megnézi. És mivel nem mai film átlag havonta leadja valamelyik tv. :D Szóval havi egyszer tuti megnézi.

Braunci 2014.07.24. 11:05:16

Nekem is nagy kedvencem a film.Igen, mióta láttam ebben a filmben, minden olyan filmet megnéztem, amiben Swayze szerepel.Őszintén megrendültem, amikor meghalt.
Amin meg vagyok döbbenve, hogy a Magyarországon kapható Dirty DancingDvd-n nincs feliratos változat.Vagy magyarul, vagy angolul.Eredeti hangon felirattal egyszerűen nem létezik ez a film.

conchita wurst 2014.07.24. 11:29:08

Nyálas szar. Sokkal jobb a Flashdance, de még a Saturday Night Fever is, pedig a kategória eleve tele van nyállal.

Swayze különösen nyálgép, a csaj meg még a Hot Shots-ban is nagyobbat alakít.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.07.24. 11:32:12

@Braunci: Nálunk függetlennek számít, a kis forgalmazók meg, amik rátették a kezüket (pl. Mirax), sose gebedtek bele, hogy rendes kiadása legyen a filmnek. A kép is még a régi tévékre van szabva, tehát, ha került is volna rá felirat, az is lecsúszna a zoomolással.

Sunny Skies 2020.10.24. 00:50:25

Én 6-7 évesen láttam először, a fent említett VHS-en, a jellegtelen hangú úr alámondásával!
- és ez a bizonyos 1987-88-as VHS, ami számomra egy kincs, a mai napig megvan!!!
süti beállítások módosítása