Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Legenda (rendezői változat - 1985)

2014. szeptember 22. - Lazók György

legend-1.jpg

A '80-as években több nagyszabású mesefilm is napvilágot látott. Az egyik volt a Legenda, mely talán a legmagasabbra tört. A rendezői székben Ridley Scott, a főszerepben Tom Cruise, a maszkokról pedig A dolog kreatúráit életre keltő Rob Bottin gondoskodott. A stáblistát nézve hihetetlen, hogy ez a film méretes bukás volt a maga idejében. A fiaskónak persze megvan az oka, ahogy az se véletlen, hogy a mai napig vegyes a film megítélése. Legenda a nagy dobás, de kissé mellé tipikus esete, ezt viszont nem árt árnyalni. Ridley Scott ugyanis véleményem szerint alkotói pályájának csúcsán vágott bele ebbe a fantasybe, és mégha bele is tört a bicskája - a film létrejötte a beszámolók szerint legendásan nehéz szülés volt - a zseni kéznyoma határozottan ott van rajta. Ahogy a rendező sok másik alkotásának, ennek is több változata létezik. Az első, 150 perces verziót a tesztközönség gyűlölte, ezért Scott újravágta a filmet többször is, a stúdió pedig az amerikai bemutatóhoz Jerry Goldsmith zenéjét lecserélte a Tangerine Dream muzsikájával. A közel két órás rendezői változat 2002-ben vált elérhetővé DVD-n, és bár ebből se lett mestermű, ez áll a legközelebb Scott eredeti elképzeléseihez.    

legend-3.jpg

A forgatókönyvet William Hjortsberg írta, aki inkább regények szerzőjeként ismert. Az ő műve alapján készült az Angyalszív című horrorisztikus krimi, szóval nem az a tipikus gyerekkönyv író, aminek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Meséjében a sötétség fejedelme világuralomra tör, ehhez viszont tőrbe kell csalnia a földkerekség legtisztább lényeit, az egyszarvúakat. Céljához felhasználja a kíváncsi Lili hercegnőt (Mia Sara - Időzsaru), aki akaratán kívül segít megsebezni az egyik unikornist. Miután a lányt elrabolják, erdei barátja, Jack (Tom Cruise) útnak indul, hogy kiszabadítsa. A sötétség fejedelmének eközben megtetszik a hercegnő, és minden praktikáját beveti, hogy elcsábítsa.    

Ridley Scott bármilyen gyönyörű képeket tud alkotni, ezt itt már a sztori rovására teszi. Egy sci-finél még nem feltétlenül árt némi bombasztikusság, azonban, ha egy szentimentális mese csordul túl, az könnyen giccsként csapódhat le. Különösen a film első, idillibb felében akadnak efféle problémák, amelyben a szépség és a tisztaság rendkívül sziruposan és már szinte gyermekded egyszerűséggel jelenik meg. Tetten érhető, hogy gondok voltak a forgatókönyvvel, nem kevésbé a vágásnál. A sztori döcög, az alkotók túl sokat fektetnek a történet feltupírozásába, ahelyett, hogy előre hajtanák. További problémákat okoz, hogy Tom Cruise rosszul lett kiválasztva a naiv erdei legény szerepére. A kölyök ártatlansága Cruise megformálásában debilitásként jelenik meg. Mia Sara bár nem rossz, inkább a szépsége, mint a játéka a meghatározó a filmben.

legend-6.jpg

Csodák csodájára a nem sok jót sejtető kezdetek után a Legenda lassan összeszedni látszik magát. Az óvodás humor egyre inkább háttérbe szorul, ahogy a szereplők közelednek a sötét úr fészkéhez. A kezdetben irritáló mellékalakok is többé-kevésbé a helyükre kerülnek. A díszletek és maga a film vizuális megjelenése újra meg újra, ráadásul mind nagyobb szájtátásra késztet. És akkor még hátra van, hogy belépjen teljes pompájában a legerősebb szereplő, a sötétség fejedelme. Az ő személye az, ami igazán megdobja a filmet, és akivel az alkotók száz százalékos sikert értek el. Rob Bottin maszkmesteri munkáját nem lehet eleget dicsérni, aminek egyik nagy erénye, hogy bő teret enged Tim Currynek, hogy alakíthasson. A felismerhetetlen színész élő, érzelmekkel teli lénnyé varázsolja a szörnyeteget. Az író is elemében van, hisz a gonosz csábítása mindig hálás téma.

legend-4.jpg

Gondolom nem árulok el vele nagy titkot, hogy a fény megint legyőzi végül a sötétséget, a rendezői változat befejezése azonban hozzátesz a megszokott sztorihoz. Azzal az érzéssel hagyott magamra, hogy több rejlik benne a jó és a rossz ősi harcának sokadszorra való felmondásánál. A sugallat, hogy a film javarészt egy álom, és, hogy úgy búcsúznak el a mese szereplői, mintha csak egyre távolodó gyermekkorunk integetne, nagyon tetszett. A nálunk is bemutatott mozis- és a még mindig nem elérhető rendezői változat között egyébiránt nincsenek olyan bődületes különbségek. A film inkább csak hosszabb lett, mint jobb. A Legenda nem tudott maradéktalanul élni a lehetőségeivel, mégis rászolgált arra, hogy inkább a szépre emlékezzünk. Ha nem haldokolna országunkban látványosan a DVD és a Blu-ray kiadás, még abban is reménykednék, hogy egy nap megjelenik.

ÉRTÉKELÉS: 70%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr806680269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2014.09.22. 14:24:15

Penge kritika. De fűzzük hozzá: napjainkban meg a Hobbit miatt felemás megítélésű Peter Jacksonon kívül nem is csinál senki hagyományos kard és varázslat fantasyt (az A kategóriában). Vannak próbálkozások pl. Dungeons & Dragons, új Conan stb. Ezek inkább gyenguszok, mint jók. Klasszik kard és varázslat vonal ma nincsen! Csak képregényhősök, transformersek, vámpírok. A 80-as években meg szinte minden évben volt vmi nézhető (Sárkányölő, Krull, Willow, Red Sonia, Conan, Vadak Ura, Fantasztikus Labirintus, Végtelen Történet, Legenda, animációsban Tűz és Jég stb.)

Gyingizik 2014.09.22. 14:36:39

Egyébként cikkíró figyelmébe ajánlok két, elfeledett fantasyt, még annyira sincsenek számon tartva, mint a Willow vagy a Legenda. De ennek ellenére jók. Sötét kristály (kizárólag bábok vannak benne, tényleg elég darker hangulatú)

www.port.hu/a_sotet_kristaly_the_dark_crystal/pls/w/films.film_page?i_film_id=88563

és a Sárkányölő - ez volt az első germán-kelta mitológiás kard és varázslat fantasy film még a Conan előtt, jó színészekkel, rendesen kibontott konfliktusokkal. Nem markol sokat, de azt hozza

www.port.hu/a_sarkanyolo_dragonslayer/pls/w/films.film_page?i_film_id=61765

Gsnake 2014.09.22. 15:55:55

@Gyingizik: a Sötét Kristály mellett plusz egy voks a részemről, tényleg jó film.

Mr. Maki 2014.09.22. 21:07:06

@Gyingizik: ott a pont mindegyiket imadtam :)

RevoltED 2014.09.23. 13:57:22

Gyerekként oda voltam ezért a filmért, főleg a mocsaras rész maradt meg bennem valamiért :) Nem régen ezt is újranéztem, de a felújított - újraszínezett és vágott - változatot. Én szerintem egy árnyalattal jobb lett mint az eredeti, de tény, hogy a film ma már inkább csak egy jobb gyerekfilm... A maga idejében a legjobb fantasy lehetett volna, de nem mert elég messzire menni, hogy az legyen, esetleg a látvány elvitte a produkciós összeg nagyobbik részét. Viszont külföldi blogokon még ma is állandó vitatéma, hogy az örök klasszikus Zelda előfutára lehetett esetleg a film. Bár sokan fordítva gondolják, de a film egy évvel korábban készült mint a játék. A másik érdekesség a verziók közti különbség amiben csak egy igazán érdekes rész van szerintem, az pedig a befejezés. Az eredeti verzióban a film a gonosz röhögésével ér véget de egy másik verzióban csak a zene van.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.10.07. 08:52:01

A Sárkányölönek egy baja van: A Főszereplő figurát egyszerűen nem tudom komolyan venni, értem, hogy az volt a koncepció, hogy a "legkisebb egyszerű parasztlegény" legyen a hős, de akkor is.

A Legenda viszont nekem az egyik legnagyobb csalódásom. Mert bár nyomokban ott van benne egy jó fantasy ígérete (Tim Curry zseniális gonosz, az a karakter sokkal jobb filmet érdemelt volna, én is csak miatta néztem meg) és összességében nézhető is, HA és ez nagyon fontos HA az ember eltudja viselni azt a töménytelen GICSET és NYÁLAT ami árad ebből a filmből. Mert ez a világ leggiccsesebb filmje. Van benne egy jelenet ahol az élénk színű erdőben, buborékok között ugrál 2 egyszarvú miközben az ifjú nyálfejű Cruise ott romantikázik. Am Scott is egy fura rendező minden kiváló filmjére jut egy igencsak felejthető.

Amúgy én is nagyon néznék klasszikus Kard és Varázslat filmeket, mert való igaz, hogy nagyon nehéz még csak korrekt minőségű ilyen filmet találni az elmúlt 20 évből, (ami nem Jackson/Tolkien film) a görög mitológiában is hatalmas potenciálok lennének és rendre elbasszák a filmeket (Titánok Harca, Immortals).

Mondjuk a mostani új (Dwayne Johnsonos) Hercules kifejezetten tetszett. Nem világ megváltó cucc, de látványos, vicces, jók a színészek és még egy kis mitoszrombolás is van benne (ami kifejezetten meglepő lehet azoknak akik csak az előzetest látták és nem olvastak utána, bár lehet hogy sokaknak ezért nem tetszik, de nekem bejött a fordulat). Nincs ott az év legjobb látványfilmjei között, de szórakoztató és összességében hozza ami elvárható a filmtől.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.10.07. 09:50:07

@The Man Who Laughs: Ridley Scott munkássága tényleg nagyon vegyesfelvágott, a zseniálistól a döbbenetesen gyengéig előfordul nála minden, és sose lehet tudni, hogy mi jön legközelebb. Az Exodus-ból is bármi lehet, az előzetesek egyelőre nem győztek meg.

A Johnsonos Hercules-t még nem láttam, de majd Blu-rayen feltétlen pótlom.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.27. 22:26:03

@Gyingizik: Sötét Kristály rém gyenge, még Hensontól is, sokáig reménykedtem benne, hogy azt kapom tőle mint a Labirintustól, de sajna nem... mondjuk azt el kell ismerni, hogy van egy hangulata, de a full bábos megoldás itt nekem visszafelé ütött.... ha gyerekként látom mondjuk tuti beszartam volna rajta, majd tesztelem a csöppségeken

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.27. 22:32:33

@scal: Sárkányölő mellet szól (bár azt még nem láttam) hogy Hal Barwood írta a forgatókönyvet, aki később olyasmikért felelt mint az Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Gyingizik 2014.10.28. 10:38:37

@scal: Én bírtam, full bábos megoldás is jó lett volna, csak épp a főhősnek nem volt semmi érdekes, megragadó karaktere. A cikkben írt Legenda is bejött, bár akkoriban még marhára utáltam Tom Cruise-t. Idegesítő volt ebben a szerepben is. A Vanília égbolt, Happines filmekkel, és a sci-fijeivel némiképp rehabilitálta magát nálam az utóbbi években. Egyébként a két utóbbi scifijében is ezzel a kicsit bamba, debil figurával dolgozott, de ott már nem volt annyira zavaró. A Legenda nem tartozik a nagy kedvencek közé, de abszolút nézhető, még ha a korábban felsorolt fantasyk jobban is tetszenek.

Gyingizik 2014.10.28. 10:40:49

@scal: Csak angolul lehet sajna most megnézni, angol feliratot lehet hozzá letölteni. De nem kell hozzá komoly angol nyelvtudás. Ha lesz róla cikk, majd írok róla pár okosságot.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.29. 01:13:14

@Gyingizik: én mindig bírtam Tom Cruiset, de a Legenda olyan unalmas, hogy nincs rá földi szó, amúgy jah a Sötét Kristályban érdekesek ezek a lények (ammm, ammm whappaduduba) csak épp a főhős olyan csipike kinézetű és totál érdektelen, nem is nagyon emlékszek rá hogy mi lett volna a célja

egy barátom nem rég nézte meg a Sárkányölőt, szerintem neki meg van mert szinkronbuzi
süti beállítások módosítása