Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Sin City (2005)

2015. február 11. - Lazók György

sin-title.jpg

A képregény-filmek reneszánszában végre a kevésbé populáris darabok is lehetőséget kaptak az ezüstvásznon. Ebben a szerencsés áramlatban valósulhatott meg Frank Miller egyik legelismertebb alkotásának moziváltozata, a film noir ihletettségű Sin City. A mű három szegmensre oszlik, melyeket Miller egy gyengéd módszerű bérgyilkosról (Josh Hartnett) szóló története foglalja keretbe. Elsőként a becsületes, de rozzant zsarut, Hartigant (Bruce Willis) ismerjük meg, aki egy pedofil gyilkos következő áldozatát próbálja megmenteni. Ezt követően végigkísérhetjük a jellemében és küllemében egyaránt brutális Marv (Mickey Rourke) bosszúhadjáratát. Másik hősünk, Dwight (Clive Owen) egy hullától igyekszik megszabadulni, amelyre a maffia is feni a fogát. Végül megtudhatjuk, hogyan alakul a meggyötört Hartigan sorsa, akit egy visszataszító alak próbál csőbe húzni.

sin-1.jpg

Robert Rodriguez a Sin City-képregények alkotóját, Frank Millert rendezőtársául fogadva készítette el filmadaptációját. Ez jól mutatja, hogy az eredetihez való hűségben a végletekig kívánt elmenni. Nem csupán szó szerint, de képkockáról-képkockára követte Miller képregényeit. Az eredmény minden idők egyik legjobb adaptációja lett. Éjfekete, sötét szívű alkotás, amely egyszerre idézi a klasszikusokat és jelöli ki a filmkészítés modern útját. A zöld háttér előtt forgatott, majd szinte teljes egészében számítógépes utómunkálatokkal megalkotott jelenetek egy olyan stilizált egységet teremtenek, melyek egy teljesen egyéni és újszerű látvánnyal ruházzák fel a filmet.

A Sin Cityben minden klappol a fantasztikus nyitójelenettől egészen a gyilkos zárásig. Bravúros látványvilága maga az életre kelt képregény. A fekete-fehér képekbe bámulatos módon vegyített élénk színek csak egy lefegyverző vizuális ötletei közül. A film vaskos atmoszférájához hozzá illő humor társul egészen beteg viccekkel. Az egyik groteszk módon szórakoztató - mellesleg Quentin Tarantino rendezte - jelenetben például Clive Owen a rajta élcelődő hullával társalog. Rodriguez többször bizonyított ritmusérzékével alkotott meg néhány kitűnő akciójelenetet, melyek úsznak a vérben, erőszakosságuk mégse válik öncélúvá. A képregényes túlzások és a film noiros hangulat a maguk eklektikus módján hibátlan egységet alkotnak. Nem elnyomják, hanem erősítik egymást.

sin-4.jpg

Bár három külön fejezetre oszlik és a készítők az időrendet is megkavarják, a film abszolút egyben van. Ezt részben a későbbi vagy korábbi eseményekre történő utalásokkal, a szereplők egymás sztorijaiban való feltűnésével, valamint azzal érik el, hogy város nem csupán karakterré, hanem sztárrá lép elő. Az alkotók egy olyan korrupciótól és erőszaktól burjánzó helyet mutatnak be, ahol csak a legdurvább fickóknak van esélyük a túlélésre, de nekik se sokáig. Törvényszerű, hogy a történetek nem zárulhatnak happy enddel, legalábbis nem maradéktalanul. Embereink a maguk kis győzelmével kénytelenek beérni.

A férfiasság az újgenerációs mozihősök nem épp legjellemzőbb tulajdonsága, ám a Sin City a szebb napokat idézi. A színészek alaposan kiélvezik, hogy film noir ikonokká válhattak. A szerepeket mintha rájuk öntötték volna. Bruce Willis, az öregedő akcióhős újfent bebizonyította, hogy még elbírja a fegyvert. Clive Owen végre igazolta, hogy nem véletlenül kezdték el sztárolni. Mickey Rourke kapcsán A pankrátort szokták emlegetni, mint nagy visszatérést, de a Sin Cityben nyújtott lehengerlő játéka volt, ami ennek megágyazott. Benicio Del Toro megint teljesen átadta magát a szerepének, és az is kiderült, hogy nem vesztette el a humorérzékét a Félelem és reszketés Las Vegasban óta.

sin-2.jpg

A Sin City nem csak vastökű férfiakkal van tele, hanem végzetességük teljes tudatában lévő istennőkkel. Felsorolni is gyönyör azokat a szépségeket, akik feltűnnek a filmben. Jessica Alba, Rosario Dawson és Jamie King játsszák a nőket, akikért a férfiak boldogan kerülnek a legnagyobb pácba is. A legdögösebb pillanat díjáért komoly verseny folyik. Emlékezetes momentum, amikor Jessica Alba leugrik a színpadról és Bruce Willis karjaiba veti magát, ám nem kevésbé felejthetetlen a félmeztelen Carla Gugino pisztollyal a kezében. Lebecsülni egyiküket se szabad, nem épp gyámoltalan kislányok ők. Elég, ha csak a babaarcú Mihora (Devon Aoki) gondolunk, aki néma halálosztóként csap le a gyanútlan férfiakra. 

A filmet nem a történetéért fogjuk szeretni. A sokszor látott fordulatok többnyire előre megjósolhatóak, de maga az alkotás annyira jól össze van rakva, hogy ez a legkisebb mértékben se von le az értékéből. A zene, a remek karakterek és szövegek kilóra megvesznek. A Sin Cityhez fogható különlegességekből, mely képes valami újat hozni a poshadt filmvilágba, jó, ha szökőévente egy akad. Szuperhősökkel csurig el vagyunk látva, de a róluk szóló, nem sokban különböző alkotások ritkán jutnak túl a biztos középszeren. Tíz év is eltelt a film bemutatása óta, mégse valószínű, hogy Miller és Rodriguez rendezésénél merészebb és stílusosabb képregény-adaptáció egyhamar a mozikba kerül.

ÉRTÉKELÉS: 100%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr207078751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.12. 09:15:30

bár nem szuperhősös azért kevécbé populárisnak nem hívnám. ;)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.02.12. 15:27:34

@doggfather: Arra azért fogadni mernék, hogy többen gyűjtenek Pókember képregényeket, mint Sin City-t.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.14. 22:59:10

"mégse valószínű, hogy Miller és Rodriguez rendezésénél merészebb és stílusosabb képregény-adaptáció egyhamar a mozikba kerül."

Khmm... Kingsman... khmmm

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.02.15. 07:56:09

@danialves: Tegnap néztem meg a Kingsmant és továbbra se érzem veszélyben a Sin City trónját.
süti beállítások módosítása