Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Sin City - Ölni tudnál érte (2014)

2015. február 15. - Lazók György

sin2-title2.jpg

Vannak rendezők, akiknek jó érzékük van a folytatásokhoz. Robert Rodriguez nem tartozik közéjük, ezért már akkor elhibázott ötletnek tartottam, hogy a képregény-guru Frank Millerrel újra el akarnak merülni a bűn városában, amikor még megvolt a lendületük hozzá. Azóta eltelt jópár ígérgetéssel kihúzott év és míg a Sin City továbbra is szerez rajongókat, addig készítői gyors ütemben veszítették el sajátjaikat. Miller első önálló filmjét, A sikító várost úgy körberöhögték, hogy felmerült, Rodriguez nem csupán tiszteletből adott-e neki rendezői kreditet. Nem mintha a texasi csodagyerek tapsot érdemelne azért, amit az utóbbi években művelt. Az a baj vele, hogy a Terrorbolygó óta fogyóban van az energiája, de még mindig ezer projektbe vág bele egyszerre, ami megpecsételte legújabb folytatásának a sorsát is.

Robert Rodriguez a Sin City második felvonása, az Ölni tudnál érte készítése közben a mozikba küldte a Machete gyilkolt és mellesleg elindított egy kábelcsatornát, amihez még saját fejlesztésű sorozatokat is csinált. Ezek után talán nem annyira meglepő, hogy a film egy löttyedt farkú, érzéketlen dugáshoz hasonlítható leginkább. Nincs benne semmi érzelem vagy szenvedély, csak kínos erőlködés. Kezdünk Marvval (Mickey Rourke), mert hát a rajongók őt szerették a leginkább. Rodriguez úgy bánik vele, mint egy amatőr edző a sztárjátékosával. Idő előtt pályára küldi, és mikor kezdene belemelegedni, lecseréli. Mire megkérdeznéd, hogy tényleg csak annyi volt Marv sztorija, hogy levadászott pár hülyegyereket, akik felgyújtottak egy csövest, új történet veszi kezdetét. Ne hidd, hogy eszükbe jut folytatni az előbbit, később is kizárólag azért veszik elő Marvot, hogy jókedvűen gyilkolgasson egy sort. 

sin2-1.jpg

Az első igazi történetünk a szerencsejátékos Johnny-ról (Joseph Gordon-Levitt) szól, aki azzal a határozott céllal jött a városba, hogy megkopassza, akit a legkevésbé ajánlatos, Roark szenátort (Powers Boothe). Közben látjuk, hogy Nancy (Jessica Alba) még mindig ugyanabban a bárban nyomja a sztriptízt, de szerelme halála óta egyre inkább kezd szétesni. Hartigan (Bruce Willis) szelleme kísérti, aki hiába mondja, hogy ne álljon érte bosszút, Nancy-t csak ez élteti. Míg ő és Johnny a revansukra készülnek, beköszön egy régi ismerős, Dwight, aki Clive Owen helyett most Josh Brolinra hasonlít erősen. Neki szintén megvan a maga baja. Korábbi nője, Ava (Eva Green) tért vissza az életébe, hogy a segítségét kérje. Azt mondja, hogy a férje terrorban tartja, ezért fordult hozzá. Dwight tudja, hogy Ava amilyen szép, épp annyira megbízhatatlan, mégis belemegy a játékába, aminek eredményeképp hamarosan gyilkosságért körözik.

Már az első Sin Citynek se a Dashiell Hammett magasságaiba emelkedő történetei szolgáltak legfőbb erősségéül, de a maguk egyszerű módján ütöttek. A folytatásban Rodriguez és Miller mindent rosszul csinálnak, amit korábban jól. Az epizodikus felépítés maradt, de a sztorik nem alkotnak egységet. Zagyván egymásba folyó, érdektelen fejezetekkel traktálnak minket. A város még mindig szépen néz ki, azonban nem lüktet benne az a keserű szív, ami életre kelthetné. A régi Sin City a legerősebbeket is térdre kényszerítette. Itt elég egy kis mersz, nomeg Marv az oldaladon, és akár Istent is kiütheted. Az utcákról eltűntek a vastökű férfiak és az istennők, a helyükre pedig szánalmas pozőrök kerültek. Úgy tesznek, mintha igazi film noiri ikonok lennének, de csak lapos kartonfigurák a digitális háttér előtt. Narrációjuk mesterkélt, bemagolt szöveg, ami nem megkérgesedett lelkükből fakad, hanem két megfáradt íróból, akik már nem képesek valódi hangot adni nekik.

sin2-2.jpg

Rodriguez és Miller segítségére a színészek sietnek. Közülük Eva Green az, akire még emlékezni is lehet a film után. A csupaszra rágott végzet asszonya közhellyel sokat ő se tud kezdeni, ám mivel a rendező benne látott leginkább fantáziát, ezért Green néhány pillanatra valóban maga lesz a megtestesült, lucskos női veszedelem. A szexuális töltettel vastagon átitatott képek hatása egészen addig tart, amíg Greennek nem kell megszólalnia. A neki írt borzasztó szövegeken az se segít, hogy félpucéran adja elő őket. A legjobban úgy járunk, ha levesszük a hangot és élvezzük a látványt. Az ő története, a film alcíméül választott Ölni tudnál érte az egyetlen, melyet úgy-ahogy kidolgoztak. Akár érvényesülhetne a vakok közt a félszemű-effektus, csakhogy Dwight epizódja is mocskosul unalmas, ostoba és széteső, mint az egész film. Az alkotók a korábban bevált képregényes hatások mögé bújnak, de azok frissessége már a múlté. Azt, hogy milyen igénytelenné váltak a legjobb példa, hogy Josh Brolint próbálták Clive Owenné maszkírozni, amikor kiderült, hogy a színész nem ér rá. 

sin2-4.jpg

A rendező túl sok időt töltött a Grindhouseban és teljesen elvesztette az arányérzékét. Akciójelenetei egy exploitation-mozi esztelen mészárlásai valódi stílus nélkül. A Sin Citynek az utolsó, amit kívántam, hogy trashfilm legyen, vagy egy róla szóló olcsó poén, Rodriguez mégis azzá változtatta. Szomorú, hogy észre se veszi, hogy ezen a viccen mostanra rajta kívül senki nem nevet. Mire belekezdett Nancy történetébe, már azt kívántam, bár mielőbb véget érne a film. Eleve nem volt rá semmi szükség, hogy folytassa, de azt hitte, hogy látni akarjuk Roark bukását. Ehhez még A francia kapcsolat 2. végét is kölcsönvette, csakhogy annyira primitíven használja, hogy a vagányságból újfent szánalmas póz lesz. Kultikus filmjük második epizódjával Rodriguez és Miller leokádták a saját mesterművüket. Krimiként értékelhetetlen, akciófilmnek ócska, egészében pedig nem más, mint az első rész gyenge utóérzete. Ölni tudnék érte, hogy Robert Rodriguez soha ne rendezzen több folytatást, de nem hiszem, hogy szükség lesz rá. Hazavágta ő most saját magát helyettem is.

ÉRTÉKELÉS: 40% 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr497089365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2015.02.15. 19:33:02

Szerintem meg teljesen jó folytatás lett, bár néhol picit zavaros, hogy most konkrétan mikor is játszódik az első részhez képest.

paráznabillegető 2015.02.16. 08:07:21

johnny vonala totálisan értelmetlen, pláne kettévágva. mort nyomozót még mindig nem értem, mit keresett a filmben, ennyi erővel egy madagaszkári maki utolsó napját is bemutathaták volna, kb annyira érdekes. ha már majmok, marvból csináltak egy alkoholra rákapot gorillát, meh. eva green csöcsöt villant és pózol, ennyi. a szenátor önmaga paródiája, a végső leszámolás meg röhej, mintha kiadták volna az elkészítését az asylumnak gebinbe... :(
az egyetlen jó karakter benne manute. rohadtul nem menti meg a filmet.

az első részhez képest ócska szemét, anélkül csak egy szar film, nagy nevekkel. az imdb 6.6os pontszám elképzelni nem tudom, hogy jött ki. inkább 4.4...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.16. 08:36:08

@Jegkoko: mert a képregényben is van nem egy olyan részlet ami azt mutatja, hogy a különböző történetek különböző részei párhuzamosan futnak. össze össze kapcsolódnak, van amiknek semmi közük egymáshoz van ahol csak háttér egy egy jelenet a másik történetből.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.06.04. 11:58:57

Sin City: Ölni tudnál érte (2014)
.
az első film hatalmas kedvenc volt 2005ben, moziban kétszer láttam, de ez a folytatás kimaradt valamiért eddig.
.
még mindig frank miller az alap, mégis hiányzik valami. A technika is az első rész technikája (lehet ez a kevés mostanra).
Hogy Clive nem tért vissza az hiba, ahogy szomorú, hogy MCD se.
Ava lord egy hatalmas misscast. Egyszerűen Eva Green nem olyan akiért "ölni tudnál" (nem, nem tudnék most jó színésznőt mondani a szerepre hirtelen, jessica alba, meg rosario dawson már szerepel, és elvileg ava lord jobb nő, mint ők).
Just Another Saturday Night egyazegyben a képregény, ezzel nem is volt baj.
A The Long Bad Night történet is, színészei is gyengék.
Nancy's Last Dance egy tökéletesen fölösleges folytatása, zárása a yellow bastardnak.
süti beállítások módosítása