Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Villámkritika: Zöld szója (1973)

2015. február 19. - Lazók György

green-3.jpg

Charlton Heston a szandálos eposzokon kívül a sci-fi műfajon is mély nyomot hagyott köszönhetően A majmok bolygójának. Bár a folytatásokból gyorsan kiíratta magát, azért utóbb igyekezett meglovagolni a film sikerét. A Harry Harrison 1966-os regényét feldolgozó Zöld szóját nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel. A történet 2022-ben játszódik, amikor a Föld már annyira túlnépesedett, hogy csak New Yorkban 40 millióan élnek. Az élővilág tönkretételével veszélybe került az élelmiszerellátás is, ezért a szegényebb rétegek kizárólag szója alapú pótlékokhoz jutnak hozzá. Heston egy nyomozót alakít, akit egy gyilkosság felderítése elvezeti, hogy miből készül valójában a címbéli zöld szója. A film tehát ugyanúgy egy nagy csavarra épül, mint A majmok bolygója. A szörnyű igazság ma már nem üt akkorát, részben mivel rengetegen felhasználták illetve kiparodizálták a híressé vált fordulatot az évek során. Úgy ültem neki a Zöld szójának, hogy tudtam mi lesz a megoldás, azonban a Richard Fleischer rendezte sci-fi elég jól fel van építve, hogy így is működjön.

Néhány mutatós trükkfelvételt leszámítva a film nem törekszik a futurisztikus hatásra. Jövőképe a '70-es évek végletekig lepusztult változatának felel meg. Az összeesküvési szál meglehetősen átlagos, az viszont annál kiválóbb, ahogy bemutatják, miképp élnek az emberek ebben a haldokló világban. Amikor a főszereplő a jómódú áldozat lakásában helyszínel, a legnagyobb természetességgel nyúlja le, amit csak tud. No, nem ékszerekre kell gondolni, hanem olyan luxuscikkekre, mint szappan és egy darab hús. A film legjobb pillanatai azok, amikben bő teret enged színészeinek. Közülük is kiemelkednek Heston és a barátját játszó Edward G. Robinson közös jelenetei, aki a forgatás után alig tíz nappal hunyt el. A történet a '70-es évekre jellemző ráérős tempóban halad. A nyomozással a film hajlamos klisékbe futni, Heston például kötelezően összejön az egyik tanúval. A Zöld szójában ábrázolt jövő alapvetően nyomasztó, az viszont tetszetős újítás, hogy minden jobb lakáshoz szó szerint bútorként jár egy csinos prosti. A végső csavarban rengeteg mondanivaló rejlik, kár, hogy a nagyobbik része a felszín alatt marad. Ha a felejthető krimi vonal helyett még jobban kibontakoztatják az üzenetét, a film nem csak egy csendes kultusznak örvendhetne.

ÉRTÉKELÉS: 70%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr277185375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása