Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Moziajánló: Mad Max - A harag útja (2015)

2015. május 22. - Lazók György

mad-title2.jpg

Ha poszt-apokaliptikus filmekről beszélünk, csak idő kérdése, hogy szóba kerüljön a fogalommá vált Mad Max-trilógia. Az ausztrál George Miller aprópénzből volt kénytelen leforgatni az első részt és igazából csak a folytatásban, Az országúti harcosban tudta nagyobb kompromisszumok nélkül megvalósítani elképzeléseit. A fiatal Mel Gibson alakította Max Rockatansky itt vált azzá a pusztaságban kóborló magányos harcossá, aki nem törődik semmi mással, csak a túléléssel. Nitro hajtotta vad és zabolázatlan filmek voltak ezek, így hát duplán pofán csapta a rajongótábort, amikor az amúgy is több sebből vérző harmadik epizód lágyabb hangvételt ütött meg. Az igazság csarnokán innen és túl egyetlen mentsége a látványvilág volt. Miller személyes okokból nem adta bele a szívét a filmbe és később még a trilógia jogait is kénytelen volt átruházni a Warner stúdióra. Sokáig úgy tűnt, hogy, mint annyi mozihőstől, Mad Maxtől is hozzá nem méltó módon fogunk búcsút venni, de megalkotója kitartóbbnak bizonyult, mint azt bárki gondolta volna.

mad-1.jpg

A sors nem könnyítette meg a rendező dolgát. Évekkel ezelőtt majdnem lett egy új Mad Max-filmünk Mel Gibsonnal, csakhogy közbeszólt egy pénzügyi válság, minek után a projekt finanszírozása összeomlott. Az eredeti trilógia nem csökkenő népszerűségének köszönhetően a produkció más formában ismét életre kelt. A botrányai miatt kiközösítetté vált Gibsont lecserélték a jövő nagy ígéretére, Tom Hardyra. Miller elmondása szerint ugyanazt az őrült csillogást vélte felfedezni a szemében, mint a Halálos fegyver sztárjában. Hozzá csatlakozott a hullámvölgyben lévő Charlize Theron, aki a hihetetlen fizikai kihívást jelentő szerep kedvéért még arra is hajlandó volt, hogy kopaszra nyírassa a fejét. 

A 2012-ben megkezdett forgatás marathoni hosszúságúra nyúlt. A végeredménnyel elégedetlen Miller többször is visszament újabb és újabb akciójeleneteket felvenni. Az eleve óriási költségvetés egyre csak duzzadt, látni viszont semmit se engedtek a rögzített anyagból. A hírforrások még abban se egyeztek ki, hogy egy rész készül-e, vagy a rendező egyben forgat le mindjárt kettőt. A reboottal kapcsolatos megannyi bizonytalanságot egy előzetes oszlatta el, ami túlzás nélkül ámulatba ejtette a filmvilágot. Még a legelbizakodottabb rajongók se készültek fel arra, hogy a Mad Max - A harag útja ennyire jól fog kinézni. A kirobbanó erejű trailer nyomán hinni kezdtünk abban, hogy a tiszta lappal induló sorozat új tagja felülmúlhatja akár legendássá nőtt elődjeit is, sőt úgy általában mindent, amit blockbuster címszó alatt a mozikba küldtek az elmúlt időben.

mad-9.jpg

Ennyi várakozás után jobb elsőként tisztázni azt a kérdést, melytől a legizgatottabban dobog a film iránt érdeklődők szíve: A harag útja tényleg annyira zseniális lett, mint mondják? Boldog lennék, ha azt írhatnám, hogy igen, de nem tehetem. Ez persze csak az én véleményem, ami idővel akár meg is változhat, viszont egyelőre nem látom benne azt a forradalmi mesterművet, aminek nagy sebbel-lobbal kikiáltották. A lelkesedés okai ugyanakkor világosak. A merészség kiveszőben van a filmiparban, a régi akcióhősöket legyőzték a receptre gyártott képregény-figurák. A tehetséget mutató rendezőket, akik újat hozhatnának a kivéreztetett zsánerekbe, kölyköknek szóló franchise-ok szolgálatába állítják. Egyéni hangjuk csupán a látványban nyilvánulhat meg. Ebben a rendszerben elvileg meg se valósulhatott volna A harag útja, mégis itt van. Ha valamit nem lehet elvitatni Millertől, hát azt, hogy filmjével nyíltan bemutat a jelenleg uralkodó trendeknek, az alacsony korhatárnak és a biztos középszernek.

Ezeket az akciójeleneteket még sokáig fogják emlegetni. Az alkotók bár élnek a számítógépes technika adta lehetőségekkel, a határokat nem kizárólag a komputer segítségével tolják arrébb, azt csupán segédeszközként használják. Miller a 150 millió dollár körüli büdzsé javát arra fordította, hogy a lelket is kihajtsa kaszkadőreiből a namíbiai sivatagban. A soha nem látott autós mutatványokba beleölt hatalmas munka minden egyes izzadságcseppje ott gyöngyözik a vásznon, melyet megtölt a felcsapott por és a benzingőz, ahogy eszeveszetten száguld egyszerre vagy egy tucatnyi rombolásra kész járgány. Az alkotók nem kispályáznak, amint felbőgnek a motorok nincs megállás. Ami csak lehet, az összeütközik, borul és robban, amikor pedig ezek a bitang vasparipák egymásba rohannak, a valóság súlyával hajlik a fém. A Mad Max két tömény óra a világ legnagyobb szabású kaszkadőrshowjából, mely után egy újabb CGI-orgia bajosan fog ismét lenyűgözni.

mad-11.jpg

Jogos a kérdés, hogy, ha egy film alkotói ennyire bevállalósak, és még tehetségük is van ahhoz, hogy a maximumot sajtolják ki a rendelkezésükre álló eszközökből, akkor hol lehet a probléma? Ahogy az előző bekezdés végén írtam, A harag útja nem más, mint egyetlen nagy akciójelenet. A történetbe azért is nem mentem bele idáig, mert igazából nem is érdemes. A Charlize Theron alakította Furiosa fogja magát és lelép az önjelölt istenként uralkodó Halhatlan Joe (Hugh Keays-Byrne) ágyasaival. Megkezdődik az üldözés, amibe az elfogott Max Rockatansky is belesodródik, és nagyjából ennyi. Az egyetlen meglepetés, hogy a címszereplő ebben az egész herce-hurcában mellékalak lesz. Az volt az érzésem, hogy Millert nem is érdekli Max, sokkal jobban foglalkoztatják őt a már eleget dicsért akciójelenetek, illetve a másik főszereplő, Furiosa. Ő a film valódi hőse. Max még csak nem is tűnik egy különösebben érdekes, és főképp nélkülözhetetlen szereplőnek. Aktív hozzájárulása az események alakulásához túlnyomórészt csekély. Nem jelentett volna nagy gondot kiírni őt a filmből. Nem segít, hogy Tom Hardyban ugyan valóban ott egy nyughatatlan vibrálás, de a kisugárzása elmarad Mel Gibsonétól. Nagy pluszpontot jelentett volna, ha Miller merészsége kiterjed sztárja megtartására is, Gibson ugyanis korosan is többet hozzátehetett volna a filmhez, mint az egyébként szintén tehetséges Hardy.

mad-10.jpg

A film így szinte teljes egészében a ragyogó Charlize Theroné, aki amellett, hogy bakafrizurával, olajba mártott homlokkal is gyönyörű, tökösebb akcióhős, mint azt a balul elsült Aeon Flux után gondolnánk róla. Furiosa nem az izmaival válik egyenértékűvé magával Maxxel is, hanem a tetteivel és a bátorságával. A tekintetében ott van a harcos. Elég ránézni, hogy egyértelmű legyen, ezzel a csajjal nem lehet büntetlenül kikezdeni. Miller mindkettejük lelkébe igyekszik belemászni, de Furiosa válik a film teljes értékű, rétegelt karakterévé, aki uralja az eseményeket. Max pusztán az ő segédje. Ennek pozitív hozadéka, hogy A harag útja a műfajban megszokott nemi szerepek szerinti leosztásra fütyülve egy olyan erős, mégis emberi női főhőst kínál, amire ritkán akad példa. Emiatt a filmet legalább annyira lehet ajánlani a nőnemű nézőknek, mint a férfiaknak. Talán még jobban is járnak vele, mint a nekik szánt Tökéletes hang 2-vel, ami a premier hetében lenyomta Miller alkotását az amerikai mozikban.

A harag útja készítőinek az utolsó felvonásban jut eszükbe, hogy Maxre többet is bízzanak annál, hogy olykor a volán mögé engedik. Addigi legnagyobb vagánysága sajnos képen kívül történik. Nála csak a főgonosz Halhatlan Joe járt rosszabbul, akinek ijesztő maszkjára, szúrós szemére és reszelős hangjára esetleg fogunk emlékezni néhány nap után, de, mint szereplőre aligha. A film javarészében ott sincs, hiányában pedig nagyon könnyű megfeledkezni róla, mert lényegében csupán az említett részekből áll. A menekített hölgykoszorú tagjai is felcserélhetőek, éppen csak a hajuk színe különbözteti meg őket egymástól. A főszereplők nyomában lévő groteszk megjelenésű üldözők közül a kezdetben még irritáló Nicholas Hoult emelhető ki, aki teljes személyiségváltozáson megy keresztül. Furiosa után övé a film legérdekesebb karaktere, és ő korlátozott idejét ugyanúgy kihasználja, mint Theron, ezáltal szegény Max a dobogó legalsó fokára szorul.

mad-12.jpg

Akciófilmet a harmadik Mad Max óta, számszerűsítve vagy harminc éve nem rendezett George Millernek kijár egy tekintélyes pacsi azért, amit véghezvitt, de azt azért sajnálom, hogy a film kimerül annyiban, hogy két órásra nyújtja Az országúti harcos fináléját. Ebben a fantasztikusan kinéző világban szívesen elmerültem volna mélyebben, A harag útja viszont nem kíván több lenni egy szimpla üldözős filmnél. Innen nézve, amit az eddigieken túl a leginkább dicsérni lehet benne, hogy a nagy akcióparádé nem válik se monotonná, se üressé. Ha nem is mindig azzal a szereplővel foglalkozik, akivel tulajdonképpen kellene, az őrületes tombolást Miller vasmarokkal tartja kézben. Korát meghazudtoló, kifogyhatatlan energiája csordultig átjárja A harag útját, mely nem csak a trilógia, de az akciófilmek legjobb hagyományait örökíti tovább elképesztően magas szinten.

ÉRTÉKELÉS: 80%    

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr287482454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artudetu · http://filmforum.hungarianforum.com/ 2015.05.22. 16:07:48

Na, kíváncsi vagyok. Még mindig nehezen hiszem el hogy én ezt imádni fogom - tekintve, hogy nekem Mad Max az az első rész... mindenestre a főhősöket diszkréten kikerülő tornádó, ami a trailerben volt, nem sok jót ígér.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.22. 16:21:26

@Artudetu: Ez leginkább a második részhez áll közel. Ha az tetszett, akkor valószínűleg ezt se fogod utálni.

Artudetu · http://filmforum.hungarianforum.com/ 2015.05.22. 17:58:33

Ja, az lejött az előzetesből... na mindegy, természetesen meglesem.

xcsonteeee 2015.05.23. 12:30:32

Végre egy jó kritika. Bevallom őszintén, nekem hiányérzetem volt a film után. Persze a film még így is teljesen rendben van, és Millernek tényleg sikerült kitörnie a mostani blockbuster vonalból, de ettől függetlenül nekem is olyan volt ez az egész, mintha a trailert néztük volna két órára nyújtva. Sőt, a vége fele kifejezetten úgy éreztem már, hogy lett volna ott még egy harmadik óra is, de Miller amikor egybe nézte a filmet, a fejéhez kapott, hogy innen meg onnan inkább lecsípek kicsit, mert így is elég lesz a népnek... Persze lehet, hogy ezt pont azért lépte meg, mert érezte, hogy nem lehet nagyon tovább húzni ezt a változatosan megoldott, de ettől még persze elég monoton filmet, és lehet, hogy pont ez a plusz fél óra-óra ölte volna meg az egészet. Az pedig még hagyján, hogy a végére valami nagyobb katarzisra számítottam (szerintem kicsit összecsapták a dolgot), de amikor a film felénél eljött az első főgonosz leszámolása, azt konkrétan annyira pofátlanul vágták ki, hogy csak néztem. Persze lehet, hogy csak én agyalom túl a filmet, de annyira tényleg nem tökéletes, mint amilyen ódákat zeng róla most mindenki. Viszont arra, amire kitalálták, arra tényleg nincs párja, a látvány hibátlan, a sztori egyszerű, mint egy fakocka, tényleg kötelező darab mindenkinek, aki nem vágyik másra, csak hogy leüljön, kikapcsolja az agyát, és átadja magát a töménytelen pusztításnak!

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.23. 14:01:11

@xcsonteeee: Bennem is volt egy érzés, hogy ki lettek nyesve részek a gördülékenység érdekében. Kíváncsi leszek, hogy ha kijön Blu-rayen, mennyi lesz a lemezen a kivágott jelenet.

Parasite 2015.05.23. 16:12:13

azokat kérdezném, akik azt mondják, hogy nem elég tökéletes: szerintetek mitől lehetne tökéletesebb? az egész film él és mozog, statiszták ezrei vannak aprólékosan kidolgozva, 2 órányi akció közben megkapjuk a teljes apokalipszist, nincsen elvarratlan szál, a történet kerek és egyértelműen a folytatásra van kihegyezve (ezért sincsen a végén katarzis). ez a rész nem Maxről szólt, ez a rész felvezette a folytatást, ezért készült. hiába egyértelmű számunkra, de a film legvégééig azt sem tudjuk ki a pali, csak a legvégén árulja el, hogy ő Max. szóval tényleg érdekelne mi tette volna mégtökéletesebbé a filmet, mert technikailag tökéletes, az biztos. A sztorija pedig már érdekesebb és részletesebb, mint az Avatarnak vagy bármelyik Marvel filmnek. Utoljára összefoglalva, ha ez nem egy tökéletes sci-fi-akció, akkor mi?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.23. 16:33:21

@Parasite: Már bocs, de egy Mad Max című film szóljon már Mad Maxről! Amúgy meg "mi" nagyon is tudjuk ki ez a pali. Furiosa nem tudja.

calambrito 2015.05.23. 19:49:04

Hugh Keays-Byrne volt a "főgonosz" a Mad Max 1-ben is, ez vicces tény. :)

"ha Miller merészsége kiterjed sztárja megtartására is, Gibson ugyanis korosan is többet hozzátehetett volna a filmhez"

Erről elkezdtem írni a véleményemet (és NEM Mel Gibson ellenében), de inkább magamban tartom. NO COMMENT!

Artudetu · http://filmforum.hungarianforum.com/ 2015.05.24. 18:55:32

Egy rakás bolond két órán át kerget egy anyatejet szállító kamiont a sivatagon át. A Mad Max név totális megcsúfolása, borzasztóan irritáló, agyatlan akcióorgia. Ennél még a kettes epizód is jobb volt, abban legalább nem volt szelektív tornádó, meg a degenerált baromból is kevesebb volt. Kár érte. :(

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.24. 19:13:31

@Artudetu: Nem volt agyatlan, inkább flúgos, extrém, amivel nagyon is hű maradt a Mad Max névhez.

Artudetu · http://filmforum.hungarianforum.com/ 2015.05.24. 19:24:26

@Lazók György: Tudod nagyon jó, hogy nekem Mad Max az a motoros Mad Max. A többi csak gyenge utóérzés. Ez meg...borzalom. Volt egy pont, mikor majdnem kijöttem a teremből. Ez majdnem olyan szar, mint a FF filmek....

Még keresem a szavakat, de hamarosan lesz kritika.

K.Leslee 2016.05.09. 01:35:11

'Ebben a fantasztikusan kinéző világban szívesen elmerültem volna mélyebben'

Egyetertek. Ideje volt helyen kezelni a filmet.
süti beállítások módosítása