Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

King Kong (2005)

2015. július 06. - Lazók György

kong-2.jpg

Peter Jackson is egyike azon rendezőknek, akiknek a felkapottá válás többet ártott, mint használt. A szerényebb költségvetésű filmeket maga mögött hagyva A gyűrűk ura-trilógiával belépett az eposzok világába, és ezzel egycsapásra kikerült a szótárából a kis jelző. Így fullasztotta giccsbe a finomabb megközelítést igénylő Komfortos mennyországot is. Ezt a teljes alkotói bukást előzte meg a King Kong, amibe úgy vágott bele, hogy ott nyomták a zsebét A király visszatérrel elnyert Oscar-díjak. Az időzítés nem volt épp a legjobb. Peter Jackson előtt ugyan ott hevert az egész világ, de ő ki akarta pihenni a több évi megfeszített munkát, amit a kész jelenséggé vált trilógiába ölt. A Universal Pictures emberei régi álma megvalósulásának az ígéretével és egy tekintélyes összegű csekkel meggyőzték, hogy ne tegye. Jackson tehát az 1933-as King Kong nagy rajongójaként ismét életre hívta a mozitörténet leghíresebb szörnyetegét, mely végül őt is maga alá gyűrte.

A filmet szintén az év végén mutatták be, mint A gyűrűk ura epizódjait, remélve, hogy nem csak kasszát robbant, de szintúgy tarol az Oscar-díjátadón, mint a trilógia lezárása. Előzetesen nem is tűnt kizártnak, ami egy óriásmajomról szóló történettől nem akármi. Az rögvest meglátszik a King Kongon, hogy sokféle elvárásnak kellett megfelelnie. Már a pontos műfaji meghatározása se egyszerű, annyi mindent zsúfoltak bele. Egyszerre szerelmi történet, kalandfilm és tragédia, sok-sok karakterrel, akiket hol az előtérbe löknek, hol ugyanezzel az elánnal kivonnak a forgalomból. Ez alól nem kivételek a központi figurák se. A stábját a különös lényekkel teli Koponya-szigetre csaló megszállott rendező (Jack Black) és a hősszerelmessé váló író (Adrien Brody) egyformán háttérbe szorulnak a film során. A rosszul felépített forgatókönyv révén a nincstelen színésznő (Naomi Watts) és King Kong kapcsolata se bontakozik ki rendesen. Hiába dagasztották valamivel több, mint három órásra a cselekményt, a szereplőket a film végére se érezzük magunkhoz közel.   

kong-3.jpg

Az alkotás ereje az akciójelenetekben és a technikai megvalósításban van. A Weta műhely szakemberei legyen szó akár a ’30-as évek New Yorkjáról, akár a fantáziaregénybe illő őskori szigetről, nem elégszenek meg a maximumnál kevesebbel. Maga a címszereplő kidolgozása is megérdemli a dicséretet. Inkább tűnik egy személyiséggel rendelkező élőlénynek, mint egy pixelekből varázsolt komputercsodának. Életre keltésében, ahogy A gyűrűk ura Gollamjánál, Andy Serkis segédkezett, aki kivételesen teljes valójában is megjelenik: ő játssza Lumpyt, a szakácsot. A filmen sok tehetség ügyködött, ám munkájuk gyümölcse nem áll össze egésszé. A megalománia egyre súlyosbodó tüneteit mutató Peter Jacksonon túlnőtt ez a rosszkor bevállalt feladat. Fáradtságának kárát látják a drámai jelenetek, melyekkel feltűnően nem boldogul. Sok időt áldoz az emberi tényezőre, aztán hagyja pocsékba menni. A helyzeten az eklektikus színészgárda se javít. Naomi Watts tűnik még a legátgondoltabb választásnak, ám a többieket mintha hasraütésre választották volna ki. Adrien Brody és Jack Black bár valószínűleg maguk se értik, hogy mit keresnek egy King Kong-filmben, azért megpróbálnak a nekik osztott lapokból valamit kihozni. Nem a tehetségükön múlott, hogy nem voltak képesek elfogadtatni magukat a rájuk osztott hálátlan szerepben.

kong-1.jpg

A King Kong szállítja azt az elképesztő látványt, amit elvárunk A gyűrűk ura-trilógia rendezőjétől, viszont tartalmilag nem nyugszik erősebb alapokon, mint Roland Emmerich Godzillája. Annál nagyobb probléma tehát, hogy a Középföldén túl sok időt eltöltő Jackson az alapjaiban rém egyszerű szörnymesét tolkieni magasságokba próbálja emelni. A nagy erőlködés jobbára csak olyan kínos pillanatokat szül, mint mikor a finálé során a semmiből előtűnő Jack Black elkezd hadoválni a szépségről és a szörnyetegről. A filmnek leginkább a Koponya-szigeten játszódó része működik, amúgy könnyed szórakozásként és megható eposzként egyaránt hiányérzetet hagy. Magyarázatot jelenthet a történeti lyukakra, hogy rengeteg, főképp a karakterekre koncentráló jelenet végezte a vágószoba padlóján, de gyorsan tegyük hozzá, hogy a film így is túl hosszú. A King Kong hősei majdnem olyan nehézkesen jutnak el a szörnyek szigetére, mint Frodóék a Végzet hegyéhez, az utolsó felvonást jelentő new yorki tombolásban pedig szintén arányt tévesztenek az alkotók.

A mozipremier idején még nyugtatgathattuk magunkat azzal, hogy a bővített változat majd helyrekalapálja az egységet, azonban ez a kiadás soha nem jutott el hozzánk. Úgy hírlik sokat nem veszítettünk, csupán az akciószekvenciákat toldották meg egy kicsit. Különben se pluszjelenetekre lenne szükség a King Kong megmentéséhez, hanem teljes újravágásra, de feltehetően az se lenne elég, mivel Peter Jackson már a forgatókönyv megírásakor túlhizlalta szörnyetegét. A valóságban nem a szépség végzett az óriásmajommal, hanem egy rendező egója, és nem azé, akit Jack Black játszik. A film egy méregdrága tiszteletadás lett egy mára túlhaladott klasszikus iránt, mely nagyobb akart lenni nem csak hírneves elődjénél, hanem azt hiszem, hogy mindennél, amivel valaha el akartak bennünket kápráztatni a mozikban. Merész vállalkozás volt, melyről a Jackson zsenijét magán viselő részek miatt nem lehet totális kudarcként beszélni. Legjobb pillanataiban a film képes magával ragadó kalanddá válni. Ha beéri ennyivel, oda lehetett volna tenni a rendező mesterhármasa mellé.

ÉRTÉKELÉS: 60%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr157594030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.07.06. 09:52:54

30-40%. Bay filmjei legalább konzekvensek. Itt még az is beüt hogy nem számítasz ekkora förmedvényre egy olyan rendezőtől aki akkora munkát tett le az asztalra, mint a LotR trilógia.

A film alatt folyamatosan fogtam a fejem, hogy m,i jöhet még. Aztán jöttek a dínók, a férgek (valahol ott kikapcsoltam és igyekeztem leválni a moziélményről).

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.07.06. 11:44:23

@Globetrotter2014: Bay szerintem nem teljesen reménytelen eset, a Transformers-filmekkel kellene végleg leállnia. Ami Jacksont illeti, benne már annyira nem bízom, hogy a Hobbit-trilógiát meg se néztem. Ha mondjuk visszatérne a horrorfilmekhez, annak azért adnék egy esélyt, csak maradjon két óra alatt! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.07. 13:48:41

@Lazók György: így van, csak meg kell nézni a pain and gaint, hogy lássuk, bay azért tud még ha akar.

ez a film meg úgy rossz ahogy van. Tökéletes példája az elhibázott felesleges remake-eknek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.20. 09:32:09

érdekes ez a KIng KOng fikázás, pedig ebben a filmben egyetlen kérdés csupán az, hogy miért pont ezt? maga a film egy teljesen jó feldolgozás, izgalmas, 2005 legjobb CGI-je is ebben volt

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2015.09.07. 11:55:37

A film feledhető kategória, de amikor a két T-rexel bunyózik, az feledhetetlen.

Von Hermanitz 2017.08.08. 13:23:04

A Kin Kong filmeknél abszolút első a 2005-ös feldolgozás, Peter Jackson rendezésében, Adrien Brody -val és Naomi Watts -al. Második az 1976-os film, Jessica Lang főszereplésével (John Guillermin rendezésében). Aztán harmadik az idei Koponya sziget (sajnos nem sikerült egyedire) és negyedik a fekete-fehér 1933 -as alkotás.

Fortress 2017.08.08. 13:26:53

@arbiter elegantiarum: teljesen egyetértek. Nálunk is a 2005 -ös Kong a legjobb. Messze a legjobb. Látványos, izgalmas, eredeti és még némi színészetet is láthatunk benne. Naomi Watts gyönyörű és elvarázsoló ebben a filmben. (Én csak miatta vagyok hajlamos újranézni néha.) Utána jön csak az 1976 -os, a 2017 -es és az 1933 -as. És minden "zs" katgóriás kísérlet.
süti beállítások módosítása