Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Villámkritika: Négykezes géppisztolyra (1991)

2016. május 02. - Lazók György

mobster-4.jpg

Egy letűnt műfajt újra divatba hozni kemény dió, azonban a '80-as és '90-es évek derekán a westernnel ez egy rövid időre sikerült. A Silverado után veterán és fiatal színészcsillagok sora húzott cowboykalapot a fejére, hogy visszahozhassa az ezüstvásznakra a préri ragyogását. Ekkortájt került a mozikba A vadnyugat fiai, mely kifejezetten a tinédzsereket célozta meg szereposztásával. A producerek olyan feltörekvő ifjoncokkal töltötték fel a gárdát, mint Emilio Estevez és Kiefer Sutherland, számításuk pedig úgy bejött, hogy példájuk követőre is talált. A Négykezes géppisztolyra Hollywood aranykorának másik nagy népszerűségnek örvendő zsánerét, a gengszterfilmet igyekezett ismét menővé tenni az új generáció számára. A film készítői még inkább a Bravo-poszterekre tehető arcok felé tapogatóztak, így A vadnyugat fiai 2-ből áthozott Christian Slater mellé berakták Patrick DempseytRichard Griecot és Costas Mandylort. Ahhoz, hogy a filmet komolyabban vegyék, persze kellettek a rangos öregek is, ezért a bandavezérek eljátszását az Oscar-díjas Anthony Quinn, az Amadeus óta többnyire vegetáló F. Murray Abraham és az amerikai karrierbe frissen belekóstoló Michael Gambonra bízták. Hiába a színes és vonzó szereposztás, a stúdió hagyta elvérezni a filmet, és csupán utóbb alakult ki egy mérsékelt kultusza. Míg Amerikában egy rövidített változat került bemutatásra, addig Európába, így hozzánk is egy 15 perccel hosszabb verzió jutott el. Ebben nem csak néhány formás női kebel látványának lehetett örülni, de kicsit több időt szántak a karakterekre, nomeg a Slater és Lara Flynn Boyle közti szerelmi szálra.

Ahogy A vadnyugat fiaiban, a történet középpontjában valós személyek állnak, akiket rendesen megidealizláltak a könnyebb azonosulás kedvéért. A hírhedt Lucky Luciano (Slater), Meyer Lansky (Dempsey), Frank Costello (Mandylor) és Bugsy Siegel (Grieco) itt nem simán antihősök, már-már jófiúk. A Négykezes géppisztolyra a '30-as évek gengszterfilmjeinek felemelkedési dramaturgiáját követi, de a kor cenzori szigorától megszabadulva, aminek része volt, hogy a bűnözők végül sosem nyerhettek. Az alkotók néhány vizuális megoldást is átvettek a klasszikusokból. Ez kiegészülve Koltai Lajos színeiben is csodásan megkomponált, nosztalgikus képivel pillanatokra megteremti még annak a látszatját is, hogy a reklámfilmes Michael Karbelnikoff rendezése egy ligában játszik a nemes műfajelődökkel. Az illúzió aztán hamarjában szertefoszlik, amint a szereplők kinyitják a szájukat. Az íróktól csak a legegyszerűbb műfajklisékre futotta. Biztonsági játékukban a középszerűségtől a forgatókönyv nem tud elrugaszkodni, habár néha akadnak kiemelkedő pillanatok. A karakterek egy-egy jellemvonásra vannak felhúzva és a színészek túl is játsszák őket, igaz ez Quinn vagy Gambon esetében még így is klasszis alakítás marad. Hozzájuk képest Slater és társai csak gengszteresdit játszó kölykök. A filmtől, ha sokra nem is futja, de azért szórakoztatóan eleveníti fel az érát, melyben játszódik. Véres leszámolások, borsalino és tommy gun. Itt van minden, ami kell. Az akciójelenetek egyes blőd hibái és a befejezés összecsapottsága, ami még ellene szól, egyébiránt a Négykezes géppisztolyra megfelel azoknak az igényeknek, melyeket a Volt egyszer egy Amerika tinédzserekre szabott verziójától elvárhatunk.

ÉRTÉKELÉS: 60%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr568669358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása