Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Mi történt A múmia alkotóival?

2017. augusztus 01. - Lazók György

mum-1.jpg

A Universal stúdió sokáig annyira nem tudott mit kezdeni szörnyuniverzumával, hogy a '90-es évek eleji feltámasztási hullámból is kimaradt. Drakula, a farkasember és Frankenstein teremtményének visszatérése a mozikba így a rivális Columbia/Tri Star kasszáját gyarapította, igaz gyorsan apadó mértékben. Persze a Universal berkeiben is felmerült, hogy ki kellene használni az újbóli érdeklődést. A stúdióvezetők az 1932-es A múmia újrafazonírozott verziójával kívántak belépni a versenybe, amit akkor még alacsony költségvetésű horrorfilmként képzeltek el. Fel is ajánlották szinte mindenkinek, aki számított a zsánerben Clive Barkertől George A. Romeroig, de idővel az összes jelölt kihullott a projektből. 1997-ben kereste meg a producereket a kispályásnak számító Stephen Sommers, aki az Indiana Jones-filmek mintájára képzelte el a maga verzióját. Az ötletért odáig voltak, ám az minden várakozásukat felülmúlta, hogy az 1999-ben bemutatott kalandfilm a nyár egyik legnagyobb kasszarobbantója lett. A film nem csak az író-rendező Sommers karrierjének adott hatalmas lökést, de a főszereplőknek is. A múmia népszerűségét a készítők nem tudták egyformán kihasználni. Volt, akinek tragikus fordulatot vett az élete, más rosszul választott szerepeket. Nézzük meg, hogy mi történt az alkotókkal az eltelt 18 évben!

mum-2.jpg

Stephen Sommers (író-rendező) - Eltartott egy darabig mire Sommers eljutott odáig, hogy a legkeresettebb rendezők közé lépjen. Előbb a Disneynél próbált szerencsét, azonban itt készült, többnyire klasszikus történeteket újrafeldolgozó, művei nem keltettek nagy hullámokat. A magyar közönség szívét leginkább a Fenegyerekek forgatókönyvével nyerte el, mely A Jó, a Rossz és a Csúf modernkori változatának is tekinthető. 1998-as horrorfilmje, a Kísértethajó mintha előtanulmány lett volna A múmiához. A film bukása után viszonylag kevesen számítottak rá, hogy pont ő fogja leszállítani a következő év egyik nagy durranását, ám a Universal főnökei gyorsan kapcsoltak: a nyitónapi bevételt látva azonnal megbízták őt a folytatás elkészítésével. A múmia visszatéren látszott a kapkodás, de hozta az elvártakat. Sommers ezután a stúdió majd teljes szörnytárát bele akarta zsúfolni A múmia-filmek nyomvonalán haladó Van Helsingbe. A több sebből vérző horror-fantasy rémes visszajelzéseket kapott, pedig a befektetőknek nagy terveik voltak vele. Egy már lekötött folytatáson kívül egy tévésorozat és egy tematikus vidámpark is előkészületben volt. Bár az a rakás pénz, amit a film DVD-n hozott, enyhítette a károkat, Sommersben a bizalom igencsak megrendült. A Universalnál többé nem volt helye, így átment a Paramounthoz, ahol egy újabb rosszul fogadott és, amitől az ügy kínossá válik, igen költséges akciófilmmel jelentkezett. Ez volt a G.I. Joe - A Kobra árnyéka, melynek folytatását már nélküle készítették el. Sommers amilyen hirtelen sztárrendezővé vált, olyan hamar számkivetett lett. Utoljára a független produkcióban készült Odd Thomas - A halottlátóval jelentkezett, melyet pénzügyi gondok miatt évekig dobozban tartottak, hogy aztán a legtöbb piacon egyből DVD-n adják ki.

mum-3c.jpg

Sean Daniel & James Jacks (producerek) - Mindkét úriember benne volt már jó ideje a filmbizniszben A múmia készítésekor. Sean Daniel 1976 óta dolgozott a Universalnál, 1985-ben pedig a legfiatalabb produkciós elnök lett a stúdió történetében. James Jacks, aki a Coen-testvérek valamint Sam Raimi pályáját is segítette, és Daniel a '90-es évek óta dolgoztak együtt. A múmia a kettejük szívügye volt és a legnagyobb közös sikerük lett. Természetes, hogy annyi bőrt próbáltak róla lehúzni, amennyit csak tudtak. A múmia visszatér elején a moziközönségnek Skorpiókirályként bemutatkozó Dwayne Johnsonnak is sietve saját filmet kreáltak. A spin-off csinos összeget hozott a konyhára, de a bevételek A múmia-filmekétől elmaradtak, így a folytatások már Johnson nélkül, egyenest DVD-re jelentek meg. A bőrlehúzáshoz Sommers is a nevét adta, azonban következő filmjét, a nagyot bukó Van Helsinget, már a kettős közreműködése nélkül forgatta le. Különválásuk Danielnek és Jacksnek se tett jót. Újabb produkcióik, mint a Kegyetlen bánásmód és a Veszett vad csak veszteséget termeltek, a harmadik Múmia-film, a Rob Cohen rendezte A sárkánycsászár sírja iránt pedig lanyhuló érdeklődés mutatkozott. James Jackset 2014-ben szívroham vitte el. Az utolsó alkotás, mely a nevét viseli a csak DVD-n megjelent A Skorpiókirály 4Sean Daniel még elkönyvelt pár igen jelentős bukást. Közülük a Farkasember és a Ben-Hur százmilliókat felemésztő mellényúlásnak bizonyult. Daniel A múmia befulladt rebootjához is a nevét adta, melynek kreatív kontrollját a beszámolók szerint átvette a film sztárja, Tom Cruise. Ezek után talán nem a legjobb hír, hogy az ő kezébe adták a könyvként és videójátékként is népszerű The Witcher adaptálását, melyet a Netflix tervez bemutatni sorozatként jövőre.

mum-4.jpg

Jerry Goldsmith (zeneszerző) - Ha valaki feltétlenül megérdemli, hogy külön megemlékezzünk róla, az ő, aki A múmia veszélyekkel, misztikummal és kalandokkal teli világának hangot adott. Jerry Goldsmith azokhoz az alkotókhoz tartozik, akik tényleg rászolgáltak arra a mostanra elkoptatott jelzőre, hogy legendás. Nem kevesebb, mint 247 alkotáshoz komponált zenét, melyek között olyan klasszikusokat találhatunk, mint A majmok bolygója, az Ómen, a Rambo, vagy az Elemi ösztön. A Universal 1997 és 2012 között használt logója alatt hallható induló szintén az ő keze munkáját dicséri. Goldsmith nem A múmiában dolgozott először együtt Stephen Sommers író-rendezővel. Volt idejük összeszokni a Kísértethajó során, azonban második együttműködésük mégse alakult zökkenőmentesen. Goldsmith nem a legjobb élményei közé sorolta a film készítését. Bár egyes források Goldsmith megrendült egészségi állapotát okolják, hogy Sommers lecserélte őt a folytatásra Alan Silvestrivel, azonban ennek ellentmond, hogy a 70 év felett is fiatalos lendülettel dolgozó zeneszerző ugyanabban az évben két másik filmhez is aláfestést komponált. Goldsmith 1999-ben ellátogatott Magyarországra és bármilyen emléket is őrzött A múmiáról, a legnagyobb készséggel szignózta a filmzene cd-ket a Virgin Megastore-ban. 2003-ban a rák már annyira legyengítette, hogy utolsó filmzenéjét, melyet a Bolondos dallamok: Újra bevetésenhez szerezte, már csak külső segítséggel tudta befejezni. A harcot a betegséggel 2004-ben adta fel a szervezete. Emlékét páratlanul gazdag életműve őrzi.            

mum-5c.jpg

Brendan Fraser (Rick O'Connell) - A múmia akcióhőst faragott az addig leginkább vígjátékokban játszó színészből. Indiana Jones utódjaként egyszerre volt vagány a srácoknak, elbűvölő a lányoknak, és vicces mindenkinek. A film óriási sikere után túlzás nélkül a lábai előtt hevert az egész világ. Ragaszkodása a komédiázáshoz pecsételte meg a sorsát. Már A múmia bemutatása után pár hónappal egy hatalmas zakózást könyvelt el a Derék Dudleyval, ami 70 milliós költségvetéséből mindössze 9-et hozott vissza. Ezt két további vígjáték követte, A bájkeverő és a Talpig majom, melyeket csak a bukás mértéke különböztetett meg egymástól. Ha nincs A múmia visszatér, Fraser nevéhez mást nem lehetne kötni, csak az anyagi veszteség fogalmát. A Bolondos dallamok: Újra bevetésen is kudarcnak bizonyult. Hiába próbálta ki magát a drámai vonalon, ha a film szerzett is babérokat, mint például az Ütközések, azokat nem az ő jelenlétének a számlájára írták. A múmia-sorozat jelentette mentőövre se számíthatott, a harmadik részre ugyanis kifulladt a sorozat. Szerencséjére az Utazás a Föld középpontja felé 3D-vel erősített változata jól szerepelt. Frasert örömmel látta a közönség egy A múmiához hasonló kalandfilmben, azonban ő nem akarta ehhez a műfajhoz elkötelezni magát, és nemet mondott a második részre. Tovább erőltette a drámai szerepeket és a vígjátékokat, de az Eszeveszett küzdelemre és a Drágán add a rétedetre senki nem volt kíváncsi. Fraser kezdte elhagyni magát, vonzereje is megcsappant. Az utóbbi években egyre lejjebb csúszott, még egy bollywoodi haknit is bevállalt. A visszatérés reményét táplálja, hogy megkapta Danny Boyle krimisorozatának, a Trustnak a főszerepét, amiben többek közt Donald Sutherland és Hilary Swank lesz a partnere.

mum-6c.jpg

Rachel Weisz (Evelyn Carnahan) - Az ügyefogyott könyvtárosból talpraesett kalandorrá érett Evelynt alakító, apja révén magyar származású Rachel Weiszre A múmia előtt a világ nem különösebben figyelt oda, utána viszont annál inkább. Ahogy befutott, szerepeit Weisz aszerint a jól bevált gyakorlat szerint választotta, hogy egyet a közönségnek, egyet pedig magának. Játszott háborús filmben (Ellenség a kapuknál), vígjátékban (Egy fiúról) és thrillerben (Az ítélet eladó) egyaránt, eközben pedig kereste az olyan színészi kihívásokat, amikkel megmutathatja, hogy nem csak szép, de tehetséges is. Kitartása nem volt hiábavaló, 2005-ben Az elszánt diplomatáért, melyben Ralph Fiennes meggyilkolt feleségét alakította, Oscar-díjjal jutalmazták. Innen sajnos feljebb lépni már nem tudott, azonban volt annyira okos, hogy A múmia megkésett harmadik részére nemet mondjon. Karrierjét bármilyen tudatosan és átgondoltan alakította, egyre többször nyúlt mellé. Elismert rendezőkre bízta magát, akik sajnos nem voltak épp a legjobb formájukban, amikor velük dolgozott. Megpróbálkozott a blockbusterekkel is, azonban A Bourne-hagyatékot és az Óz, a hatalmast hiába nézték meg sokan, a róluk kialakult vélemények finoman szólva kedvezőtlenek voltak. Weisz mozis karrierje bár nem haladt előre, a színházban több komoly sikert is aratott. 2010-ben a L'Oréál kozmetikumok kampányarca lett, a következő évben pedig magát James Bondot kapta ki magának, feleségül ment Daniel Craighez. A filmjei iránt mutatkozó megfogyatkozott érdeklődés dacára aggódni érte felesleges volna. Van olyan rátermett, mint A múmia Evelynje, így egy keveset lecsípett a közelmúltban az Ifjúság és A homár kritikai sikeréből. Az utóbbi rendezője magával is vitte új alkotásába, a történelmi témájú The Favourite-be.

mum-7a.jpg

John Hannah (Jonathan Carnahan) - Ugyan Evelyn nem különösebben bátor, szerencsejátékos bátyja csak egy komikus mellékalak volt a filmben, de amennyit Hannah kihozott belőle, azzal joggal vívta ki a közönség szeretetét. Akárcsak Rachel Weiszt, az öreg Angliából importálták őt a producerek, ahol a McCallum című tévésorozatnak köszönhetően már közkedvelt volt. Nemzetközi ismertségéhez sokat hozzátett a Négy esküvő és egy temetésben való feltűnése is, melyben mindennemű affektálástól mentesen játszotta el Hugh Grant meleg barátját. A visszafogott sikert aratott A nő kétszerben, amiben Gwyneth Paltrow alakította a főszerepet, már ő volt az, akibe beleszerettek. Míg hazájában sztárként kezelték, Hollywoodban sokáig legfeljebb nem túl jelentős filmek mellékszerepeire számíthatott. Így volt ez egészen a Spartacus vérben és szexben bővelkedő sorozatváltozatáig, melyben Hannah kapta Batiatus, a felkelést indító rabszolga gazdájának a szerepét. A szerződése csupán egyetlen évadra szólt, azonban még egyre visszahívták, mely az előzményeket mesélte el középpontban a Batiatus-ház felemelkedésével. A sorozat bebetonozta karakterszínészi hírnevét Amerikában, a főszerepekért viszont továbbra is haza kellett mennie. Az utóbbiak közül hozzánk is eljutott a Pusztító város, mely a komor hangvételű krimisorozatokat parodizálta ki. 2016-ban Hannah visszatérő szereplő lett A SHIELD ügynökei c. Marvel-szériában, jövőre pedig A vasmacska kölykei újrafeldolgozásában lesz látható.

mum-8b.jpg

Arnold Vosloo (Imhotep) - A film keveset beszélő és sokáig csupán speciális effektként megjelenő gonoszának eljátszására olyan színészt kerestek, aki ennyiből is mély benyomást tud tenni a nézőre. Arnold Vosloot a producerek még a Tökéletes célpontból ismerték, melyben micsoda véletlen, egy elvetemült szadistát játszott. A múmia és folytatása nem segítette elő, hogy ebből a skatulyából kikeveredjen, sőt jobban benne volt, mint valaha. A két film ismertsége még némileg ellene is dolgozott, ugyanis megszűnt friss arcnak lenni, ezért más szuperprodukcióba nem sűrűn hívták. A legjobb ezt követő szerepét kétség kívül a Véres gyémántokban kapta, amiben kivételesen nem egy újabb egysíkú rosszfiút kellett életre keltenie. Pályafutása további részét a nem túl emlékezetes gonoszkodások határozták meg. Arra azért ügyelt, hogy a B-kategória ne nyelje őt el, ezét inkább a tévében hasznosította ördögi megjelenését, így például a 24 egyik évadában. A múmia rendezője adott neki egy kisebb, de annál fontosabb szerepet G.I. Joe-filmjében, melynek folytatásában is felbukkant néhány másodpercre. Az elmúlt években Vosloo szinte teljesen a tévé felé fordult. A színészt jelenleg a Harry Bosch c. krimisorozat harmadik évadában lehet elcsípni.

mum-9a.jpg

Oded Fehr (Ardeth Bay) - A hősök ellenségéből a szövetségesükké váló mágus szerepét a mérsékelt színészi tapasztalatokkal rendelkező Oded Fehr kapta, akinek A múmia volt az első mozifilmje. A Tel-Avivban született Fehr azelőtt az izraeli haditengerészetnél szolgált és csak ezután fordult a színészet felé. Azt, hogy a készítők mennyire telibe találtak vele jelzi, hogy eredetileg úgy volt, meghal a film végén, azonban a tesztközönség kikövetelte a feltámasztását. A múmia visszatérben már nagyobb szerepet kapott, de a harmadik részből Arnold Voslooval egyetemben kimaradt. Női rajongótáborának legnagyobb bánatára Oded Fehr 2000-ben megnősült és azóta is boldog házasságban él, három gyerek apja. A mozis karrierje már nem alakult olyan szerencsésen, mint a magánélete. A kaptár-sorozat három részét leszámítva, legfeljebb a 2005-ös Az álmodó c. érzelgős sportfilmről érdemes megemlékezni, melyben csupán mellékszereplő volt. Mint Vosloo, ő is a tévében látta meg a kiutat. Az Undercover c. akciósorozatát sajnos egy évad után törölték és a Sleeper Cell se húzta tovább két évnél. Beugró illetve visszatérő szereplőként még jónéhány sorozatban látható volt. Többek közt szerepelt a Kettős ügynökben, az Egyszer volt, hol nem voltban, a Feketelistában valamint legutóbb a 24 Jack Bauer-mentes rebootjában.

mum-10b.jpg

Kevin J. O'Connor (Beni) - A főbb szereplők közül O'Connor büszkélkedhet a legrégebbre visszanyúló színészi múlttal. A '80-as évek óta, ha fura vagy sunyi alakot kellett egy filmben játszani, akkor előbb vagy utóbb, de megcsörrent a telefonja. Az első nagy lehetőséget magától Coppolától kapta. Nicolas Cage és Kathleen Turner oldalán játszotta a suli magányos lázadóját az Előre a múltba c. romantikus filmben. Sajátos kisugárzását azóta sokféle alkotásban kamatoztatta a vígjátéktól (Pajzs a résen) a horrorig (A látszat öl). Az 1998-as Kísértethajó meghatározó volt a pályáján. Ez hozta össze Stephen Sommers író-rendezővel, akivel barátok lettek. Sommers benyomta A múmiába, melyben a szerethetően visszataszító Benit játszotta. Barátja későbbi munkáiba is magával cipelte O'Connort. Igor szerepét a Van Helsingben kifejezetten neki írta, bár a maszkmesterek végül felismerhetetlenné tették a színészt. Egy másik rendező, aki nagy kedvelője, Paul Thomas Anderson, így került be O'Connor a Vérző olaj és a The Master gárdájába. Az elmúlt esztendőket többnyire ő is a sorozatok világában töltötte. Játszott Patrick Swayze egy évados akciósorozatában, a Fenevadban, a szintén rövid életűnek bizonyult Maffiadoktorban, valamint egy szezon erejére beugrott a Bűnös Chicagoba. Tavaly visszatérő szereplő volt a Stephen King regényét feldolgozó 11.22.63-ban, ám most egy időre úgy tűnik, hogy hátat fordít a sorozatoknak és visszatér a mozikba. O'Connor szerepet kapott Rupert Wyatt új sci-fijében, a Captive State-ben és benne lesz Steve McQueen krimijében, a Widowsban is.                   

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8612700835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2017.08.01. 10:08:07

Jópofa cikk! Viszont hirtelen nem tudom, a bevezetőben mely '90-es évekbeli Columbiás Farkasember-feldolgozásra gondolsz.

Zsoofka 2017.08.01. 17:02:05

Imádtam ezt a filmet. Köszönet a cikkért!

Levente B. · combatant.blog.hu 2017.08.01. 17:25:09

"A Universal logója alatt 1997 óta hallható induló szintén az ő keze munkáját dicséri."

Ezt Tyler újra komponálta:
www.youtube.com/watch?v=sazcPopqBJE

Történelemtanár_ 2017.08.01. 19:09:53

Nagyon tetszett a poszt! Köszönöm és gratula Lazók Györgynek! Jövök még!

dutch 2017.08.02. 10:13:35

Remek cikk, mindig jó olvasni az ilyesmit!
Nem kötekedésképpen kérdezem, de kinek vett tragikus fordulatot az élete? Átolvastam kétszer is, de nem találtam ilyet (hacsak nem Goldsmith és a betegsége, de 70 felett már elég gyakori).

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.08.02. 10:20:40

@dutch: Leginkább Goldsmithre gondoltam ezalatt, de ott van James Jacks producer is.

dutch 2017.08.02. 11:27:32

@Lazók György: Világos, köszi.

Szegény Fraser rettenetesen néz ki a korábbi önmagához képest, pedig ital/drogügyekről nem hallani.

RobertThorn_ 2017.08.03. 07:31:10

Jerry Goldsmith van, volt és örökre is marad a legnagyobb kedvenc zeneszerzőm, a Múmia sem véletlenül van a Jerry emlékkoncertek kiemelt szivtjei között állandó jelleggel, és emiatt végtelenül szégyellem is ezt leírni, de szerintem egyesegyedül pont a Universal fanfárja az, ahol az elődjének, James Hornernek a munkája ( www.youtube.com/watch?v=AlrXoJANLNs ) magas léc volt neki.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.08.03. 08:02:30

@RobertThorn_: Máshogy közelítettek a feladathoz, így nem is hiszem, hogy ugyanazt a lécet célozták volna meg. Azért kétségtelen, hogy Horner zenéje inkább elhiteti az emberrel, hogy, ami ezután a logó után jön az csakis egy csodálatos film lehet.
süti beállítások módosítása