Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

King Kong (1976)

2017. augusztus 07. - Lazók György

kong-1_1.jpg

Az óriásmajom 1933-as megjelenésével a moziszörnyek ikonjává vált, ezt a státuszt pedig annak ellenére sikerült megőriznie, hogy minőségi feldolgozást későbbi felbukkanásai között nagyítóval kell keresni. Már az ugyanebben az évben összedobott folytatás, a King Kong fia se ért fel elődjéhez, igaz a kritikusok fanyalgása ellenére szép profitot hozott. A '60-as években Kong a gagyi szörnyfilmek Mekkájának számító Japánba tett kirándulást, ahol a filmkészítők a helyi hírességgel eresztették össze. A King Kong vs. Godzilla volt az óriásmajom első színes és szélesvásznú feltűnése a mozikban, nem is maradt el a tőle várt pénzeső. Mivel a jogokat megőrizni egyre nehezebbnek bizonyult, Kongnak már csak egyetlen keleti hakni jutott. A King Kong Escapesben robothasonmásával küzdött meg, a film pedig pont olyan primitív lett, amilyennek hangzik. A szűnni nem akaró kultuszt látva az első Kong-filmeket készítő Universal stúdió vezetői is elgondolkodtak egy újrafeldolgozáson, az olasz producermogul, Dino De Laurentiis azonban gyorsabban lépett náluk. Az 1976-os King Kong minden idők legnagyobb látványosságát ígérte, viszont ez csupán üres ígéret maradt.

Ellentétben Peter Jackson 2005-ös feldolgozásával illetve az idén bemutatott Kong: Koponya-szigettel, De Laurentiis produkciója a jelenben játszódott. Filmesek helyett egy olajtársaság becsvágyó képviselője (Charles Grodin - Éjszakai rohanás) utazik társaival a szigetre, mely távolról sincs úgy szörnyekkel benépesítve, ahogy azt az újabb változatokban megszokhattuk. A hajóra potyautasként felszökik egy környezettudatos hippi (Jeff Bridges), aki már azelőtt meggyőződéssel vallja, hogy utazásuk rejtélyes célpontja nem olajlelőhely, hanem egy különleges állat lakóhelye, mielőtt megérkeznek oda. Közben a társasághoz csatlakozik egy naiv színésznőcske (Jessica Lange) is, akit a tengerből mentenek ki egy vihar után. A békésnek hitt sziget egészen addig egy átlagos trópusi paradicsomnak tűnik, míg a csapat össze nem akasztja a bajszát a helyi lakossággal, mely hatalmas fallal védekezik egy ismeretlen fenyegetés ellen. Az érkezők mivel megzavarták a szertartásukat, a dögös, szőke üdvöskét követelik engesztelésül. Bár néhány puskalövéssel szétoszlatják a tömeget, a törzs annyira ragaszkodik a kinézett áldozathoz, hogy az éj leple alatt elrabolja.

kong-2_1.jpg

A film a második felétől nagyjából hűen követi az ismert történetet, ezért, aki bárminemű újdonságra számít a '76-os feldolgozástól, az jobb, ha nem is próbálkozik vele. Bevallom, számomra mind a Peter Jackson-féle változat, mind a Koponya-sziget hagyott maga után kívánnivalókat, ezért is szedtem elő a régebbi verziót, melyről csak halovány emlékeim voltak. Eleinte még nem is bizonyult ez annyira rossz ötletnek. A film ahhoz képest, hogy milyen régi, sokkal jobb ütemben adagolja az eseményeket, mint a Jackson-változat. Mindössze fél óra alatt a szigetre kerülünk, és bár a címszereplő felbukkanása még várat magára, a rendező John Guillermin (Pokoli torony) megteremti a grandiózusság alapjait. A tömegjelenetek, a pazarul kiválasztott helyszínek és a hatalmas fallal körülvett falu imponáló díszlete azt a benyomást kelti, hogy technikailag kézben tartja a filmet. Aztán megjelenik a film sztárja, a lény, akinek egyszerre kellene félelemmel és csodálattal eltöltenie, azonban mindkettő elég nehezen fog el egy majompizsomás fickó láttán. A jelmezbe amúgy a későbbi effektguru, Rick Baker bújt, aki a Kong megjelenítésével eredetileg megbízott Carlo Rambaldi ambiciózus, de többnyire használhatatlannak bizonyuló terveit igyekezett pótolni.

kong-3_1.jpg

A legidőtállóbb trükk Kong hatalmas, mechanikus keze, amit minden adandó alkalommal használnak is a lenyűgözésünkre. Rambaldi ugyan megépítette az óriásmajom mérethű mását is, ezt azonban alig vették igénybe. Össz-vissz egy percet látható a végkifejletben, ami nem mellékesen csak a szokott makettrombolást kínálja a szörny kirívóan véres lemészárlásával megfejelve. A King Kongot mégse az idejétmúlt látványvilág vágja taccsra, hanem az a groteszk mértékű idiotizmus, amivel a lény és a színésznőcske kapcsolatát ábrázolják. A Jackson-féle verzió A szépség és a szörnyeteg didaktikus felemlegetése valamint néhány giccses pillanata ellenére egy hihető viszonyt rajzolt fel. Kong a lánnyal játékként bánt, majd védelmezni kezdte, végül kötelék alakult ki köztük. A '76-os feldolgozás ennél jóval messzebbre ment. Kong ebben konkrétan rá van gerjedve szexuálisan a nőre. A fajok közti erotikára ugyan a nyilvánvaló méretbeli különbségekből adódóan nem kerül sor, de uram atyám, a készítők kitartóan próbálkoznak, hogy minél közelebb kerülhessenek hozzá! Jessica Lange úgy vonaglik mikor Kong egy fürdetést követően levegőt fúj rá, mintha extázisba került volna, egy későbbi jelenetben pedig a szörny megpróbálja lehámozni róla a ruhát miközben olyan kéjenc fejeket vág, mint nagypapi a peep showban.

A kezdetleges arcmimika addig működik Kong esetében, míg dühöt kell mutatnia, azonban, ha ennél finomabb érzelmeket kell tükröznie, akkor látványosan csődöt mond. A szörny mikor gerjedelmét fejezi ki Lange iránt, azon csak röhögni lehet, de azt legalább jó sokat. Ha a szitu és a kudarcot valló trükkök éppen nem szolgáltatnak elég okot rá, hát rásegítenek a nevetésre Lange elszólásai. Mikor egy nő azt mondja egy férfinek, hogy köztünk nem lehet semmi, abban nincs semmi különös, de, ha egy óriásmajomnak jön elő ezzel a szöveggel, az már egész más tészta. Szegény Lange első filmszerepében pedig tényleg próbálkozik, azonban a készítők csupán szexuális tárgyként tartanak rá igényt és még ebben a formában is hülyét csinálnak belőle. Nem segít, hogy a figurája lényegében egy Barbie baba kimutatható intelligenciahányados nélkül. Azt meg kell hagyni, hogy a fiatal Jessica Lange vadítóan szép a filmben, amire nem győzik elégszer felhívni a figyelmünket többek közt indokolatlanul hosszúra nyújtott bemutatkozásával és egy negédes montázzsal. Az igyekezet végülis a visszájára sült el, Lange évekig nem kapott szerepet a King Kong után.

kong-5.jpg

A filmből legjobban még Jeff Bridges jön ki, aki kapott pár jó szöveget és nagyjából az egyetlen, akivel szimpatizálni lehet. A kinézete mondjuk elég bizarr, méretes szakálla mögött majd eltűnik az arca. Azzal, hogy bozontos hippit csináltak belőle, leginkább azt érték el, hogy felmerült bennem, a King Kong akár egy szokatlan előzményfilm is lehetne A nagy Lebowskihoz. Dino De Laurentiis fejében persze egy egész más film járt, mikor produkcióját tető alá hozta. Spielberg Cápájával akart konkurálni, de nagyjából mindent rosszul csinált. Az ő szörnye nem félelmetes és szándékával szemben nem is szerethető. Az a baj, hogy De Laurentiis csak olcsó hatásokban képes gondolkozni és azokat józan ész no meg ízlés nélkül halmozza. Ebből a szuperprodukciójából is így lett egy roppant költséges trashfilm, amit a rendező John Guillermin csak ideig-óráig képes elfedni. Kizárólag azért nem nevezhető a legrosszabb King Kong-filmnek, mert ezt a címet a tíz évvel későbbi folytatás, a King Kong visszatér birtokolja rendíthetetlenül. A közönséget mindenesetre sikerült becsábítani rá. A King Kongot nagy sikerrel játszották a mozik hazánkban is, ahová nyolc éves késéssel jutott el. Országunk szocialista cenzorait már azzal megnyerte magának, hogy gonosza, Charles Grodin egy imperialista kizsákmányoló. Külön utasítást adtak ki, hogy a King Kongot a nagyobb mozik folyamatosan tartsák műsoron. A filmre végül 1 853 157 néző ült be, aminek az újabb feldolgozások idehaza még együttesen se tudtak a közelébe érni.                  

ÉRTÉKELÉS: 40% 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr4912724942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skywatcher 2017.08.08. 11:49:21

Ennek a végén van a Queen szám?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.08.08. 12:14:40

@Skywatcher: Nem tudok olyan King Kong-filmről, ami Queen-számmal végződne.

Skywatcher 2017.08.08. 14:26:35

@Lazók György: Gyermekkori (30 évvel ezelőtti) emlékeim szerint a végén, mikor szitává lövik a felhőkarcoló tetején szegényt, és leesik a járdára, ott dobog a szive kihangosítva, akkor valami Queen szám szól. De lehet, hogy csak én kombináltam össze egy hasonló szívdobogós számukkal :)

RTB 2017.08.08. 14:57:03

@Skywatcher: egy queen szám videoklipjében van valami hasonló, de az se king kong
lehet hogy erre gondolsz
www.imdb.com/title/tt0075113/

Eremitha 2017.08.09. 19:41:53

Ebben a részben Jessica Lang ad hozzáadott értéket. De nekem az összes Kong közül a Naomi Watts-féle 2005 -ös a kedvencem. Az a leglátványosabb és legigényesebb, egyértelműen.

Von Hermanitz 2017.08.09. 19:59:06

@mutatis mutandis: Jessica Lang ebben a filmben 27 éves és gyönyörű. Miatta volt jó annak idején ez a film.
süti beállítások módosítása