Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Tényleg olyan rossz a Star Wars előzménytrilógia?

2018. január 17. - Lazók György

pre-1.jpg

Mintha milliók kiáltottak volna fel egyszerre... - mondja Obi-Wan mikor megérzi az Alderaan bolygó elpusztítását a Star Wars filmsorozatot elindító Egy új reményben. Valami hasonló játszódott le, amikor George Lucas bemutatta a széria első részének kinevezett Baljós árnyakat 1999-ben. A rajongók 16 évig vártak, hogy egy új epizód kerüljön a mozikba, amire a Star Wars atyja szerint azért volt szükség, hogy a technika fejlettsége megvalósíthatóvá tegye az elképzeléseit. Lucas nem rendezett semmit és íróként is maximum ötletgazdaként működött közre az Egy új remény óta, mégse keltett nagyobb aggodalmat, hogy az előzményeket elmesélő trilógiát ő maga vezényli le. A személyét övező addigi viták leginkább arról szóltak, hogy egyre jobban a pénztárcájával gondolkozik. A klasszikus trilógián végrehajtott változtatásaiért se volt mindenki oda, különösen az Egy új reménybe rakott CGI-kreatúrákért. A Baljós árnyak körüli hype természetesen iszonyú nagy volt. Sokan képesek voltak beülni csak azért egy filmre, hogy láthassák az új Star Wars első előzetesét, majd távoztak. Mikor eljött a premier napja, a csalódottak kiáltása a világháló segítsége nélkül is bejárta a Földet, miközben Lucas bankszámlája egy újabb vagyonnal gyarapodott.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Baljós árnyakat a bemutatása idején még nem tartották annyira rossznak. Meglehetősen sokan vették a védelmükbe a filmet, akik a bírálókra úgy tekintettek, mint vén salabakterekre, akik felmagasztalják a múltat, az újnak pedig képtelenek örülni. A rajongóknak ez a később is megismétlődött kettészakadása enyhülni látszódott a következő előzményfilm, A klónok támadásának bemutatására. A záróepizódra, A Sith-ek bosszújára az elégedetlenkedő hangja elhanyagolható volt, mégis mostanra kialakult az a nagyjából általános vélekedés, hogy az egész előzménytrilógiát jobb volna lehúzni a klotyón. Hiába ért véget a trilógia a saját mércéje szerint a csúcson, a popkultúrában negatív előjellel foglalta el a helyét. Ezt a képet csak megerősítette a VII. rész, Az ébredő erő, mely olymértékben dörgölőzött a régi trilógiához, hogy az nyilvánvalóvá tette, a Disneynek eszébe sincs újra elkövetni azt a tévedést, amit George Lucas. Ismétlem, tévedést.

pre-2.jpg

De mik is voltak az előzményfilmek bűnei? Az első, hogy a számítógépes technikába szerelmes Lucas határt nem ismerve tömte tele komputereffektekkel a jeleneteket. A CGI sajnos sokkal kevésbé bizonyult időtállónak, mint azt ő gondolta, mai szemmel pedig az előzménytrilógia látványvilága a míves dizájn ellenére egyes részeknél nem csupán mű érzetet kelt, hanem mondjuk ki, szarul néz ki. Legfőképpen a blue screenre animált háttér szúr szemet, amiből a színészek otrombán kilógnak, mivel többnyire ők az egyedüliek a képen, akiket nem számítógép generált. A második, amit az előzménytrilógiának felrónak az a mítoszrombolás. Már az kiverte sokaknál a biztosítékot, hogy Lucas realizálni próbálta az erő misztériumát és bevezette a kánonba a hangzásában is nevetséges midiklorián nevű egysejtűeket, akiknek a jelenléte a véredben úgy mutatja ki az erő-érzékenységedet, mint a szifiliszt. A filmtörténet egyik leghíresebb gonoszát, Darth Vadert hasonló finomsággal rántja a porba, amikor előbb cuki kisfiút, majd nyivákoló tinédzsert csinál belőle. Az író-rendező lelkesen szedegeti össze a különböző műfajokból és kultúrákból a neki tetsző darabkákat, csak az összegyúrásukban nem remekel. Lucas nemes egyszerűséggel kijött a gyakorlatból. Az előzménytrilógia legnagyobb hibái elkerülhetőek lettek volna, ha átgondoltabban vág neki, viszont a kényszerpályából, ahová a rossz ötletek vezették, idővel sikerült kiterelnie sorozatát.

Lucas meghallotta a kritikákat, trilógiája pedig példaértékűen konstans javulást mutatott részről-részre. Ott van mindjárt Jar Jar Binks, a Star Wars univerzum legirritálóbb karaktere, akit finoman a háttérbe rakott a folytatásokban, sőt egy ironikus húzással a Birodalom létrejöttének a hozzájárulójává tette. A klónok támadása legnagyobb előrelépése, hogy Lucas elkezdi érdemben használni a szereplőit illetve történetét. Már nem egy alkatrész megszerzésére megy el a film fele, hanem egy rejtély kibogozására. A Baljós árnyakban még a mesterének végszavazó Obi-Wan nyomozásba kezd, melynek tétje egy merénylő megtalálásából fokozatosan egy háború előjátékává növekszik. Mindebből kikörvonalazódik a klasszikus trilógia legfőbb gonoszának, az Uralkodónak a felemelkedése, ami az előzményfilmek messze legjobban kidolgozott oldala. Palpatine szenátor politikai játszmája, melynek részeként magához ragadja a hatalmat a Jedi rendet és a Köztársaságot látszólag segítve, annyira rafinált, hogy a Kártyavár főszereplője is fejet hajtana előtte.

pre-3b.jpg

Anakin Skywalker átalakulása Darth Vaderré már kevésbé ment végbe meggyőzően, csak A Sith-ek bosszújára talált magára ez a szál. Annak, hogy Lucas nem szeret rendezni beleértve ebbe a színészvezetést is, Natalie Portman és az Anakint a második résztől játszó Hayden Christensen itták meg leginkább a levét. Mindketten teljesen el vannak veszve rémesen megírt közös jeleneteikben. Mintha két droid próbálná meggyőzni egymást az érzelmeiről. A klónok támadását ólomsúlyként húzza le a kettejük csikorgó szála, melyről az egyetlen dicséret, ami elmondható (a mém után szabadon), hogy még mindig jobb szerelmi történet, mint az Alkonyat. A Sith-ek bosszújában szerencsére túl sok minden zajlik, hogy ez a ballépés megismétlődhessen, habár egy-két fájdalmasan primitív eszmecserén megint át kell esni. Hayden Christensen a két rész között megtanult azzal dolgozni, amit Lucas a kezébe adott és egészen emberivé formálja Anakin rossz útra tévedését. Az író-rendező se szívbajos és már nem csak buckalakókat, hanem Jedi növendékeket is lazán lemészároltat szereplőjével. Ahhoz már nem elég jó, hogy olyan drámai erőt kapjon a film, mint A birodalom visszavág, de színvonalban ég és föld a különbség a Baljós árnyakhoz képest.

Lucas leginkább akkor van elemében, ha akcióra kerül a sor. Etéren már az első résszel se voltak komoly gondok. A lézerkard párbajok lélegzetelállítóak mindegyik epizódban. Volt, aki hiányolta a klasszikus trilógia puritánabb jellegű vívását, és tény, hogy Lucas ebben is hajlamos túlzásokba esni, ezzel együtt határozottan állítom, hogy élmény nézni, ahogyan az erejük teljében lévő Jedik és Sith-ek összecsapnak. Engem már a flippergolyóként pattogó Yoda se zavar. Bizarr élvezetként figyelem, ahogy az öreg kis manó bedurvul. Az űrcsatákkal nehezebb elnézőnek lenni, mivel jórészt kiveszett belőlük a világháborús légi küzdelmeket idéző nyers erő. Komolyan vehetetlen, ahogy Anakin pisisként hazavág egy flottát, de itt is akad ellenpélda. Obi-Wan és Jango Fett párharca az aszteroidamezőben valamint A Sith-ek bosszúját indító űrháború már hozza azt a szintet, amit egy Star Wars-filmtől jogosan vár el az ember. Ha tehát akcióról van szó, az előzménytrilógiából se hiányoznak a csúcspontok. A Baljós árnyakban ilyen a fogatverseny, aminek van egy tech demó jellege, mégis mikor először láttam, akkor annyira magával ragadott, hogy úgy éreztem, akár egy külön filmet is építhetnének rá. A klónok támadásában a geonosisi kivégzés és az azt követő óriási csata kelti az ámuldozásokat, főképp annak a bizsergető látványa, hogy egy rakás Jedi egyszerre lendül akcióba. A Sith-ek bosszújában természetesen Anakin és Obi-Wan végletekig elmenő párbaja gondoskodik az adrenalinfröccsről. Csak a logikát nem szabad számon kérni rajta.

pre-4.png

Ami vitán felüli erénye az előzménytrilógiának, az John Williams zenéje. Különösebben figyelemreméltó új témákkal igaz nem kényeztet el - ezalól a frenetikus Duel of the Fates jelent kivételt -, viszont a jeleneteket olyan érzelemgazdagsággal festi alá, hogy azok a húrok, amiket George Lucas sután pendít meg, hirtelenjében életre kelnek. A kellő pillanatban bedobott régről ismerős dallamok hatalmas pluszt adnak hozzá a filmekhez. Williams nem a nosztalgiára játszik rá, zenéjével roppant okosan veti előre a saga későbbi eseményeit. Lucas íróként feleennyire se ügyes ebben. Egyes régi szereplők visszahozásával több kérdést vet fel, mint ahányat megold, emellett a cápát is izomból megugorja. Az a baromság, hogy Anakin építette C3PO-t csak az egyik közülük. A legjobb ötlete, amit viszont meghagyott homályos utalásnak, hogy talán Palpatine az apja Anakinnak. A kettejük egészségtelen kapcsolatát ez a lehetőség egészen új szintre helyezi. Lucas hagy pár méretes lyukat a két trilógia között, melyek szerves egységet így sose alkothatnak, ugyanakkor az előzményfilmeket mégis eljuttatja egy pontra, hogy végül mindig sajnálom otthagyni azt a grandiózus világot, amit az író-rendező hozzáadott a már meglévőhöz. Az elválás fájdalmában nem kis része van Ewan McGregornak, aki telitalálat volt a fiatal Obi-Wannak. Már miatta megéri végignézni az előzménytrilógiát. Lucas csalódást okozott vele, az kétségtelen, de legalább próbált valami újat és mást adni. Én egyáltalán nem bánom, hogy elkészült. A tökéletlenségével is többet ér annál, amit a Star Wars babérjaira törő filmek nagyja fel tud mutatni.      

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr613580153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.01.18. 12:35:07

"Az a baromság, hogy Anakin tervezte C3PO-t csak az egyik közülük."

A baromsággal egyetértek, de Anakin nem tervezte, csak összerakta/megépítette a robotot...

Aetius_ 2018.01.18. 13:44:21

Rengeteg minden jó az előzmény részekben (látványvilág, fényképezés, hátterek, mozgalmasság, fantázia ... stb) és a Rogue One, illetve VII. rész után jön rá az ember, hogy igenis méltányolandóak!

Din Serpahis 2018.01.18. 15:33:41

Az elozmenytrilogia csak addig szar, amig nem lattad a Disney agymeneseit, na az az igazi melypont. A last jedi-rol ki akartam jonni a felenel, csak sajnis nem egyedul voltam..

Recensor 2018.01.18. 17:33:54

Mondjuk a Zsivány egyesnél lejjebb már nincs. Én arról akartam kijönni a felénél. Unalmas, fantáziátlan, komor. Röviden: szar. AZ Ébredő erő valamivel jobb és az Utolsó Jedik már kifejezetten élvezetes. EZEKHEZ mérve az előzmény trilógiát .... hááát ... jó. Nehéz kimondani: de azok a filmek jobbak. Talán az Utolsó Jedik beelőzi "őket".

Han Solo. 2018.01.18. 17:41:52

Előzménytrilógia?

Baljós árnyak: 6,5 / 10
Klónok támadása: 7 / 10
Sith -ek bosszúja: 8 / 10

Összevetés:

Ébredő erő: 7 / 10
Zsivány egyes: 5 / 10
Az utolsó Jedik: 8,5 / 10

datam 2018.01.19. 13:53:17

@Rozsdabarna: Érdekes, nekem pont a Zsivány Egyes tetszett jobban. Kicsit megpróbált elszakadni a Jedik és az Erő világától, és megpróbálta megmutatni az "átlagember" életét ugyanabban a korban, amelyikben Luke adja a reményt. A feleségem, aki rühelli az egész SW-t, és a hozzá köthető dolgokat, ő kifejezetten szerette. Azt mondta, hogy végülis egy különálló akciófilmként is lehetne értelmezni. Ebben maximálisan igaza van. Én az Ébredő erő alatt akartam eret vágni, szerintem az lett egy értékelhetetlen fos. Gyakorlatilag újra forgatták az Új reményt.

Von Hermanitz 2018.01.19. 16:12:36

A Zsivány egyes nem tekinthető igazi SW filmnek. Eleve spin-off, de még annak is gyenge. Egy szimpla akciófilm egyszerű, egybites sztorival, szegényes látványvilággal, unalmas, komor kivitelben. Nekem szenvedés volt. A VII. rész vagy pláne a VIII. sokkal jobb.

MEDVE1978 2018.01.19. 21:30:04

Így utólag nézve nem rossz az előzménytrilógia. Van benne néhány dolog, ami brutálisan szar, de maga az összkép, a kontinuitás, a történetvezetés egyáltalán nem rossz. A Baljós Árnyakra rányomja a bélyegét az, hogy az egész brutál dedóba van süllyesztve Jar Jar Bingstől és fajtájától kezdve az ormányos dögig, ami persze emberi rabszolgákat tart (igazából miért ne, de az SW univerzum sokkal jobb lehetőségeket is tartogat) és a mérhetetlenül debil és látványvadász versenyig. Aztán ugye ott van a gyenge szerelmi szál, Hayden Christensen állandó küzdelme azzal, hogy valami karakterfejlődést mutasson. A Sithek bosszújában aztán már nekem a legfőbb bajom nem a pattógó Yoda volt, azt elbírta a műfaj, hanem az, hogy mennyire hiteltelen Hayden Christensen átalakulása Darth Vaderré.
A tragikus az, hogy valóban, Lucas úgy akarta, hogy a sztoriból kiderüljön, hogy Palpatine manipulálta a midikloriánokat, mert egy különlegesen erős tanítványt akart létrehozni. Ennek eredménye lényegében az, hogy Palpatine Anakin apja, tehát Luke nagyapja. Ez egy szép és tragikus ívet adott volna a sorozatnak, külön értelmet adott volna annak is, hogy a sötét oldalt Anakin azért is választja, mert az apja is ezt választotta.

Az előzménytrilógia "kohéziója" és történeti egymásra épülése leginkább az Ébredő Erő és az Utolsó Jedi kudarca miatt tűnik számomra ki.

Azt még el tudtam fogadni, hogy az ébredő erő egy óriási "fan service", gyakorlatilag a remake-je az Új reménynek. Egyszerűen azért, mert voltak érdekes történetszálak (miért vonult száműzetésbe Luke, kicsoda Snoke, kinek a kije Rey és hogyan jön a történetbe.)
A Last Jedi óriási hibája az, hogy ezeket a szálakat brutálisan laposan vágja el és fullasztja unalomba, szinte kivéve az egészből a dinamikát, a történet letéteményesévé téve - ahogy közben kiderül - senki lánya Reyt és komolyan nem vehető, hisztis picsogó Kylo Rent.

Jehudet 2018.01.22. 15:56:04

Pont hogy az eredeti trilógia nézhetetlen!
Kukába vele!

Coyothe 2018.02.04. 20:05:43

Nekem tetszik az előzmény-trilógia, leginkább a Sith -ek bosszúja. Ha pedig a Rogue One -hoz, az Ébredő erőhöz vagy az Utolsó Jedikhez hasonlítom, akkor egyenesen zseniális részek!

Lúdvérc 2018.02.20. 19:05:38

@arbiter elegantiarum: ez komoly? Last Jedi jobb? Nem ugyanazt nézhettük... a Rogue One kiváló kis háborús dráma, az Ébredő Erő egy újabb JJ Abrams féle mystery box (amiből még ki lehetett volna hozni akár jót is), az Utolsó Jedi silány trollkodás, ahogy ezt rendezője is bevallotta (nehogy egyetlen rajongói teória is beigazolódhasson), egyben az utolsó SW film, amit moziban végigszenvedtem. Az Utolsó Jedi borzalmasan elszúrt minden SW hagyományt és az előző részt is tönkrevágó film, nehéz lesz ebből bármi értelmeset kihozni a IX-ben.

==T== 2018.02.21. 10:33:42

Az előzménytrilógiák alapsztorija abszolút nem lenen rossz, de sajnos nem volt senki, aki komolyan segíteni tudott/mert volna Lucasnak - ahogy az az eredeti trilógiánál megtörtént - a dolgok - történet, párbeszédek - csiszolásában, emiatt sokszor bárgyú és a színészek sem tudják kihozni magukból a maximumot. A CGI pedig borzalom, teljesen életszerűtlenné teszi a trilógiát, ráadásul szupermanként ábrázolja jediket, ami miatt kissé leértékeli az eredeti trilógiában Luke képességeit.

A Rogue One viszont szerintem zseniális. Az egész film remek, az utolsó 40- 50 perc pedig talán a legjobb 40-50 perc a Star Wars-ban, csak a Birodalom visszavág mérhető hozzá.
Nagyon jók az új karakterek, és remekül sikerült a casting. A látvány teljesen életszerű. A nosztalgiafaktor 100%-on pörög miközben teljesen új dolgokat mutat. Minden halált megkönnyeztem, még picit Krennicét is.

Az Éberdő Erő egy korrekt iparosmunka abszolút életszerű trükkökkel és remek, sok lehetőséget magukban rejtő érdekes, új karakterekkel. A kihagyott, de a könyveb bent levő jelenetekkel picit még jobb lett volna.

Az Utolsó Jedik viszont az SW univerzum legalja. Egyfelől gusztustalan politikai propagandafilm, másfelől tele van bugyuta poénokkal és nevetséges történetvezetési megoldásokkal. A legsúlyosabb bűne azonban, hogy megalázza az eredeti trilógiát és az Ébredő Erőt is. Ráadásul még csak eredetinek sem mondanám, mert az EP5 és 6 elemeit kombinálja újra, csak épp itt az egyesdöntési pontokon rendszerint fordítva alakulnak a dolgok.

RTB 2018.04.26. 09:42:32

@==T==: A Zsiványon sokat dob Darth Vader film végi hentelése (+ a CGI Leia), amikor minden ugyanúgy néz ki, mint az Új remény elején. Ez is egyfajta fan service volt, de ha valahogy, akkor így legyen az.

Na mi újság, Wagner úr? 2018.11.05. 10:13:50

Zsivány egy szerintem kifejezetten jó volt. És jót tett neki, hogy egy kicsit elvonatkoztatott a "normál" Star Wars filmektől.
Előzménytrilógia? Na ne már... Midikloriánok, meg egyéb baromságok? Talán a sithek bosszúja élvezhető, de nyomába sem érnek az "eredeti" részeknek.
Az Ébredő erőben az eredetiség legkisebb szikrája sincs benne, az Utolsó Jedik meg elég középszerű, kissé vontatott.
A Han Solo spinoff meg senkinek nem hiányzott, bár legalább pörgős, igaz, néhol kissé idegesítő
süti beállítások módosítása