Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Villámkritika: Veszett kutya és Glória (1993)

2018. június 18. - Lazók György

mad-2.jpg

A bűnügyi történeteiről ismert Richard Price idegen területre merészkedett, amikor úgy döntött, hogy romantikus vígjátékot ír. A szerző nem először kísérletezett eltérő műfajok összeolvasztásával. Az Al Pacino főszereplésével megfilmesített Szerelem tengerében egy sorozatgyilkos utáni nyomozás fordult egy egymásra találás történetébe. A Veszett kutya és Glóriában szintén egy magányos zsaru a főszereplő, aki megmenti egy maffiózó életét. Ő ezt úgy hálálja meg, hogy egy hétre ajándékba ad neki egy lányt. Ahogy az könnyen kitalálható, az alapvetően tutyimutyi hekus és Glória egymásba szeretnek. A film igen különös szereposztásban jött világra. A rendező John McNaughton húzott egy merészet és szerepet cseréltetett a színészekkel, így lett Robert De Niro a bátortalan nyomozó, Bill Murray pedig kőkemény gengszter. De Niro és Murray nagy örömmel bújtak ki a skatulyából, viszont a közönségnek nehezére esett elfogadni ezt a váltást. A filmet bár 1991-ben leforgatták, csak két évvel később mutatták be, mivel a kedvezőtlen előzetes visszajelzések miatt a stúdió újraforgatást rendelt el. A tesztközönség főleg Murrayt nem volt képes komolyan venni nehézfiúként, azonban a női főszereplőt (Uma Thurman) is ellenszenvesnek találták. Az átszabott Veszett kutya és Glória a pozitív kritikai fogadtatás ellenére is nagyot bukott a mozikban. Vajon kiknek volt igazuk? Az újságíróknak vagy az idegenkedő nézőknek?

A film nem úgy nyit, mint egy romantikus vígjáték. Egy brutális kettős gyilkosság tanúi lehetünk, melynek kivizsgálására érkezik ki a Veszett kutyának gúnyolt Wayne és gyorstüzelő társa (David Caruso). Egyből nyilvánvalóvá válik, hogy a forgatókönyvet író Richard Price nagyon jól ismeri a rendőrök világát. Elismerésre méltóan hiteles karaktereket teremt, akik autentikusan beszélnek és viselkednek. A bűnözői oldal bemutatásánál már inkább bízza magát a gengsztersablonokra, amit egy olyan abszurd karaktervonással is megbolondít, mint, hogy a Murray alakította nagyfőnök stand-up komikusként lép fel a saját klubjában. A film legérdekesebb része lehetne a zsaru és a maffiózó barátsága, ám amint beindul a szerelmi szál, Murray ugyanezzel a lendülettel szívódik fel a történetből, hogy csak konfliktusforrásként térjen jóval később vissza. A románc tulajdonképpen szépen és kedvesen van elmesélve, habár arra inkább koncentrálnak Wayne hogyan zúg bele Glóriába, mint fordítva, ezért a szerelem kissé egyoldalúnak tűnik. A színészek egytől-egyig nagyon jók, még a mellékalakok is. David Caruso kis híján lenyúlja a filmet, nem meglepő, hogy egy életre beleragadt a zsaruszerepbe. De Niro ekkor még az a kaméleon színész volt, aki bármit képes eljátszani, a remegő inú nyomozó se jelent ezalól kivételt. Uma Thurmannek nagyrészt nincs más feladata, mint, hogy ijedt őzikeként csavarja el De Niro fejét, viszont teszi ezt úgy, hogy újfent bizonyítsa, legalább olyan tehetséges, mint amilyen szép. Bill Murray nem túl meggyőző gengszterként, de szórakoztató jelenség, mint rendesen. Bátor tett volt kipróbálni őt ebben a szerepben, ám a furcsaságaival együtt is aranyos film szerintem is jobban működött volna, ha Murray játssza a zsarut, De Niro pedig a maffiózót.

ÉRTÉKELÉS: 70%          

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr10014054988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2018.06.19. 08:15:48

Érdekes korai kísérlet volt ez a film, melynek irányvonalát szerencsére nem folytatták. Azzal egyetértek, hogy a Murray - De Niro szerepcsere jót tett volnaca filmnek.
süti beállítások módosítása