Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Hudson Hawk - Egy mestertolvaj aranyat ér (1991)

2018. március 20. - Lazók György

hud-1.jpg

Bruce Willis amilyen gyorsan mozisztár lett a Die Hardnak köszönhetően olyan hamar el is szállt, de azért nem feledkezett meg a régi barátairól. Köztük volt Robert Kraft zenész, akit Willis még azokból a napokból ismert mikor még csaposként kereste meg a napi betevőt. Közösen írták meg a The Hudson Hawk című dalt egy besurranó tolvajról, amiről Willis úgy gondolta, hogy remek alap lenne egy filmhez is. Mikor befutott, nekilátott a régi álom megvalósításának. Megkereste a Die Hard producerét, Joel Silvert, aki beleegyezett abba, hogy segít tető alá hozni a projektet. A forgatókönyv kidolgozása a Die Hard írójára, Steven E. de Souza feladata lett, aki egy laza tolvajfilmként bontotta ki Willis filmötletét. A rendezői posztot a Gyilkos játékokkal feltűnést keltett Michael Lehmann töltötte be, akinek ez volt az első nagyköltségvetésű megbízatása. A finanszírozást a Sony alá tartozó TriStar Pictures vállalta magára, mely 32 millió dollárt bocsájtott Willisék rendelkezésére. A forgatást megáldotta egy pap, azonban hamarosan mégis azon kapták magukat a készítők, hogy el vannak átkozva. A Hudson Hawk - Egy mestertolvaj aranyarat ér végül 65 millióba, sőt egyes források szerint még ennél is többe került, így a film mindössze 17 milliós amerikai bevételével a '90-es évek egyik leghatalmasabb anyagi fiaskójaként vonult be a történelembe.

Tovább

Különvélemény (2002)

min-1.jpg

Az, hogy Steven Spielberg és Tom Cruise közös filmet készítenek, ráadásul Philip K. Dick írása alapján, egy megvalósult álomnak tűnt, amikor bejelentették. Spielberg ugyan mióta a Schindler listájáért megkapta az Oscart, nem volt egészen a régi, de még mindig annak a mozimágusnak számított, aki a közönséget és a kritikusokat egyaránt képes elvarázsolni. Cruise ekkor szinte bármihez is nyúlt, a mozipénztárak folyamatos csilingelésbe kezdtek. Még a nem kimondottan blockbuster matéria Vanília égboltból is kasszasiker lett, annyira a topon volt. Philip K. Dick, a megbecsült sci-fi író filmes népszerűségét a Szárnyas fejvadász és a Total Recall táplálta. A szerző munkásságán elég sokat kellett az adaptálóknak gyúrniuk, hogy legalább távolról megfeleljen a nagyközönség ízlésének. Ezért van az, hogy a novelláinak és a belőlük készült filmeknek rendszerint nem sok közük van egymáshoz. Ridley Scott és Paul Verhoeven szépen becsomagolták a maguk világába Dickét, és valami hasonlóval próbálkozott Spielberg is, csakhogy a kettejük szemlélete között akkora szakadék húzódott, hogy az bizony elnyelte a film potenciáljának egy jelentős részét.

Tovább

Két test egy lélek (1988)

ring-1.jpg

David Cronenberg filmjei hasonlatosak egy mentális élveboncoláshoz. Meg se lehet lepődni hát azon, hogy pályájának két meghatározó műfaja a horror és a lélektani dráma volt. Nála a kettő oly természetesen keveredik egymással, miképp test és lélek deformálódásai fonódnak össze alkotásaiban. Nem csoda, hogy mikor először hallott a Marcus-ikerpár tragédiájáról, akiket holtan találtak a lakásukban, úgy érezte, hogy ezt a történetet direkt neki írta az élet. Végül a Két test egy lélek lett az a film, mely új korszakot nyitott a munkásságában. Míg előtte alkotásai inkább a horror felé hajlottak, innentől a drámai él lett a domináns. A szükségszerű átalakulást részben addigi legnagyobb közönségsikere, A légy diktálta, mellyel Cronenberg teljességgel kimaxolta a nevével összefonódott testhorrort. Más területre kellett merészkednie, ahol az iszonyat veleje már a személyiségtorzulásból ered.

Tovább

Félelem nélkül (1993)

fer-1.jpg

Ritka az olyan jó film, amit annyian kevesen láttak, mint Peter Weir alkotását. Az ausztrál származású író-rendező Hollywoodba való átcsábulása óta anomália volt az álomgyárban. Egy szerzői filmes, aki szabadon kalandozott a legkülönbözőbb műfajok között és szupersztárokat vett rá, hogy mozduljanak ki a komfortzónájukból. A Félelem nélkül bizonyos szempontból Weir főműve, mely akkora katarzist nyújt, mint a legismertebb munkái, a Holt költők társasága és a Truman Show együttesen. Ennek ellenére a közönség úgy ment el mellette, mintha láthatatlan lenne. A film remek kritikákat kapott, viszont a díjátadókon egy mellékszereplői jelölést leszámítva jóformán teljesen mellőzték. A gyártó stúdió is hagyta elkallódni. Annyira nem foglalkoztak vele, hogy húsz év kellett ahhoz, hogy elérhetővé tegyenek belőle egy szélesvásznú verziót. A film ismeretlenségét kihasználva a '90-es években Frei Tamás is nyugodt szívvel használt fel belőle részeket illusztrációként egy légikatasztrófákról szóló műsorához. Hiába nőtt az eltelt évekkel egyenes arányban a Félelem nélkül megbecsültsége, méltó helyét a nagyok között még mindig nem foglalta el.

Tovább

Tényleg olyan rossz a Star Wars előzménytrilógia?

pre-1.jpg

Mintha milliók kiáltottak volna fel egyszerre... - mondja Obi-Wan mikor megérzi az Alderaan bolygó elpusztítását a Star Wars filmsorozatot elindító Egy új reményben. Valami hasonló játszódott le, amikor George Lucas bemutatta a széria első részének kinevezett Baljós árnyakat 1999-ben. A rajongók 16 évig vártak, hogy egy új epizód kerüljön a mozikba, amire a Star Wars atyja szerint azért volt szükség, hogy a technika fejlettsége megvalósíthatóvá tegye az elképzeléseit. Lucas nem rendezett semmit és íróként is maximum ötletgazdaként működött közre az Egy új remény óta, mégse keltett nagyobb aggodalmat, hogy az előzményeket elmesélő trilógiát ő maga vezényli le. A személyét övező addigi viták leginkább arról szóltak, hogy egyre jobban a pénztárcájával gondolkozik. A klasszikus trilógián végrehajtott változtatásaiért se volt mindenki oda, különösen az Egy új reménybe rakott CGI-kreatúrákért. A Baljós árnyak körüli hype természetesen iszonyú nagy volt. Sokan képesek voltak beülni csak azért egy filmre, hogy láthassák az új Star Wars első előzetesét, majd távoztak. Mikor eljött a premier napja, a csalódottak kiáltása a világháló segítsége nélkül is bejárta a Földet, miközben Lucas bankszámlája egy újabb vagyonnal gyarapodott.

Tovább

A '90-es évek tíz legjobb képregényfilmje

com-tit1.jpg

A képregény-adaptációk nagy utat tettek meg mióta Superman 1978-ban a nézőkre mosolygott. Tim Burton lázas rajongással fogadott 1989-es Batmanje kellett ahhoz, hogy a nehezen kapcsoló stúdiófőnökök megszimatolják micsoda pénz rejtőzik bennük, ám a film hatására létrejött próbálkozások többsége nem felelt meg a célközönség elvárásainak. Az adaptációk nem csak bugyuták voltak, de olykor közük is alig volt a feldolgozott műhöz. A Marvel még nagyon messze állt attól, hogy saját moziverzumot alkosson. Egyelőre olyan rosszul kufárkodott a képregényeivel, hogy a kész produkciót a '94-es Fantasztikus négyes esetében bemutathatatlannak nyilvánították. A DC Comics eközben hátradőlve élvezte a Batman-filmek biztosította előnyét. Az elkényelmesedésnek aztán hosszú távon itták meg a levét. A 2000-es X-men mozifilm elindította a képregény-adaptációk újabb hullámát, sokak szerint reneszánszát, aminek a legnagyobb nyertese a magát alaposan összekapó Marvel lett. Ma már amelyik stúdió csak teheti, az ráteszi a mancsát egy képregényre. A '90-es évekre hajlamosak úgy visszagondolni az emberek, mint a képregényfilmek sötét korszakára, ám, ha körbetekintünk, találunk nem is egy figyelemreméltó alkotást ebből az időből!    

Tovább

Rémálmok háza (1976)

bur-1a.jpg

A Youtube-on macskás videókon túl igazi horrorcsemegéket is lehet találni dögivel! Csak az előzetesét kerestem Dan Curtis kult-klasszik filmjének, erre találatként kidobta az egészet cakk-pakk, igaz kizárólag angolul, felirat nélkül. Ha már így alakult, meg is néztem. Az alkotás Robert Marasco 1973-ban megjelent regénye alapján készült, amit a szerző eredetileg forgatókönyvként írt meg, ám akkor még nem sikerült történetével felkeltenie a stúdiók érdeklődését. Persze mikor a könyv siker lett, a producerek már maguktól is megkeresték. A Rémálmok háza első blikkre nem sokban különbözik azoktól az elátkozott házakról szóló horroroktól, melyek ez idő tájt rendesen elszaporodtak, ugyanakkor a film a műfaj nem kisebb alakjára volt komoly befolyással, mint Stephen King, aki azóta is a kedvencei közé sorolja. 

Tovább

2017 legemlékezetesebb filmjei

2017-1.jpg

Ha itt az új év, két dologra bizton lehet számítani: áremelés lesz és a netet elárasztják a toplisták. 2016-ban adós maradtam azzal, hogy évértékelő listával jelentkezzek, de ezúttal annak ellenére se akartam kimaradni a mókából, hogy viszonylag ritkásan jutottam el moziba. Hagyományos, a legjobbakat vagy a legrosszabbakat egy csokorba szedő toplista helyett találtam ki, hogy egy olyan összeállítással jövök elő, amiben benne van minden a hazai bemutatónaptárba bekerült film, mely emlékezetes maradt számomra tavalyról. Az év két legtúlértékeltebb alkotásával (Szárnyas fejvadász 2049; Nyomd, Bébi, nyomd!) külön posztokban foglalkoztam. Ez most egy határozottan szubjektív válogatás lesz. Mivel már amúgy sem törekszem rá, hogy megnézzem az összes filmet, ami kicsit is eseményértékkel bír, kimaradnak azok, amiktől egyéni megfontolásból távol tartottam magamat. Nem lesz hát a listán se a Kincsem, se Az utolsó Jedik. Az előbbi azért, mert Herendi Gáborban hangyányi  bizodalmam sincs, az utóbbi pedig azért, mert Az ébredő erő már elég régi Star Wars szereplőt ölt meg. Nem vagyok kíváncsi, hogy a Disney kivel folytatja. A lista húsz filmje, illetve a róluk elmondottak azt tükrözik, ahogy én láttam az elmúlt évet.      

Tovább

A parazita (1994)

pup-6.jpg

Robert A. Heinleint hiába sorolják a sci-fi irodalom nagyjai közé, a nevét jóval kevésbé ismeri a közönség, mint például Philip K. Dickét. Ennek részben az az oka, hogy Heinleinnek nem volt akkora szerencséje a filmesekkel, mint neki. A Csillagközi invázió volt a legnagyobb volumenű adaptáció gazdag munkásságából, amit viszont Paul Verhoeven a maga képére formált. A sokáig félreértett sci-fi csak idővel tett szert kultuszra, de ennél a sors gonoszabb tréfákat is űzött a szerzővel. A militaristának is bélyegzett Heinlein 1951-ben írta meg egyik legfontosabb könyvét, az Élősdieket, melyben a bolygónkat megtámadó idegen lények bábként irányítják a megszállt emberek testét. Mivel Don Siegel a pár évvel később megjelent, igen hasonló Jack Finney-regényt költöztette a mozivászonra és alkotott meg A testrablók támadásával egy igazi filmklasszikust, kialakult az a téves közhiedelem, hogy Finney alapozta meg a paranoid inváziós sci-fiket, nem pedig Heinlein. Ezen volt hivatott változtatni A parazitára keresztelt film, ám elkészültének bizarr históriája rávilágít arra, hogy a legjobb szándékot is fel tudják őrölni a hollywoodi gépezet fogaskerekei.

Tovább

Villámkritika: Hull a pelyhes (1996)

jingle-1.jpg

A karácsonyi filmek ritkán mutatják be az ünnep igazi arcát, még kevésbé szólnak annak valódi hőseiről, akik az utolsó pillanatban is készek a nyakukba venni a várost a tökéletes ajándékért. Ezt a súlyos hiányosságot pótolta Brian Levant vígjátéka, melyet pont Amerikában, a vásárlási őrület őshazájában nem tudtak értékelni. A Hull a pelyhest pedig a következő Reszkessetek, betörők!-nek szánták, és, hogy így is legyen arról a film rendezője, Chris Columbus volt hivatott gondoskodni produceri minőségben. Emlékszem, engem már az első előzetes megvett, mely úgy indult, mintha a főszerepet játszó Arnold Schwarzenegger egy újabb akciófilmjét harangozná be, mielőtt felfedte, hogy csak egy kihívás lehet nagyobb, mint földönkívüli ragadozókkal és terroristákkal felvenni a harcot: beszerezni a gyerekednek a karácsonyi ajándékot! A szituáció ismerős lehet bárkinek, aki elég idős ahhoz, hogy tudja, az ajándékokat bizony nem a Jézuska hozza! A film majd minden főbb alkotójának meg is volt a maga élménye, mely inspirációt jelentett a Hull a pelyheshez. Columbus életét egy Buzz Lightyear baba megszerzése tette próbára, a film íróját pedig a Powers Rangers gerjesztette mánia ihlette meg. Azt, hogy épp mi az, ami nélkül a gyerek nem tud élni, általában egy tévésorozat diktálja, melyet nem ritkán pont azért indítanak el, hogy játékokat adjanak el. Ez a lényege a Hull a pelyhes képzeletbeli sorozatának, a Turbo Mannek is, amivel a bugyutának bélyegzett film már a kezdésben szellemesen kiparodizálja az egész jelenséget.

Tovább