Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Átverés a rendezői változat?

2014. március 24. - Lazók György

dir-1.jpg

Régen elég volt egyetlen változat is egy filmből, ám lassan szinte mindnek legalább két verziója létezik. Vágatlan, speciális, bővített, besorolatlan, rendezői, és így tovább. Annyiféleképp hívják őket, hogy eligazodni se egyszerű köztük. A DVD-kiadványokkal megjelenő interaktív funkciók hatalmas lökést adtak a korábban többnyire csak az újrabemutatásokkal a közönség elé kerülő rendezői változatok térhódításának. Egy tökéletes világban ilyesmi nem létezne, hisz az a vágás, ami eredetileg a mozikba került, ideális esetben a legteljesebb verzió. Azonban a filmbiznisz minden, csak nem tökéletes. Közbeszólhat a stúdió, hogy a film túl hosszú, a korhatár bizottság, hogy túl véres, a direktor pedig kénytelen megkurtítani alkotását. Néha, miután ő vagy a film kellő népszerűségre tesz szert, lehetősége nyílik rá, hogy visszarakja, amit kivágattak vele. Szerencsés esetben a jó film mégjobb lesz, de akad arra is példa, hogy a rendező saját művét teszi tönkre olyan jelenetek visszatömködésével, melyeket okkal szedtek ki.

dir-2.jpg

Az egyik legnevesebb alkotó, aki már szinte megszállottja a filmjei újravágásának, Ridley Scott. Huszonegy eddig bemutatott nagyjátékfilmjéből minden másodiknak van rendezői vagy bővített változata. Ezek közül a leghíresebb a Szárnyas fejvadászé, mely regénybe illően nehéz szülés volt. Scott és a producerek között jelentős nézeteltérések voltak. A pénzemberek féltek, hogy a Harrison Ford főszereplésével készült sci-fi túl bonyolult és lehangoló, ezért narrációt írattak hozzá és egy új, boldogabb befejezés leforgatását rendelték el. Ezen felül a moziváltozat szinte teljesen letompítja a rendezői vágásnak azt a gondolatát, hogy a címszereplő fejvadász netán maga is replikáns. Az utólag bemutatott verzió ebben az esetben igazságot tesz Ridley Scott eredeti elképzeléseinek. Más, komplexebb élményt nyújt így a film, nem is lehet kérdés a rendezői változat létjogosultsága. Scottnál maradva akad ellenpélda is. Az Alient például teljesen felesleges volt megpiszkálnia. A Gladiátorhoz és a Robin Hoodhoz se tesznek hozzá semmi jelentőset a pluszjelenetek, közönséges üzleti fogás volt a kiadásuk.

dir-3.jpg

Annak, hogy egy filmet újra el lehessen adni, a lehető legkézenfekvőbb módja, hogy beleraknak pár kivágott részt, majd rányomják a borítóra, hogy bővített változat. Horrorfilmeknél ez gyakran csak két-három percnyi, sőt olykor csupán másodpercekben mérhető pluszt jelent. A Motel furcsa esete példázza, hogy sose tudhatjuk, hogy valóban megéri-e engedni a többet ígérő rendezői vágás csábításának. A filmnek létezik egy bővített változata, mely mindössze néhány véres képkockát ad hozzá és van egy harmadik, rendezői verziója is, melyben a főszereplő nem a barátját halálra kínzó üzletembert öli meg, hanem annak lányát, hogy bosszút álljon rajta. Az, hogy melyik a jobb befejezés, egyéni megítélés kérdése. Én az előbbit részesítem előnyben, az utóbbi szerintem már túlzás.

A vágatlan verziók megjelenésével sokakban támadt az a tévképzet, hogy a film eredeti verziója cenzúrázott. Ezt maguk a stúdiók gerjesztették, melyek azt szeretnék elhitetni velünk, hogy a korhatár bizottság előtt fejet hajtva kimaradtak a legszaftosabb részek, pedig már eleve azzal kalkuláltak, hogy a házimozis terjesztésre kibővítik az adott filmet. A legtöbb nagyköltségvetésű amerikai produkciót a PG-13, vagyis a 13 éven alattiaknak csak szülői kísérettel-kategóriára szabják. Sajnos egyre többször olyan akciófilmeket is, melyeknek semmi keresnivalójuk nem lenne ott. Mit tesznek hát a stúdiók? A házimozis forgalmazásra hozzáadnak egy kis digitális vért a jelenetekhez, beleszinkronizálnak pár káromkodást, esetleg visszaraknak néhány random részt, és tessék, kész a durvább verzió. Ez már annyira bevett gyakorlat, hogy egy külön bekezdésen keresztül sorolhatnám rá a példákat, de ide tehető a Max Payne, illetve a magyar forgalmazásra nem került Die Hard 4.0, vagy a Z világháború vágatlan kiadása is. 

dir-4.jpg

Visszatérve a rendezők által végrehajtott változtatásokra, velük is el tud szaladni rendesen a paci. Miután a ’90-es évek második felében az eredeti Star Wars-trilógia új effektekkel és jelenetekkel felújított verziója hatalmas sikert aratott a mozikban, több klasszikus filmet vettek elő alkotóik, hogy ugyanezen eljárás keretében mégegyszer legombolhassák a nézőket. Ennek a divatnak a két nagy áldozata az E.T. és az Apokalipszis most voltak. Steven Spielberg barátságos földönkívülije a 20. évforduló alkalmával került újrafazonírozásra. Ennek a verziónak a legnotóriusabb húzása az volt, hogy a kormányügynökök kezéből eltüntették a fegyvereket és a helyükre adóvevőket raktak. A nézők nem tudták, hogy nevessenek vagy sírjanak ezen a marhaságon, melyet a South Park alkotói is kiparodizáltak. 

Spielberg utólag megbánást mutatott és a Blu-ray kiadásra már az E.T. eredeti verzióját rakta rá. A rendezőre egyébként nem jellemző az esztelen bővítgetés. Az egyedüli alkotása, amihez híres buktáját, a Meztelenek és bolondokat leszámítva hozzányúlt az a Harmadik típusú találkozások, aminek három változata (eredeti; speciális; rendezői) is van, melyek mindegyike teljes értékű. A speciálisban a film pót-forgatására pénzt biztosító producerek feltételének eleget engedve megmutatta az űrhajó belsejét, míg később a rendezőiből ezt a részt kivette. Mindkét újravágás több időt szán a főszereplő elszigetelődésének bemutatására, továbbá arra, hogy miféle furcsa történések előzik meg az idegenek megérkezését. 

dir-5.jpg

Az Apokalipszis most, minden idők egyik legjobb háborúellenes filmje még szegény E.T.-nél is rosszabbul járt. A rendező Francis Ford Coppola 22 évvel az eredeti bemutató után visszapakolt a filmbe közel ötven percet, melyet annak idején a mű érdekében tudatosan vágott ki. Az eredmény nem csak az lett, hogy a Redux toldalékkal is emlegetett változat túl hosszú lett, de megbomlott az a szerkezet, melyet több hónapnyi keserves munka árán dolgoztak ki. Az Apokalipszis most még ebben a formájában is egy zseniális alkotás, azonban Coppola puszta figyelem- vagy pénzéhségből nem tett mást, mint bajuszt festett Mona Lisa portréjára, vagyis belerondított önnön mesterművébe. Örök tanulság, hogy van, ami úgy jó, ahogy van, de a magyar filmrajongók egy része ezt nem ellenőrizheti le, mivel hosszú ideje hazánkban csak a rendezői változat elérhető. Ahogy ebben, úgy más esetben (pl. Az ördögűző) se ártana, ha legalább a választás lehetőségét meghagynák nekünk.

Az, hogy milyen a jó rendezői változat az eddigiek alapján talán kissé ellentmondásosnak tűnhet. Egyrészt csak akkor van értelme, ha tényleg hozzátesz valamit az eredetihez, másrészt viszont, ha annyit változtat, hogy sérül az alapmű, akkor megette a fene az egészet. Az egyik legjobban sikerült rendezői verzió, amit valaha láttam Luc Besson nevéhez fűződik: ez volt a Leon, a profi, mely húsz perccel lett hosszabb. Az újonnan bekerült részek mégközelebb vittek a szereplőkhöz és úgy simultak bele a műbe, mintha mindig is ott lettek volna. Ridley Scott mellett a másik notórius újravágó James Cameron. Neki is vannak jobb és kevésbé sikerült bővítései, viszont az Alienst már el se tudnám képzelni azok nélkül a részek nélkül, melyek az 1992-es speciális változatba kerültek bele. A még virágzó kolónia képei, vagy a jelenet, amelyben Ripley megtudja, hogy mi lett a lányával, olyan fontos pillanatok, melyeket nem is értem, hogyan vághattak ki. 

dir-7.jpg

Ahogy a különböző példák mutatják, sok múlik azon, hogy mi áll az utólagos kibővítés hátterében. Amire bizonyos rendezőknek jobban kellene ügyelniük, hogy ne szokjanak túlzottan hozzá a többféle vágásban való gondolkodáshoz. Peter Jackson például mintha már nem is tudna meglenni enélkül. Akármennyire szeretem A gyűrűk ura-trilógia bővített verzióját, nagy hiba volt kulcsfontosságú részeket a mozisból kihagyni. Anyagi szempontból megértem a döntést, de alkotóként Jackson megérdemelne egy seggberúgást azért, hogy Szarumán és Grima halálát csak azok láthatják, akik meg tudják szerezni A király visszatér bővített változatát.

A rendezői változatok elszaporodásának kétségtelen előnye, hogy az olyan kevésbé jelentős filmek is, mint a Trója, a Hancock vagy a Total Recall (2012), elérhetővé váltak egy teljesebbnek tekinthető változatban, mégha korlátozottan is. Ezekben az esetekben is kijelenthető viszont, hogy a rendezőnek már a mozis bemutatásnál ragaszkodnia kellett volna ahhoz, hogy ne vágjanak ki részeket, amik egyértelműen jobbá teszik művüket. A legtöbben ugyanis csak a moziverzióhoz jutnak hozzá, azzal pedig, hogy nem a lehető legjobb változatot mutatják be a nagyközönségnek, nem csak velünk, hanem végső soron magukkal szúrnak ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr525874833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2014.03.25. 17:15:04

Ahhoz bezzeg nincs eszük, hogy a felfedezett technikai hibákat (belátszó kamera, van zsebkendő a zsebében aztán nincs) kivegyék utólag, ezeknek tényleg lenn értelme.
Több tucat vagy akár 100 ilyen hiba is van szinte minden filmben, manapság semmi se lenne kijavítani, de azért vígan benne hagyják az 1-2 év múlva megjelenő DVD változatban is.

HN0rbert 2014.03.25. 17:15:56

A legérdekesebb rendezői változata szerintem a Mel Gibson-féle Payback-nek van. A mozis változathoz konkrétan a film utolsó harmadát teljesen újraforgatták, plusz lecserélték a főgonosz karakterét. A rendezői változat az eredeti elképzelést követi gyökeresen más befejezéssel.

NorbeArt 2014.03.25. 17:24:00

@HN0rbert: Ezt nem is tudtam, kössz az infót, beszerzem a rendezőit!
1ébként nem tudom hogy lehetett kihagyni a Pillangó hatás rendezői változatát, és ráadásként különféle befejezéseit. Máig azt állítom, h aki a mozis verziót nézi meg a rendezői után, az nem kicsit fog k*rvaanyázni a végén, ugyanis a rendezői egy olyan kerek, egész történet, h ELKÉPESZTŐNEK tartom, h volt pofájuk megvágni, és eltorzítani a film mondanivalóját.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.03.25. 17:24:10

@efi: Erre is van példa. A szökevény DVD-s változatánál módosítottak egy jelenetet, amiben látható az egyik stábtag. Másrészt, az Az aranypisztolyos férfi felújításakor lehetőség lett volna rá, hogy digitálisan eltüntessék az egy pillanatra látható stábot a tükörből, de inkább benne hagyták. Valószínűleg úgy gondolhatták, és valahol igazuk volt, hogy már ez a baki is része a filmnek.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.03.25. 17:28:04

@HN0rbert: A Visszavágó rendezői változatáról már én is sok jót olvastam, de sajnos még nem láttam. Ahogy ez, úgy valószínűleg a Mennyei királyság rengeteget dicsért rendezői változata se jut el soha hivatalosan hozzánk.

DrGempa · http://drgempa.blog.hu/ 2014.03.25. 18:33:10

Az újraforgatott befejezésre jó példa még Terry Gilliam Brazilja.
Az eredeti verzióban komor a vége,míg a producerek követelésére leforgatott már csöpögős és nyálasan romantikus.

jones5555(exdr.) 2014.03.25. 19:31:16

A Mennyei királyságot is ide lehet venni. Sokkal érthetőbb a bővített jelenetekkel, és Eva Green szerepe is igen súlyossá válik. Aki látta tudja miről beszélek. Sokan ezt tartják a legjobb újravágott és kiegészített műnek.

victor vacendak 2014.03.25. 19:33:37

Az Abyss rendezői még jobb, mint az eredeti. Pedig az is tökéletes film.
A cikkben felsorolt filmek egy része alapból a szar kategória (trója, hancock, total recall stb.), plusz jelenetek sem mentik meg.

rettenetes nyílméregbéka 2014.03.25. 19:48:35

A T2 rendezői változata viszont szinte csak gáz jeleneteket tartalmaz amiket jobb, hogy kivettek...

károly szántana 2014.03.25. 20:04:03

A Malèna eredeti (olaszországi) verziója 109 perces, de a prüd amerikaiak miatt a nemzetközi változat csak 92 perces. A hosszabb változat egy dél-koreai speciális DVD-változaton van, legalábbis a német Wikipedia szerint.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.25. 20:11:17

Köszönöm ezt a posztot, jól esett olvasni, hogy mások szerint is csak mocskos lehúzás a mindenféle változatok piacra nyomása. Nekem Lucas eddigi efféle munkássága az emblematikusan gusztustalan, de más is ott toporog mögötte a sorban.

Érdekes, hogy az Alienst pont a jól sikerült kibővítésnek nevezted, nekem pont ez az, amibe hitem szerint értelmetlen volt betenni a történet szempontjából számomra érdektelen részleteket, elnyújtva az eredeti változat lendületét. Hát az ízlésről ismét bebizonyosodott, hogy ezerféle lehet.

Azt sajnálom, hogy ha a rendezői változat kijön, onnantól már csak azzal lehet találkozni, pedig, ahogy te is mondod, nem egyszer jobb az eredeti moziváltozat.

@DrGempa: Hát bizony az nehéz döntés, hogy a befejezésekkel, általános hangulatokkal mi legyen. Ismerjük a már egyszerűen "hollywoodi"-nak nevezett befejezéseket, de én, fogyasztóként mit csináljak? Jó lenne, ha megtehetnénk, hogy a Mona Lisa már meg van festve, bajusz nélkül, és mindig is ez marad a Mona Lisa, nem lesz belőle alkotói változat. Ha igen, akkor az többnyire már másik kép, nem ugyanannak a variációja.

Sajnos a megvagdosás már a tévécsatornáknak is joga lett, de minimum gyakorlat. A T2-nek nem túl régen éjjel láttam egy olyan változatát, amit valószínűleg matinéidőben is leadtak már, ezért vágták ki belőle, amikor Sarah a seprűnyéllel pofán vágja a diliház ápolóját. Egészen meg voltam hökkenve. És elgondolkodhattam arról, hogy az imígyen brutalitásmentesített filmben a fegyveres összecsapások, szokás szerint, könnyebben mennek át a szűrőn. Mondjuk, ha ebből kihagyják a lövöldözést, akkor marad negyed óra, de a dolog mégsem normális.

A Vissza a jövőbe DVD-jén láttam kihagyott részeket. Az ég áldja a bölcsességéért azt, aki kivágatta ezeket a filmből.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.25. 20:13:46

@károly szántana: Én láttam a hosszabb verziót, és nem lett jobb, sőt, kicsit fölösleges, kicsit otromba. A kevesebb sokszor több, a szexre (általánosságban) ez szintén igaz.

Trónkövetelő 2014.03.25. 20:15:08

Sergio Corbuccinak, (aki a Bud Spencer-Terence Hill filmek közül is olyan klasszikusokat csinált, mint a Megint dühbe jövünk és a Kincs, ami nincs) van egy kevésbé könnyed spagetti-westernje The Great Silence címmel, aminek a rendezői változata került a moziba. Itt a pozitív hősök a végén meghalnak, de ez a producereknek állítólag nem tetszett, erre Corbucci csinált egy olyan happy ending változatot, ami olyan otrombára sikerült (állítólag szándékosan), hogy a producerek végül rábólintottak az eredeti verzió bemutatására (jelesül a korábban szemmel láthatóan meghalt főhős a végén megdicsőülve bevonul a városba). Mindeneestre az angol nyelvű wikipédia (en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Silence#Ending) szerint ezt az utóbbi verziót dobták piacra bizonyos észak-afrikai és ázsiai országokban. Tehát ez többszörösen is kuriózum: itt a rendezői változat a mainstream, de az alternatív változatot is az eredetivel egy időben mutatták be.

Globetrotter2014 2014.03.25. 20:25:27

Én ezen a T3 jelenten azóta is fetrengek a röhögéstől. Mondjuk ennél komolyabbnak szánt jelentei is röhejesek annak a filmnek...
www.youtube.com/watch?v=kayFrIR-Qfw

Egy Hun Hunniából 2014.03.25. 20:31:29

Azt se hagyjuk ki, hogy esetenként az egyház cenzúráztatja a kópiát. Például a Legyetek jók ha tudtok esetében is.

multi84 2014.03.25. 20:33:29

A Cinema Paradiso rendezői változata ami gyökeresen más befejezéssel bír, ráadásul klasszisokkal rosszabb mint a mozis verzió.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.03.25. 20:48:47

@ZF2: hát ezen sírtam... :))
Számomra az örök No1 a Blade Runner rendezői változat, szabályszerűen sokkot kaptam a moziban tőle!

Az igazi Trebics 2014.03.25. 20:56:22

@Androsz: Annak idején Magyarországon könyvben jelent meg előbb az Aliens, annak a sztorija egy az egyben a rendezői változatot követi. Nekem a mozis változat volt a furcsa a könyv után, és hiányoltam a már olvasott jeleneteket.

A nép fia 2014.03.25. 21:02:25

Pont Peter Jackson miatt nem veszem most meg a Hobbit 2-t. Tavaly is gyorsan megvettem a Hobbit 1 legspeciálisabb limitált kiadását, novemberben meg kijött a bővített 5 lemezzel. Kapják be.

Szóval, most is várok még, biztosan lesz a Hobbit 2-nek is felturbózott verziója. :)

A nép fia 2014.03.25. 21:05:30

@jones5555(exdr.): Igen, a Mennyei királyság tényleg csak a bővített verziójában értelmes és kerek. Az egyébként egy jó film. Komolyan! Kár, hogy a magyar szinkronstúdiók nem vették a fáradtságot, hogy az extra jeleneteknek is neki essenek - vagy csak nem tudok róla?

Szelid sunmalac 2014.03.25. 21:12:55

Tokeletesen egyet ertek. A legjobb rendezoi valtozat a Leon. Egyszeruen nem vette eszre, hogy mitol lett tobb, viszont teljesen megvaltoztatta az erzest. Az akcio jelentek kvazi mellekszal lettek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.25. 21:27:08

@Az igazi Trebics: Igaz, sokat számít az, hogy az ember mivel találkozik először. Sokszor elfordul ilyen.

Tápolt Ápolt 2014.03.25. 21:49:55

IMHO a "Szárnyas fejvadász" moziváltozata ütősebb, koncentráltabb, drámaibb, mint a DC. A rendezői vége már-már elégikus, elnyújtott, igazából nem tesz hozzá semmit, amit az "eredetiből" ne lehetett volna tudni. sokkal intenzívebb élmény a moziváltozat vége, mint a DC-é.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.03.26. 07:24:41

@Tápolt Ápolt: szerintem Te keversz valamit. A SZF-ból több verziót is kiadtak: en.wikipedia.org/wiki/Versions_of_Blade_Runner
Ebből - ha jól tudom - a Final Cut lett a kutyaütő, de a rendezői az zseniális, nincs is benne sok plusz jelenet, de amúgy is egy pár másodperces snitten van a hangsúly.

2014.04.29. 04:17:23

@Egy Hun Hunniából: Ez a dolog érdekelne engem, mert nem hallottam róla.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.26. 22:12:09

nagyon érdekes gondolatok, és időszerű az írás is
A Szárnyas fejvadászt én éppen hogy egy seggemből előrángatott módosításnak tartom - áh milyen jó, hogy csináltam egy Unikornisos filmet, ide pont beillik, Scott legjobb rendezői verziója a Mennyei Királyság

Az Apokalipszis most-ot sosem láttam eredetiben, eleve így néztem már meg, hosszú, meg unalmas, de többszörre megnézve már rájöttem hogy ez több egy szimpla háborús filmnél, ez egy pokoljárás, nem biztos, hogy rosszat tett vele Coppola

A Gyűrűk Uránál meg egyértelműen csemegének tartom a bővített részeket, a mozis verziók úgy jók, ahogy vannak, sőt a Szövetségé egyszerűen jobb, így is már 3 óra volt mindegyik, ott vágni kellett nem is kérdés

amúgy imádom a rendezői verziókat - de csak csemegeként legtöbb esetben, és mivel nem említetted majd nézd meg Camerontól a Terminator 2-őt hogy elbarmolta ez az isten barma

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.09.26. 22:39:52

@scal: A T2-ben van pár érdekes bővítés, de szerintem is a moziváltozat az igazi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.28. 10:49:47

Én a WWZ-ből csak az "unrated"-et láttam, de állítólag a mozis vágást eléggé tönkretette, hogy a durvább dolgokat ki kellett szedni belőle, még ha az néhány képkocka is volt az.
Mindenesetre nekem furcsa volt, hogy a mozi kapcsán mindenki panaszkodott a vágásra, én meg ebből kb. semmit nem tapasztaltam.

Amúgy az egyik legjobb rendezői változat a szememben a Pillangóhatásé. Kis túlzással csak egy alternatív befejezés, de el tudja érni ugyanazt a katarzist, amit a mozis el tudott. (Már ha mozis-rendezői sorrendben nézed, de szerintem így ajánlott.)

Egyébként Scottnak éppen csak a Prometheusból kellett volna egy rendezőit összevágnia, a kimaradt jelenetekkel sokkal értelmesebb és koherensebb a film.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.09.28. 11:18:27

@danialves: A WWZ-ből láttam mind a két verziót. Emlékeim szerint az unrated kb. ugyanabból a PG-13 szintű vérengzésből nyújt egy kicsit többet. Csak az maradt meg, mint feltűnő különbség, hogy amikor Pitt levágja a csaj karját, az vérzik, ahogy kell, míg a moziváltozatban nem.

A Prometheusra szerintem is pont ráfért volna egy bővített változat. Ha valaha elkészül a második rész (legutóbb, amit hallottam, hogy most írják a 16. forgatókönyv-vázlatot), talán kijönnek vele.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.28. 12:22:57

@Lazók György: Végül is az Alienből is 24 év alatt készült el a rendezői, szóval van még remény. :D

Legkésőbb a Prometheus-trilógia díszdobozos kiadásánál mindenképpen időszerű lenne. :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.09.28. 12:30:42

@danialves: Akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy hosszú életet kívánunk Ridley Scottnak! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.28. 20:47:52

@danialves: "Amúgy az egyik legjobb rendezői változat a szememben a Pillangóhatásé. Kis túlzással csak egy alternatív befejezés, de el tudja érni ugyanazt a katarzist, amit a mozis el tudott. " ezt azt hiszem bekeretezem nehogy le tudd később tagadni

ha van fölösleges, elbaszott alternatív befejezés amit valaha elkészítettek, az a Pillangóhatásé, és ugyan ki a faszomnak tetszene, - bár még életemben nem találkoztam olyannal, akinek ez a merénylet bejött volna - mint Danialvesnek... why am I suprised?

@Lazók György: én inkább gyors és csúf halált kívánok neki most már mert már így is épp eléggé lerombolta a nimbuszát (a Prometheus miatt érzett szégyenében még saját öccse is leugrott egy hídról)

www.movie-censorship.com/ én erről az oldalról szoktam csemegézni
süti beállítások módosítása