Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

2014. március 31. - Lazók György

indy-1.jpg

Steven Spielberg meghatározó, velem egyidős kalandfilmjéről nehéz elragadtatás nélkül írnom. Maga a film is rajongásból született: Indiana Jones az alkotók kedvenc fiktív hőseiből állt össze, így egyszerre lett kincsvadász, cowboy és a ’30-as évek James Bondja, aki minden alkalommal más nőt hódit meg, közben pedig a világot is megmenti. Akár egy kettős életet élő szuperhős, a civil napjaiban csak egy átlagember, azonban amikor felveszi a hozzánőtt kalapot és gyűrött bőrdzsekit, belőle lesz a földkerekség legnagyobb kalandora. Ezúttal a kormány megbízásából ered egy vallási ereklye nyomába, melynek akkora hatalmat tulajdonítanak, hogy a nácik is fenik rá a fogukat.

indy-4a.jpg

Ugyan a Magnummal menő tévésztárnak számító Tom Selleck neve is felmerült előzetesen a főszerepre, még próbafelvételt is készítettek vele, a készítők inkább Harrison Ford mellett döntöttek. A szintén George Lucas fejéből kipattant Han Solo alakjában örök kedvenccé váló színész nagy adag csibészes sármmal játssza el a tőle immáron elválaszthatatlan szerepet. A film másik szupersztárja John Williams felejthetetlen zenéje, amely a Spielberg által megteremtett ezerszer idézett ikonikus pillanatokat azonnali klasszikussá varázsolja. A főtéma hallatán ember nincs, akiben ne támadna fel azon nyomban a kalandvágy. 

Az elveszett frigyláda fosztogatói a csapdákkal teli barlangban játszódó fantasztikus nyitánnyal magába ránt, és el se enged a vége-főcím legördüléséig, amely a filmtörténet egyik legemlékezetesebb záróképével szolgál. A nagystílű akciójelenetek közé olyan spontánul ható poénok lettek beszúrva, mint mikor a náci karlendítésbe beszáll a majom, vagy, amikor a félelmetesnek tűnő kínzóeszközből vállfát hajtogatnak. Még ezek közül is kiemelkedik a rövidre zárt piactéri kardpárbaj, mely arról híres, hogy tényleg rögtönzés eredménye. A fáma szerint Harrison Ford megbetegedett a felvétel napján, ezért a rendezővel arra jutottak, hogy bonyolultan megkoreografált összecsapás helyett Indiana simán lelövi a rohadékot. 

indy-6.jpg

Spielberg műve annyira egyben van, hogy még a hangeffektek is feledhetetlenek benne. A színészek közül egyedül a Ford ellenlábasát alakító Paul Freemant éreztem kissé haloványnak, pedig a történet során kap lehetőséget a kibontakozásra. Karen Allen talpraesett Marionja méltó párja a főszereplőnek, de akármilyen bájos és humoros a kettősük, nem a szerelmi szál miatt nyújt a film maradandó élményt. Denholm Elliott és John Rhys-Davies kevés jelenetükkel is hozzáadnak a film rangjához. Spielberg és csapata jó szemmel találták meg a karakteres arcokat, így Az elveszett frigyláda fosztogatóiban még a legapróbb szerepek is emlékezetessé válnak.

Bár az alapokat nem kisebb nevek ötlötték ki, mint George Lucas és Philip Kaufman, a forgatókönyvet végül A birodalom visszavágon edződött Lawrence Kasdan írta meg, akinek a keze nyomán a frigyláda olyan izgalmas kinccsé alakult, melyet egy folytatásban se sikerült felülmúlni. Érezzük a fenyegető misztikumot, amely körbeöleli még mielőtt megtalálnák. Amikor aztán kinyitják, úgy szabadul el a horror, hogy tartósan az eszünkbe véssük, mi jár annak, aki önhitten a szövetség ládáját háborgatja. A szokatlan végkifejletből Indiana Jones később is megőrzött szokásához híven egyszerre jön ki kicsit nyertesen és kicsit vesztesen, de mindig hősként. Az szinte mellékes, hogy övé lesz-e végül a kincs. A kaland, amit átéltünk vele nagyobb annál, hogy ez számítson. 

ÉRTÉKELÉS: 100%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr895885378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porch monkey 4 life! 2014.03.31. 20:50:37

Ez a film maga a mozimágia. Mai szemmel is hibátlan és tökéletes blockbuster. Gyakorlatilag 30 év távlatából sincs gyenge pontja, nagybetűs SZÓRAKOZTATÁS.

A 80'as évekből hasonlók: Aliens, Vissza a jövőbe, Predator, Beverly Hills-i zsaru :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.03.31. 22:01:55

@porch monkey 4 life!: Van még pár örök klasszikus a '80-as évekből. Robotzsaru, Éjszakai rohanás - hogy folytassam a sort.

porch monkey 4 life! 2014.03.31. 22:04:00

@J. Bauer:
Maximálisan egyetértek! Régen minden jobb volt :)

victor vacendak 2014.03.31. 22:20:58

annak ellenére, hogy sok másik 80-as évekbeli filmmel együtt tökéletes, biztos lesz rebootja, mert hollywood tele van faszokkal (lásd roborzsaru, gonosz halott, ahlloween, péntek 13 és még egy sor értelmetlen újrázás). de ha nem, akkor szimplán lecserélik fordot, ami felér egy reboottal.
meg ugye lesz madarak hitchkock nélkül. remélem lesz chaplin reboot is dialógokkal meg jennifer lawrence-szel...

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.01. 07:59:46

@victor vacendak: Azért vannak jól sikerült rebootok is. A Batman- vagy a Bond-filmek esetében rá is fért a szériára a vérfrissítés. Én kivételesen nem bánnám, ha újraindítanák a sorozatot új alkotókkal. Csak a megfelelő kezekbe kell, hogy kerüljön.

victor vacendak 2014.04.01. 11:50:16

@J. Bauer: a Batman szerintem ultraszar. Számomra rossz példa. De azért sem szeretem felhozni, mert mindenhol ott vannak a Nolan-fanboyok. Én viszont Batman-fanboy vagyok és a rajzfilek illetve Burton képi világa (sőt, az újabb videójátékok is beleférnek) sokkal közelebb áll hozzám, mint a realisztikus megközelítés, amit ráadásul Nolan a szörnyen félre-castingolt szereposztással és röhejes brit lakájjá változtatott Bane-nel, aki a bazári, egypálcás maszkkal és a töklámpa alkatával talán a filmtörténet egyik legröhejesebb gonosza lett, teljesen elqrta az egészet.
Bond a másik. A Bond mítosz megsemmisült ezzel a tajparaszttal. Broáf. Vagy a Star Trek. Az klasszikus, elgondolkodtató történeteket leváltotta a lens flare és 12 éves agyhalottaknak írt dialógok.
Jones meg Ford. Nélküle egy lófütty az egész.
Hollywoodban ezidőtájt nincsenek megfelelő kezek.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.01. 13:10:45

@victor vacendak: Hozzám is közelebb állnak a Burton-féle Batmanek, de az vitathatatlan, hogy a Schumacher-féle mélybe süllyedésből sikerrel hozta vissza Nolan a sorozatot. Bond rebootja meg, ha úgy vesszük évtizedek óta tart. Minden új színész egy új irányvonalat is képviselt általában. Szerintem ahogy Connery után is létezett Bond, úgy Forddal se kéne eltemetni Indiana Jones-t.

saks 2014.04.28. 15:07:28

Én úgy tudom, hogy Tom Selleck döntött úgy, hogy nem kell neki a szerep, azaz visszautasította (amit azóta eléggé megbánt), így került a képbe Harison Ford, mint kvázi B terv.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.28. 18:23:21

@saks: A hivatalos verzió szerint a Magnumhoz kötő szerződése nem engedte.
süti beállítások módosítása