Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Moziajánló: Halhatatlan szeretők (2013)

2014. április 22. - Lazók György

only-3.jpeg

A vámpírok ábrázolása az elmúlt évtizedekben komoly átalakuláson ment keresztül. Régen ők voltak a legyőzendő gonosz, az éjszaka szörnyetegei, de a hozzájuk való vonzódás megváltoztatta ezt a nézetet. Az Interjú a vámpírral címszereplője inkább átokként tekintett állapotára és normális életet akart élni, a Pengében pedig a vámpírizmust szuperhősi képességekkel rokonították. Hírhedt és megkerülhetetlen például szolgál az Alkonyat-sorozat, mely a horrort teljességgel a romantikára cserélte. A vámpírokat a popkultúra megrágta és a tinilányok ízléséhez igazítva köpte ki. Az intellektuális oldaluk a régi és az új divatban is rendszerint háttérbeszorult, ám az író-rendező Jim Jarmusch új alkotásában megkísérelte feltárni azt.

A Halhatatlan szeretők vámpírjai többségében kulturált lények, akik nem csupán a tápláléklánc tekintetében, hanem értelmileg is az emberiség felett állnak, hisz évszázadok tapasztalatai állnak mögöttük. Még egy-egy híres szellemi óriásról is kiderül, hogy valójában vámpír volt. Mítoszuk szexuális oldala kevésbé izgatja Jarmusch-t, mint az, hogyan élik meg a mindennapokat. Miként gondolkodnak múltról, jövőről, a világról. Ha nem kerülnék a nappalokat, fel se tűnne, hogy tulajdonképpen vámpírok. Vérszívás helyett a készleteiket úgy szerzik be, mint a jómódú drogfüggők. Elsősorban hűséges követők és lepénzelt orvosok révén gondoskodnak az adagjaikról. A vér a filmben gyorsan múló életörömhöz juttatja őket, melyre ki jobban, ki kevésbé éhezik. Ebben a fura, eufórikus állapotban tűnnek elő metszőfogaik, emlékeztetve, hogy mik is valójában. 

only-2.jpg

A Halhatatlan szeretők erős hangulatképekkel és száraz humorral dolgozik. Jarmusch karakterei tanulmányozása mellett nem foglalkozik a cselekménnyel, ám olyan jól el lehet merülni világában, hogy az nem is hiányzik. Az éj csendes szépségét már antológiájában, az Éjszaka a földönben is csodásan megragadta, a vámpírlét pedig kiváló lehetőséget nyújt neki, hogy merengő körutazásokat tegyen a sötétségbe borult, pusztuló Detroitban. Jarmusch humorát tükrözi, hogy több évszázada a földön járó vámpírpárját Ádámnak és Évának nevezte el. Ők mintha egy személy két pólusa lennének. Adam (Tom Hiddleston) jellemzően bezárkózó és morózus, míg Eve (Tilda Swinton) nyitott és életszerető, tele tudásszomjjal. Hiddleston nagyon visszafogottan, gyakran csupán hosszú, borús pillantásokra szorítkozva játssza el Adamet, így Swinton az, aki inkább élettel tölti meg a filmet. Róla akár ránézésre is el lehet hinni, hogy vámpír. Az egyéniségében kimondatlanul is benne van, míg Hiddleston többnyire csak egy kiégett rocker benyomását kelti.

only-4.jpg

Az, hogy nincs cselekmény, akkor kezd problémává válni, amikor Jarmusch mégis foglalkozni kezd vele, és behozza Eve húgát, Ava-t. Mia Wasikowska kiválóan játssza el ezt a felelőtlen, pimasz kullancsot, aki felforgatja a szereplők életét. Megjelenése elindít egy jó előre látható végű eseménysort, amit aztán meglehetősen kurtán annyiban is hagynak. Jarmusch ahelyett, hogy megtenné a következő lépést, visszatér a hangulatképekhez és a lassú, filozofálgató karaktertanulmányhoz. Az, hogy most mi lesz, nem csak a szereplők, de az egész film számára kérdőjelessé válik, emiatt az utolsó húsz perc toporgásként hatott. A befejezésre a mű többé-kevésbé azért magára talál. Jarmuschnak még egyfajta konklúzióra is sikerül jutnia, viszont a törés keltette hiányérzet megmarad. 

A Halhatatlan szeretők türelmet és odafigyelést igénylő alkotás, mely a vámpírfilmek horrorra vagy romantikára vágyó közönségének vajmi keveset tud adni. Mítoszukat Jarmusch a saját, egyéni világlátásához igazította, de túl sokat nem kezdett vele. Halhatatlanjai jöhettek volna akár a Hegylakóból is. A rendező hangja az, ami meghatározó, nem pedig a vámpírtörténeti jegyek. Jim Jarmusch filmjei közül feltétlen a jobbak közé sorolható, különösen az utóbbi műveihez képest. A zenei ízlése még mindig elsőrangú. Az elhangzó dalok önmagukban garantálják, hogy a film különleges élményt nyújtson. A Halhatatlan szeretők atmoszférája magával ragadó és ebből a szempontból egy szinten van a rendező kultuszfilmjeivel, egyébiránt munkásságának csúcsát továbbra is az olyan régebbi alkotásai jelentik, mint a Törvénytől sújtva vagy a Halott ember.

ÉRTÉKELÉS: 70%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr306066353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.27. 04:30:40

nem éreztem benne törést, de arra nem sikerült mindent bizonyító választ találni, hogy kinek szánta a fa töltényt

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.27. 07:46:44

@pingwin: Abból kiindulva, hogy egyszer a saját szívének tartotta a fegyvert, gondolom magának, de reméltem, hogy Ava-t fogja lepuffantani vele.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.27. 11:44:37

@J. Bauer: igazából én is arra gondoltam, mert elég depressziósnak tűnt, de nem látom teljesen alátámasztottnak, illetve egy ideig azt hittem, hogy a barátnőjének lesz, de ez nagyon fals elképzelés volt
süti beállítások módosítása