Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Rambo III. (1988)

2014. május 02. - Lazók György

rambo3-1.jpg

Miután a Rambo II egy vagyont hozott a konyhára, a harmadik részre egy másikat elköltöttek. A befektetés ezúttal kevésbé térült meg, sőt a film Amerikában megbukott, hosszú száműzetésre ítélve a rettenthetetlen vietnami veteránt a mozikból. Már a forgatás se volt zökkenőmentes. Két hét után kirúgták az eredeti direktort, Russell Mulcahyt (Hegylakó) és a helyére a másodstáb rendezőt, Peter MacDonaldot ültették. A hidegháború a végéhez közeledett, így Rambot már ekkor sokan divatjamúltnak érezték. Az alkotók az afganisztáni hadszintért választották a filmhez, ám a konfliktus a bemutató előtt nem sokkal véget ért, így ott álltak egy ellenséggel – a jól bevált Szovjetunió -, mely immáron legyőzöttnek számított.

rambo3-2.jpg

A sztori kiötléséhez megint feltörték a sablonraktárat, ám olyan ártalmatlansággal és anakronisztikus bájjal dolgoznak az onnan lopott legnevetségesebb történetelemekkel is, hogy nem lehet haragudni az alkotókra. A harcban megcsömörlött Rambot (Sylvester Stallone) ezúttal egy kolostorban találjuk, ahonnan csak néha megy ki, hogy egy csetepatéban levezesse az indulatait. Miután Trautman ezredes (Richard Crenna) fogságba esik a szovjetek által megszállt Afganisztánban, Rambo azonnal a segítségére siet, ami természetesen azzal jár, hogy egymaga felveszi a harcot a körzetben állomásozó teljes haderővel.

Rambo III hangvételét jobban belőtték, mint a második részét. Valahol félúton van egy ’60-as évekbeli háborús kalandfilm és egy G.I. Joe-rajzfilm között. Az alkotók nem veszik annyira komolyan magukat, több a humor, habár a nevetések jelentős részét megint az akaratlanul is vicces pillanatok okozzák. Stallone játékában néha még az önirónia is felüti a fejét, ami nagyon kellett. Az, hogy Richard Crennának nagyobb szerepet adott, szintén jó ötlet volt. A színész legfőbb feladata megint az, hogy Rambot félistenné nagyítsa az ellenség és a közönség szemében, azonban ez szül néhány akkora elszólást, amit képtelenség felülmúlni. 

rambo3-4.jpg

A gonoszok a második részből vannak újrahasznosítva. Megint egy kegyetlen parancsnok és verőembere jelentik a legfőbb ellent, sőt visszahozták a dögös harcihelikoptert is, melyet ahányszor csak lehet, az arcunkba tolnak. A Zaysen ezredest alakító Marc de Jonge pontosan tudja, miféle filmben szerepel és szórakoztatóan túljátssza szerepét, ami azzal jár, hogy szinte végig olyan fejet vág, mint, akinek a tökére léptek. A szerelmi szálat ezúttal jótékonyan mellőzik a történetből. Leírható jócsaj helyett van egy a hősért rajongó kisfiú és egy vicceskedő afgán partizán, ám bármilyen hihetetlen, egyikük se idegesítő. Az egyetlen színész, aki maximálisan el lett pocsékolva az Kurtwood Smith a Robotzsaruból. Miután leszervezi Rambo küldetését nyom nélkül felszívódik a filmből.

Az, hogy a filmet Afganisztán bátor népének ajánlják, a világ mai állásában furán veszi ki magát, a Rambo III mégse hat politikai felfogásában annyira idejétmúltnak, mint a második rész. A forgatókönyv társ-szerzőjeként Stallone nyilvánvalóan sarkít és leegyszerűsít, azonban a bemutatott afganisztáni állapotoknak, mint azt a Charlie Wilson háborújában is láthattuk, megvannak a valós alapjai. A film történelemből megússza egy kegyelem kettessel, viszont akcióból ismét jelesre vizsgázik. Rambo minden adottságát kihasználja, még a hírhedt Spetsnaz alakulatot is lenyomja. Olyan klasszik pillanatok tanúi lehetünk, mint mikor hősünk egy tankkal frontál puszit nyom egy helikopternek, vagy, amikor a sebét puskaporral égeti ki. Míg a szovjet parancsnok a helyieket írtja lelkesen, addig Rambo a szovjeteket, közös erővel pedig elérték, hogy a folytatás bekerüljön a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a valaha készült legerőszakosabb akciófilm.  

rambo3-1_1.jpg

A Rambo III-ra ’87-es árfolyamon elvertek kemény 63 millió dollárt, amivel nem csak a széria, de kora legköltségesebb filmje lett. Ennek a rekordfelállító státusznak nem sokáig örülhettek, mivel néhány évvel később jött James Cameron és elorozta a Terminátor 2-vel, viszont azt a produkció javára lehet írni, hogy tényleg látszik rajta, hogy nem sajnálták rá a pénzt. A rendező Peter MacDonald ugyan jóformán a forgatáson tudta meg, hogy ő fogja levezényelnie a teljes showt, felnőtt a feladathoz. Óriási akciójeleneteket kellett koordinálnia, melyeken érződik, hogy tudja, hová kell tenni a kamerát. A film bukása miatt nem tett zsebre túl sok dicséretet, pedig nem egy nála tapasztaltabb rendezőnek ráment volna az idegrendszere a forgatás körülményeire.  

Rambo III véleményem szerint a széria alulértékelt darabja. Újat nem hozott a sorozatba, és én a rossz időzítésen túl ebben látom elhasalásának okát, viszont azokat, amik működtek az előző részben, csúcsra járatta. Amikor a végső csatában Rambo és Trautman szembenéznek egy teljes hadsereggel, tankokat és egy helikoptert is beleértve, mégis készek nekimenni, abban benne van ezeknek a filmeknek a lényege tisztán és töményen. Ezért nézem végig minden alkalommal széles vigyorral az arcomon.

ÉRTÉKELÉS: 80%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr916085689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.02. 20:20:53

A sztori tényleg nem túl bonyolult de anno nagyon kajáltuk a látványért.

2014.05.03. 04:07:32

Hm. Ízlések és pofonok, számomra ez a film majdnem nézhetetlen. Komolyan azt gondolom, hogy nevetséges az egész, TALÁN Russel Mulcahy menthette volna, bár ő is csinált épp elég nézhetetlen szutykot (a Veszélyes jövőt és a Csendes pusztítót viszont szeretem - előbbit, mert ez a perverzióm, utóbbit, mert csak).
Az előző résszel ellentétben a Rambo III-at nincs is kedvem újranézni, mert nagyon kínosnak érzem a filmet. Valójában nem tudom megmondani, hogy mi az, ami miatt ennyire nem tetszik, a gáz séró, az ostoba ellenség, az ilyen filmben (is) MINDIG idegesítő gyerek, a rossz színészi játék, nem tudom, egy jó akciófilm mindezek ellenére is működhet. Talán a legnagyobb gond valóban a nevetségességgel van, azzal, hogy annyira elszálltak a készítők az akciójelenetekkel, hogy talán nem túlzás abszurdnak nevezni, amit látunk, márpedig ez nem egy Tarantino-film. A helikopter menthetné a filmet, komolyan, a MI-24-es nagyon jól mutat(na), ha egyet beszereztek/felépítettek volna, akár 40%-ot is kaphatna tőlem a film :-D
Na, repülhetnek a kövek :-D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.05.03. 07:16:39

@Tralfamador75: Amiket negatívumként felsorolsz azok mind megvoltak a második részben is, kivéve persze a gyereket, de ahelyett meg ott volt a nő. A két folytatás egyformán dőzsöl az abszurd és nevetséges elemekben, szóval nekem fura, hogy a másodikban ezek el vannak nézve, de itt már kiverik a biztosítékot.

2014.05.03. 10:23:31

@J. Bauer: Ezért is írtam, hogy igazából nem tudom, miért.
De az azért tény, hogy a 3. részben "emelték a tétet", még több akció, még több hulla, még több robbanás, még több skuló, még több még több. Sajnos tényleg nem tudom ezt a dolgot megfogni, simán lehet, hogy a 2. rész a nosztalgiafaktorral győz. A harmadik részt teljesen felnőtt fejjel láttam, és talán azért szenvedtem vele.

saks 2014.05.09. 10:46:23

Viszont ha nincs ez a film, nincs Nagy Durranás sem, ami meg pozitívum!

2014.05.10. 17:59:42

@saks: Ez igaz. Ott a pont :-)
süti beállítások módosítása