Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Fals folytatások: Féktelenül 2. - Teljes gőzzel (1997)

2014. május 09. - Lazók György

speed-7.jpg

Ha a ’90-es évek legjobb akciófilmjeit vesszük sorra, előbb-utóbb eljutunk a Féktelenülhöz. Hatása majdnem akkora volt a műfajra, mint az elődjének tekinthető Die Hardnak. Utat tört annak a szemléletnek, hogy könnyebb egy színészből akciósztárt faragni, mint egy akciósztárból színészt. A rendező Jan de Bont sikere több egykori operatőrt is a direktori székbe segített, bár sokra egyikük se ment. A főszerepet játszó Keanu Reevest ezek után sokkal komolyabban vették, de a film arról is híres, hogy felrakta a sztárok térképére Sandra Bullockot. A Féktelenül szerencsés csillagzat alatt született, ellenben a folytatás máig elrettentő például szolgál. A film maga is egy elszabadult monstrummá vált, melynek fedélzetén ezúttal nem volt senki, aki megakadályozta volna a totális katasztrófát.

Azt, hogy a Féktelenül 2 - Teljes gőzzel rossz irányba halad már az elején látni lehetett. Keanu Reeves lelécelt, ami így utólag tiszteletreméltó döntés volt tőle. Nem várt távozása alapjaiban torpedózta meg a folytatás értelmét, ezért Sandra Bullock megtartásához foggal-körömmel ragaszkodtak a producerek. Ez annyit tesz, hogy tekintélyes nagyságú gázsit ajánlottak fel neki, plusz a stúdió zöld utat adott személyes projektjének, a Majd elváliknak, ami ironikus módon több pénzt hozott Amerikában, mint a Féktelenül 2. A rendező újra Jan de Bont volt, aki a film első része óta a Twisterrel is kasszát robbantott. Már csak a lecserélt férfi főhős égető kérdését kellett megoldani. A legrosszabb, amit tehettek, hogy keresnek egy Keanu Reeves-pótlékot, és természetesen pontosan ezt csinálták. Az elveszett fiúk óta egyre kevésbé foglalkoztatott Jason Patricot akkoriban vették elő újra, hátha ezúttal sikerül befuttatni. A film producereinek tökéletesen megfelelt, hisz olcsón megkaphatták, Patric pedig azt hitte, hogy egy biztos siker részese, amiből majd finanszírozhatja azt, ami tényleg érdekli. Megvolt hát a két főszereplő, akik mivel kizárólag a pénzért vettek részt a produkcióban, nem törődtek különösebben azzal, hogy jó is legyen. Így indult útjára a Féktelenül 2.

speed-4.jpg

Jan de Bont egyszer rosszat álmodott egy hajóval, ezért kitalálta, hogy a folytatás is a vízen játszódjon. Azt kihagyta a számításból, hogy egy hajóval, legyen bármily nagy, nem lehet azt a dinamikát megteremteni, amit egy busszal a forgalmas Los Angelesben. Annyit megtehetett volna, hogy ezt a veszteséget a cselekmény sebesen tartásával kompenzálja, azonban a film első fél órájában szinte semmi nem történik. Nézhetjük, amint Sandra Bullock kifesti a körmét vagy évődik új barátjával, aki mit ad Isten, épp annak a különleges rendőri alakulatnak a tagja, mint Keanu Reeves volt. A készítők arról nem gondoskodtak, hogy új hősüket, Alex Shawt (Jason Patric) normálisan bevezessék. Csak berántanak egy gyorsan véget érő üldözés közepébe, melyben még azt se közlik, hogy kit kerget a fickó és miért. 

Amit a Féktelenül 2 fel tud mutatni, hogy sikerül öt perc alatt több ostobaságot felhalmoznia, mint az első résznek teljes idejében. Az, hogy minek kell egy rohamosztag, mint utóbb kiderül, egy mezei tolvaj elfogásához, és Annie (Sandra Bullock), aki korábban egy buszt gond nélkül elkormányzott, hogyhogy képtelen egy kanyart bevenni balesetokozás nélkül, egyike a sok kérdésnek, mely felmerül. Annie szeleburdiságára annyira igyekeznek rájátszani, hogy a csaj nem cuki lesz tőle, hanem fárasztó. Az a fajta nő, aki elől inkább menekülni szokás, nem megmenteni. Ha pedig egy szerethető karaktert is ellenszenvessé tudtak tenni, hát semmi se akadályozza meg őket abban, hogy mindent elbaltázzanak, ami korábban működött.

speed-3.jpg

A halovány főhőshöz és az idegesítő jócsajhoz ripacs gonosz is dukál, akit az élő halálfej, Willem Dafoe alakít. A többre érdemes színész annyira pocsék a filmben, hogy az már majdnem szórakoztató. Szegény Dafoe úgy vicsorog és gúvasztja a szemét, amitől egy kisded garantáltan összecsinálja magát, mindenki más viszont legfeljebb röhögni tud rajta. Bosszúszomjas komputerzseniként olyan egy szánalmas alak, hogy saját magát is kineveti, de a mélypontot akkor éri el, amikor a tőle majdnem megszökő csaj után kiáltja, „Nem hagyhat itt, maga a túszom!”. Azt nem tudom, hogy ezt tényleg viccnek szánták-e, vagy csak becsúszott, mivel, amikor a film humoros próbál lenni, akkor általában kegyetlenül mellétrafál. 

Egy akciófilmben még meg lehet bocsájtani a bugyutaságot, de egyvalamit soha: azt, ha unalmas. A Féktelenül 2 pokolian nehézkes, minden perce óráknak tűnik, és bizony több, mint két órás. Mikor végre rátér a lényegre és Dafoe átveszi a hajó irányítását, a helyzet csak rosszabb lesz. Jan de Bont képtelen kihasználni a helyszínt, amit választott. Attól, hogy minden kellően széles objektum körül körbefahrtól a kamerával, a látvány még nem lesz jó, más trükk viszont nincs a tarsolyában. A szereplők nagyrészt szürke folyosókon szaladgálnak vagy egy beragadt mentőcsónakkal vacakolnak. Amikor kialakulhatna egy jó kis lövöldözés, az még azelőtt véget ér, hogy elkezdődne. Mint egy másodosztályú katasztrófafilmben, valami mindig elromlik, ezzel megy el az idő.

speed-1.jpg

A nagy dobás a kikötő lezúzása lenne, de a trükkök – különösen a számítógépesek – mai szemmel elavultak. A lélektelen, végletekig elnyújtott rombolásban nincs semmi élvezet. Jan de Bont munkájának teljes kudarcát mutatja, hogy a filmre elherdált 160 millió dollárnak nincs elegendő látszatja. Karrierje innen számítva irtózatos mélyrepülésbe kezdett. A 2003-as Tomb Raider – Az élet bölcsője bukása óta a rendező némán lapít a fűben. Jason Patricot többé nem zaklatták nagyköltségvetésű filmek főszerepeivel. A Féktelenül 2-vel a gyorsan halványuló tehetségű zeneszerző, Mark Mancina pályája is megtört, pedig nem sokkal korábban még úgy tűnt, hogy Hans Zimmer méltó utódja lesz. Sandra Bullock az, aki túl tudott lendülni a film jelentette zakózáson. A bemutató után néhány évvel már mosolyogva titulálta egy nagy rakás szarnak. Akár kezet is csókolnék neki ezért a kijelentésért, ha ezután nem csinálja meg a Beépített szépség 2-t.

ÉRTÉKELÉS: 30%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr216132940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2014.05.09. 08:40:30

Nagyszerű írás, kiválóan szórakoztam! :)

Punxsutawney Mormota 2014.05.10. 21:30:04

Látod, eddig fel sem tűnt, hogy ez egy szar film... De most, hogy elolvastam a kritikát eszembe jutott, hogy valahogy soha nem akaródzott megnézni újra. Pedig nyomták az HBO-n, meg a kisebb kereskedelmi csatornákon is előfordul időről időre, de mindig találtam egy vonzóbb alternatívát.
süti beállítások módosítása