Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

DVD-ajánló: Jack Ryan - Árnyékügynök (2014)

2014. május 24. - Lazók György

jack-1.jpg

Brandekre szükség van, és mivel a neves kémregény-szerző, a nemrég elhunyt Tom Clancy fejéből kipattant Jack Ryanről készült nem is egy sikeres film, logikus lépés volt őt újra elővenni. Az akaratlanul is mindig a baj közepébe csöppenő CIA-elemző átment már több reinkarnáción. A Vadászat a Vörös Októberre filmes adaptációjában még csak másodhegedűs volt, de ez megváltozott, amikor Alec Baldwintól átvette a stafétát Harrison Ford. A mérsékelten népszerű Férfias játékok és a Végveszélyben után jött A rettegés arénája, melyben Ben Affleck megformálásában fiatalították vissza Ryant újonccá. A filmet kedvelték az emberek, a producerek új szériát akartak kezdeni vele, csakhogy a színész akkoriban meredeken zuhanó népszerűsége ennek gátat szabott. Itt vagyunk hát 12 évvel később egy vadonatúj Jack Ryannel, aki Chris Pine képét magára öltve megint tovább fiatalodott. Ha így folytatja, legközelebb a gimis éveit követjük majd nyomon.

jack-3.jpg

Az Árnyékügynökben Jack Ryan épphogy magához tér egy padon, máris a szeptember 11-i terrortámadás sokkolja. Rögvest beáll a tengerészgyalogsához, ahol annyi ideje sincs, hogy segítsen becsatolni valakinek az övét, mert lezuhan a helikoptere. A rehabilitációs klinikán az ifjú Ryan megismerkedik jövendőbelijével, Muller doktornővel (Keira Knightley). Mielőtt elönthetne minket a romantika melegsége, Ryant gyorsan beszervezi a CIA-be Thomas Harper (Kevin Costner), hogy a jelenbe ugorhassunk, ahol emberünk orosz pénzügyi mahinációk után nyomoz, melyek célja az Egyesült Államok gazdasági összeomlása. Az adatelemző seperc alatt a terepen találja magát, golyókat és menyasszonya sms-eit kerülve. 

Talán ebből a leírásból is sejthető, hogy az Árnyékügynök készítői úgy kapkodnak, mintha időzített bomba ketyegne a fenekük alatt. Nincs alkalmunk megismerni ezt a Ryan gyereket. Csak azt látjuk, hogy nagyon rendes, meg nagyon elkötelezett, de ettől még nem lesz érdekes. Kár ennyit foglalkozni a bevezetővel, ha arra nem veszik a fáradtságot, hogy ki is dolgozzák. Az Árnyékügynök első fele ebből adódóan meglehetősen unalmas. Odavetnek elénk egy szerelmi szálat, csakhogy a felek közt nincs semmi kémia. Ilyen rosszul megírt, a természetességet élből kizáró jelenetekkel nem is nagyon lehet. A mélypont, amikor Ryan menyasszonya azt hiszi, hogy megcsalja a férfi, de mikor kiderül, hogy csak a CIA-nak kémkedik, megkönnyebbülten a nyakába borul. Persze bedobják „az évekig hazudtál nekem-kártyát”, de a csaj ettől még simán beugrik segíteni egy kémakcióban, ami egy titkos műveletnél nem lehet túl gyakori.

jack-2.jpg

Nem ejtettem szót még Chris Pineról, aki Jack Ryant játssza. A srácot kedveltem a Star Trekben, de itt akármelyik aktuális sztárpalántával fel lehetne cserélni. Mentségére annyi mondható, hogy a karakter, akit el kéne játszania, legalábbis ebben a formában, egy nulla. A készítők megszabadították az összes tulajdonságától, ami megkülönböztette kémfilmes társaitól. Egy trendi akcióhőst kanyarítottak belőle, akit a zöldfülűsége és az elkötelezettsége határoz meg. Ezzel kezdődik és ezzel is végződik a személyisége. Pine a saját egyéniségével próbálja kitölteni az űrt, de az túl nagy a karizmájához mérten. A mentor szerepben látható Kevin Costner visszafogottságával is nyúlja le tőle a jeleneteket. Kár, hogy nem róla szól a történet. A film készítői a kémszakmáról se tudnak sokkal többet elmondani, mint Ryanről. Nagyjából annyi fogalmuk van róla, hogy veszélyes, és, hogy megnehezíti a magánéletet, de ezt is feltehetőleg a 24-ből meg a Bourne-filmekből jegyzetelték ki. Bár az írók igyekeztek aktuálisak lenni, felfogásuk a CIA-ügynökök munkájáról mégis idejétmúlt. Ryan egy fekete-fehér világban mozog, ahol a jó és a rossz élesen elkülönül, és amelyben sose kell bemocskolnia a kezét. Szerencse is, hisz már attól bűntudata van, ha olyasvalakit öl meg, aki előzőleg egy teljes tárat lőtt ki rá.

jack-4.jpg

Az Árnyékügynök csak a második felére szedi össze magát. Csodákra ne gondoljon senki, egyszerűen több lesz az akciójelenet, amikre elég pénzük volt, hogy szépen megcsinálják őket. A történet folyását is felgyorsítják, ám így is feltűnik, hogy mennyi a marhaság és milyen kevés az eredetiség benne. A végkifejletben megindul a nagy rohanás egy bomba hatástalanítására, ami kereken a tízezredik alkalom, hogy egy filmben ez történik, ám ezért nem jár kenyérpirító. A legfrappánsabb húzás, hogy a bomba visszaszámlálás-kijelzője nem piros színű. Szívesen megkérdezném a rendezés mellett egy füst alatt a főgonoszt is eljátszó Kenneth Branaghtól, hogy mégis miért csinálta meg a filmet? Amire egyedül gondolni tudok, hogy kapott érte egy zsák pénzt. Más oka nem lehetett, mert lelkesedés az nem látszik a végeredményen. Rutinból levezényelte a filmet, és kész. Az Árnyékügynök nem vészesen rossz, inkább csak semmilyen. Egy-két ostobább része, a nehézkes bevezető és az émelyítő zárókép az, amiért haragudni tudok. Kihagyható, ez a legjobb kifejezés rá. A közönség pontosan ezt is tette, aminek csak örülni lehet, mert így megvan rá az esély, hogy Jack Ryannel legközelebb egy jobban sikerült reboot során fogunk találkozni. 

ÉRTÉKELÉS: 50%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr456197836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joey Greco 2014.06.13. 10:18:38

számomra nézhetetlen volt :/
süti beállítások módosítása