Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Halálhajó (1997)

2014. május 30. - Lazók György

event-7.jpg

Nem egyedülálló sajnos, hogy egy rendező pont a legjobb munkájáért nem kapja meg a neki járó elismerést, míg a középszar alkotásaival sikert arat. Paul (akkor még W.S. nélküli) Anderson előtt, miután a Mortal Kombatból egy a korábbi játékadaptációkhoz képest többé-kevésbé élvezhető, és nem elhanyagolható módon hasznot hozó filmet készített, kitárult egy csomó ajtó. A kapott ajánlatok közül a választása egy sci-fi/horrorra esett, amiben egy sokáig elpusztultnak hitt űrhajóra érkező mentőcsapatnak kell szembenéznie belső démonaival, és magával a pokollal. A Halálhajó forgatásakor az anyagi problémák, a szűk határidő, és a stúdió folyamatos belepofázása miatt Andersonnak kompromisszumokat kellett kötnie, ám talán épp az állandó nyomásnak köszönhetően tehetsége legjavát nyújtotta.

Halálhajó sokkal igényesebb és átgondoltabb film, mint azt rendező személye, vagy akár a magyar cím sejteti. Megkésve ugyan, de meg is lett a masszív rajongóbázisa. Azt hihetnénk, hogy a hangsúly a kaszaboláson van, de távol áll a filmtől, hogy pusztán a vérességével próbáljon hatást elérni. Megkapjuk persze a kötelező ijesztgetéseket is, méghozzá kitűnően időzítve. Az alkotók többféleképp használják a horror műfaj adta lehetőségeket, a Halálhajóval főképp mégis lélektanilag támadnak. Anderson és írója, Philip Eisner nem kapkodnak, gondosan megalapozzák a film atmoszféráját és, hogy megkedveljük a csapatot, amelyre aztán rászabadítják a borzalmak tárházát.

event-5.jpg

Az alkotók elsőrangú színészgárdát toboroztak össze. Nem a sztárstátusz volt az elsődleges szempont, így a fő- és mellékszerepekben egyaránt kiváló színészeket találhatunk. Az ekkor még tíz-húsz kilóval soványabb Laurence Fisburne (Mátrix) tekintélyt parancsoló határozottsággal játssza a mentőhajó kapitányát. Nála is jobb Sam Neill (Jurassic Park), aki a meggyötört, kissé megszállott, de ártalmatlannak tetsző tudósból eljut egészen addig, hogy a gonosz megtestesülése legyen. Kathleen Quinlan (Sziklák szeme) is nagyon meggyőző bűntudatos anyaként, továbbá feltétlen kiemelném Richard T. Jones-t (A fülke), aki belesüllyedhetett volna a jópofa néger mellékszereplő kliséjébe, de annyira jól adja, hogy lehetetlen nem megkedvelni. A szereplőkről általánosságban elmondható, hogy gond nélkül lehet velük azonosulni. Akárcsak az Alien űrkamionosai, lényegében egyszerű emberek, akik teszik a dolgukat, de szívesebben lennének otthon, megérdemelt eltávozásukon.

event-2.jpg

A sok nagyszerű színész ellenére a film legfőbb sztárja maga a helyszín. A csendben pihenő, kereszt formájú űrhajó, mely minden egyes részletében fantasztikusan kidolgozott. Egy élettelen tárgynak nem könnyű személyiséget adni, de erre az űrhajóra amint ránézünk, tudjuk, hogy egy messzire elkerülendő rohadék. Az Event Horizon lényegében egy kísértetház az űrben, az Overlook Hotel sci-fi megfelelője. Kihalt termei, gerincszerű központi folyosója, és legfőképp tüskékkel kiszúrt, pulzáló magja szörnyek és földönkívüliek nélkül is megteszik a hatásukat. A hajó szép lassan a szereplők elméjébe hatol és előhozza legbelső félelmeiket. Amikor aztán Sam Neill tudósa is megadja magát neki, a film intenzív pokoltúrává válik. A stúdió sajnos több véres részt kivágatott – egyebek mellett a korábbi legénység által hátrahagyott hátborzongató üzenet eredetileg egy jól látható szadomazo szexpartiban csúcsosodott ki –, azonban a Halálhajóban így is bőven maradt annyi vér és brutalitás, hogy semmiképpen se nevezhetjük délutáni matinénak.

A film effektjei meglepően jól ellenálltak az időnek. Ebben közrejátszik, hogy Anderson nem kizárólag a számítógépre bízta magát, hanem olyan tapasztalt trükk-szakemberekkel vette körül magát, akik kipróbált, hagyományos technikákat alkalmazva teremtették meg a lenyűgöző, díjakra érdemes látványvilágot. Anderson műve nem csak egy ragyogóan kivitelezett zsánerfilm, de azok az alkotások előtti tisztelgésnek se utolsó, amikből nyíltan merít. A Halálhajó azon kevés horrorok közé tartozik, melyek sokadik újranézésre se veszítenek jelentősen a hatásukból. Nem csak a jól felépített sztori és a kitűnő színészek miatt van ez így. Az Event Horizon nézőit is a befolyása alá vonja, és legyen bármily szörnyűséges, amit mutat, muszáj közelebbről szemügyre vennünk.  

ÉRTÉKELÉS: 90%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr666218302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rob67 2014.05.31. 09:55:42

Jo volt a film, en szeretem nagyon.

Bellagio 2014.05.31. 10:20:53

Egyik kedvenc filmem

jamboox 2014.05.31. 10:58:21

A bemutató után 15 évvel néztem meg. Mindenki ajnározta, de nekem nem jött be. Pedig nagyon vártam már, hogy láthassam. Pazar kiállítású mozi, de azt a zsigeri félelmet nem éreztem, ami miatt sokan dicsérték.

Netuddki. 2014.05.31. 11:13:17

Event Horizon.
Ez a film eredeti címe. Magyarul eseményhorizont. Agyon kéne vágni azt a balfaszt aki a halálhajó nevet adta neki!

eßemfaßom meg áll 2014.05.31. 12:29:53

Én évekig a cime miatt nem néztem meg, mondván Halálhalyó mekkoragáz zséminusz lehet aminek ezt a cimet merik adni.

Aztán kiderült, hogy hüje vagyok, a film meg kiráj. Igazából csak egy résznál jön elő a kora, amikor zérogravizációban lebegnek a tárgyak, ott azért eléggé olyan mintha egy videójáték intrója menne.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2014.05.31. 13:36:44

Hú, pedig a "talált" videótól a mai napig kiráz a hideg, ha rágondolok, még attól a pár másodperctől is.

Kobor Szellem 2014.05.31. 13:47:01

Árgh...
Ez egy qjó film!!!!!
Bár én abszolút nem szeretem a véres ijesztgetős mozikat csávó létemre, ezt még jó régen videotékából kölcsönözve néztem végig. Az egyetlen film amire ráírták, hogy csak erős idegzetűeknek :)
Úgy tűnik nekem erősek az idegeim, mert végignéztem a filmet, igaz, azóta nem merem újra megnézni, pedig felszedtem azóta pár évet :) Ráadásul meg is van jó minőségben, de még így sem :)

Kobor Szellem 2014.05.31. 13:51:45

Ja és még pár híresebb színész: Jason Isaacs (Harry Potterből) illetve... most jöttem rá, hogy Mel Gibson hazafijából ketten is játszanak ebben a filmben.
www.imdb.com/name/nm0000613/?ref_=tt_cl_t4
és
www.imdb.com/name/nm0005042/?ref_=tt_cl_t7

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.31. 14:17:56

Én először rögtön a bemutató után láttam, nem voltam elragadtatva tőle. Aztán pár évvel később újra megnéztem, és akkor tetszett. Nem annyira a sci-fi miatt, mert az harmatgyenge volt, hanem a hangulata miatt. A szük költségvetés sem látszik meg rajta.

]{udarauszkasz 2014.05.31. 17:29:13

En mondjuk egy masodik reszt is vartam, foleg, ahogy befejeztek. Jo film volt, ilyeneket manapsag mar nemigazan tudnak osszehozni. Valahogy a 911 ota alapbol leromlott a filmek minosege.

pizzaboy 2014.06.13. 10:02:16

Liberate tutemet ex inferis!

BelaVak 2014.07.15. 03:29:21

En ugy vagyok vele, hogy mikor lattam, emlekszem, csalodott voltam a semmibe meno tortenet miatt, de az egesznek van egy nagyon eros karaktere. Meg evtizedek mulva neha eszembe jut, es azt a tompa szorongast elo tudja hozni belolem, amit csak par horror. Ebben az ertelemben nagyon eredeti es idotallo.

hambig 2014.07.17. 15:58:00

A végén kinyílik a kapu és átmennek? Merthogy oké, hogy robbanás stb, de tisztán látszik, hogy kinyílik valami a horizonton és abban eltűnik a hajó.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.07.17. 16:48:53

@hambig: A robbanás kettétépi az űrhajót. Az egyik felét beszívja a fekete lyuk, a másik (ami mentőhajóként funkcionál, ahogy a prof egy részben magyarázta) pedig megússza.

Pic 2014.09.23. 14:05:04

Hát lehet hogy nekem is meg kellene nézni még egyszer, mert elsőre valahogy nekem sem lopta be magát a szívembe...

hambig 2016.12.14. 10:43:20

@Lazók György: De akkor a laurence fishbourne átmegy a pokolba, nem?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.12.14. 11:33:58

@hambig: SPOILER Szerintem egyszerűen meghal a robbanásban. SPOILER VÉGE
süti beállítások módosítása