Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

A dominó-elv (1977)

2014. június 13. - Lazók György

domino-1.jpg

Stanley Kramer (Ítélet Nürnbergben) filmje a '70-es években divatossá vált, paranoiával vastagon átitatott politikai thrillerek sorába tartozik azzal a különbséggel, hogy ezúttal az összeesküvők oldaláról követhetjük a történéseket. Hősünk ismételten egy akárki, akit elsodor a mahinációk áradata, hiába próbál tenni ellene. Nem tudjuk meg kik a megbízói, sőt azt se, hogy kicsoda tulajdonképpen a célpont, akit meg akarnak öletni vele, ahogy az okokat se. Ez az abszolút homály a válaszokra vágyókat könnyen felingerelheti, de a film hangulatának igen jót tesz. Egy megfoghatatlan rémálom részei leszünk, amely elől nincs menekvés.

Gene Hackman játssza a gyilkosság végrehajtására kiszemelt vietnámi veteránt, akit egyenest a börtönből szabadítanak ki, bár az se kizárt, hogy éppen új főnökei juttatták oda. A film telis tele van efféle utalásokkal. A névtelen szervezet, mely felbéreli, úgy tűnik, hogy mindenütt jelen van, befolyása határtalan. Ha felkeresi egy régi barátját, az másnapra halott. Ha megpróbál elutazni, máris jön a helyi rendőrfőnök, hogy elvegye az útlevelét. A hálóban mindenki eszköz és senki sincs biztonságban. "Ők" mindig egy lépéssel előttünk járnak. Már szinte naivitás Hackmantől, ahogy rendre megpróbál ellentmondani nekik, majd újra és újra ráeszmél, hogy a markukban van. A színésznek ez már hazai terep kellene, hogy legyen, hisz pár évvel korábban Coppola rendezésében keveredett összeesküvésbe a Magánbeszelgetés során, mely szerepet újrajátszotta később Will Smith oldalán A közellenségben.

domino-2.jpg

A film gyengéje a szerelmi szál. Hackmant a feleségével zsarolják, akit a borzalmas parókába bújtatott Candice Bergen (Beépített szépség) alakít. A szerepe nem sok: vagy szerelmes, vagy picsog. Stanley Kramer bár gyakorlott kezű rendező, aki nagyrészt ezúttal is profi munkát végez, ám mikor a romantikus jelenetekre kerül sor nem telik többre tőle, mint elsütni az összes nyúlós-nyálas klisét, amit a kor kiizzadt magából. Andalító zongorajáték, fátyolos képpel bemutatott szeretkezés, és a legrosszabb, eufórikus boldogságban való rohangálás a tengerparton. Ha nem fogná rövidre, ez a rész haza is vágná a teljes filmet. Egyetlen haszna, hogy tudatos kontrasztul szolgál ahhoz az ijesztő és lehangoló képhez, melynek felrajzolását aztán teljes elánnal folytatják.

A dominó-elv felvonultat néhányat évtizedének jelentős karakterszínészeiből: elsősorban Eli Wallachra és Richard Widmarkra utalok, akiket akkor is jó nézni, ha a háttérbe vannak kényszerítve. A film távolról se hibátlan, de, aki vonzódást mutat az összeesküvés-elméletekhez, annak igazi kincsesbánya. Az alkotóknak nem a valóság feltárása a célja. Bár van egy kis áthallás a Kennedy-gyilkosságra, de inkább csak ránk akarják hozni a frászt az ismert toposzokkal. A nagy testvér figyel, az egyén tehetetlen, nem bízhatsz meg senkiben, és így tovább. Igyekezetükben a túlzásoktól se riadnak vissza. Halottnak hitt szereplő támad fel, a főszereplő anyján kívül pedig mindenki sáros, sőt talán még ő is. Ahogy Hackman megfogalmazza, kész őrület.

ÉRTÉKELÉS: 70%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr226289700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2014.06.13. 11:04:28

Király! Ez eddig totálisan kimaradt, de a többek között A Parallax-terv és a Magánbeszélgetés kedvelőjeként megköszönöm az ajánlót! Még ilyet :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.06.13. 12:05:59

Hát, az Egy gazember halála Delonnal egy kevésbé ismert, de meglepően jó film ebből az időszakból.

Larry Silverstein 2014.06.14. 15:54:22

dzsénhekkmen az egyik legnagyobb király! ronda de zabbbbálják a nők!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.14. 17:02:20

régen láttam, de szerintem is jó film, lehet, hogy újra előkeresem, de előtte jöhet a gazember halála

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.14. 18:10:15

sőt szerintem először olvastam, és csak utána jött a mozgás öröme
süti beállítások módosítása