Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Moziajánló: Kamuzsaruk (2014)

2014. szeptember 13. - Lazók György

let-1.jpg

Bizonyos típusú filmek soha nem fognak kimenni a divatból. Közéjük tartoznak a zsaruvígjátékok, melyekből idén se szenvedtünk hiányt. Az év elején ott volt a nem várt mértékű sikert aratott Pofázunk és végünk, majd jött a 22 Jump Street, a trendet pedig most a Kamuzsaruk folytatja. Luke Greenfield filmje jókor érkezett. A kiábrándítóan alakult nyári csúcsszezon után, most, hogy az időjárás is egyre lehangolóbb, kellett már valami kedélyjavító. Talán a kellemes meglepetés hatása is benne van, ám az idén bemutatott vígjátékok közül egy se volt, amin ilyen remekül szórakoztam volna. A Kamuzsaruknak nem volt hatalmas költségvetése és nincsenek sztárjai, csak pár vicces tévés fazonja meg egy jó alapsztorija, de, amije van, azt tudja használni.

Két balfék cimbora, Ryan (Jake Johnson) és Justin (Damon Wayans Jr.) egy kínos osztálytalálkozón túlesve azon kapják magukat, hogy semmit se tudnak felmutatni az életben. Ryan a suli focisztárja volt, ám mióta lesérült, csak teng-leng. Justin videójátékokat tervez, de a cégnél, ahol dolgozik, nem hagyják érvényesülni. Amikor a találkozó kedvéért rendőrjelmezt öltenek és hazafelé menet azt látják, hogy tényleg zsarunak hiszik őket, rákapnak arra, hogy ezt kihasználják. Ryan és Justin eljátsszák a rettenthetetlen kopót néhány fickónak, akik korábban megszívatták őket, a tréfa viszont túl jól sikerül. Azokról, akiknek visszavágtak, kiderül, hogy bűnözők, a bandavezér (James D'Arcy) pedig nem nézi el még a zsaruknak se, ha beleköpnek a levesébe.

let-2.jpg

A film már az előzetessel megvett. Hiába szólt ellene a kritikusok konszenzusa, nem hagytam magamat ledumálni róla, és csak javasolni tudom, hogy senki ne engedje el a radarja mellett! Rendezője, Luke Greenfield készített ugyan néhány nem túl míves bérmunkát, de ezúttal saját ötletből forgatott. Az utolsó személyesebb filmje a riasztó Szüzet szüntess! címmel ellátott, amúgy meglepően jó tini-vígjáték volt, melyet sokkal kevesebben láttak, mint kellett volna. Közös vonása a Kamuzsarukkal, hogy egy olyan vágyálomból indul ki, ami a valóság mezején feltehetően hamar csúfos véget érne. Greenfield és írótársa, Nicholas Thomas tudják, hogy mi az, amit meg szeretnénk tenni egy rendőri egyenruha tekintélyének álcájában, és ezt infantilis szereplőik meg is csinálják néha több, máskor kevesebb sikerrel. 

A Kamuzsaruk miközben lazán eljátszadozik az alapszituációból adódó lehetőségekkel, a sztorit egy hagyományos krimi vonalra tereli. Ryan kezd túlzottan beleszeretni az álruhával járó előnyökbe. Előlépteti hát magát nyomozóvá és rábeszéli ódzkodó haverját, hogy buktassák le a környéket rettegésben tartó bandát. Jön a megfigyelés és a beépülés, azonban az ismert helyzeteket a megszokottól eltérővé teszi a két főszereplő, akik úgy vetik bele magukat a rendőri feladatba, mint két felelőtlen hülyegyerek. Jake Johnson és Damon Wayans Jr. felszabadult, energikus - bár olykor túlzó - játékán érződik, hogy mennyire élvezik a szerepet. Úgy hírlik, rengeteget improvizáltak, ám a legtöbb vígjátékokra specializálódott rendezővel szemben Luke Greenfield nem hagyja, hogy a rögtönzések elnyújtsák a jeleneteket. A történetvezetés terén is fejlődött, a cselekményt határozott kézzel, üresjáratok nélkül gördíti előre.  

let-3.jpg

A zsaruvígjátékok újabban rászoktak az önreflexióra. A filmek kigúnyolják saját működésüket, semmit nem vesznek komolyan. Mint a Jump Street-sorozat is mutatja, ez is jó móka lehet, de üdítő változatosságot jelent, hogy a Kamuzsaruk nem követi ezt a divatot. Ad arra, hogy lássuk, a szereplők baromkodásai nem tét nélküliek. Kapunk tőlük Halálos fegyver- és Bad Boys-utalást, ám a rosszfiúk ezúttal nem humorizálnak. James D’Arcy és Andy Garcia karakterei, ha egyszerűek is, a veszélyességük kézzelfogható. Amikor fenyegetnek, látszik, hogy komolyan gondolják. A többi figurához is jól megtalálták a színészeket. Justin barátnőjét például a tüneményes Nina Dobrev játssza. Örömhír, hogy a film végén nem rabolják el, rossz, hogy alkalmasint meglehetősen szemérmesen dobja le magáról a textilt. A társaságból a legszorgalmasabban a Pupa nevű besúgót alakító Keegan-Michael Key nyúlja a jeleneteket. Már a fejszerkezete is kegyetlen, de a szövege se marad el tőle.  

A Kamuzsaruknak sajnos megvan az a kellemetlen szokása, hogy bugyutába menjen át, de egy-egy jobb poénja mindig visszatereli a megfelelő mederbe. A készítők fogtak egy szellemes alapötletet és azt rendesen végig is vitték, ami manapság önmagában elég, hogy lehagyják a konkurencia javát. Ha kevesebb lenne az idiotizmus, és nem menne néhány vicc látványosan mellé, a filmről nagyobb elismeréssel tudnék nyilatkozni. A szereplők akármekkora marhák, azért könnyen megkedvelhetőek. Külön szimpatikussá teszi a srácokat, hogy nem csak a komikus alakot, de az embert is látni bennük. A filmnek megvannak a húzójelenetei és beszólásai, melyek elfeledtetik a hibáit. A magam részéről akár egy folytatást se bánnék. Jöhetnek a Kamumentősök, a Kamutűzoltók, sőt, ha már így felcsigáztak vele, akár a Tűzoltók a zombik ellen is!

ÉRTÉKELÉS: 70%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr386692675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.14. 11:26:38

a szüzet szüntess említése nem tette szimpatikusabbá, viszont meglepő módon az imdb-n a 6.8-as ponsztám nem olyan rossz, szóval lehet, hogy belekukucskálok
süti beállítások módosítása