Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

DVD-ajánló: A rajtaütés 2. (2014)

2014. november 12. - Lazók György

raid2-title.jpg

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki tucatszor befürdött már körbeajnározott filmekkel. Igaz az ízlések különböznek, mégis amondó vagyok, hogy manapság túl könnyelműen dobálóznak az emberek olyan jelzőkkel, amikkel nem kellene. A most kitárgyalásra kerülő akciófilm első részénél is csak úgy repkedtek a legmagasabb elismerések, melyek így visszatekintve részben a meglepetésnek szóltak, hogy Indonéziából kikerült egy akciófilm, mely több szempontból leiskolázta az amerikai konkurenciát. A rajtaütésben egy csapdába esett rendőri alakulat harcolt a túlélésért. Az egyetlen helyszínen játszódó film nem volt akkora szám, mint amekkora hírverés kialakult körülötte, de az határozottan látszódott rajta, hogy az összességében még csiszolatlannak mutatkozó író-rendezőnek, Gareth Evansnek van jövője a szakmában. Azt, hogy valójában mekkora, A rajtaütés 2 mutatja meg.

A film ugyan alig pár órával az első rész után veszi fel a fonalat, ám szükségtelen az előzmények ismerete. Annyiból jól jön, hogy azonnal képben legyünk, hogy kik azok, akiket a kezdésben lelőnek és pár visszautalást is felismerhetünk. A menedékházi rajtaütést túlélő ifjú rendőrt, Ramat (Iko Uwais) hamarjában szembesítik azzal, hogy a megszerzett bizonyítékaival kitörölheti az alfelét, és, ha tényleg le akarja buktatni a nagykutyákat, akkor nincs más választása, mint elfogadni egy új megbízást. Miután értesül testvére haláláról, akit az egyik bűnbanda végzett ki, Rama vállalja, hogy beépül az egyik alvilági szervezetbe. Főnökei eltüntetik az aktáját, ő maga pedig kitartással eljut a felső körökbe, ahol éppen egy véres maffiaháború van kirobbanóban.

raid2-6.jpg

Gareth Evans eredetileg ezt a történetet nem sikerfilmje folytatásának szánta, de nem tudta összeszedni rá a pénzt, így kötött ki a szerényebb költségvetésű A rajtaütésnél. A sors iróniája, hogy akciófilmje akkora visszhangot váltott ki, hogy ennek hatására átírta a forgatókönyvet, megtéve hősének Ramat, ami meglátása szerint még jót is tett a sztorinak. Az elkötelezett rendező az újrafeldolgozás jogának eladásából befolyó összeget is az új rész elkészítésére fordította, mely elől így végképp elhárultak az anyagi akadályok. A rajtaütés 2-n nem csak az látszik, hogy több pénzből készült, hanem tartalmi szempontból is akkora minőségi ugrást jelent, amire talán még nem is volt példa a folytatások történetében.

Az előd megannyi sebből vérzett. A színészi alakítások még egy akciófilmhez képest is hagytak maguk után kívánnivalókat. A sztori soványabb nehezen lehetett volna, a karakterek és a párbeszédek kidolgozatlanságáról pedig jobb nem is beszélni. Röviden leginkább agyatlan szórakozásként tudott a film érvényesülni, azonban még legfőbb erőssége, a pazarul megkoreografált verekedések is hosszú távon monotonitásba fordultak. A folytatásban mindez a múlté. A történet nem csak sötétebb és összetettebb, de jóval színvonalasabban van megírva. A szereplők árnyaltak, a dialógok természetesek, az akciójelenetek pedig pont addig tartanak, ameddig kell. A Rama szerepében visszatérő Iko Uwais felnőtt a megnövekedett kihíváshoz, és már nem csak bunyó közben meggyőző, hanem, amikor színészi eszköztárára kell hagyatkoznia.

raid2-1.jpg

Gareth Evans olyan biztos kézzel vezeti a cselekményt, mintha az előző résszel az összes tanulópénzt egy részletben kifizette volna. Elsőre megrettentem attól, hogy a film két és fél órás, de a rendező végig a lényegre összpontosít. Rama hátrahagyott családjával és a fedett akciót irányító főnökkel csak annyit foglalkozik, amennyit feltétlen szükséges. Azt egy percig nem hagyja, hogy a gördülékenység útjába álljanak, ám az igazi trükk, ami elárulja, hogy íróként is érti a dolgát, az, hogy ezzel a kevéssel is megadja a szükséges drámai hátteret. Az a rész például, amikor Rama felhívja a feleségét és azt kéri tőle, hadd hallgassa a gyereküket, nagy szavak nélkül, egyszerűen, de hatásosan érzékelteti, hogy micsoda áldozatot hozott a munkája érdekében.       

Aki látott legalább egy beépített rendőrökről szóló filmet, annak nem fog A rajtaütés 2 túl sok meglepetést okozni, de azt hozzá kell tennem, hogy nem is marad el még az ismertebb daraboktól sem. Mint az törvényszerű, Rama személyes közelségbe kerül azokkal a bűnözőkkel, akiket le kell buktatnia. A klánfőnök forrófejű fiával, Ucoval (Arifin Putra) már szinte barátokká válnak. Evans remekül mutatja be, hogy Ramanak minden percben ébernek kell lennie, ugyanakkor azt is, hogy az adott helyzetben megválasztani, hogy kihez legyen lojális, nem is olyan egyszerű. Ahogy a cselekmény bonyolódik, elkerülhetetlen lesz hogy egy árulás bekövetkezzen. Amint ez megtörténik - méghozzá nem attól, akitől elsőre várnánk -, az összecsapásokban amúgy se szűkölködő film pusztító akcióförgeteggé válik.

raid2-3.jpg

Verekedések tekintetében az előző rész is igen magasra tette a lécet, amit Evans lazán megfogott, és még feljebb rakott. Már az első bunyó is szájtátásra késztetett, pedig a film még tartogatott finomságokat. Rama és a többi szereplő nem kispályáznak, jellemzően túlerő ellen veszik fel a harcot, a csontok pedig úgy törnek, hogy azon még Steven Seagal is elképedne. Evans gondot fordít rá, hogy méltó ellenfeleket teremtsen hősének, így a rosszfiúknak is jut pár emlékezetes zúzás. A kalapáccsal dolgozó bérgyilkosnő metrós ámokfutása önmagában garantálja a filmnek a csak felnőtteknek besorolást. Az akciójelenetekre, melyekre már az első rész idején elkezdtek felkészülni, minden bizonnyal sokat fognak hivatkozni a jövőben. Annyira kemények, hogy szinte fáj nézni az ütéseket. A rendező gyakran dolgozik lenyűgözően hosszú beállításokkal és jelesre vizsgázik a hatásfokozásból. Egyedül a börtönudvari tömegbunyónál vesztettem el néha a fonalat, hogy most ki is verekszik kivel.   

raid2-5.jpg

Bármennyire örültem, hogy a film második felében csúcsra pörgött az akció, ennek áraként a történetre már nem fordítottak annyi időt, mint korábban. Az utolsó egy órában leginkább egyik verekedésből a másikba esünk, amit csak egy autósüldözés tör meg. A forgatókönyv bár jól össze van rakva - még az Oscar-díjas A tégla is tanulhatna belőle -, de azért különösen a film vége felé szemet szúrt egynéhány butaság. Előbb-utóbb várhatóan felmerül az emberben, hogy, ha a kézitusához makacsul ragaszkodó bandatagoknak gyakrabban eszükbe jutna pisztolyt használni, rengeteg időt és veszteséget spórolnának meg maguknak, ám ezt inkább hagyjuk, hisz akkor a film lényege veszne el. Az már nem intézhető el ennyivel, hogy Rama milyen feltűnő helyre rakja a poloskát, amit aztán a lehallgatott a lehető legjobb időben talál meg. A szálak elvarrása is akciófilmes egyszerűséggel történik, hogy azért a végén még nyitva maradjon a lehetőség egy újabb folytatásra. Nem tudom, hogy a harmadik részt hová lehetne fokozni, itt ugyanis maradéktalanul megvalósult az, amiről a műfaj rajongói álmodhatnak. A rajtaütés 2 tényleg olyan jó, mint a híre, és tekintve, hogy az ott kezdődik, hogy minden idők egyik legjobb akciófilmjének nevezik, ez nem akármilyen teljesítmény.

ÉRTÉKELÉS: 90%  

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr676883197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2014.11.12. 10:59:54

Aaaaa, hmmmmm, ize, ellent kell, hogy mondjak, meg pedig tobb szempontbol is.
Az elso resz pont attol lett kultikus, hogy egy nagyon feszes, borzasztoan porgos, akciodus es durva filmet hoztak ki fillerekbol, ahol egyaltalan nem tuntek fel a szereplok szineszi gyengesegei, mert nem nagyon kellett jatszani.
Ennek ellenere a masodikban a szereplok kb pont ugyanolyan rossz szineszek, akiket viszont itt mar meprobal a rendezo szerepeltetni is, ami nagyon nagy hiba volt.
Az elso masfle oraban (es itt jon a masodik borzaszto nagy baj, a film szinte nezhetetlenul hosszura lett nyujtva, 30-40 percet ugy lehetett volna kivagni belole, mint a szel) egy nagyon unalmas, gyengen kivitelezett, es meg gyengebben eljatszott maffiaba beepulos- apa/fiu ellentetes krimi. Gyakorlatilag semmi nem tortenik benne, amit nem lattunk volna mar legalabb tizszer sokkal jobban kivitelezve. Mar epp gondolkodtam, hogy kikapcsolom, es hagyom a fenebe, hala az egnek kitartottam a vegeig.
Az utolso 50 perc ugyanis visszateres a gyokerekhez, jobban mondva, az elozo resz legdurvabb zuzasahoz, ahonnan kezdve megy meg sokkal melyebbre, elvetemultebbre. Emiatt az utolso 50 perc miatt lett vegul is nezheto, es adtam neki en is egy gyenge 8/10-et, de nelkule egy nagyon gyenge 5-os lett volna a 10-es skalan...
Szerintem.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.11.12. 11:28:29

@mojoking77: Tényleg másképp látjuk ezt a filmet. Én még néztem volna azt a nézhetetlenül hosszúra nyújtott első másfél órát, sőt azt se bántam volna, ha végig megmaradnak ezen a vonalon.

mojoking77 2014.11.12. 13:18:27

@Lazók György: Hat, ez van. Mint mar irtam regebben is, a film teljesen szubjektiv mufaj.
Egy az egyben a -mellesleg nem tul szinvonalas - Romeo must die indonez utanerzesenek lattam.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.11.12. 13:52:27

@mojoking77: Az amúgy színvonalban ezt a film jócskán alulmúló Romeo Must Die és eközött a film között én nem sok közös vonást látok azon kívül, hogy /SPOILER/ mindkettőben meghal a főszereplő testvére.

2014.11.12. 14:08:16

@mojoking77: Csatlakozom. Talán csak annyit tennék hozzá, hogy nekem csalódás volt a film az erőltetett történet miatt. Az első rész pont azért tetszett, mert semmi sallang nem volt, csak akció.
A folytatásnál pedig mintha kínosan igyekeztek volna valami nagy történetet beleírni ("Nesze, gyökerek, nem kellettem, tudok én ilyet is csinálni!"), és ez így kicsit sok lett. (A kalapácsos nő meg... Na, az idegesítő volt. :# )
Nem azt mondom, hogy nem jó a film, mert hát ilyesmit amerikai változatban nem nagyon látni, de én úgy érzem, túl sokat akartak.

2014.11.12. 14:10:13

@Lazók György: Fú, a Romeo Must Die-t annyiszor láttam, hogy az már szégyen :-D
Tesztlemeznek használtuk jó 10 évvel ezelőtt egy műszaki boltban, de a mai napig gőzöm sincs, miről szól :-D

mojoking77 2014.11.12. 14:17:37

@Tralfamador75: Ja, es lassan jon a harmadik resz premierje....

2014.11.12. 14:30:16

@mojoking77: Hátha a harmadikban valami egyensúlyt találnak.

skaven 2014.11.12. 23:59:10

rohadtnagy csalodas volt, unalmas vontatott szar, kb ketto ertekelheto akcioval. az elso resz ezerszer jobb.

Mazlee 2014.11.13. 01:16:30

számomra attól lett gagyi és idegesítő, hogy a főszereplő, mint John McClane 1000 sebből vérzik de még mindig képes a legdurvább harcra.

És indokolatlanul hosszú.

moRtiZ 2014.11.13. 08:41:53

Én valahol a két vélemény között vagyok félúton. Engem egyáltalán nem zavart a "felvezetés" és a színészkedés. (Maximum annyiban, hogy a főszereplő arca nem elég karakteres, nem tudom hogy fogalmazzam 12 egy tucat Indiai arc). Viszont az akció jelenetek előtt abszulút le a kalappal, ütnek nagyon. Viszont második nézésre már zavart hogy a film elején kevés az akció :D.

Mindenesetre szerintem kiemelkedő alkotásról van szó.

smiley667 2014.11.13. 09:16:52

Szerintem nagyon jó lett :) Az első részt meg nem is láttam,azt majd ma megnézem,de nálam 10-ből 9,5 kap :)

lutánnia 2014.11.21. 22:01:50

Ma néztem meg, hááát, nagyon egyszernézős, nagyobb a füstje mint a lángja film. De a bunyók jók voltak.
süti beállítások módosítása