Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Csend és kiáltás - Petíció a hazai klasszikus művészfilm kiadás érdekében

2015. január 06. - Lazók György

dvd-6.jpg

(Alább a Kultúrbarlang, a Fantasy Film és az Etalon Kiadó petíciójának a szövege olvasható.)

A címválasztás nem véletlen, de célzatos! A legendás filmalkotás kölcsönvett címével szeretnénk utalni arra, hogy az eddig csendben munkálkodó művészfilm kiadók most elérkeztek arra a pontra, amikor is végső esélyként ezzel a petícióval - mint egy utolsó kiáltásként – felhívják a figyelmet a hazai klasszikus filmkiadás végórájára. A piacgazdaság törvényei szerint csak azt érdemes gyártani, előállítani, ami hasznot hoz. Viszont azt is tudjuk, hogy a művészetek önmagukban soha nem éltek meg, mindig szükség volt mecénásokra, hogy - a ma már egyetemes kultúrtörténet részévé vált – festők, zeneszerzők, költők művei létrejöhessenek és át is öröklődjenek a jövő nemzedékei számára. Mindez fokozottan igaz a filmre.

Mint a klasszikus filmek dvd kiadásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások, szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a jelenlegi piaci körülmények között, már nem tudunk támogatás nélkül kiadni, forgalmazni olyan klasszikus alkotásokat, amelyek részei az egyetemes kultúrának. Semmilyen módon nem férhetőek hozzá hazánkban az európai filmművészet ritkaságai, halhatatlanjai Tati, Eizenstein, Fassbinder, Wenders, Rohmer, Wajda, Taviani, Godard filmjei, de ne felejtsük ki a keleti blokk és az amerikai, ázsiai klasszikusok remekeit és animációs filmjeit sem. Fájóan hiányoznak azok az alkotások, melyekkel magyarok járultak hozzá a világ filmművészetéhez, azaz itthon nem hozzáférhetőek többek között Trauner Sándor, Badal János, Kertész Mihály, Pressburger Imre vagy Halász János filmjei.

Az eddig kiadott filmek mennyisége igen csekély. Gyűjtők, tanárok, diákok, alkalmi vásárlók keresik ezeket az alkotásokat, és mivel nem jutnak hozzá, hiszen TV sem adja, moziban sem láthatóak, jó esetben régi VHS-ről próbálják beszerezni vagy a netről letölteni olyan-amilyen minőségben – már amit lehet. Hatalmas az űr, egész generációnyi filmes alkotások, irányzatok válnak így szó szerint láthatatlanná itthon.  Ez olyan, mint ha nem lehetne hozzájutni Thomas Mann, Dosztojevszkij vagy Shakespeare műveihez illetve nem lenne hozzáférhető Beethoven, Mozart vagy Chopin zenéje!

Mint tudjuk, az itthoni fogyasztói réteg igen árérzékeny.  A kérdéses filmeknek a forgalmazási jogai bizony nem csekélyek, és sajnos be kell látnunk azt is, hogy – elsősorban a kisebb ismertség okán – ezek a filmek csak kevesebb példányszámban tudnak elkelni, és ez sajnos erősen befolyásolja az árukat is. Bizonyos ár felett pedig kétszer is meggondolja a vásárló, hogy kiad-e érte annyit. Mivel ha hosszabb ideig nem fogy a készlet, így kénytelen a kiadó árat mérsékelni, de innentől fogva ez már nem a gazdaságosságról szól, hanem a túlélésről…

Mint külföldi példákból tudjuk – több, nálunk gazdagabb országban is – a művész/klasszikus filmek kiadását és promócióját direkt módon, anyagilag támogatják az állami szervezetek, filmközpontok. Ezek a DVD kiadványok nagyon gyakran kerülnek az iskolák könyvtáraiba, oktatási és általános ismereteket támogató segédanyagként. Ezek beszerzésére az oktatási minisztériumok különítenek el forrásokat. Sajnos ez nálunk semmilyen szinten nem valósul meg. A DVD, bár sokan halálát hirdetik és jelentős teret veszít az internetes letöltések miatt, még mindig a legelterjedtebb filmhordozó világszerte. A még most működő három, klasszikus filmeket kiadó cég: Kultúrbarlang, Etalon Film, Fantasy Film a jövőre nézve – támogatás nélkül - már nem tudja folytatni ezt a missziónak is beillő tevékenységét, így Magyarországon gyakorlatilag megszűnik a klasszikus művészfilm kiadás… 

Kérjük, a Magyar Nemzeti Filmalapotaz Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, hogy biztosítson forrásokat arra, hogy a független kiadók pályázati úton, egy hozzáértő filmszakmai plénum döntése alapján juthassanak anyagi támogatáshoz, hogy eme petíció címe ne így módosuljon: Kiáltás és csend…

 

Tolmácsi János                       Kárpáti Gábor                                      dr. Torgyán Atilla

Kultúrbarlang                      Fantasy Film                                           Etalon Film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr707048387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 13:15:48

"vagy a netről letölteni olyan-amilyen minőségben – már amit lehet."

Általában lehet. De az biztos, hogy több mindent, és sokkal jobb minőségben, mint az DVD-n elérhető.

Ez az egész arra megy ki, hogy amúgy már nem jogvédett anyagokat valakik 70 Ft/db-os áron legyártsanak, aztán 3000 Ft/db-os áron áruljanak. És még állami támogatás is kéne mellé, mi?

2015.01.07. 13:39:09

Nem hat meg. Ha kultúrmisszóról van szó, legálisan letölthetővé kell tenni ezeket a filmeket 500-1000 forintért, és mivel nem a Transformers3 szintről, és annak közönségéről van szó, az érdeklődők ennyit ki is fognak fizetni. Egyebekben @panaszmuki: -val értek egyet.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.07. 13:46:59

@panaszmuki: Ez inkább arról szól, hogy eljussanak hozzánk és megőrződjenek a filmek, egyebek mellett a saját országunk filmöröksége. A lyuk egyre nagyobb a hazai filmforgalmazásban, ez sajnos tény. A független, kisebb filmek alig jutnak el hozzánk, és most nem csak a művészfilmekre gondolok. Szerencse, ha moziban vagy a Cinemaxon el lehet csípni őket. Ott a Snowpiercer, a tavalyi év egyik legjobb filmje szerintem, és nincs, aki forgalmazni merné, pedig jó lenne nem csak valami házibarkács felirattal látni, ahogy az olyan régebbi kedvenceket, mint a Porsche tolvajok is szívesen megnézném a dvix-nél jobb minőségben. Ha ezek a cége lehúzzák a rolót, ennek az esélye az eddiginél is minimálisabbra csökken.

gabest1 2015.01.07. 13:52:07

Kifejezési formák jönnek, mennek, a film se örök. Kezdjék el magukat kifejezni művészvideójátékokban, steamen szép sikereket érhetnének el ezek a szűklátókörűek.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 13:57:35

@Lazók György: Azért jutnak el hozzánk nehezebben a filmek, mert a filmforgalmazó vérszívó hiénáknak fel kellene fogni végre, hogya DVD halott az Artisjus-szal és a többiekkel együtt.
Online tennék elérhetővé ezeket a filmeket, állítom, hogy több pénz folyna be.
A divx pedig nem minőség, hanem codec, egy divx-szel tömörített video lehet csapnivalóan rossztól a gyönyörűig bármi.
Azt már meg sem említem, hogy sok esetben a "házibarkács" felirat fényévekkel jobb a hivatalosnál...

Bambano 2015.01.07. 14:12:10

@Lazók György: a filmek megőrzése nem a kiadók feladata, arra van külön szervezet.

a poszthoz: "be kell látnunk azt is, hogy ... ezek a filmek csak kevesebb példányszámban tudnak elkelni, ": magyarul az embereket nem érdekli. a probléma magja valójában ez, hogy poros, ódivatú nézetek alapján dönti el egy szűk, sznob réteg, hogy mi a minőség, azt erőltetik az emberekre, akik meg ellenállnak.

ideje lenne elfogadni, hogy a világ elment az ilyen úgynevezett művészfilmek mellett.

2015.01.07. 14:19:45

@Lazók György: de a posztban a nagy kalsszikusokról van szó, a Snowpiercer meg nem épp az (bár bazi jó film). Most akkor a régi, értékes filmművészeti alkotásokért aggódunk, vagy a friss filmek forgalmazási anomáliáiról beszélünk? A régi klasszikusokat a netről bárki letöltheti kiváló minőségben, ha meg lehetne venni, a többség akkor se venné meg, mert a dvd tökugyanaz, mint a jópár éve a cédé, az utolsó stádiumban haldoklik, a kutyának nem kell egy műanyag korong, ha a számítógépén elfér 500 korongynyi film (ami mellesleg korongként el se férne, és megfizethetetlen is lenne). A Snowpiercer meg tényleg valami egyedi hiba lehet, nagynevű színészek, érdekes sztori, állat trailert lehetett volna vágni hozzá, én se értem, miért nem hozta senki, lehet, hogy valami általunk nem ismert iparági probléma volt a dolog mögött. A kis művészfilmes kiadókra visszatérve meg valószínűbbnek tartom, hogy a támogatásokra mennek, mintsem a kultúra terjesztésére, ha a jogok megvannak, nem hiszem, hogy ne lehetne valami pénzért online letöltés/streamelés konstrukciót összehozni, aminek értelme, és (igaz szűk) közönsége is lenne.

nemecsek ernő áruló 2015.01.07. 15:01:34

@Lazók György: Snowpiercer letölthető FullHD-ban például. A házibarkács feliratok meg tapasztalat szerint sokkal jobbak szoktak lenni sokszor, mint a hivatalos DVD-re kerülők.

2015.01.07. 15:03:03

Birom ezt a "DVD halott" dumat, akik ezt mantrazzak a budos eletben nem adtak meg ki 100 Ft-ot sem egy eredeti lemezert!

A letoltes meg ha legalis is, akkor sem alternativaja a DVD-nek, mert ott a penzemert egy nagy budos semmit kapok, a DVD-t meg legalabb ki tudom tenni a polcra. Egy igenyes diszdoboz a lakas disze is egyben.

A minoseg tekinteteben pedig, egy 100 cm-es tv-n 2-3 m tavolsagbol nezve semmi kulonbseg nincs a HD es az SD kozott. Szoval egyaltalan nem hulladek a DVD minoseg.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.07. 15:15:26

"Ez olyan, mint ha nem lehetne hozzájutni Thomas Mann, Dosztojevszkij vagy Shakespeare műveihez illetve nem lenne hozzáférhető Beethoven, Mozart vagy Chopin zenéje!"

Én igazán nem akarok megbántani senkit, de nekem kicsit durva ez a párhuzam. Ha Kubrickról, Coppoláról, Hitchcockról stb. lenne szó, akkor passzolna, de érdemes lenne belátni, hogy a petíció is azért emlegeti Beethovent meg Dosztojevszkijt, mert a saját szobájukban alkotó más német zeneszerzők és orosz írók nem jutottak el senkihez. Kegyetlen, de ez a világ rendje, a népszerűtlen tartalmak elvesznek az idők során.

És az is elég kemény,hogy semmilyen módon nem férhetők hozzá itthon Godard filmjei, miközben két vagy három hete mutatták be a legújabbat moziban (!!).

Csak csatlakozni tudok azokhoz, akik egy VoD-platformot támogatnak, a fizikai adathordozók kiadása pont azért fog kihalni, mert nem gazdaságos, kár küzdeni ellene. Díszdobozt meg lehet a polcra tenni dvd nélkül is, jelen esetben az a szívás, hogy a kettőt együtt adják.

2015.01.07. 15:15:41

@Sweetshark: de, a DVD halott. Nekem saccra 150 eredeti lemezem van, de bő egy éve vettem az utolsót, még 500-at sem ér meg a dolog, mert nyűg eltenni valahova, és a filmek 80%-át úgyis csak egyszer nézem meg, minek tároljam tovább fizikai formában, a tejesdobozokat se rakosgatom a szekrény tetejére. A letöltés meg igenis alternatíva, ahogy azt a valóság mutatja, az igényes díszdoboz a többségnek nem kell, ha meg igen, akkor azt a pár darabot megveszi, senki nem rak ki 100 díszdobozos dvd-t a lakásába. Ha filmet veszek/nézek, engem a csomágolása rohadtul nem érdekel, szarom le, hogy fémdoboz, dombornyomott, meg pirosan világít a Batman szeme rajta, a filmet akarom, nem kacatokat a polcomra.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 15:16:44

@Sweetshark:
Nekem speciel több tucat eredeti DVD-m van.
Szépen sorakoznak a polcon, és porosodnak. Évek óta nem néztem meg egyiket sem.
Majd ha egyszer elmegy a TV adás, lehal az internet több napra, a mediaboxról elfogytak a felvett műsorok, megjavítottam az összes eltört gyerekjátékot otthon, stb., na akkor talán, ismétlem: talán előveszem valamelyiket.

Gondolom a bankszámládon levő néhány ezer forint is egy nagy büdös semmi számodra, hiszen azt sem tudod fogdosni.

Szemészhez meg menj el, vagy cserélj TV-t, mert én 5-6 méterről is megmondom, hogy egy középkategóriás 100 cm-es TV-n HD vagy SD adás megy-e. A félreértések elkerülése végett: jó minőségű mindkét adás.

Bambano 2015.01.07. 15:20:17

@Sweetshark: "a DVD-t meg legalabb ki tudom tenni a polcra": ezt átfogalmazom: a dvd-t muszáj tenned valahova. polcra, fiókba, stb. amíg van hova. pontosan ez az egyik legnagyobb hátránya. a másik, hogy a dvd-t akkor tudod kitenni a polcra, ha fel/beültél a tömegközlekedésre/autóba, elzarándokoltál a konzummekkába, megvetted, hazamentél. ja, meg előtte megvártad a hétfőt.

egy idő után rohadtul nincs hely a dvd-knek meg a könyveknek, úgyhogy minden fizikai formátum felejtős. a beszerzési probléma miatt még felejtősebb.

tovább rontja a dvd esélyeit, hogy az árában egy halom olyan költség is benne van, amit tök értelmetlen kifizetni. kifizetem a jogtulajdonos/tartalomgyártó/színész/szinkronos díját, de sem a dvd gyártás, sem a nagyker/kisker árrés díját nem vagyok hajlandó kifizetni az internet korában.

"egy 100 cm-es tv-n 2-3 m tavolsagbol nezve semmi kulonbseg nincs a HD es az SD kozott": ez szemészeti probléma lesz. vagy új tv-re van szükséged.

Rokkantnyugdíjaspornósztár 2015.01.07. 15:26:01

" A kérdéses filmeknek a forgalmazási jogai bizony nem csekélyek"
Ezek szerint ennek az egyenletnek nem az egyetlen megoldása lenne a közpénzért sírni, hanem a talán a rohadt jogtulajdonosoknak kellene már ingyen vagy alacsony jogdíjért odaadni a filmeket, mivel vagy már régen bőségesen megtérült a befektetésük, ha meg nem akkor nem kellene annyira szűklátókörűnek lenniük, hogy az ingyenletöltések korában akarják beszedni az elmaradt profitjukat.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 15:26:38

@Bambano: A könyvet én azért még nem temetem, van nagyon sok előnye még egy nagyon jó e-book olvasóval szemben is.

Serczeg (törölt) 2015.01.07. 15:30:14

@Sweetshark:
Én régebben vettem DVD-ket, de ma már nem teszem, ugyanakkor ha lehetne, fizetnék az online műsorért, csak szolgáltatás nincs Magyarországon sajnos egyelőre (pl. netflix nincs még, hbo go meg alap tv előfizetéshez köti). Ha minden filmet feltennék a polcra, amit megnézek, akkor nem lenne helyem. Nyilván vannak, akik még igénylik jó ideig a tárgyiasult formát, azonban egyre kevesebben maradtok, úgyhogy idővel tényleg ki fognak halni a DVD lemezek. A legújabb laptopokból már hal ki a DVD meghajtó, a 15,6-osokban is egyre ritkább, ahol meg van, oda egyre többen teszik át a vinyót, hogy SSD-t tegyenek a helyére.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.07. 15:36:17

@panaszmuki: Amit javasolsz, nem hiszem, hogy jelent pillanatban ebben az országban reális alternatíva lenne. A barkácsfelirat van, amikor tényleg jobb, de nekem nem ez a jellemző tapasztalatom. Szinkront pedig a leglelkesebb feltöltők se szoktak tudtommal csinálni, habár az többüknek köszönhető, hogy egy-egy klasszikus szinkron még megvan. A vérszívó hiéna minősítés ezekre a cégekre finoman szólva is túlzás. Filmek terjesztéséből élnek, ennyi. Amúgy jártam a Kultúrbarlangban és hidd el, nincsenek aranyból a falai.

@shitgun: Azért hoztam fel a Snowpiercer-t mert egy jellemző példa, hogy hol tart a hazai filmforgalmazás, másrészt egy olyan film, aminek művészi értéke van miközben szórakoztató is. A művészfilm elnevezés sajnos vörös posztó sokak szemében (lásd. Bambano hozzászólását), pedig itt most nem csak a köldöknézegetős alkotások vannak veszélyben, hanem szinte minden film, ami nem egy nagy stúdió aktuális produkciója. A petíció valóban a klasszikusok művészfilmek iránti kultúrmissziót hangsúlyozza ki, de szerintem fontos kiemelni, hogy ezek a régóta túlélésre játszó cégek régi és modern klasszikusok forgalmazásával egyaránt foglalkoznak. A netnek a közeli jövőben biztosan még nagyobb szerepe lesz a filmforgalmazásban, de nálunk még mindig a DVD a legszélesebben elterjedt, legitim módja a filmek terjesztésének.

Serczeg (törölt) 2015.01.07. 15:41:58

@Lazók György:
"Amit javasolsz, nem hiszem, hogy jelent pillanatban ebben az országban reális alternatíva lenne. "

Miért? Az online terjesztés jóval olcsóbb, mint a DVD-s.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.07. 16:00:35

@Serczeg: Nincs kiépítve, és amennyire tudom annyira elterjedve se hazánkban a fizetős online forgalmazás, ellentétben az ingyenessel, amivel aztán nehéz versenyezni. Az ADS próbálkozott vele, felrakott mozipremiereket (pl. Clive Owen gengszterfilmjét, a Vérköteléket) kiváló szinkronokkal egyes videótárakba, de nem nagyon jöhetett be nekik, mert úgy tűnik leálltak vele.

Serczeg (törölt) 2015.01.07. 16:06:11

@Lazók György:
Magyarországon nincs elterjedve, és pont a szerzői jogvédelem torz megoldása miatt nincs is elterjedőben. Ezen kellene változtatni.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 16:10:08

@Lazók György:
"Amit javasolsz, nem hiszem, hogy jelent pillanatban ebben az országban reális alternatíva lenne."

Ha ennek az okait kifejtenéd, azt megköszönném. Mert igény, az vóna rá.

"A barkácsfelirat van, amikor tényleg jobb, de nekem nem ez a jellemző tapasztalatom."

Én a moziban a feliratoktól szoktam sikítófrászt kapni. Meg egyébként a szinkronoktól is.
"titánium", "uránium", "szódium-szulfát", "hidroklorid sav", meg egy halom rendszeresen visszatérő félrefordítás...

"A vérszívó hiéna minősítés ezekre a cégekre finoman szólva is túlzás. Filmek terjesztéséből élnek, ennyi."

Tehát nem a kultúra megőrzése az elsődleges céljuk, ugye? Akkor ha mégis ezzel leplezik magukat, akkor lehet, hogy mégis megállja a jelző a helyét...

"Amúgy jártam a Kultúrbarlangban és hidd el, nincsenek aranyból a falai."

Mennyi adót befizetünk, amit aztán nem a közjóra fordítanak, esik szét az egész ország!
Bizony, sokszor nem jó helyre kerülnek a befizetett pénzek. (Nem ismerem a Kultúrbarlang működését, félreértés ne essék, nem szándékom bármivel is megvádolni őket.)

"de nálunk még mindig a DVD a legszélesebben elterjedt, legitim módja a filmek terjesztésének. "

Már rég itt lenne az ideje ezen változtatni. Csak a "jogvédő" szervezeteknek ez ugye nem érdeke...

randomuser1 2015.01.07. 16:13:19

@Sweetshark: a dévédé halott, mert a DVD Video szabvány rég elavult, a DVD mint hordozó pedig a röhejesen kis kapacitása mellett terjedelmes és sérülékeny fizikai jellemzőkkel bír és az informatika hőskorából származó optomechanikus leolvasót igényel, vagyis, sok hátránya mellett semmiféle előnnyel sem rendelkezik :)

Bambano 2015.01.07. 16:20:13

@Lazók György: a művészfilm nekem azért vörös posztó, mert egy sznob kisebbség foglyul ejtette az országot és a saját értékítéletét akarja ráerőltetni mindenkire. Egy normális országban egy sátántangóért szívlapáttal csapták volna agyon a teljes stábot, nem még művészi értékeket keresni benne...

ráadásul azt is gondolom, hogy ez a kisebbség valószínűleg öreg, mint az országút. olyan művekre mondja, hogy értékes, amik már 100 éve is azok voltak, viszont a mai kor emberének semmit nem mondanak, következésképp a mai kor emberét nem is érdekli. Semmi modernizálódás, semmi haladás. Ezt a véleményemet az iskolai kötelező olvasmányok témája alapozta meg.

2015.01.07. 16:31:11

@panaszmuki:

Olvass el egy cikket az emberi szem felbontokepessegerol., ha nekem nem hiszel.

Ne valami agyontomoritett szart hasonlitgass, hanem DVD9-et Blu-ray-el. Kizart, hogy 3m-rol latod a kulonbseget, legfeljebb az agyad tudja, hogy "ez HD, tehat jobbnak kell latnom". Vakteszten viszont elbuknal.

Ahhoz, hogy a HD-t teljes valojaban tudd elvezni, 1m-es TV-t maximum 1,5 m-rol kell nezzed.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.07. 16:36:58

@panaszmuki: Fentebb Serczegnek kifejtettem.

Tény, hogy van egy csomó nagyon profi srác a barkács feliratok készítői között. Akár azt is megérdemelnék, hogy honorálják a munkájukat, nemde? Nem értem, hogy miért lenne akkor ördögtől való, hogy ezek a cégek abból akarnak megélni, amit fontosnak tartanak, nevezetesen, hogy eljuttatnak az emberekhez értékes filmeket. Ha csak a könnyű pénz érdekelné őket, nem valószínű, hogy ezzel foglalkoznának.

2015.01.07. 16:38:07

@shitgun: "a filmek 80%-át úgyis csak egyszer nézem meg"

Na akkor neked tenyleg folosleges DVD-t venned. De nem is azoknak szanjak a DVD-ket, akik egyszer neznek meg valamit. Arra ott a UPC direct, stb, ha mar a legalis alternativaknal maradunk.

2015.01.07. 16:48:16

@Bambano: Folosleges magyaraznom, nyilvan egy konyv es egy e-book kozt sem tudsz kulonbseget tenni.

Ha belepek valakinek a lakasaba, es latom milyen konyvei/filmjei sorakoznak a polcon, abbol rogton tudok kovetkeztetni az illeto izlesere, meg meg egy csomo mindenre, eleve a veletlenul meglatott filmek egy csomo olyan beszelgeteseket indithatnak el, amire kulonben nem kerulne sor, mert a virtualisan letezo filmet nem latom meg a polcon.

Szerintem a DVD-k, Blu-Ray-e, konyvek a lakas diszei, a tabletek okostelefonok es egyeb marhasagok pedig nem. Arrol nem is beszelve, hogy barmikor tonkremehet a vinyo es kicsinalja az addig osszegyujtott osszes filmet. DVD, ha vigyazok ra, nem karcolodik, es a nyomott DVD nem vesziti el az adatot sem.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.07. 16:48:44

@Bambano: Ez már ízlés kérdése. Amúgy meg a művészfilmek közé nem kizárólag köldöknézegetős alkotások tartoznak.

2015.01.07. 16:49:02

@Sweetshark: én sok, az átlag filmnézőnél jelentősen több filmet nézek meg. Van pár tucat kedvencem, amiket évente többször előveszek, és évente mindig érkezik pár új darab ebbe a táborba. De összességében már 150 filmnél is többségben vannak azok, melyeket csak egyszer nézek meg, szerintem különben általánosságban is igaz, hogy ízléstől függetlenül a filmes összmerítés kb 20%-a érdemes az újranézésre, de már az az arány is túlzó valószínűleg. Neked egyébként hány olyan eredeti dvd-d van, melyet többször, neadjisten rendszeresen megnézel?

2015.01.07. 16:51:50

@Bambano: Hat akik tobbszor megneznek egy filmet. Lehet, hogy 5 evig nem nezek ujra egy filmet, de egyszer csak meglatom a polcon es kedvet kapok ujranezni. Vagy eppen es ismerosom jon, es o meg nem latta. Rengeteg variacio van.

De aki egyszer nez egy filmet, annak tenyleg folosleges akar virtualisan is megvenni.

Az a baj, hogy a legtobb DVD ellenzonek azert olyan nagy a szaja, mert ingyen letolti az ncore-rol. Ha nem lenne ncore, akkor nem nyomatnak annyira a "halott a DVD" dumat.

2015.01.07. 16:53:16

@Sweetshark: és ha valakivel egy sörözőben beszélgetsz? Nem lesz témátok, míg meg nem vizslatjátok egymás polcát?:) Ne hülyéskedj, filmről beszélgetni bármikor, bárhogy lehet, elég azzal kezdeni, hogy, "Hé, te láttad x filmet?, innentől meg ami a csövön kifér. Nálam meg speciel a könyv nem dísz, nem azért vettem őket, mert jól néznek ki a polcon, ahogy számomra egy film értékét sem az adja, hogy szép, színes, keménypapíros borítója van.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 16:56:23

@Sweetshark:
Mutass egy cikket az emberi szem "felbontóképességéről".
Merthogy én ezt a kifejezést tőled hallom először.

És nem olvasol figyelmesen: írtam, hogy jó minőségű forrásról beszélünk mindkét esetben.

"Ahhoz, hogy a HD-t teljes valojaban tudd elvezni, 1m-es TV-t maximum 1,5 m-rol kell nezzed."

Bár ezzel a másfél méterrel nem egészen értek egyet (szerintem van az 2,5 - 3 méter is), de nem erről volt szó.
Én azt írtam, hogy meg lehet különböztetni.
Azt is simán észreveszem, ha a HD TV adón nem HD felbontású az adás, pedig nem tudom, hogy nem az, de simán észrevenni.

De mondom: szerintem vagy a szemeddel vagy a TV-ddel van baj. Vagy az életben nem láttál még jó minőségű HD adást.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 17:01:18

@Lazók György:

"Nem értem, hogy miért lenne akkor ördögtől való, hogy ezek a cégek abból akarnak megélni, amit fontosnak tartanak, nevezetesen, hogy eljuttatnak az emberekhez értékes filmeket."

Egyrészt nem ez az ördögtől való, hanem hogy közben még jótékony szervezetnek is be akarják magukat állítani, meg állami segítségért sírnak.
És nem "eljuttatnak", csak legyártják, és kiviszik egyes boltokba.
Az internetes tartalom, az van eljuttatva a fogyasztóhoz.

Mellesleg konkrétan tudom, hogy egy boltban 10 USD-s zenei CD-ből az előadók/zeneszerzők konkrétan max. 20 centet ha látnak már örülnek.
Gondolom a filmes DVD-knél is ez az arány.
A többi 9,8 USD a hiénáké.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 17:02:58

@Sweetshark:
"es a nyomott DVD nem vesziti el az adatot sem. "
Hápeháhogyne.
Mennyi is a tervezett élettartama? 35 év? vagy 50? És mindezt sötétben, száraz, hűvös helyen.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 17:06:00

@Sweetshark:
"Az a baj, hogy a legtobb DVD ellenzonek azert olyan nagy a szaja, mert ingyen letolti az ncore-rol. Ha nem lenne ncore, akkor nem nyomatnak annyira a "halott a DVD" dumat. "

Az a baj, hogy azt hiszed, hogy akik ellenzik a DVD-t, azok mind csakis illegális letöltők lehetnek.
Pedig ez nem feltétlenül van így.
A legfőbb probléma a DVD-vel, hogy Magyarországon szándékosan lehetetlenítik el a legális online tartalomterjesztést a DVD-kből élő hiénák.

2015.01.07. 17:12:20

@panaszmuki: Ha most hallod eloszor, akkor tajekozatlan vagy, ami nem baj, csak ne okoskodj akkor.

Ha gondolod elokeresem neked az egyetemi jegyzeteimbol, de addig is a google a baratod.

A 1,5m-rol annyit, hogy 3D-s filmeknel pl 1 m-es "vaszonhoz", 1 m-es nezesi tavolsag az optimalis. (Mas kerdes, hogy ez otthoni korulmenyek kozott nehezen tarthato). 2D-nel valamivel tavolabb, ezert irtam, hogy kb 1.5 m.

Amit te irsz, az alapjan a moziban a 20-es vaszontol 60m-re kellene ulni, ami abszurd.

Bambano 2015.01.07. 17:14:18

@Sweetshark: "Folosleges magyaraznom, nyilvan egy konyv es egy e-book kozt sem tudsz kulonbseget tenni.": szeretem az ilyen sommás kijelentéseket, fogalmad sincs, ki vagyok, mik között tudok vagy nem tudok különbséget tenni. Az biztos, hogy ha mindkettővel fejbe vágnálak, tudnád a különbséget. De ilyeneket nem mondok, volt gyerekszobám.

"Ha belepek valakinek a lakasaba, es latom milyen konyvei/filmjei sorakoznak a polcon": oké, vegyünk néhány esetet:
- belépsz a lakásomba, nem sorakozik semmi, mert folyosó van.
- belépsz a nagyszobába, sorakozik a polcon egy csomó gyerekdvd. Süsü a sárkány és társai. Mit fogsz gondolni rólam? hogy infantilis vagyok?
- belépsz a nagyszobába, odamész az egyik polchoz, amin a gyári cd-ket tárolom. van benne niacintól kezdve padláson át vasszűzig meg krall mamiig minden. mit gondolsz rólam?
- belépsz a nagyszobába, és azt látod, hogy a szekrénysorban a lemezek részére kialakított hely tele van, mint a délibusz. mit gondolsz rólam?
- és mit gondolsz arról, hogy a szekrénysor egyik végén kialakított könyvespolcokon szakkönyvek vannak, olyanok, amiért majdnem megvertek, hogy megvettem előlük, a másik végén meg népszerű irodalom, nevezzük ponyvának (bár az első ponyvaíró, Táncsics, miatt talán nem is olyan derogáló a ponyva szó)
- ja, és például a komplett Asimov meg Lem életmű, az ponyva? Egy neurománc? A magyar történelem Jókain keresztül az oké, de a japán szamurájok világa az ponyva?

fordított irány: belépek a nappalidba és meglátom a komplett révai nagy lexikont a polcodon (nekem is megvan, ajándékba megkaptam), mit fogok gondolni rólad? hint: hogy ócska porfogót gyűjtesz, mert lexikonnak alkalmatlan. ugyanez igaz az Encyclopædia Britannicara is. Pedig mindkettő remek látvány.

miről akarsz majd velem beszélni?

(most tekintsünk el attól, hogy a mai világban kicsit érdekes helyzet az, hogy valaki úgy lép be a nappalidba, hogy nem tudod még, miről fogsz róla beszélni. az egyéjszakásokat most ne firtassuk.)

"Szerintem a DVD-k, Blu-Ray-e, konyvek a lakas diszei, a tabletek okostelefonok es egyeb marhasagok pedig nem.": ezt nem vitatom. Egy rendes könyv lehet a lakás dísze. De én akkor sem akarom, hogy a lakásom fizikai mérete korlátozzon az olvasmányaim terén.

"DVD, ha vigyazok ra, nem karcolodik, es a nyomott DVD nem vesziti el az adatot sem. ": közkeletű tévedést hallottunk. a dvd nem alkalmas hosszú távú biztonságos adattárolásra. Erre jelenleg egyedül a megfelelően kezelt szalag alkalmas. Kisebb mértékben a nagyvállalati háttértárolók, amik ugyan el fognak romlani, de szólnak előtte, így tudod kezelni a problémát. a dvd-d meg egyszercsak huss, és vége. De ebbe ne menjünk bele, mert nem akarok raid6-ról beszélni itt.

"Az a baj, hogy a legtobb DVD ellenzonek azert olyan nagy a szaja, mert ingyen letolti az ncore-rol.": nincs ncore accountom.

A dvd halott. 4.7 vagy max. 9 giga már a pendrájvok korában is vicces volt, a 4-6-10T-s vinyók korában meg teljesen az. Nekem is volt gyűjtőszenvedély-betegségem, szerencsére sok területen már kigyógyítottam magam belőle.

2015.01.07. 17:16:30

@panaszmuki: A gyujtoknek (mint en), viszont eselyuk sincs gyujteni, pont az illegalis letoltok miatt. Ha nem lenne a letoltes, akkor sokkal tobben megvennek a DVD-ket.

A csokkeno mennyiseg miatt ott tartunk, hogy egy csomo DVD mar meg sem jelenik (nem a muveszfilmekrol beszelek), mert egy Disney nem fog foglalkozni szaros 1000 db-okkal, meg akkor sem, ha ez anyagilag megterul. Egyszeruen annyira kicsi a mennyiseg/osszeg, hogy nem is eri meg beszelni rola.

2015.01.07. 17:19:27

@Bambano: A leirtak alapan, ha belepek a lakasodba, azt gondolom, hogy kurva nagy kupi van. Nalam a DVD-k abc sorrendben, a konyvek meret es tema szerint, ahogy kell.

Es nincs semmi folosleges lexikonom.

2015.01.07. 17:25:52

Azt irjatok 30-50 ev egy DVD elettartama (nyomott, nem irt). Egy vinyoe mennyi is? Talan 10 ev max. Hogy azt ki lehet cserelni? Igen, ha az ember elore tudna, hogy mikor lesz rajta bad sector, es ezert mar jo elore kicsereli. Es akkor meg a veletlen torlesrol, virusokrol nem is beszeltunk.

2015.01.07. 17:30:15

@shitgun: Nem errol van szo. A pelda, amit irtam az az, hogy belepsz valakihez, es meglatod mondjuk a kedvenc filmed a polcan, az elindithat egy erdekes beszelgetest. Ha ugyanaz vinyon van meg neki, az valoszinuleg nem fog, mert, nem ugy lepsz be, hogy mutasd mar a vinyod.

Lehet felremagyarazni, teljesen mas hangulata van egy lakasnak, ahol szep konyvek, filmek, zenek sorakoznak a polcon, mint egy iphone vezerlet technokrata lakasban.

2015.01.07. 17:36:14

@shitgun: Ebben egyetertek, en sem szeretek kiadni penzt szar filmekre. Ezert csak olyat veszek meg, amit mar lattam es erdemesnek talalom az ujranezesre. A dolog szempontjabol lenyegtelen, hogy 1 vagy 5 ev mulva nezem ujra.

Bambano 2015.01.07. 17:37:12

@Sweetshark: a hsz-em alapján nem kaptál információt arról, hogy rendszerezve vagy rendetlenül vannak a lemezeim. következmény: ez az véleményed is pont olyan téves és alaptalan, mint az összes többi. q.e.d.

"Nalam a DVD-k abc sorrendben, a konyvek meret es tema szerint, ahogy kell.": sorba rendezett könyvek között egyszerűbb keresni, vagy egy adatbázisban, ami tárolja a médiatartalmaid adatait?

"A pelda, amit irtam az az, hogy belepsz valakihez, es meglatod mondjuk a kedvenc filmed a polcan, az elindithat egy erdekes beszelgetest.": ez a példa még mindig sántít nekem. legalább sorrendileg. én előbb tudom meg többek között a kedvenc filmjét és csak utána hívom meg, nem pedig fordítva. olyanokat nem hívok be a lakásba, akikről semmit sem tudok.

2015.01.07. 18:02:25

@Bambano:

OFF: A leirasod alapjan kaotikusnak tunt, de persze lehet, hogy a valosag mas. De hozzateszem, ha kaotikus volna, attol meg nem vonnek le messzemeno kovetkezteteseket, maximum magamban megallapitanam, hogy en azert rendet raknek.

ON: A polcos pelda a veletlenrol szol, nem arrol, hogy kit mennyire ismersz! A polcot nezegetve az ember veletlenul kiszur dolgokat, ami erdekes beszelgetesekhez vezethet.

Egyszer pl uzleti ugyben mentem valakihez es a polcan hajomakettek voltak. Innen derult ki, hogy os is szereti a hajokat, o is vitorlazik, stb, ezutan a targyalas is mas hangnemben zajlott. Ez soha nem tortent volna meg, ha mondjuk a winchesteren tart kepeket hajokrol. Egesz mas, ha valami fizikai valojaban jelenik meg.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 18:07:26

@Sweetshark:

Most néztem meg a 108 centis TV-met 1 méterről. FullHD, mégis látom a pixeleket.
Maradok a 3 méternél.
Mivel egy FullHD kép kb. 6× annyi képpontból áll, mint egy DVD, ezért a FullHD TV-n a DVD minden egyes képpontja 6 pixelnyi lesz.
Vegyük hozzá, hogy a DVD interlaced, hogy ne látszana a különbség méterekről.
Evidens, hogy a FullHD összes részletét nem fogom látni, de a különbséget igen.

Mozit meg ne keverjük ide, több dolog miatt sem.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.07. 18:10:27

@Sweetshark:
A gyűjtőknek az artworkot is elérhetővé kell tenni, aki akarja, kinyomtatja, kiírja a filmet, aztán mehet a polcra.

2015.01.07. 18:20:44

@panaszmuki: Ha mar pontosak akarunk lenni a HD 5-szoros felbontas a PAL DVD-hez kepest.

Barmilyen meglepo is a filmeket mozira optimalizaljak, ott kell megfelelonek lennie a felbontasnak. Ha te 3m-rol minden pixelt kiveszel az 1m-es tv-n, akkor a moziban nyilvan foltokat latsz.

De igazabol nekem tokmindegy, ha erdekel olvass el nehany szakcikket a temaban, nem en irtam oket, igy nem vadolhatsz elfogultsaggal. Ha a gyartok marketing anyagait olvasgatod, akkor meg vegyel 4K-s TV-t.

2015.01.07. 18:36:57

Es amirol nem beszeltunk eddig azok az extrak. Tudom, a magyarok nagy resze igenytelen, szarik bele, hogy hogy keszult egy film, de en szeretek betekinteni a kulisszak moge, mert egy csomo erdekes dolgot megtudhat az ember. A torrentekhez miota jarnak extrak?

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.01.08. 07:38:06

@Sweetshark:
Közel sem igénytelenség, ha valakit nem érdekel, hogy egy film, könyv, festmény, zenei album hogyan készült.
Vagy nevezzünk minden sofőrt is igénytelennek, mert sem az nem érdekli, hogyan készült az autója, sem az, hogy egy differenciálmű hogyan működik?
Amúgy online terjesztésnél mi akadálya lenne az extrák terjesztésének?
(Sok torrenthez jár amúgy extra is.)
süti beállítások módosítása