Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Moziajánló: Star Wars - Az ébredő erő (2015)

2015. december 21. - Lazók György

star-title.jpg

Amikor a Disney megvette a Lucasfilmet és vele a birtokába jutott minden idők legértékesebb sorozata, az internetet elárasztották a mémek, melyekben az egeres cég rajzfilmhősei eluralták a Star Wars univerzumot. A poénok mögötti aggodalmon sokan osztoztak, pedig nem attól kellett volna félni, hogy a kezükben a galaktikus eposzból kölyökmatiné lesz, hanem, hogy a portékáit vasmarokkal gondozó vállalat inkább eladható termékként, és nem alkotásként tekint rá. A gyártási minta adott volt, a Marvel-moziverzumnál bevált technikát alkalmazták, tehát fázisonként jönnek majd az epizódok a sorozathoz, évenként pedig megkapjuk a különböző Star Wars-karakterekhez kapcsolódó filmeket. Atombiztos jövedelemforrás ez a Disneynek az elkövetkező hosszú időre, amin nem veszíthettek, hisz a franchise népszerűsége akkora, hogy azt is túlélte, hogy több, mint harminc éve nem készült hozzá olyan rész, mely a rajongók tetszését igazán elnyerte volna.

Az előzmény-trilógia megtépázta a Star Wars hírnevét, de a Star Trekből is Csillagok háborúját csináló J.J. Abrams, akinek a gondjaira bízták az új trilógiát nyitó VII. részt, ebből előnyt kovácsolt. Filmjének sikerét arra építette, amit úgy hívhatnánk, hogy Coke-effektus. 1986-ban történt, hogy a Coca-Cola egy merész lépéssel megváltoztatta a közkedvelt ital receptjét, ami akkora felháborodást váltott ki, hogy amikor visszaálltak a régire, annak úgy örült a nép, hogy a cukros lé jobban fogyott, mint azelőtt. Abrams, akinek, ha ez lehetséges, méginkább a vérében van a marketing, mint a jó öreg George Lucasnak, pontosan tudta hát, hogy mit kell tennie, hogy megnyerje a rajongók szívét: egyszerűen vissza kell adnia nekik, amit elvettek tőlük. Ezt teszi hát Az ébredő erő - se többet, se kevesebbet. Hagyományos trükkök, jól ismert szereplők, röviden a régi trilógia egy az egyben.

star-5.jpg

A Star Wars VII. részét egy rajongó készítette a rajongóknak. A kérdés, amit nem ártana, ha többen feltennének maguknak, hogy ettől jó film lesz? A helyzet az, hogy nem. Abrams sajnos nem elégedett meg annyival, hogy a klasszikus trilógia hangulatát visszaadja, szükségét érezte, hogy pontról-pontra lekopírozza a sorozatot útjára indító Az új remény teljes cselekményét. Nem is tudom, hogy van-e értelme ismertetni a történetet, hisz jóformán csak a nevekben van eltérés. A halálcsillag tervei helyett most az eltűnt jedi mester, Luke Skywalker tartózkodási helyét eláruló térkép megszerzése a tét, amit egy támadás közepén szintén egy cuki kis droidba rejtenek. BB-8 egy sivatagos bolygón találkozik az itt tengődő Reyyel (Daisy Ridley), akiben ott szunnyad az erő anélkül, hogy tudná. Eközben a Birodalom hamvaiból feltámadó Első Rend egy bolygópusztító szuperfegyvert élesít be. Rey társául szegődik a megszökött rohamosztagos, Finn (John Boyega). A páros az Ezeréves Sólymon nyer egérutat üldözői elől. Útközben rájuk akad a még mindig csempészkedésből élő legendás Han Solo (Harrison Ford) és másodpilótája, Chewbacca, akikkel hamarosan vállvetve küzdenek, hogy megakadályozzák a lázadók titkos bázisának a felrobbantását.

Talán ennyi is szemlélteti, hogy mennyire nem erőltették meg magukat az írók - köztük A birodalom visszavágot is jegyző Lawrence Kasdan -, amikor felvázolták Az ébredő erő történetét, de ez még csak a jéghegy csúcsa. Az előzmény-trilógiát van miért utálni, azonban Lucas legalább nem akarta ismételni önmagát, hanem tudatosan arra törekedett, hogy az egyes epizódok ugyanúgy különbözzenek egymástól, ahogy a régiek. Abrams és társai ahelyett, hogy folytatták volna ezt a hagyományt, fogták Az új reményt, szépen megnyúzták, és ráhúzták a bőrét filmjükre. Illedelmesen ezt úgy mondanák, hogy rebootolták, csakhogy ennek egy folytatásnak kellene lennie, nem a korábbi rész variációjának. Ahogy más internetes kritikákban olvastam, az újrahasznált történet nem csak nekem szúrt szemet, csakhogy ebben nem láttak akkora problémát, pedig nem lenne szabad lebecsülni. A legrosszabb fajta folytatás az, ami megelégszik annyival, hogy újraalkotja az előd jeleneteit. Ahogy egy közönséges másolatra se szokás teljes értékű műként tekinteni, ugyanúgy nem jár egy fikarcnyi elismerés a szolgai ismétlésért.

star-1.jpg

Az ébredő erő kicsit olyan, mint a 2006-os Superman visszatér, viszont J.J. Abrams rafináltabb az azt rendező Bryan Singernél, és nem követi el azt a hibát, hogy a homage dögletesen unalmas legyen. A film tökéletesen megfelel a mai blockbuster-követelményeknek, tehát a cselekmény végig pörög, az akció pedig hatalmas és lenyűgöző. Nem lehet elvitatni Abramstól, hogy technikailag mennyire felkészült. A jelenetek bámulatosan festenek, nincs az a mű érzet, amivel a CGI-mániás Lucas sokak szemében agyonvágta az előzmény-trilógia látványvilágát. Borzongató az Ezeréves Sólymot, az X-szárnyú vadászgépeket és a Tie Fightereket újra űrcsatában látni, de számomra megmételyezte az élményt, hogy az égadta világon nincs semmi új a nap alatt. Hol a Sólyom üldözése ugrott be A birodalom visszavágból, hol a híres, és A jedi visszatérben egyszer már újrahasznált halálcsillag elleni támadás köszönt vissza. Vannak új lények, akiknek az életre keltésébe a maszkmesterek beleadták a szívüket és a lelküket attól függetlenül, hogy csak egy villanásra láthatóak, de a helyszíneket illetően megint kellemetlenül gyakran fogott el a déjá vu érzés.

Az, hogy a látvány nem újult meg, nem feltétlen tragédia, de, hogy az új karakterek is csak a korábbiak halovány variánsai, már inkább az, pedig a színészeket nagyon megtalálták. John Boyegára már az Idegen arcokban felfigyeltem, és az oroszlánkörmeit többször meg-megvillantó Oscar Isaac valamint a frissen felfedezett, szomszéd lányosan bájos Daisy Ridley tehetségét illetően sincs bennem egy szemernyi kétely se, de, hogy milyen jó színészek, az nem ebből a filmből fog kiderülni. Ahogy az utolsó rész óta eltelt harminc év történéseit csak utalásokon, részleges információkon keresztül ismerjük meg, úgy a szereplők hátterére szintén villanások jutnak. Egymáshoz való kötődésük bemutatása ugyanezzel a felületes sietséggel történik. A fiatalok és Han Solo között kialakuló mester-tanítvány viszony az egyetlen, ami tényleges érzelmi hatással bír, a többi jórészt érdektelen. Harrison Fordon ezúttal szerencsére nyoma sincs az öreges fáradtságnak, Han Soloja még mindig az a szeretnivaló csibész, aki régen. Talán csak egyszer, egy fizikai erőfeszítést kívánó jelenetnél tűnt fel, hogy bizony telik az a rohadt idő. Nem úgy az egykori Leia hercegnőnél, Carrie Fishernél, aki a vállalható külsőért cserébe lemondott az arcmimika luxusáról.

star-4.jpg

Bár a jók oldalán sincs minden rendben - ide sorolható például Oscar Isaac teljes eltűnése a film középső szegmensében -, de a sötét oldal képviselői azok, akik miatt Az ébredő erőt minden igyekezete ellenére se lehet együtt emlegetni a klasszikus trilógiával. Az, hogy az Első Rend lényegében a Birodalom máshogy nevezve még lenyelhető. Azt is ki lehet bírni, hogy a többre érdemes Domnhall Gleesonnal egy szimpla űrnácit játszatnak, azonban ott, hogy a legfőbb gonosz egy óriási, számítógéppel rajzolt ufó egy kivetítőn, már durván rezeg a léc. Mikor aztán a Darth Vader utódjának szánt Kylo Ren (Adam Driver) félidőben leveszi a maszkját, ez a léc akkorát koppan a földön, hogy még most is hallom a visszhangját. Aki nem akarja tudni, hogy ki van mögötte, az most ugorjon pár sort. Mikor megláttam, hogy a rettenetes fekete lovag, aki nem mellesleg Han Solo fia, egy emós hülyegyerek, el se akartam hinni! Az érzelmileg teljesen megalapozatlan, hisztis Kylo Ren egy olymértékben elhibázott, szánalmas figura, hogy elképzelni nem tudom, hogyan gondolhatták komolyan. Még a közutálatnak örvendő Hayden Christensen Anakinjában is több volt a karizma és a tekintély, mint ebben a szerencsétlen Darth Vader-rajongóban, aki azért szeretne a nagyúr nyomába lépni, mert haragszik apucira. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy fénykard párbajban egy amatőr is majdnem legyőzi. Pontosabban mindjárt kettő.

star-3.jpg

Kylo Renhez köthető a film egy fordulata, ami után magamban köszönettel lemondtam arról, hogy megnézzem az új trilógia következő részeit. Egy érzelmi csúcspont kellett volna, hogy legyen, de annak már akkor befellegzett mikor észrevettem, hogy képesek voltak hozzá lemásolni Az új remény vonatkozó jelenetét. Azon túl, hogy a film legfontosabb pillanata is egy utóérzet, ott van az, hogy megölték a Star Wars-univerzum legszimpatikusabb karakterét, ráadásul ilyen ostoba, hozzá méltatlan módon, ami megbocsájthatatlan. Kellett hozzá persze bátorság, hogy megtegyék, de leginkább hülyeség. Az ébredő erőtől kezdetektől fogva nem vártam sokat, mivel nem hittem abban, hogy A jedi visszatérrel kerekké vált sagának szüksége van bármiféle toldalékra, mégis szomorú vagyok, hogy a legsötétebb félelmeim váltak benne valósággá. Nem állítom, hogy nézhetetlen lenne vagy, hogy meggyalázná az elődöket, sőt lefogadom, hogy a többség szeretni fogja, mivel olyan emberekre lett szabva, akik nem új élményeket keresnek, hanem a régieket akarják újraélni. Nekik saját egyéniség és fantázia nélkül ugyan, de megadja azt, amit akarnak. A kisebbségbe szorultak siralmai meg kit érdekelnek? Itt az új Star Wars! Örülhetünk, hogy nem lett szar. Nagyon.

ÉRTÉKELÉS: 50%       

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr458187754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.21. 23:12:13

Ave! Üdvözlöm a kritikádat, mert amikor felálltam az IMAX sajtón én semmi mást nem hallottam, minthogy éffilmje, 10/10, katartikus, meg hasonlók, idehaza aztán kerestem a levelet, hogy nem volt-e valami csatolmány, mármint hogy ha erről a filmről rosszat írnak, többet nem kapnak meghívót?

Hogy ENNYIRE senki ne vegyen észre egy remaket? :D basszus, hát még a New Hope vájatos repülése is benne volt. :D Amúgy szerintem Leiát kellett volna megölni, kurva szarul tartja magát, 75-nek látszik 57 évesen :D Anyám fiatalabb pedig ő már 65 is elmúlt.

Azóta már Santi is megírta a véleményét, vagyis vannak azért emberek (mi :D) akik helyesen látjuk, bár szerintem te még szigorúbb vagy, én olyan 60-65%-ra lőttem be a filmet, ha vajszívű vagyok 70%. de nem 100% meg 80% meg kutyafasza...

Egyértelműen annak szól ez a hurráoptimizmus, hogy a legtöbb filmkritikai oldal szart se ér :D És a Star wars VII. lesz a mérce. Hiába az a sok Star Wars kenőmájas, meg tej megtette a hatását.

Majd azért gyere át hozzánk is, mert nálunk már gyártódnak az elméletek, szerintem nincs veszve Kylo Rennel minden, egy második nézést még megejtek mindenképp, és sok helyen olvastam én is, hogy az Előzménytrilógiának legalább eredeti története volt. Tedd fel így a kérdést: annyira eredeti volt, hogy dögunalmas, és helyenként röhejes is volt, vagyis megéri e felhánytorgatni. vagy még inkább Ha azt megnézted, azért ne mondj le a maradék két filmről, mert szerintem ez olyan mint a Trónok harca első évad, bemelegítés a nagy egész előtt.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.12.22. 07:51:18

@scal: Leia élete nagyobbik részében túl sok kokszot tolt két pálesz között. Csoda, hogy nem úgy néz ki, mint Richard Dreyfuss. Az a filmből is lejött, hogy mit akartak Renből kihozni, de, ahogy te is írtad, Driver fejével nem lehet komolyan venni, lehet akármilyen badass a következő részre. Amúgy, ha előkerül ez a majd a következő részben-érv, az már régen rossz szerintem. Az igazság az, hogy nem érdekel, hogy egy ilyen piti alakkal mi fog történni. Az meg, hogy a Jurassic World rendezőjét kérték fel az utolsó részre, előre jelzi nekem, hogy ugyanaz a fan service a céljuk a teljes trilógiával, ami ezzel a résszel, nekem viszont ennél több kell.

Köldök_szösz 2015.12.22. 10:37:09

Jónapot! Másfél Kylo Ren-t kérnék!

paráznabillegető 2015.12.22. 10:44:17

nem értitek a showbiznict!
egyrészt hamarost kihalnak azok, akik még látták az eredeti trilógiát, másrészt akik nem látták, azok sokkal többen vannak, mondjuk úgy két-három milliárddal, nekik ez új, ez bazi nagy piac, bazi nagy zsé, zéró kockázattal faszom nagy haszon, szal minden csóró elmehet a bús picsába, tessék gyíkok, zabáljátok a moslékot, fincsi üveggyöngy ám az!
aki eredetiségre vágyik, nézze meg az oscarjelölt saulfiját, vagy látogasson el a cernbe, ott még lehet látni új és meglepő dolgokat.

Netuddki. 2015.12.22. 10:47:51

Nem értem, az öregecskedő Ford játssza a fiatalabb, mégis öregebb Han Solot? Nem láttam a filmet...

Netuddki. 2015.12.22. 10:48:51

Dögös, gonosz nőci van-e benne? Vagy ezt még nem lőtték el?

Fincherista 2015.12.22. 10:50:46

@scal: Azt elhiszed nekem, hogy a filmet kedvelők is látták, hogy ez egy átirat? (Amit amúgy már hónapokkal ezelőtt bevallottak Abramsék)

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2015.12.22. 11:10:01

Sajnos egyet kell értenem a kritika nagy részével.
Amikor kijöttünk a moziból, a párom kérdezte, hogy na? Hát... nem tudtam neki mit mondani, csak annyit, hogy még emésztem.
Kurva nagy baj az egy Star Wars filmnél , ha nem úgy jössz ki, hogy "aztakurva!!!! ".
Bár elvarázsolt a látvány, meg a régi -új hangulat, de nem birtam elsiklani a koppintás felett. Sajnálom...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.22. 11:13:19

@Fincherista: azt inkább elhiszem, hogy megvette őket a Star Wars kilóra, ha látták, hogy átirat, már nem lehet tökéletes, miért? mert akkor az Új reményt éltetik, nem ezt... de örülök, hogy tetszik nekik, meg jól szórakoztak, meg ismét gyerekek lehettek, számomra is volt értelme, mint írtam a Star Wars helyén kezelése kiválóan megmutatja kik értenek a kritikához :) kik pedig a pillanatnyi érzelmeik miatt döntenek úgy ahogy

Kuntakintekitekinte 2015.12.22. 11:16:49

Újabb poszt, amiből kiderül, tök mindegy a film miről szól, manapság trendi mindent leszólni.
Újat senki nem tud kitalálni, ha valaki a régihez nyúl akkor az a baj, ha mégis sikerülne új elemeket belecsempészni akkor meg azért menne az ajvékolás, hogy nem hűek az elődökhöz.

rockjano 2015.12.22. 11:24:30

Én még nem láttam de az hogy évente akarnak egy újat kihozni az nagyon necces. Még Bond film sincs ilyen sűrűn. A Disney mindent ki akar facsarni ebből és félek hogy egyre gyengébb részeket látunk majd… és lehet hogy ezzel maguk alatt vágják a fát…tönkre is lehet tenni egy legendát nem kell olyan sok hozzá…

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.22. 11:35:35

nekem az előzmény trilógia is tetszett.
nekem az sw lényege az hogy ötletes, kreatív, hangulatos, van lelke

ennek az új résznek nincs lelke, nem ötletes, nem kreatív. egy jó nagy üres semmi.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.22. 11:36:18

@Kuntakintekitekinte: trendi mindent leszólni? mindenki orrba szájba dícséri a filmet szinte mindenhol...

seahawks 2015.12.22. 11:38:45

egyetértek a cikk minden sorával. nálam 30%. legalább egy jó dugás lenne benne...

véleményM 2015.12.22. 11:40:11

@rockjano: Kétévente lesz csak! Amiről te olvashattál az a felező években leforgatásra váró "karakterfilmekről" szólhatott. Ezek majd nem a saga történetét mesélik tovább, hanem egy-egy karaktert vagy eseményt helyeznek a középpontba.

Nite · http://animecomment.blog.hu 2015.12.22. 11:40:37

rémes film volt. nagyjából odáig néztem hitetlenkedve, amikor az új halálcsillag egyszerre szétlő vagy hat bolygót. akkor megengedtem magamnak egy félőrült kacajt, és már csak azt vártam, hogy mikor lesz már végre vége. (és meg kellett szenvednem érte, mert ez kb. a 30%ánál van)

tmm 2015.12.22. 11:43:06

Először is, kb. kétmilliárd rajongó várta a filmet. mindegy, mit csinálnak, lesz, akinek nem tetszik.
De menjünk lépésről lépésre:
1. sztori: én nem akarok sztorit követni. bele akarok feledkezni a látványba. ha sztorit akarok, könyvet olvasok.
2. színészi játék: filmen nincsen jó színész, meg rossz színész, mert úgyis úgy játsza el a szerepét, ahogy a rendező kívánja, legfeljebb az a különbség, hogy 2x, vagy 10x kell felvenni ugyanazta a jelenetet. Ha színészi játékot akarok, akkor színházba megyek.
3. Kylo Ren: mindegy, mire számítottál, meglepődtél, amikor levette a maszkot. És teljesen jó karakter, végre nem egy hiperszupermegagigaerős hitében megingathatatlan, elegáns, jól képzett harcos, hanem egy teljesen hétköznapi, dühkitörésektől szenvedő, valószínűleg a vívóleckéket is kihagyó, alapvetően sunyi dög a főellenség. Végre valami eltérés a megszokottól.
4. Másolat: Igen. De ez elvárás is volt. Kicsit zavart, de túl lehet rajta lépni, ha akarunk. Ha úgy döntünk, hogy bosszankodunk miatta, akkor persze lehet, de ez csak egy, szerintem lgkevésbé sem fontos tényezője a filmnek.
+1: Kétféle film van: művész film, és közönségfilm. A művészfilmeket tessék értékelni, kritizálni, elmélkedni rajta, a közönségfilmeket meg meg kell nézni, és szórakozni rajta.
Ezt is lehet bírálni, bele lehet kötni momuntumokba, de meggyőződésem, hogy jelenleg a mi galaxisunkban nincs olyan társaság, aki összességében jobbat tudott volna alkotni,

Én azt várom egy filmtől (mozi filmtől, a tévé, a látvány hiánya miatt egészen más), hogy olyan audiovizuális élményt adjon, hogy hanyatt dobjam magam. Ha lenéz a főhős a szakadékba, akkor én akarok beleszédülni. Ha közel jön egy TIE vadász, be akarom húzni a nyakam. Ha hiperűrsebességre kapcsolunk, akkor bele akarok süllyedni a fotelbe. Ezt az élményt megkaptam, és már meg is vettem a következő előadásra a jegyemet. Nem vagyok hajlandó szégyellni magam azért, mert tetszett.

Köldök_szösz 2015.12.22. 11:43:20

@Kuntakintekitekinte: Nem trendi csak mivel már mindent megcsináltak és a szuper digitális technika és az internet atomszárnyalása miatt 2 percenként jobbnál jobb, látványosabb, tartalmasabb, egyedibb, dolog fingódik ki a világba nem lehet már olyat csinálni amitől az ember tényleg hanyatt esve szarja össze magát 5-ször.
Magyarul túl vagyunk töltődve, a szórakoztató ipar lufija is fújódik fel.
Majd ha lesz egy napkitörés és visszakúródunk a középkorba akkor majd újra lehet kezdeni az egészet és megint minden új lesz és jó és szép és nagy szám.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.12.22. 11:45:05

@paráznabillegető: Hamarost...? Ez úgy 40-50 év múlva fog bekövetkezni.

szekőcei 2015.12.22. 11:59:50

"Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy fénykard párbajban egy amatőr is majdnem legyőzi. Pontosabban mindjárt kettő." - lehet, hogy csak nekem tűnt fel, hogy Kylo Rent konkrétan oldalba lőtték, s úgy küzdött - Finnt pikkpakk leverte, Reynek meg már volt gyakorlata közelharcban a botjával, tehát ő sem volt amatőr.

De ezt csak valszeg én láttam egyedül.

paráznabillegető 2015.12.22. 12:01:15

@molnibalage: hamarost pedig az, meglásd! a kihalást ne szó szerint értsd, hanem hogy az ember leszokik a szerről, nem érdekli már az egész. én is érzem már ezt magamon, a film után még intenzívebben...

@Kuntakintekitekinte: timothy zahn igazán fajára megírta a folytatást, ez általánosan elfogadott vélemény - kivéve azok részéről, akik a gubát adják és/vagy a film jogait birtokolják. ennyit a rajongók méltányolásáról.

Dr.Démonmac1 2015.12.22. 12:02:08

Egész jó fej voltál azzal az 50 % kal, én nagy nehezen 30% -ot szavaztam meg neki:)
Persze a fanklubot nehéz lesz meggyőzni (sőt sztm lehetetlen) hogy a filmjük, nem lett tökéletes :) de majd visszavágnak azzal, hogy nagy volt a bevétel.. :) - ami sztm amúgy nem egy hathatós érv. Az ember várt egy csomót, erre a képébe lökték ezt a remake /tákolmányt.
Nem volt egy szakértő bizottság, vagy 30 kiválasztott rajongó akikkel a moziba kerülés előtt megnézették volna? Irtó gyermeteg lett a történet, én nem ezt vártam.

snomag 2015.12.22. 12:05:44

Én vagyok az az idióta, aki az előzményeket is szerette. Nem csak utólag, már akkor is,szóval nem arról van szó, hogy az idő megszépíti az emlékeket. Még Jar Jarral is elvagyok, de persze nem mondanám, hogy az univerzum legjobb karaktere.

Sajnos az új filmmel kapcsolatban nagyon vegyesek az érzéseim. Egyrészt Star Wars. A zene, a képi világ, minden hang, zseniális. Egy jól összerakott munka. Amit egy "jómunkásember" csinál, csak hát itt valahogy több kéne.

A leginkább hangulatölő számomra az a már említett párhuzam/másolás. Megszámolni sem tudom, hogy hány olyan jelenet volt, amit már láttunk régebben. Ez tök jó lett volna, ha mondjuk csak a film első negyedében van a filmnek és ezáltal ráhangolódik az ember. De egy egész filmet erre építeni, az azért akárhonnan is nézem, csalódás.

Kylo Rennek a karaktere, még akár jó is lehet. Igazán balfasz, de ebben van valami jó is számomra. Érdekessé teszi a karakterét, hogy ő akar lenni a jani a hegyről, de ahogy a tettek mezejére kell lépni, rögtön látni, hogy sehol nincs. Ezt még el is tudom fogadni, annak tudatában, hogy a Jedik/Sithek háborúja már nem annyira aktuális ekkor, szóval megcsappant a színvonal és csak a selejt maradt.

A főgonosz - már elfelejtettem a nevét - meg az igazán vicces. Hirtelen nem is tudtam, hogy most a gyűrűk urát nézem, vagy a star warst.

Dr.Démonmac1 2015.12.22. 12:19:49

Nekem az előzményfilmek is nagyon bejöttek (JJB-t kivéve - én Trankin helyében a Halálcsillagot nem az Alderaanon próbáltam volna ki, hanem a Naboon, persze lehet, hogy ő nem találkozott ezekkel a békalényekkel:)
A zene viszont semmi maradandót nem alkotott ezúttal -szerintem- nekem fel se tűnt, hogy van valami alatta :)

Fincherista 2015.12.22. 12:22:55

@scal: nem írtam, hogy jobb lenne az Új reménynél, meg a kritikák többsége is legfeljebb a Jedi visszatér elé sorolja a régiek közül. Utóbbi meg szintén értelmezhető a negyedik átiratának.

Az ominózus sajtóvetítést követően én egyébként többször is a "nem volt benne egyedi ötlet, de piszok jól szórakoztam" jellegű "kritikákat" hallottam, s nálam is pont ez volt a helyzet. Mozis élménynek az ismerős motívumok ellenére is teljesen jó. Vagy legalábbis kevés jobbal találkoztam idén.

fido27 2015.12.22. 12:23:51

A nosztalgiázás rendben lenne, de a copy-paste SW4 történet nagyon gáz.
Szomorkásan jöttem ki a moziból, nagyon bíztam JJ-ben. nem lett jó.

Advanced Flight 2015.12.22. 12:30:38

Én nem fogom megézni ezt a filmet, és azt is bánom, hogy az előzménytrilógiát megnéztem, bár az annyira szar és annyira köze nincs a SW-hoz, hogy nem is tudom SW-filmnek tekinteni.
Egyszerűen békén kellene hagyni és elengedni az SW-univerzumot. Én a főhősökre úgy emlékszem - és így is szeretnék rájuk emlékezni - hogy fiatalok, szépek, és a VI. rész végén egy vidám zenére buliznak, miután minden jóra fordult. A sztori itt véget ért, akár tetszik, akár nem.
A Harry Potter példája mutatja, hogy igenis ki lehet találni teljesen új világokat és sikeresen el is lehet adni.
Szép dolog a környezetvédelem, de fillmeknél nem kedvelem a recycling-ot.

báró Csekonics 2015.12.22. 12:58:35

"Itt az új Star Wars! Örülhetünk, hogy nem lett szar. Nagyon."
De, az lett.
Sajnos. Effektparádénak jó lenne, vagy szalonképesebben 'popcorn mozinak', de azért ez nem egy 'egynek jó' film kéne legyen. A jó értékesítési adatok is inkább a marketinget dicsérik.

Mr. Neutron 2015.12.22. 12:59:06

Mi a sz@r ez az érzelmi bevonódás? Elment az összes emós blogger Star Wars nézőbe?

(Istenem, kérlek ne engedd, hogy ez a kórság ráterjedjen a streedfood blogszférára. Nem akarok bloggerkönnyekkel öntözött hamburgerekkel szembesülni.)

Kánikula 2015.12.22. 13:03:17

A mögöttem ülő 3 rajongóval egyszerre hördültünk fel, hogy "mi van?" ne már! a film végén csak annyit mondtak, hogy ez meg mi a f.sz volt? mire a másik: az első 3 rész egyben!"

Szerintem jó volt az indulás, a kiugrott rohamosztagos ötlet is tetszett. Aztán következett a "reboot" ami teljes csalódás. (nem rossz meg a 3D stb. de már láttuk)

Az meg, hogy azoknak készült, akik nem látták a korábbi részeket nem lehet igaz, mert 2015-ban az internet korában már azért ez megoldható, nem kell idő utazni hozzá.

Kylo Ren - felröhögtem majdnem, mikor levette a maszkot és a HBO csajok sorozatának elvontfejű színésze volt alatta. Ráadásul nem rég láttam egy hipster szerepben. Nem tudtam komolyan venni, mint gonoszt.

Rohamosztagosok - 32 év alatt nem javult a kiképzésük, mindennek mellé lőnek, kivéve a fegyvertelen falusiak.. Nem is értem, hogyan tudtak ekkora birodalmat építeni ilyen béna sereggel.

aszfaltnembeton 2015.12.22. 13:06:22

Ez a film egy rakás kula.
Irtózatosan blőd.
Szájbarágós dialógusok, hogy a legsötétebb nézők, gyerekek és a háziállatok is megértsék a történetet, ami még gyenge is.
Új csípőprotézis kéne Harrison Ford-nak.
A poénok Stallone Feláldozhatók című mesterművének szintjén vannak. Grat.
Brutális logikai buktatók.
Gyenge főgonosz.
A kis csaj 5 perc után úgy bánik az erővel mintha Jedi mester lenne.
Az áruló stormtrooper meg a kis csaj is simán felveszi a versenyt fénykardozásban a szuper megagiga erejű, óvodás kisfiú kinézetű gonosszal. Mi a rák? és miért nem használja az erőt az a pöcs gonosz?
Pajzsot csak úgy kikapcsolja a csaj rohamosztagos százados, csak mert félti az életét.
Micsoda kiváló katonák ezek a stormtrooperek. VICC

Nagyon vártam...NAGYON... De egy szar.

Viszont a látvány az 10/10

csók mindenkinek

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.22. 13:07:26

@snomag: nekem is tetszettek az előzményfilmek. van bennük lélek, érdekesek, kreatívak, emberiek.

ez meg egy nagy nulla... igen, kylo az nem volt rossz, meg nekem a fekete csávó is tetszett

szerintem sima gagyi szuperhősfilmet csinálnak a sw-ből, tudatosan. plusz játékprogram-szerűre csinálják, azért kell az, hogy bárki 2 perc után szuper jedi lehet.

EzSemEnVagyok 2015.12.22. 13:14:35

SW7 nem tökéletes, de messze nem akkora katasztrófa, mint aminek fentebb leírták. A látványvilág pl. nagyon ott van. Mármint az, hogy nagyrészt valódi díszletek között futkároznak, fűben, homokban, erdőben, és csak a távoli hátteret rajzolták ceruzával. A 3d effektusokat se tolták túl. Az akciójelentek kellően rövidek; valljuk be, másfél perc után belefáradunk a csatározásba. Nézhető film, ami a 2015-ös blockbuster filmfelhozatal nagy részéről nem mondható el.

A sztori... A fő szál sablonos, sűrűn idézi Az új reményt, no de hát Az új remény se volt több, mint klasszikus toposzok gyűjteménye. Szerintem is gáz, hogy lényegében minden jelenet beazonosítható SW4, SW5 ill. SW6-ból, a fenti fel-a-kezekkel képkockánál szó szerint felröhögtem, és vártam, hogy mikor jönnek már az ewok macik.

SW4-6 a pop-kultúra ikonjává vált, ez azzal is mérhető, hogy hány mondat vált szállóigévé. SW7-ből egyszeri nézés után nem tudnék idézni, szerintem más se. 30 év múlva meglátjuk...

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.22. 13:21:26

Egyetértek a poszttal. Sajnos manapság bármi rosszat írni az Ébredő erőről afféle szentségtörés. Én is kaptam hideget - meleget, mikor kritizálni merészeltem. Pedig reálisan mértem fel, ahogyan itt is reális a bírálat. A Filmworlds elemzése itt olvasható:
filmworlds.blog.hu/2015/12/20/ebredo_ero_szendergo_lelkesedes
Nálunk 6,9 pontot kapott!

victor vacendak 2015.12.22. 13:25:45

@EzSemEnVagyok: "30 év múlva meglátjuk... "

30 év múlva már lesz 15 újabb SW film, erre a szarra senki sem fog emlékezni. Csak arra, hogy 50 éve volt három nagyon jó...

min 2015.12.22. 13:35:55

És a magyar hangja Kyronak...Azon felröhögtem annyira szörnyű volt.

min 2015.12.22. 13:37:15

Egyébként hol voltak a kardos haverjai akiket a csaj látott?

menjünk a moziba be 2015.12.22. 13:58:24

@tmm: Az a gond, hogy az elvárás nem szószerinti kopi-paszta volt!

Ez olyan mintha megcsináltak volna a Matrix-ot újra 60 éves Agent Smithtel, meg Trinityvel ( Neo feltűnik benne 5 mp-re), mert hat a fanok azt várják el?

A csudát!

menjünk a moziba be 2015.12.22. 14:00:19

@aszfaltnembeton:

Tele kolosszális sztori hibaval amiért egy elsős forgatókönyvíró tanoncot megbuktatnának azonnal.

1, A teljes bolygórendszer kiirtása annyira súlytalan, lényegtelen hogy senki sem borzad el, 1 perc múlva mar senkit se érdekel. Ráadásul a SW kánon azok szerepe fontos, nem csak valami nesze semmi felrobbantjuk a Holdat dolog.

2, Fin állítólag takarító volt, de pontos infói vannak a csodafegyver egyetlen - na ja persze - sebezhető helyéről.

3, Fin kapitánya mit ad isten ismeri a kikapcsoló kódot és elit csillagharcos létére, se szó se beszed ki is kapcsolja, semmi önfeláldozás, de meg harcolni se próbál hanem azonnal megteszi.

4, Kylo egyszer már már Vader-i hatalommal rendelkezik (megállítja a lövedéket a levegőben es úgy tartja percekig miközben teljesen más dolgokat csinál, oda se figyel rá - tehát hatalmas a koncentrációs kepéssége, ilyet nagypapi se tett). Illetve embereket tud lazán felemelni stb. Később viszont Luke lézerkardját se tudja a földből kiemelni harc közben.

És akkor ezen hatalom birtokában viszont Fin-t is alig tudja legyőzni, noha egy suhintással kitörhetne a nyakát, de meg vívásban se vágja azonnal ketté egy suhintással a nagy Luke által évekig tanított Kylo, a lézerkardot sosem látott Fint!

Rey meg lazán legyőzi minden training nélkül. Ez meg akkor se menne ha Luke lánya, hisz ezt meg se Luke, se Vader sem volt képes kapásból megtenni.

5, Külön ki is van emelve, hogy a lézerkard az egyik legritkább dolog (hisz már csak Luke és Kylo maradt aki használja/ta) ennek ellenére a Rohamosztagosok alap tartozéka egy lézerkard ellenes bot amit Fin ellen használnak. Mert hát csak ...

seahawks 2015.12.22. 14:05:08

@tmm: senki nem mondta, hogy szégyelld magad, egyszerűen túl keveset vártál ettől a filmtől és megkaptad.

menjünk a moziba be 2015.12.22. 14:07:57

@snomag: @ Kylo karekterevel semmi baj, ha merik végig vinni .

Azért az Shakespeare-i sztori lenne, ha a két főszereplő testvér gyerekei ölik egymást. Leila mint Anya védelmére kell Fiának a saját testvére Luke (és/vagy lánya) ellen.
Mindezt azután, hogy Leila hitt a testvérében, hozzá küldte tanulni a sajat fiát aki elzüllött közben.
Ha ezt meg merik lépni azért a William is elismerőén csettintene ;-))

csak nehogy a Jedi Visszatér, egész életében való öldöklés után is meg van benne jó így végül pozitívként hal meg mint a Vader, legyen belőle, mert erre is volt utalás. Han még halálakor is szeretettel megsimogatta Fia arcát (-> tehát meg van benne jó, az apagyilkosság után is).

Dr.Démonmac1 2015.12.22. 14:13:58

A logikai bukfencek között feltűnt még egy "nyalánkság" :
"bejelzett a riasztó" de nem találják a szökevényt..:DD
Technológiában ott tartanak, hogy képesek elszívni a a nap energiáit, de arra képtelenek, hogy a saját bázisukon beállítsanak egy riasztót / vagy kamerát, vagy lenne mozgásdetektor, vagy lenne hőkamera.. vagy legalább egy nyomkereső kutya...
-
Ott végül is mi lett, amikor a sólymon megpiszkálják gázelszívót, és a rohamosztagosok, helyett Han Solo bukkan fel Csubival? (bekapcsolták végül? vagy nem sikerült?:)

furious ewok 2015.12.22. 14:35:57

@Dr.Démonmac1: Ezt a sztorit egy alsós kisiskolás megírta volna egy őszi szünet alatt, komolyan mondom, nagyon bugyuta lett. Itt pl találtam egy 15ös felsorolást a sztori bakijairól, nagyjából stimmelnek is.

gorion.blog.hu/2015/12/21/_kinzo_kerdes_a_star_wars_7_resze_kapcsan

AltonDevir 2015.12.22. 14:46:25

Nagy Star wars rajongó vagyok. Az összes részt szeretem (1-6) kit jobban kit kevésbé. Nagyon vártam ezt a részt. Tudtam hogy nehéz lesz elindítani ez lezárt storyt újra. De biztam J.J.-ben. Óriási lelkesedéssel ültem be a moziba. És amikor kijöttem kavarogtak bennem az érzelmek. És nem Han halála miatt. De pontosan nem tudom megmondani ,hogy mit érzek a film iránt, mind a mai napig . Pedig péntek hajnali 0.01 kor láttam. A látvány lenyűgöző volt , a zene jó volt, a karakterek remekek voltak . Sőt nekem az új karakterek jobban tetszettek mint a régiek pedig a régiek jellemeit ötvözték bennük, de mégis, valahogy nekem valami olyan pluszt adtak, amitől jobban tetszettek. A poénok rendben voltak, a visszautalások szintén(bár olykor kicsit sok volt nekem, pl.: a megint egy halálcsillag . annak az elpusztítása úgyis megy nekünk hahahha). Külön kiemelném a Kylo beszólását Hux admirálisnak, az embereiről, meg h a klonok sokkal jobbak lennének(ez tetszett mert nem csak az eredeti, hanem az előzmény trilógiára is visszautaltak, még ha az sokaknak nem is a kedvencük). Kylo le se tagadhatná, hogy kicsoda is a nagyapja. Nekem ez is kifejezetten tetszett, hogy olykor egy badass mit Vader, olykor meg rinyál mint Anakin. Viszont elértünk a Halálcsillag 3.0 hoz és ott minden addig jól felépített dolgot nállam összedöntötte. Ekkora f*sságot, hogy nem lehet tanulni, hogy nem csinálunk 3. alkalommal ilyet. Már második alkalommal is rezgett a léc, de itt már egyenesen szar volt. Legalább ebben lett volna egy kis kreativitása az íróknak. Mert odáig nem volt zavaró a copy , de ez nagyon zavart. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az a lawrence kasdan aki már a másodiknál is húzta a száját, h nem kéne az belemegy egy 3.ba is. Röhejes. És a legszomorúbb, hogy el se bukott volna ha az a puhány króm tábornok nem kapcsolja ki a pajzsot. Nagyon vártam ezt a karaktert mert végre egy fontos gonosz NŐI karakter . És az elején kemény is volt aztán hirtelen egy beszari . Neki meg kellett volna halnia, de nem lekapcsolni a pajzsot amit Finnék nélküle nem tudtak volna megcsinálni!!!!!Amit még nagyon hiányoltam, azok az átkötő infok a 6. és a 7. rész között történtekről. KB 5 mondatba letudják. De nem beszélnek a Ren lovagokról, hogy kik ők, hogy jöttek létre , ki ez a Snoke, hol volt eddig , miért akar olyan lenni Kylo mint vader, miért a rossz oldalon akar lenni, hisz Vader is jó lett a végére, és még sorolhatnám. Annyi kérdésem volt a film előtt, de nem hogy megválaszolták volna, hanem még több kérdés merült fel bennem. Pl hogy ki ez a csaj. kik a szülei.(remélem nem Luke, mert akkor az ellent mondana a Jedik ösi szabályának, h nem lehet gyereke meg felesége, mert az a ragaszkodást erősíti, az meg a sötét oldalhoz vezet . Lásd Anakin. Hiába nincsen aki az orrára koppintson, hogy nem szabad gyereket csinálni. Yoda első tanításai között lehetett, hogy nem lehet úgy csinálni mint Anakin ) . Rengeteg kérdés, amiket csak majd a következő részből tudhatunk meg. De szerintem, ha nem is mind, de a nagyját el kellett volna mondania, mert oké maradjon kérdés amit megválaszolhat a 8. rész meg a 9. rész, de nem mind. És a végén vártam volna egy összeborulást Leia és Csuvi között. A lezárás az tetszett Lukeval, bár azt hittem, hogy magához jediskedi a kardot:DD én 10/ 7-et adnék rá.

midnight coder 2015.12.22. 15:22:27

@AltonDevir: Ez az ősi szabály csak az előzmény triológiában van benne, az meg amúgy is akkora ordas baromság volt az első képkockától az utolsóig, hogy szerintem nem része a star wars univerzumnak. Lényegében csak a nevek kötötték össze az igazi csillagok háborújával, azok is csak azért hogy lucas barátunk el tudja adni ezt a szart ami enélkül a zs kategóriába sem fért volna be.

A mostani folytatás ebből a szempontból sokkal jobb, ez legalább tényleg Star Wars. Más kérdés, hogy a forgatókönyv katasztrofális. Sokkal jobb lett volna ebből a szempontból, ha inkább mást keresnek Leila, Luke és Solo szerepére, de a Birodalom örököseit filmesítik meg. Azt legalább nem egy szellemi fogyatékos írta mint ezt a forgatókönyvet.

AltonDevir 2015.12.22. 15:41:29

@midnight coder:

Hiába szerinted baromság, az még a része a storynak. És mivel ott úgy van, és semmilyen akadályba sem ütközik szerintem az eredetiben, így elméletben ez egy szabály. Attól, hogy nem szeretik sokan az előzményt, az ami ott történt ,az megtörtént ,ami ott szabály ,az a folytatásban is az kell, hogy legyen, nem lehet csak úgy felrúgni mindent, mert nem szeretik egyesek az előzményt. Az előzmény sem rúgott fel semmilyen szabályt, vagy nem mondott ellent magának. Oké aláírom Jar Jar egy szar de pl mikor gyerek voltam vicces volt, és ez a gyerekeknek lett teremtve. Most nekem se tetszik ,de az unokaöcsém(6 éves simán nevet rajta). Tudom ,hogy azoknak kellett volna írni akik akkor voltak gyerekek amikor az előző trilógia volt. De azok úgyis elmennek megnézni. És azok viszont az előzmény trilógiánál voltak gyerekek, azok meg szintén elmennek mert vicces. És igy 2 szer akkora nézettsége lesz. Nem volt jó voltak a párbeszédek nagy része, igen, ezt is aláírom, de ennyi. De azért nekem nem volt olyan eszeveszett vészes. Nem mondom, hogy a kedvenceim az 1. ,2.rész de a 3. már nálam a 2. legjobb az 5. után. szóval, ha van egy szabály ami 6 részen keresztül szabály, és semmilyen ellentmondás nincsen benne még a eredetiben sem. Sőtt példát is láttunk rá, hogy mi van ha megszegik(Anakin) akkor nem lehet csak úgy felrúgni. De ez lehet, hogy csak az én véleményem.:D

wolves84lb 2015.12.22. 15:46:20

@menjünk a moziba be:
" Külön ki is van emelve, hogy a lézerkard az egyik legritkább dolog (hisz már csak Luke és Kylo maradt aki használja/ta) ennek ellenére a Rohamosztagosok alap tartozéka egy lézerkard ellenes bot amit Fin ellen használnak. Mert hát csak "

Sztem az egyszerűen egy korabeli tomfa volt...pont olyan fogantyúja volt, és kb úgy is használta a trooper. Nem feltétlen fénykard elleni eszköz, de arra is jó.

Leszámítva pár túltolt koppintást (én reménykedtem benne, hogy az új Halálcsillagot nem robbantják fel teljesen...mondom, ennyire nem mááááár....aztán persze de...) a legnagyobb hibák:
- Solo halála...ilyen bután és előzmény nélkül kiírni a legnépszerűbb figurát...háááát, inkább Leia ment volna...bár ebben is a SW4-re mutattak vissza. Ott is meghalt a "korábbi részek" egyik legnépszerűbb figurája. Ha időrendben láttuk volna, akkor Kenobi halála pont olyan váratlan lett volna a SW4ben, mint most Soloé. De ettől még szentségtörésnek tartom.
- amikor visszatérnek, Csubi simán elsétál Leia mellett, aki a csajjal ölelkezik....WTF????????? Ez talán nagyobb hiba, mint bármi más...

Jose"KILLER"Mendez 2015.12.22. 16:00:01

Egy remek filmre számítottam, de helyette egy remake filmet kaptam!

Orltran 2015.12.22. 16:52:04

@menjünk a moziba be:
1, súlytalan lehet neked, de ez azért a sorozat hetedik része, felrobbantják a köztársaság maradványának központját, az minden, csak nem súlytalan, én egyáltalán nem éreztem annak, cserébe viszont nagyon örültem, hogy előtte nem szórták tele ott játszódó unalmas és lényegtelen jelenetekkel, csak hogy legyenek karakterek, akiket ott már megismertünk, majd most jól meghalnak, mert ez lett volna a másik lehetőség, de szerencsére Abrams is tudta, hogy aki látott már Star warst, annak ez minden, csak nem súlytalan.
2, Igen, ez izé.
3, Hát ez már csak ilyen, a sötét oldal katonái nem azok az önfeláldozós fajták, újabb bizonyíték, hogy nem annyira ismert előtted ez a világ.
4, Kylo nem nagyon küzd Finnel, inkább játszik vele, mint macska az egérrel. Csak ugye ő még egy fiatal srác, még ott is hibázik, de szerintem teljesen egyértelműen látszott rajta, hogy ő ezt nem veszi komolyan, hanem élvezi. A képességei pedig nem ugyanazok, mint Vadernek, ahogy Vader képességei se voltak ugyanazok, mint Palpatinenak, és Luke képességei se voltak ugyanazok. Rey nem lazán legyőzi, hanem nehezen, de legyőzi, ahogy előtte is legyőzi, mikor be akar kukkantani a tudatába. Ha Vader állt volna vele szemben, valszeg jobban hasonlított volna a csata a Kylo-Fin meccsre, de egy tapasztalatlan lázadozó kamasz volt ott, akiben ráadásul folyamatosan küzd a sötét és a világos oldal, nem egy stabil Sith mester.
5, A vibroblade alap fegyver a Star Wars univerzumban évtizedek óta, az első film után az lett. Ennyit erről a fénykard (lézer, mi?) ellenes fegyverről.

Sieg 2015.12.22. 16:58:47

Végre a könnyes szemű rajongói kritikák mellé van egy korrekt is.

Egyszerűen nem hittem a szememnek, tényleg csak egy direkt copy-paste-re futotta zéró hozzáadott érték nélkül? Tényleg.

A film az égvilágon semmi mást nem ad, mint a régi elemeket visszaböfögve nosztalgiáztatja a rajongókat, plusz a szokásos Disney gagyi poénkodás, agyszakító dialógus és hiteltelen karakterek.
És úgy látszik bevált, a nosztalgia már elég is az örömködéshez az emberek jó részénél.

Orltran 2015.12.22. 17:00:54

Azt meg végképp nem értem, miért baj, hogy remake. Az, és? A történelem ismétli önmagát, a valóságban is, a Star Wars univerzumban is. Ennél jobb húzást nem csinálhattak volna, így benne volt a nosztalgia faktor azoknak, akik eddig is Csillagok háborúját lélegeztek, benne volt MINDEN, amitől ma jó egy sci-fi/fantasy, és mindezek mellett mégis új volt a történet. Ráadásul nem köpte szembe az előző hat részt sem, egyiket sem. Jobban húzott a jobb részek felé, de az előzménytrilógiát sem felejtette el. Ezt a dolgot most nagyon van sapka, nincs sapkának érzem, pedig pont, hogy mindent megtettek, hogy legyen is sapka, meg ne is.

Kylo pedig szerintem szintén tökéletes választás volt, ő nem egy iszonyatos Sith mester, hanem egy belső konfliktusokkal küzdő fiatalember. Minden megmozdulása, minden mondata erről árulkodott, sisakkal is, sisak nélkül pedig erre tették fel a pontot. Nagyon sajnálatos, hogy a "kritika" írója ezt nem értette meg már akkor, mikor nem látszott az arca, de Abrams pont az ő kedvéért vetette le a sisakot, és pont az ő kedvéért választotta a színészt erre a szerepre, hogy bele rágja a szájába, hogy kicsoda Kylo. Úgy látszik ez is kevés volt, az összes őt érő kritika, a hozzászólásokban is abból ered, hogy Darth Vader 2-t vártak az emberek, pedig ő pont nem az, egyáltalán.
Az meg külön vicces, hogy megy a fika, hogy remake, remake, mikor nem Darth Vader, hanem egy fiatal, problémákkal küzdő srác van a sisak alatt, akkor meg azért sipákolunk, hogy nem remake. :D

Dr. Sick Fuck 2015.12.22. 17:03:49

Sajnálatos módon egyet kell értenem a fenti poszt legfontosabb állításaival. Szerintem is botrányos, hogy csak ócska alibizésre futotta.

Mermalior 2015.12.22. 17:12:26

Nem könnyű értékelni a filmet önmagában, mert a Force Awakens csak egy felütés. Kirakták a táblákat az autópálya új szakasza elé de nincs rájuk festve semmi. Azon a bekötő úton amin végig vezet ez az utazás, pedig már jártunk. Igaz jó régen volt már, és kicsit máshogy emlékeztünk rá, de a kellemes emlékek megmaradtak. Felderengenek a régi képek mikor a Zsigával robogtunk le a Balcsira, ugyanott van most is a benzinkút és pisálni is hátra kellett bemenni, csak akkor még nem mosta ki magát a piszoár és nem volt a kút előtt ennyi csaj. A kérdés csupán az, hogy most is a Balcsira akarunk menni, vagy irány a Tengerpart, hiszen akár várhatna ránk egy csomó új élmény és látnivaló is.

Éppen ezért fontos feltenni a kérdést, hogy mit jelent (ma) a Star Wars? Miért szerettük régen annyira, mit volt képes adni akkor, és mit tud mutatni most? Lehet hogy hülye egy dillema, de számomra logikus origó az, hogy ha bármi új kijön ehhez a világhoz, megnézzük azt hogy vajon mit tud még hozzátenni a mítoszhoz? Ezért volt számomra sarokpont az hogy tisztázzam nekem mit jelent a saga és hol kapott benne helyet a Force Awakens...

Az addikt geekek többek közt azért nem kedvelték a PT-t, mert nem akartak új megközelítést, ijesztő, új rétegeket, politikát, vagy bármi egyebet ami esetleg kitágíthatná a ponttá szűkült pupillájukat, hanem ugyanannak a "szernek" a durvább verziójára vágytak, intravénásan, töményebb verzióban, hogy megkapják az "anyagot" amitől egyszer már nagyon beálltak, csak azt nem vették észre, hogy már nincs a földön az a mennyiség, ami újból a régi hatást érné el. Akármennyit adagolod újra nem kapod meg ugyanazt - csak a fantáziád pörög, és a függőség gyötör.

Ahogy annak idején az általános iskolai fizika tanárom mondta, "Én fiacskám negyven éve élek együtt a feleségemmel, és még most is nagyon szeretem. De az is igaz hogy este amikor mellé fekszem és megfogom a seggét már olyan mintha a saját seggemet fognám..."

Olyan elvárás ez mintha valaki egész életében ugyanabba a tizenéves csajba akarna szerelmes lenni, aki minden nap új pozícióval lepi meg az ágyban, de ne öregedjen, ne lógjon a melle, ne legyen ráncos (sőt egyre jobban nézzen ki CGI nélkül is), és szüljön neki egy halom gyereket (lehetőleg két évente újat).

Éppen ezért nem az a kérdés hogy anno jól sikerült-e a PT, mert az itt most lényegtelen (mellesleg sok szempontból friss, sok szempontból szar lett), hanem az hogy a TFA-val induló sorozatnak merre van esélye továbbvinni a Star Warst úgy, hogy ne degradálódjon hosszútávon egy beteg, kielégíthetetlen éhség reflexévé. Tisztában vagyok vele hogy nem kevés bátorság kell ahhoz, hogy a Disney és az új gárda képes legyen eldönteni NEKIK mi is valójában a Star Wars, és ne csak a biztonságra, a pénzre meg a rajongók elvárásai felé menjenek. De akárki akármit mond, hosszútávon nem a CGI vagy a makettek fogják eldönteni a SW jövőjét, hanem az INNOVATÍV történet mesélés, az új ötletek, tartalmas karakterek és a koherens sztori, ami kibővíti, elmélyíti és nem átszínezi a mítoszt.

Ez úgy látom sokakat megoszt majd, de nagyon fontos döntés lesz mind JJA és azt őt követő rendezők / forgatókönyvírók tovább lépésének a szempontjából, és a rajongóknak is, mert a neten olvasott kommentek végeláthatatlan tengeréből számomra az jön le hogy mindenki másként tekint a sagára. Márpedig sem JJ, sem az utána következő rendezők és írók nem fognak tudni megfelelni mindenkinek, bele kell állniuk egy határozott elképzelésbe, és azt végigvinni, ha nem csak újra akarnak sorszámozni egy új trilógiának hazudott OT sorozatot (őszintén remélem hogy nem így lesz).

A Force Awakens egy bianco csekk, néhány ígéretes lehetőséggel (Kylo, a Ren Lovagjai), és néhány ígérettel (Luke, Rey, Poe). Az összes többi csak csillámpor, amit rózsaszín pónik hintenek az éterbe egy varázslatos 1977-es mese remakejében...

Orltran 2015.12.22. 17:19:28

"a legfőbb gonosz egy óriási, számítógéppel rajzolt ufó egy kivetítőn, már durván rezeg a léc. "

Egyébként ja, én anno ki is akadtam, hogy a fő jedi, az meg egy zöld manó bábú volt...

DeMarco 2015.12.22. 17:38:04

Sajnos tényleg Új Remény reboot volt, az elejétől a végéig. Az várható volt, hogy technikai értelemben rendben lesz J.J. a Star Trek-et sem cseszte el. Azon kevesek közé tartozom, akik kedvelik a 3d-t, ezért nekem kevés volt, hogy csak egy csillagromboló nézett ki az arcomba látványosan, a többi felejthető volt.

A negatív hősök nem sikerültek elég átütőre, Kylo mozgása, arca, (és szinkronja) egyaránt értetlenséget tükröző, a főnök hologrammos megoldása vicces, de a legborzasztóbb a birodalom nácikra húzása volt.

A jó hősök karaktere is hagy kívánnivalót maga után. Natalie magasra tette a mércét és ez a csaj nem ugrotta meg a lécet (szépségben, eleganciában és mozgáskoordinációban sem), a néger srácot inkább hagyjuk, engem nem hogy nem győzött meg, de még taszít is kicsit, a pilóta meg annyira keveset szerepelt, hogy nincs is mit írni róla.

Persze ezek szubjektív dolgok.

De először azon szörnyülködni, hogy ne már, tényleg egy újabb Halálcsillag??, és tényleg megint ugyanúgy akarják szétlőni és azon drukkolni egy SW film vége felé, hogy ne sikerüljön szétlőni megint elsőre ugyanúgy és aztán nézni ahogy ugyanúgy a csatornában mennek az x-wingek... és aztán csubi simán elsétált Leia mellett...kész...

Szóval látványban elment, rebootnak is elment. De az a szomorú, hogy mi egy folytatást vártunk, nem rebootot. Nem egy Új(abb) Reményt. Az egyszeri sw fanatikusok most inkább sírnak, mert ismerik Timothy Zahn folytatását, ahol remek sztori van.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2015.12.22. 17:51:11

Kurva jo lehtett volna, ha nincs benne a Halalcsillag v3-mal valo bohockodas. Komolyan.

off: Jose Mendez, beceneven GYILKOS Mendez. Kiraly! :)

vontod75 2015.12.22. 17:51:56

@bértrollbosszantó_kovi1970: Hát elvileg van benne egy rohamosztagos századosnő. De csak teljes harci díszben mutatják.
www.themarysue.com/wp-content/uploads/2015/05/Screen-Shot-2015-05-07-at-5.15.05-PM.jpg

eloi 2015.12.22. 18:02:48

@DeMarco: Ez így van. Zahn könyveivel kellett volna folytatni!!! Lucas borzasztó hibát követett el azzal, hogy hagyta megöregedni a főszereplőket, és inkább a senkit nem izgató - ráadásul ismert kifutású! - előzményekkel szarta el az éveket. :-(
Én ettől már akkor is dobtam egy hátast és szinte azt kívántam, hogy inkább halt volna meg, és valaki vette volna már akkor át a sagát. És ment volna tovább a Zahn-féle sztorikkal. Azokat még a zuhany alatt is olvastam volna, alig tudtam anno letenni. (Mostanában újra is kezdtem olvasni őket.) Thrawn főadmirális, aki a Birodalom bukása után összegyűjti a még megmarsdt birodalmi sereget és igyekszik létrehozni valami újat (A Birodalom örökösei), egy intelligens, tiszteletet parancsoló, kicsit félelmetes karakter, akiről elhisszük, hogy van benne erő az újjáépítéshez és a későbbi visszavágáshoz. Nem beszélve Luke, Solo és Leia sorsának szerves, kontinuitást jelentő bonyolódásához, nagyon is logikus és jó irányba! (Pl. Solo és Leia házassága, gyermekeik...)
IRDATLAN kihagyott lehetőség! Amit most kukáztak. Végtelenül szomorú.... :-(

Attila F 2015.12.22. 18:12:03

Úgy látom, sikk lett szidni az új részt, és nyilván csak úgy lehet egy Index-címlapot megcsípni, ha mondunk valami öblös negatív dolgot a filmről.
Persze nagyon szubjektív, hogy kinek mi tetszik, de azért kíváncsi lennék, hogy az előzmény-trilógiákra hány százalékot adtatok, ha ez 50-et kapott. Mínusz 20 környékén valahol? Én sajnos nem tudom pozitívumként értékelni, hogy a filmek sztorija "különbözik" egymástól, ha ez a sztori érdektelen és lapos. Miközben az eredeti trilógiában megteremtett érdekes univerzum gagyi, műanyag CGI világgá laposodik. Az előzmény-trilógia számomra nézhetetlen, miközben az új film jó lett. Nem tökéletes, de jó, és végre - ha csak részben is - visszahozta a a hangulatot, amit utoljára a Jedi visszatérnél lehetett érezni.

midnight coder 2015.12.22. 18:39:29

@AltonDevir: Szerintem nem csak én vagyok úgy ezzel, hogy az előzmény triológiát nem tekintem valódi Star Wars-nak. Egyrész azért nem, mert a két sorozatot a főhősök nevein kívül az égvilágon semmi nem köti össze. Teljesen mások az űrhajók, más a képi világ, valahogy egy másodpercig sem érzi az ember hogy Csillagok Háborúját néz.
Ráadásul igen, elég durván sért szabályokat. Pl. a C3PO az előzmény filmekben Anakin hobbiprojectje, miközben a IV-V-VI-ban sima szériarobot, amiből tizenkettő egy tucat. Vagy Pl. valamelyik előzményben az R2D2 simán repül, utána meg soha többé. Nem beszélve a buzeráns Midi-Chlorianokról akikről soha többé szó sem esik, szerencsére. Szerintem az első három rész egyértelműen egy zsákutca volt amit el kell felejteni.

Amúgy, hogy mi van benne és mi nincs eleve nem jelent semmit. A star wars-nak volt egy igen jelentős, a Lucasfilm által kanonizált irodalma amiben meg volt írva a Star Wars univerzum jövője a Jedi Visszatér után. És ezek (legalábbis a Timothy Zahn folytatásai) kb. úgy viszonyulnak ehhez a fércműhöz mint egy Tesla sportkocsi egy Velorexhez.

midnight coder 2015.12.22. 18:40:17

@Túrós: Még mindig messze ő volt a legjobb a filmben.

midnight coder 2015.12.22. 18:42:38

@Attila F: Nem lett jó. Hiába tökéletes a látvány, jó a rendezés ha a forgatókönyv hígfos. Márpedig ez az. Nem mintha az első háromé jobb lenne.

Attila F 2015.12.22. 18:44:10

Szerintem jó lett. Ízlések és pofonok.

Szelid sunmalac 2015.12.22. 19:22:18

A kritika minden szavaval egyetertek. Darth Vader maga vegezte volna ki ezt a csokevenyes kis pocsot.

Szelid sunmalac 2015.12.22. 19:22:53

Mar a jarasa is idegesito. Mintha minden lepesnel ossze akarna esni. Szerintem a maszk is csak azert van rajta, mert asztmas.

aszfaltnembeton 2015.12.22. 19:25:03

@Orltran: Ez mind belemagyarázás. Semmi több.

aszfaltnembeton 2015.12.22. 19:33:38

@Attila F: ízlések és pofonok?
Ami szar az szar!

ez jó film?
www.youtube.com/watch?v=hVKgY1ilx0Y
Rubber a címe. Sztem magyar címe nem is volt, de mondjuk legyen Gyilkos gumiabroncs.
Ez sem ízlések és pofonok. EZ SZAR

Ez a star wars film egy szinten van a JarJarBinks-es előzményekkel.

Ezen nincs nagyon mit szépíteni. Ha nem lenne ilyen múltja a star wars sorozatnak mindenki csak röhögne rajta.

Pedig Darth Vader-en nőttem fel.
Szomorú vagyok, hogy ilyeneket kell írjak.

Attila F 2015.12.22. 19:37:46

@aszfaltnembeton: Rendben, sajnálom, belátom, hogy tévedtem, és most rájöttem, hogy nekem mégse tetszett. Bocsánat, nem tudtam, hogy te vagy az orákulum, aki eldönti, hogy melyik film jó és melyik nem.

smartdrive 2015.12.22. 19:44:34

szerencsére viszont ez így életszerű, hiszen a történelem ismétli önmagát. mint az közismert

gigabursch 2015.12.22. 20:18:56

Azért arra nem árt odafigyelni, hogy a néger még bénázik és simán beránthatja a Sötét Oldal, ugyanakkor Kylo Ren meg bevalottan küzd a fénnyel (ahogy a nagyfater is az átállás után - végig).
Nincs ez még lejátszva.

Amúgy JJB után megtudtuk végre JJA igazi arcát is. ,-)
Majd lesz a rákövetkező trilógiához egy JJC is...

Egyebekben. Nem egy bonyolult történet. A többi se volt az. Ahpgy a New Hope-ban osztogatja a parancsokat DV, az kész vicc.
Szóval nincs itt semmi leromlás...

AZ egészben egy dolog jó.
A fizika. De az nagyon jó.
Egyebekben nekem tetszett az előzmény CGI műsora is. (és szerintem nem volt az rossz)

gigabursch 2015.12.22. 20:22:32

@gigabursch:
Ja és még valami.

~
Leia: -Han, ha találkozol a fiúnkkal beszélgess el vele
Solo: - OK

MINIMUM ELVÁRTAM VOLNA EGY ELFENEKELÉST!!!
:-))
- Rossz kisfiú, jössz ide apád térdére!!! Irgum-Burgum!

S erre...
Ahh, mindegy...

Orltran 2015.12.22. 20:24:59

@aszfaltnembeton: akkor ezzel minden meg is van oldva. Szeretem az ilyen embereket, akik érvekre érvekkel reagálnak, hiszen ettől halad előre a világ, míg a kinyilatkoztatásokkal csak a szakadékok mélyülnek...

Attila B 2015.12.22. 20:29:25

Nekem hozta azt amit szerettem volna. Nem kell Da Vinci-Kód szintű történet, ez egy Star Wars film, kérem szépen, méghozzá a jóféléből.
Lehet fanyalogni, meghámozni a filmet, kiragadni egy-egy jelenetet, mondatot és bagatelizálni, de ha valakinek ez számít, akkor javaslom bármelyik politikai blogon a regisztrációt, ott lehet fanyalogni, meg szidni a buta pórnépet, akiket megvezet a komisz, komisz Disney.
Viszont ismét gyereknek éreztem magam, néha nem is vettem levegőt, látni szeretném ismét minden jelenetét, hogy azon mókolhassak, hogy vajon akkor és ott melyik szereplő mire mire gondolt, miért tette azt amit? Mint a régi szép időkben. :D Amikor még nem hájas kiskirályok voltunk, akik elé futószalaggal hozzák a nagyobbnál nagyobb blockbustereket, hanem volt egy-egy ilyen film, és azt néztük meg újra és újra meg-megértve (vagy legalábbis saját értelmezést adva) a jeleneteknek.

Miért kell, hogy Nektek mindenki megmondja, hogy az a Coruscant volt-e, miért ilyen Kylo és a többi? Miért nem szeretnétek rajta gondolkodni? :D

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.12.22. 20:35:34

Az előzménytrilógia egy rakás gennyes fostócsa, a forszevékensz pedig gecijó. Ezt magyarázzátok buzik? Túl sokat korvintetőztök.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.12.22. 20:37:45

@szekőcei: Ugyanezt magyaráztam máshol is, hogy Kylo Ren bekapott Csubakkától egy akkora skulót, amitől egy sima rohamosztagos kétmétert repült.

szabidoki 2015.12.22. 20:39:05

Nekem nagy csalódás volt a film, látvány nagyon ott van de a sztori tragédia. Színészi munka szintén igen harmatos, az öregecske Ford csúnyán leiskolázza az ifjú titánokat. Már az sem öröm, hogy lemásolták a korábbi részeket mert az ember várt volna némi újdonságot de az már igazi katasztrófa, hogy másolni is ilyen szarul sikerült... Mondjuk tekintve hogy JJ mit művelt a Star Trekkel, már lehetett előre sejteni, hogy itt is ez lesz... Gyász...
Nyilván most már soha nem derül ki milyen lett volna az a film, amit a Timothy Zahn-féle folytatásokból forgattak volna...

aszfaltnembeton 2015.12.22. 20:54:27

@Orltran: Hát... közted meg köztem tényleg mélyült a szakadék

Potyka Kálmán 2015.12.22. 21:12:19

Nem kellett nagy "bátorság" megölni Han Solo-t. Enyhén köztudomású, hogy H. Ford csak így vállalta el a szerepet.

Ami meg a kritikát illeti: ha neked "bejön" az akció, az OK. Csak épp nem attól lesz egy film film... (amúgy meg az sem jött be, ha jól értem amit írsz)

Talán nem kellett volna megnézni az Episode IV-et. Akkor most nem lennének "igényeid" :P

Alick 2015.12.22. 22:39:07

@DeMarco: "J.J. a Star Trek-et sem cseszte el."

Khhhmm, khmmm...

Alick 2015.12.22. 22:41:40

@Potyka Kálmán: "Talán nem kellett volna megnézni az Episode IV-et."

Egy faék egyszerűségű űrképregény filmet az Űrodüsszeia igényes látványvilágával kombinálva nehéz elrontani. Legfeljebb ha nem áll össze, akkor zsékategória...

Alick 2015.12.22. 22:43:52

@midnight coder: "a buzeráns Midi-Chlorianokról"

Szerintem ez jó ötlet volt, csak a buzeráns jedi-tanácsnak nem jutott eszébe Palpatine-től lefelé jópár embert fondorlatosan végigszondázni, potenciális Sith mester után kutatva...

halaloszto 2015.12.22. 23:13:02

@paráznabillegető: pont fordítva van! akik gyerekként látták az eredetit, azok mostanra megállapodott családapák, tele stexxel. megvesznek a gyereknek meg maguknak minden logózott szart, elmennek a moziba évente. pont most lehet ezen kaszálni, a nosztalgia mindig jó üzlet.

Potyka Kálmán 2015.12.22. 23:39:27

@halaloszto: hogyismondják? ja igen: "elméletben".

Disclaimer: érzékeny feministákat sérthet az alábbi szösszenet egy "p" betűs szava, ők kérem ne olvassanak tovább...

Mert ugye ehhez az is kellene, hogy a Disney ne üsse arcul a fan-okat Rey-jel, Kylo Ren-nel, valamint a kipuffant Han Solo-val. Minden más stimmel.

Ugyan mivel azonosuljon apuka? a puncival, az idióta kamasszal, vagy a vén faszival, aki feldobta a talpát? ... zseniális story... :p

Bambano 2015.12.23. 01:43:04

nem tom, mit ríttok puják...
a csillagok háborúja megszületett, majd átszámozták első résznek, majd negyedik résznek, mint a széll kálmán teret.
ha itt han 30 évvel öregebb, akkor tisztán látszik, hogy ide is befér egy előzménytrilógia, majd ezt is átszámozzák, és lesz a 10. rész, ami a hatodikharmadik után következik vagy mi.

tmm 2015.12.23. 09:02:32

@Csak kérdezek...: Nem, nem a játék kell. rászánok 2000 hufot a mozijegyre, de nem akarok 300000 hufot kiadni egy olyan gépre, amire fogalmam sincs mennyiért lehet venni egy olyan játékot, amivel heteken keresztül zombiként játszanék.

Mindenesetre én azt látom, hogy alapvetően 2 dologba tudtatok belekötni:
- sztori: igen, tényleg ugyanaz, mint a 4. részben
- főgonosz mester/tanítvány: tényleg más, mint a megszokott.

Szóval az egyetnemértés tárgya mindössze az, hogy más dolgokat tartunk kötelezőnek, és más dolgokat megváltoztathatónak, szerintem ezért tök felesleges egymást becsmérelni, személyeskedni, kategórikusan leszarozni mindent.

Igazából azt sem értem, hogy amikor valaki másodszor nézte meg a 4. részt, akkor nem zavarta, hogy ugyanaz a sztori? Tudjuk, ki a főgonosz, nincs semmi meglepi, mégis megnézzük újra, és újra. Meg még rajtam kívül néhány százmillió sw fan.

Ádám Sándor 2015.12.23. 09:40:55

Maximálisan egyetértek a blogíróval.

Mr. Waszabi 2015.12.23. 09:50:03

Nemrég az egyik tv csatorna leadta az összes korábbi részt. Na, mondom, megnézem, milyen jó lesz feleleveníteni, mielőtt megnézem az új részt. Rég megvannak nekem is dvdn, de már rég nem néztem meg. Elunva a reklámokat, betettem az aktuális dvd-t, amely jobb minőségű a tv felvételnél, színben és részletekben is gazdagabb.
Nos, óriási csalódás volt újranézni ennyi év után. Sőt, teljes kiábrándulás.
Az elmúlt évtizedben annyit fejlődött a cgi, hogy iszonyatosan gagyinak tűnik ma a SW sorozat az eltelt idő alatt készült más filmek tucatjaihoz képest. De nem csak a megjelenés miatt. A történet és a párbeszédek ma kb. Asylum színvonalúak, Lucas 1960-as évekbeli úsztatásait pedig képtelen vagyok megszokni a sokadik látásra is. Pedig jó minőségben néztem a filmeket.
Eljutottunk oda, hogy a technikai fejlődés kidomborítja a korai megvalósítás hibáit. Annak idején nem volt mihez viszonyítani, ma pedig van. Általában nem vagyok a részletek rabja, nem zökkent ki, ha valami nem tökéletes, ha magával tud ragadni a történet egésze, ha jó, ha lendületes - de ezt sajnos nem tudom elmondani a sorozatról ma. Talán nem is baj, átgondolom 3x, hogy bemenjek-e a moziba megnézni az Ébredő erőt. De valszeg megnézem, mert kíváncsi vagyok :) - viszont nincsen bennem semmi várakozás.

midnight coder 2015.12.23. 09:53:25

@tmm: Azért lássuk be, hogy még úgy 2015-ben, a 3D és az IMax korában sem ártana azért, ha egy filmnek lenne sztorija. Tudom, én vagyok túl konzervatív, de szerintem azért a forgatókönyv egy elég fontos része a történetnek.

Azt kell mondjam, még a főgonosz ebben a sztoriban nem is a legrosszabb, bár picit hülyén veszi ki magát egy ellenséges fővezér aki krízis idején nekiáll lézerkarddal lerombolni a saját hajóját. Sokkal egyszerűbb lett volna a lázadóknak megvárni amíg bemegy az aktuális halálcsillag vezérlőtermébe, majd küldeni neki egy SMS-t hogy vesztett a kedvenc hokicsapata...

Ennél szerintem egy fokkal nagyobb gáz a csajszi aki miután megtudja hogy a jedik igenis léteztek, pár nap alatt önerőből jedi mesterré képezi magát - ehhez szegény Luke Skywalkernek mit össze kellett szenvednie a Ben Kenobival meg a Yodával... És nagyon gáz az egész sztori. Az eredeti SW legalább egy jó mese volt. Ez a sztori egy B kategóriás action rpg huszonharmadik mellékküldetésének is gyenge.

midnight coder 2015.12.23. 10:02:17

@Mr. Waszabi: Az tény, hogy a technológia fejlődése alaposan felemelte az ingerküszöböt - és az igazság az, hogy a digitális felújítás rohadtul nem tett jót szegény eredeti triológiának sem, különös tekintettel a szinkronra - valami hihetetlen hogy mennyivel volt jobb a régi. De a SW technikailag ma is messze jobb mint bármi abból az időből (ha nem hiszed, nézt meg a youtube-on az Orion 8-at) - sőt még sokkal későbbről is. És hogy mennyire nem csak a technika számít az az is bizonyítja, hogy technológia ide vagy oda mekkora hígfos lett az első három rész.

TetraB 2015.12.23. 10:53:58

az csöpög most a koréliai brandy csapból is, hogy mindenki imádja, ehhez képest én csak fikázást látok mindenhol. legfeljebb a merev SW rajongók áradoznak, de úgy tűnik, nincsenek ők olyan sokan.
elképzelem, hogy jön egy Star Wars, ami teljesen új, óriási fordulatok, már-már Lost béli csavarok és idegesítő rejtélyek, majd döbbent csend a mozikban: ez nem is Star Wars!
most meg, hogy olyan, mint az Ep IV, mindenki felhördül és klónozást kiált, holott emögött ott egy csomó kérdés, amire szerintem igenis érdemes várni. paradox módon pont az ad okot erre, hogy miért hasonló a történet, mi a fene történt az elmúlt 30 évben?
tehát még a kritikusok is azt mondják, a régi szereplők nem voltak rosszak, az újak ígéretesek, a CGI nem volt bántó/sok díszlet, van humor, látvány, mégis mit várunk egy indító résztől? az Új Remény sem volt ennél több, a mélységet a többi rész, különösen a Birodalom visszavág adta hozzá.
SPOILER
szóval van itt egy új érdekes gonoszunk, aki kinyírta a kedvenc hősünket, van egy rejtélyes erő érzékeny lány, van egy új Ren lovagrend (és nem egy újabb Sith kerül elő megint), van egy rejtélyes gollamszerű vezető, egy jó fej néger buddy (akit szénné oltottak a trailerek után, de véleményem szerint üdítő színfolt a szereplők között), nem megéri várni a következő részekre?
egyébként azt a véleményt el tudom fogadni, hogy kár volt egyáltalán folytatni, mert ki tudná Darth Vadert és Palpatine-t fokozni? nincs rendező, forgatókönyvíró akinek ez sikerülhetne.
de ha már folytatták - én nem bánom, szeretem nézni és örülök, hogy az életemben ennyi részt láthatok - akkor ez folytatásnak egyáltalán nem volt rossz, még ha nem éri el a klasszikusokat. (amit szerintem képtelenség)
de tegye mindenki szívére a kezét, a prequel trilógia ügyetlen rendezésénél, erőltetett CGI-jénél, sokszor csöpögős szerelmi szálánál, borzasztó színészválasztásánál (Hayden Christensen) nem volt ez a rész fényévekkel jobb?

Pervenimus 2015.12.23. 11:02:02

Az ébredő erőn összességében az érezhető, hogy a rendező ezúttal a látvány helyett a tartalomra ment rá, ám annyira ügyelt arra, hogy az eredeti (1977-1983 közti) részek hangulatát idézze meg, hogy közben elveszett az egyediség az egészből. Ahogy mondani szokták: patikamérlegen lett összeállítva, csak épp a fűszerek maradtak ki. Folytatás, itt:
filmworlds.blog.hu/2015/12/20/ebredo_ero_szendergo_lelkesedes

nnnnnnnn 2015.12.23. 11:02:05

star wars egy mesefilm volt mindigis, gyerekeknek. többet nem kell tőle várni.

seahawks 2015.12.23. 11:05:20

10-ből 7 embernek ez volt a véleménye, csak az igénytelen indexes újságírók nem vágták le, hogy egy kurva nagy másolat a film

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.12.23. 11:22:59

@TetraB: Az előzménytrilógiával akkor lesz értelme összevetni az újat, ha elkészült a másik két rész is, de jelenleg számomra ez a Star Wars saga mélypontja. Szívesebben nézem újra a bárgyúságtól fulladozó, de emlékezetes pillanatokkal (pl. a végső párbaj Darth Maullal) mégis inkább szolgáló Baljós árnyakat is, mint ezt a másolatot. Annak a zenéjéből is fel tudok egyből idézni egy részt, ebből csak a régi témákat.

TetraB 2015.12.23. 11:59:42

@Lazók György: ezen nem fogunk összeveszni, ahogy gondolod. én nem vagyok akkora fan, nekem többnyire az első részek nem jöttek be, sem az Új Reményt, sem a Baljós árnyakat nem szeretem annyira, mint a többség. A prequelekből számomra a Sith bosszúja az első nézhető darab. Nem állítom, hogy nincsenek a prequelekben jó részek, de egyben nem igazán visz rá a lélek, hogy újranézzem őket (én is pont ezeket a jeleneteket újranézem, aztán annyi). Ez viszont lekötött, egyben volt, nekem hozta a feelinget. Remélem a következő részek jobbak lesznek, és mindenki elégedett lesz :)

Globetrotter2014 2015.12.23. 12:11:04

Nem volt rossz film. A maga idejében a baljós árnyakban "több anyag volt", minden értelemben (szinészek, trükkök, dizájn és az univerzum maga, a forgatókönyvről nem is beszélve), mégsem éreztem csalódást. A nosztalgia faktorra talán túlságosan épített a film, de jól fölvezetett egy második részt.

Talán ami furcsa volt, az a Hobbithoz hasonló "üresség érzet". Mintha ezt már láttam volna korábban csak sokkal nagyobban. Na pont ez fogott el az Ébredő erőnél.

Belemehetnék mélyebb dolgokba de inkább nem kockáztatok spoilereket...

PS: ki az a lúzer aki képes ezt magyar szinkronnal megnézni? Nem volt elég a "szkájvolker parancsnok" annak idején?

TetraB 2015.12.23. 12:19:18

Látom, hogy sokan emlegetik a Zahn könyveket. Én is olvastam őket. Egyrészt azok közvetlenül a ROTJ urán játszódtak, arról lekéstünk, hacsak nem akartatok volna a klasszikus szereplők helyett másokat vagy digitálisan felújítottakat (na azon lett volna felhördülés szerintem, és valahol joggal).
És igen, van benne pár jó karakter, Thrawn zseniális, Mara Jade is jó, és persze Karrde. De aztán Zahn is érezte, hogy az SW többről szól, mint katonai zseniről, és Darth Vadert imádó nogrikról, mert az Erő jó-sötét párharca nélkül nincsen SW univerzum.
Na erre jöttek az ysalamirik (erőt blokkoló hüllők) és a klónozott Joruus C'Baoth mester, biztosan ezt akartátok volna? Az nem vágta volna ki jobban a biztosítékot, hogy nemár, egy klón sötét jedi, többre nem futotta?

midnight coder 2015.12.23. 13:20:53

@TetraB: Nem. Zahn valóban továbbvitte az univerzumot, de jó irányba. Joruus C'Baoth sokkal komplexebb dolog mint akár Darth Vader, vagy pláne mint az a kics pöcs a mostani filmből. Ahogy a nogrik is jóval többek mint Darth Vader imádói, és nem akármilyen hátterük van. Más kérdés, hogy ebből a három könyvből legalább 12 részes mozifilm sorozat lett volna ha rendesen végigviszik, de inkább több, és sokkal inkább sorozat formájában lehetett volna megcsinálni. De ennek lett volna értelme még akkor is, ha mást keresnek a főszereplők helyére, vagy akár ha full digitálisan is csinálják meg az egészet, élő szereplők nélkül. Ehelyett kaptunk egy hígfost még egy sivatagban eltévedt robottal, még egy halálcsillaggal, egy önerőből egy hét alatt jedi mesterré avandzsált színesfím kereskedővel, focirobottal és főállásban lihegő négerrel, akiről leginkább az jut eszembe, hogy a birodalmi rohamosztag mostanság komoly kihívások elé nézhet az állóképesség területén.

Revizionista 2015.12.23. 14:06:56

Őszintén sajnálok mindenkit, akinek nem tetszett. Szerintem eszméletlen jó volt. Végre a film, ami feledtetni tudta azt a rettenet előzménytrilógiát. Köszönöm az élményt! Gratulálok! Ilyen egyszerű.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.25. 20:32:31

@Kuntakintekitekinte: "Újabb poszt, amiből kiderül, tök mindegy a film miről szól, manapság trendi mindent leszólni.
Újat senki nem tud kitalálni, ha valaki a régihez nyúl akkor az a baj, ha mégis sikerülne új elemeket belecsempészni akkor meg azért menne az ajvékolás, hogy nem hűek az elődökhöz."

ez azért elég nagy baromság, nincs új a nap alatt? szerencsére jó sok film születik évről évre, ami ezt cáfolja, vagy ott van a Karib tenger, az aztán egy csoda, tekintve, hogy előtte 25 évig egyetlen kalózos film se volt sikere,s mégis bevállalták és bejött, mertek újak lenni, nem majmolni, és régi elemeket új beépíteni, hogy mégis frissnek hasson

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.25. 20:35:59

@Fincherista: hát azért én találkoztam pár jobbal hála istennek, hogy mondjak egy sci-fit: A marsi (Mentőexpedíció) klassziSOKKAl jobb, pedig az is egy Apollo 13 átirat ha ezt vesszük, mégse jutott eszembe, hogy jéé folyvást azt másolja, annyira Friss volt

Fincherista 2015.12.26. 12:31:37

@scal: Az tényleg remek film. Igaz, annál kicsit sajnáltam, hogy a robinzonád-szálból csak a poénosabb részeket emelték ki, mert a könyvben amúgy fantasztikusan végig volt vezetgetve, mit és miért csinált Watney. Viszont sci-fi moziként tényleg nagyon rendben volt.

menjünk a moziba be 2015.12.26. 17:31:05

@Orltran:

1, A filmben mi sulya volt? 6 bolygot felrobbantanak (raadsul fontos bolgot) es egy valranditassal el van intezve. Mondjuk Han Solo halala is el volt intezve annyival Csubakka altal
3, Ez nem féltem életem volt, hanem azonnal nesze itt van kinyitom a pajzsot. Ami kódját persze tudta. Mert hiszen mondjuk az amerikai őrmesterek is mind ismerik a nukleáris kódokat. mert így megy ez, ha mar ötlet nem volt és valahogy gyorsan fel kellett robbantani 4-en a réginél is vagy 10-100x nagyobb új fegyvert.

4, Kylo meg volt sérülve (oldalba lőtték). Ilyenkor az ember nem áll le játszadozni, hanem azonnal megöli az ellenfelet. Szóval a Vader unoka nem csak nyavalygó, emos, kamasz hanem még hülye is. Szép egy új gonosz.

5A, Lennél szíves egyetlenegy jelenetet is beírni a 6 SW filmből amiben az vibroblade ALAP fegyver szerepelt. SW3-ban se pedig ott aztán irtottak a Jediket és semmi.
5B, Minek lenne valami fegyver 30 evvel később is, Jedik nélkül is, alap felszerelés valami? kb mintha Szurony alapfelszerelés lenne manapság, mert hat az 1VH-s árkokban jól jött.
5C ha annyira alap akkor a kiképzett katona egyből leverte volna Fin-t aki életében először tartott fénykardot a kezében. De azért el harcolgattak egy ideig...

menjünk a moziba be 2015.12.26. 17:39:35

A poén egyébként az, hogy míg az Index isteníti a SW7-et milyen szuper, közben pl. Sixxx , a fő kritikusa (bocsi Gyula ;-) azzal jött párnapja az SW4-t kifigurázó című (traktoros megmenti a kakaóscsiga frizurás hercegnőt) visszaemlékezésében, hogy az más sztorikból összelopott valami volt.

Az SW7 meg hurrá szuper ;-)

menjünk a moziba be 2015.12.26. 17:49:56

@seahawks: csak az igénytelen indexes újságírók nem vágták le, hogy egy kurva nagy másolat a film

Bezzeg az eredetit másolatnak tartották! ;-)))

index.hu/kultur/cinematrix/2015/12/13/star_wars_new_hope_luke_vader_leia_jan/

"Pedig ha jobban megnézzük a történetet, semmi olyasmi nincs benne, amit nem láttunk volna korábban..."

menjünk a moziba be 2015.12.26. 18:17:18

@AltonDevir: MOST IS VOLT Jar Jar Binkses rész, de érdekesen mindenki lazán átugrik rajta.

az über gagyi kiszabadult golyó szörnyek pontosan ugyanazok. Meg csak nem is vicces (Jar Jar az akart lenni), csak átlátszó időtöltés.

De annak is a leggagyibb zs-katagorisa sci-fi szörnyei, meg oka. Mert Han ÉPPEN szállított olyat és ÉPPEN akkor kiszabadulnak ki véletlenül, amikor Han-ekat megtámadnak, es mit ad isten ÉPPEN csak az összes gonoszt eszik meg - akiknek semmi szerepük nincs a filmben, csak ÉPPEN követték Han-ekat

AltonDevir 2015.12.27. 23:08:35

@midnight coder:

Valószínűleg nem te vagy az egyetlen. De azért mert új hajókat hozott be, azért miért kell utálni. Nekem nagyon is tetszett, hogy nem csak ugyanazok a hajók léteztek. Egy csomó másfajta hajót, meg járművet is, megismerhettünk. Ez csak az univerzumot nagyobbítja, bővíti. Nem rossz sőt. Egy csomó bolygót is megismerünk. Ami szintén színesti, bővíti a star wars-t.(pl ezt is hiányoltam a 7. részből ,hogy alig voltak helyszínek. és annak is a 80%-a felrobbant vagy szétzúzták.) Mert a star wars akkor jó, ha nagy, szövevényes, és kiszámíthatatlan,és mer újat húzni. Én kifejezetten szerettem az 1,2,3-mat, mert mert újat húzni. Mert változtatni a dolgokon, hogy másokat is megfogjon, és a ranjongóit növelje ezzel. De pl a 7. rész ezt nem tette meg. És ettől klasszabb lett? klasszabb lett, hogy minden jó, és szerethető dolgot átemelt az előzőkből? Nem hinném. Sőt, talán ilyen szempontból, még rosszabb is lett(még úgy is ,hogy nem mondom, hogy rossz a film, csak valahogy mást vártam, valami újat ,de csak a régit kaptam meg.).

Más, persze, hogy más, a képi világ, mert a virágzó boldog, változatos világot akarta bemutatni. És nem az egystílusú, egysíkú, militarizált birodalmat. És pont emiatt van kontraszt a két dolog között. Csak nem gondolta bárki is, hogy majd ugyan azt a sötét, koszos világot kapjuk meg, akkor is, amikor nem volt birodalom. Neem, én nem is számítottam rá. vagy, hogy akkor is TIE fighterekkel, meg X szárnyúakkal harcolnak. Neem, nem lenne fejlődés ,ha akkor is azzal mennének. Nem mondom, kicsit modernebbnek néz ki,de bakker fejlődött a technika 15 évet.(és aláírom ,hogy vannak benne förtelmes cgi-k (főleg az 1. részben)). Persze hogy másképp néz ki. De most megkaptad a régi járgányokat meg képvilágot.

C3PO . Hát nem tudom, hogy ekkora zseni volt a kis Anakin, és annyira jól megcsinálta e azt a robotot , és ezért kezdték e sorozatgyártani. (Mert nem tudok semmit ez ellen felhozni) Vagy csak ö is csinált egy hasonló droidot. Ami külsőre hasonló, de mégis fel van turbózva. Simán el tudom képzelni ,hogy Anakin kicsikén látott egy ilyen széria robotot, és akart csinálni egy sajátot.Bár ez csak fejtegetés.

Az, hogy van egy funkció amit nem használsz, az nem azt jelenti, hogy nem is tudnád használni.(R2D2 ra gondolok) Igen van egy rakéta a seggében, de az, hogy utána nem használja, az nem jelenti azt, hogy nem is tudná. (pl a Harry Potterben is van ez a halálos átok. De kb sose használják. Mindig csak a rosszak. És ők sem mindig. pedig egy párszol más is használhatta volna, de nem tette.)
A midikloriánok. Talán az egyik legkényesebb pontja az előzményeknek. De nekem megmagyarázott dolgokat. Megmagyarázta ,hogy mi értelme van a Jedik kiírtásának(mert így eltűnnek azok akikben van ez a cucc) ,mert ha ez egy ilyen hiszek benne ,vagy sem, dolog lenne, akkor bárki lehet jedi ,miután kiirtották az összes jedit. Megmagyarázza ,hogy miért nem tudott senkit sem kiképezni Yoda ,Vaderék ellen, hogy miért Luke az utolsó , hisz akkor ha hit kérdése akkor bárki lehet Jedi utána is. Vagy te ezt ,hogy magyaráznád máskülönben? Megmagyarázza, hogy miért van az ,hogy van akitudja használni ,és van aki nem. Megmagyarázza ,hogy hogy lehet az, hogy valaki jobb, valaki rosszabb benne. Mert nem hinném, hogy ezt holmi hittel, meg lehetne oldani.

Timothy Zahn tényleg remek storyt írt. Nem vitatom el.(nekem is nagyon tetszett. És reméltem, hogy valami hasonlót kapunk, vagy legalábbis szemezgethettek volna a jó folytatások ötleteiből, és abból gyúrhattak volna egy fasza történetet.) De azt azért tudni lehet, hogy volt rendesen ellentmondás a folytatásokban. Rengeteg. ÉS bár én csak a folytatásokat töröltem volna el. Az előzmény történeteket, meg a többi köztes történetet meghagytam volna, mert így kicsi lett a Star Wars, nagyon is. De azt lehetett tudni, hogy nem akarnak semmilyen más által kitalált történetet megcsinálni. Hanem maguk akarják kitalálni a folytatást, meg minden mást. Ezt meg is lehetett volna tenni ,hisz annyi klassz folytatási elképzelés van/volt, hogy csak na. De ezzel a 3. halálcsillaggal elszúrtak mindent. Értem én, hogy az eredeti trilógia előtt tisztelegnek, de nem kell mindent onnan szedni. A halálcsillag is azért volt klassz(legalábbis szerintem) mert új volt. De 3. alkalommal nem új sőt egyszerűen szar. Ha bármi mást pl a Timothy Zahn hoz hasonlóan egy titkos klón flottát kell legyőzni akkor az év filmje számomra, és a legjobb Star Wars film is, de így még a dobogóra sem fér fel. Pedig minden , ismétlem minden rendben volt szerintem: a zene, a párbeszédek, a régi és új szereplő a vásznon töltött ideje a jellemek, a látvány , minden a régi jó dolgokat hozta vissza, és a 3. halálcsillagig nekem a történettel sem volt gondom mert, bár pl Han játszott el azt a szerepet, amit a 4. részben Obi wan . A karakter jelleme, személyisége más volt, ezért a halála is másképp hatott rám. Remélem a kövi részben ezt a hibát kijavítják, és egy bátor ember mer majd, újat, és érdekeset kitalálni.
süti beállítások módosítása