Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Száguldó erőd (1995)

2019. január 24. - Lazók György

s2-3a.jpg

Egyes emberek, akik eljutottak a csúcsra hajlamosak azt hinni, sikerességük csakis azt jelenti, hogy tévedhetetlen zsenik, akiknek a kezében a sár is arannyá változik. Steven Seagalnak is az agyára ment a magaslati levegő. A Die Hard egy csatahajón, vagyis az Úszó erőd belépőt kínált neki a legnagyobb akciósztárok panteonjába, ám ő ezt arra használta, hogy egy környezetbarát akciófilmmel rendezőként is bizonyítson. A Lángoló jég volt az első bukása, a maga idejében még bűnös élvezetként se értékelték, ezért Seagal a száját húzva visszatért a jól bevált formulához és nekilátott az Úszó erőd második részének. A Die Hard-filmeket szintén követni igyekvő folytatás legnagyobb kihívása az volt, hogyan legyen más, mint az első rész? A mintául szolgáló sorozat helyszínt váltott, ezért ők is azt tették. Nem gondoltak bele, hogy pont azt változtatják meg, ami az első filmet egyedivé tette, ezzel pedig afelé a szakadék felé vették az irányt, melybe nem sokkal később a Féktelenül 2 is belezuhant.

A producerek első lépésként átnézték a Die Hardot meglovagoló forgatókönyvek tekintélyes halmát. Választásuk Matt Reeves (Cloverfield) és Richard Hatem Drágán add a vonatodként jellemezhető irományára esett. A páros még az egyetemen dobta össze forgatókönyvét. Mivel ennek semmi köze nem volt az Úszó erődhöz, a Warnernél felkérték egy házi írójukat, Brian Helgelandet (Szigorúan bizalmas), hogy alakítsa át név nélkül annak folytatásává. Helgeland tulajdonképpen egész jó munkát végzett ezen a téren. Régi karaktereket hozott vissza, hogy megteremtse a folytonosság érzetét. Gary Busey halottnak hitt elsőtisztjét szánta főgonosznak, ám ezt Seagal valamiért megvétózta, sőt a forgatáson amennyire csak lehetett eltért a leírtaktól és helyben találta ki, hogy mi történjen az adott jelenetben. A rendezést az új-zélandi filmipar megújítójaként számon tartott Geoff Murpyre (A vadnyugat fiai 2) bízták, aki Hollywoodba érkezvén villámgyorsan eladta a lelkét, szóval ideális jelöltnek tűnt.

s2-6a.jpg

Kedvenc elitkommandós szakácsunk a Száguldó erődben tehát rossz vonatra száll, melyet egy csapat zsoldos akar mobil főhadiszállásnak használni miközben egy eltérített űrfegyverrel földrengéseket okoznak a világban. Jó pénzért természetesen. Egy csatahajó után egy vonat, akárhogy is nézem, jelentős visszaesés. Szépen lehet ugyan fényképezni, ám jóval behatároltabb. Fel is üti a fejét ez a probléma nem sokkal azután, hogy a rosszfiúk elfoglalják. Seagal bújócskázni kénytelen rajta ahelyett, hogy karokat törne ki és derék akcióhősként irtaná az ellent. A készítők a Die Hardból kijegyzetelték, hogy növeli a feszültséget, ha a főhős egy hozzátartozója is veszélyben van, a folytatásban a szakácsnak lett hát egy dögös unokahúga. Seagal úgy beleélte magát a nagybácsi szerepbe, hogy kamerán kívül rá is mozdult az akkor 17 éves Katherine Heiglre. Meglehet a visszautasítás velejárójaként, de Heiglnek végül minimális szerep jutott csak a történetben. 

Az első rész legtöbbet visszatekert jelenete Erika Eleniak sztriptíze volt. Ezúttal sajnos be kell érnünk egy pár pixeles csöccsel, amit a technikusok az űrfegyver tesztelésekor kukkolnak meg. A másik botrányos hiba, melyet a készítők elkövettek, hogy Seagal mellé segédnek beraktak egy vinnyogó hordárt. Kéretlenül vicceskedő kisebbségi mellékszereplőnek lenni alapból hálátlan feladat, Morris Chestnut pedig annyira irritáló, hogy az se lepne meg, ha alakítása nyomán megemelkedett volna a Ku Klux klán tagok száma. A gonoszok térfelén se sokkal jobb a helyzet. Bedobnak egy rakás nosztalgiát keltő arcot, akik vagy egy tucat akciófilmben járták már meg, hogy aztán hagyják őket parlagon heverni. A félelmetes zsoldoskommandó tagjai annyira hülyére vannak írva, hogy Forrest Gump is simán leszerelné őket. A techzseni főgonoszt se könnyebb komolyan venni, miután Eric Bogosian leginkább egy ütődött kobold benyomását kelti. Meg nem mondanám, hogy egy elismert színdarabíró amúgy a manus. Kész mázli, hogy itt van a jéghideg Everett McGill, aki Seagalt követve egyetlen arckifejezéssel játssza végig a filmet, tulajdonképpen méltó ellenfelévé válva.

s2-1a.jpg

A Száguldó erőd majdnem kétszer annyiba került, mint elődje, mégis úgy néz ki, mintha feleannyit költöttek volna rá. Az, hogy egy igazi csatahajó után gagyi CGI-effektekkel és ennél is ócskább green screen-felvételekkel szúrják ki a szemünket, amik egy óvodást se tévesztenének meg, pofán csap. Ahhoz már tényleg csak gratulálni lehet, hogy kiszedték a brutalitás javát, mert ki is kíváncsi arra egy Steven Seagal filmben?! A bunyók intenzitása gyakran meg se közelíti azt, amit elvárnánk tőle, ráadásul már most kiszúrható, hogy többször is dublőrt használ. Amikor a film teszi a dolgát, akkor egy alap szinten el lehet lenni vele. Seagalt keménykedni látni még mindig élmény, ahogy a gonoszoknak a már szinte komikus elvetemültsége is szórakoztató a maga módján. A rendező Geoff Murphy se teljesen reménytelen eset, a filmre elköltött 65 millió dolcsi nem tűnt el nyomtalanul a kezei közt. A mozikasszáknál is kisiklott Száguldó erődnek kellett volna visszarántania Seagalt, ám feltartóztathatatlan lecsúszásának újabb állomása lett. A DVD-n megjelent hulladékaihoz képest még a szebb napjait idézi, egyszersmind mégis fájóan jelzi, hogy azoknak bizony vége.

ÉRTÉKELÉS: 50%     

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr2014585504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2019.01.26. 02:04:35

A karkicsavarós dobást mi annak idején nagyon sokat gyakoroltuk, szóval szűkebb baráti körömnek ez azért még klasszikus:)

Csaba Turbucz 2019.01.27. 20:20:15

"Seagal úgy beleélte magát a nagybácsi szerepbe, hogy kamerán kívül rá is mozdult az akkor 17 éves Katherine Heiglre."

"Morris Chestnut pedig annyira irritáló, hogy az se lepne meg, ha alakítása nyomán megemelkedett volna a Ku Klux klán tagok száma"

Köszí, hogy feldobtad az estém. Rég röhögtem már ennyit kritikát olvasva.Ez remek írás volt.

Csaba Turbucz 2019.01.28. 21:40:05

Amúgy ez a Heigl sztori elég durva ha igaz.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2019.01.29. 07:08:05

@Csaba Turbucz: Itt még találsz pár érdekes sztorit Seagalról. Ha minden igaz, a pasas oltári nagy seggfej.

lebeauleblog.com/2013/05/15/what-the-hell-happened-to-steven-seagal/

Csaba Turbucz 2019.01.30. 20:31:17

@Lazók György: akkor csak nem alaptalanok azok a zaklatásos pletykák. Van Damme is rühelli köztudott.
süti beállítások módosítása