Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Szolid motorosok (1990)

2019. április 01. - Lazók György

flash-title.jpg

A fantázia hiányára szokott utalni, amikor egy fordító a magyar címmel egy másik filmét idézi meg, de a Szolid motorosok a kivételek táborát erősíti. Azon túl, hogy Franco Amurri vígjátékának a főszereplője a Szelíd motorosok rendezője, Dennis Hopper, alkotása humorral ad arra választ, hogy mi lett a '60-as évek nagy lázadóival. A színészként inkább ismert Dennis Hopper a hippi mozgalom egyik arcává vált annak idején filmjével, ami aztán minden jobbító szándéka ellenére életképtelennek bizonyult. Hoppert is főként csupán karakterszínészként tartották már számon a '80-as években. A Szolid motorosok egy nagy visszatérés is lehetett volna, ha a stúdió akarva-akaratlanul nem gáncsolja el a saját filmjét.

David Loughery írása spec scriptként látta meg a napvilágot. Így nevezik azokat a nem felkérésre írt forgatókönyveket, melyekben a technikai zsargont többnyire mellőzve, a történetre és a párbeszédekre összpontosítva mutatja meg az alkotója, hogy elbeszélőként mire képes.  A pályakezdő író művébe beleszerettek a nagymúltú Paramount stúdiónál, még az aktuális Star Trek-mozi készítésébe is bevonták emiatt, azonban lelkesedésük apadni látszódott a bemutató közeledtével. Elég csak megnézni a film szörnyű plakátját vagy a totál érdektelen előzetesét, ami alá pofátlanul lusta megoldásként bekeverték az Éjszakai rohanás zenéjét. Annyira nem számoltak a Szolid motorosokkal, hogy az utolsó pillanatban a premierét is eltolták az őszi szezonról a süllyesztő hónapnak tartott februárra, ahol hamar ki is vérzett.

flash-2.jpg

Nemzetközileg a film az esélyt se kapta meg a mozikban. Nálunk is videóra lett száműzve. Ahhoz túl fiatal voltam, hogy tudjam, ki az a Dennis Hopper, ám a film másik főszereplőjét, Kiefer Sutherlandet már ismertem olyan filmekből, mint Az elveszett fiúk. A Szolid motorosok tehető felelőssé azért, hogy mindkettejüket tartósan megkedveltem. Sutherland játssza a filmben John Bucknert, a merev FBI-ügynököt, aki azt a megbízást kapja, hogy szállítsa át a kiöregedett hippit, Huey Walkert (Hopper), ám legyen vele óvatos, a fickó húsz éve egyszer már megszökött az őrizetből hülyét csinálva a hivatalból! Walkernek nem kell sok, máris kijátssza a fiatal ügynököt, ám az élet úgy hozza, hogy rövidesen együtt kell menekülniük egy a jövőjét féltő, vidéki sheriff (Cliff De Young) elől, aki mindkettőjüket szívesen elhallgattatná. 

Dennis Hopper előszeretettel formálta meg humoros túlzásokkal azokat a gonosztevőket, akik eljátszására rendszeresen felkérték őt a '90-es években. A Szolid motorosok kivételes alkalmat jelentett neki, hogy egy szerethető csibész, nem pedig egy pszichopata bőrébe bújva teljesíthesse ki a komédiás énjét. Huey Walker egy olyan fickó, aki a humorával veszi le a lábáról az embereket, ami Hoppernek könnyedén megy. A Szolid motorosok akkor is működne, ha Walkerként szimplán kiparodizálná régi önmagát és csak marháskodna. Loughery elég jó dumákat írt neki, hogy a film így is elszórakoztasson, de akárcsak a korábban említett Éjszakai rohanás alkotói, veszi a fáradtságot, hogy jobban megismerjük a szereplőket, akik ezáltal egy teljesebb, emberi arcot kapnak. Ettől lesz elsősorban a lényegében egyszerűcske film kiemelkedő.

flash-4.jpg

Kiefer Sutherland is megkapja idővel a lehetőséget a kibontakozásra. Az első látásra nem túl izgalmasnak tűnő John Buckner múltja rejt pár váratlan titkot, melyek felszínre kerülésével látványosan formálódik át előttünk. Mikor egy régi családi felvételt nézve megrohamozzák őt az érzelmek, azt Sutherland olyan szépen és kifejezően adja át, ami hihetővé teszi azt a 180 fokos fordulatot, amit a karakter ezután vesz. Ezek a pillanatok kellenek is, ugyanis üldözős akciófilmként a Szolid motorosok nem különösebben figyelemreméltó. Az alacsony költségvetés alapból erősen behatárolja a lehetőségeit. Ezen felül rendezője, az Olaszországból importált Franco Amurrinak láthatóan nincs érzéke az akciójelenetekhez. A képi világ alig üti meg egy tévéfilm szintjét. Amihez a rendező ért az a poénok időzítése valamint a zene. A Szolid motorosoknak nem csak fantasztikus a soundtrackje, de Amurri remek érzékkel használja a múlt és jelenének slágereit a megfelelő hangulat megteremtésére. A kínálkozó ziccert természetesen nem hagyja ki és a film egy pontján felcsendül a Szelíd motorosok ikonikus száma, a Born to Be Wild is.

Nem lehet szó nélkül hagyni a Szolid motorosok szinkronját se! Hiába a videós premier, a film mozis minőségű honosítást kapott. A Magyar Szinkron- és Videovállalat utolsó éveiben született változat azóta sajnos elérhetetlenné vált. Mikor a TV2 leadta, saját szinkront rendelt, ami ki is herélte a filmet. Az, hogy az egyes szövegek savát-borsát jelentő ízes káromkodásokat kivették már önmagában elég egy ökölbe szorított kézhez, de a hangok kiválasztásánál se álltak épp a helyzet magaslatán. Minden tiszteletem Kőszegi Ákosé, de itt nyújtott színészi teljesítménye a kanyarban sincs ahhoz képest, amit Tordy Géza produkált eredetileg Dennis Hopper megszólaltatójaként. Tordy kiapadhatatlan energikussággal komédiázik, némely esetben Hopper hangjátékát is felülmúlva, de ugyanilyen erős a drámai pillanatokban. Mikor előkerül Huey Walker egy régi háborúellenes beszéde, azt olyan lazán, mégis lefegyverző súllyal adja elő, ami előtt muszáj kalapot emelni. Ő a szinkron sztárja, habár a Balkay Géza - Kiefer Sutherland párosítás is meglepően kellemesre sikeredett. Rajta kívül leginkább a lassan becsavarodó sheriffet kiválóan hozó Rosta Sándor, továbbá Györgyi Anna és az utánozhatatlan vihogású Jakab Csaba emeli az eredeti szinkron fényét.

flash-3.jpg

A Szolid motorosok, ha nem is erre hegyeződik ki, de azért nem feledkezik meg arról, hogy a '60-as évek nagy eszméi, hogyan haltak el. Az elhagyatott hippi kommuna személyes és egyúttal általános emlékeztető erre. Huey Walker se akar már mást, mint pénzre váltani egykori hírnevét, a lázadást átengedi az új generációnak. Az, hogy John Buckner egy dögös Hondával indul a maga útjára egy popslágerrel aláfestve, félreérthetetlen jele annak, hogy az idők bizony megváltoztak. Az ő kitörése a skatulyából egyéni győzelem, semmi több. A világot nem változtatja meg és nem is akarja. Igaz ez a Szolid motorosokra is, ami kétlem, hogy bárkire személyiségformáló hatást gyakorolna, azonban a kikapcsolódást garantálja.

ÉRTÉKELÉS: 80%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr6114730933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2021.02.21. 21:43:58

Mi sem bizonyítja jobban a leírtakat minthogy sneki ide se bagózott :D Én is cska most találtam meg... merthogy nekem meg van VHS-en, majd lecsekkolom melyik szinkronnal, de gyanítotam a második mert a TV2-ről vettem fel. De szerintem láttam az eredetit is, és nagyon tetszett pont a szinkron miatt és azért élesítettem be a videót mikor tudtam megint ledaják. nagyon sok filmmel jártam így, mármint hogy a sok sok évi várakozás egy eszméletlen nagy csalódás lett, szerintem ezek miatt szoktam le lassan a filmek rögzítéséről. Ráadásul a TV2-nek volt valami gagyi sugárzása, amitől a legmenőbb filmből is egy Hallmark production lett.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.02.22. 13:12:05

@scal: Azért a viszonylag jó olvasottsági számot látva bízom benne, hogy, ha hozzá nem is szóltak előtted, de felkeltettem az érdeklődést a film iránt néhányakban! Amúgy meg jó hír, hogy azóta egy kisebb csodaként torrenten az eredeti szinkron újra előkerült!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2021.02.24. 00:28:49

@Lazók György: tényleg? akartam is kérdezni hogy van e változás, mert hát ha VHS-en kiadták anno, akkor valahol csak meg van. Mondjuk nem csoda hogy nehéz, mikor legutóbb rákerestem kiadott vagy 20 oldalnyi pornófilmet :D
süti beállítások módosítása