Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Villámkritika: Shaft (2019)

2019. június 29. - Lazók György

shaft-title.jpg

A blaxploitation filmek az átlagember számára ma már épp úgy a múlt ködébe vesznek, mint John Shaft egykor meghatározó figurája. A laza stílusú, nőcsábász magánkopó egy sor filmben és egy rövidéletű, felvizezett tévésorozatban építette fel legendáriumát. Bár a szex és erőszak nem túl míves koktélját nyújtották ezek az alkotások, de a fekete nézőközönség a '70-es években végre megkapta a maga menő csávóját. 2000-ben megpróbálták felmelegíteni a Shaft-filmeket. Richard Roundtree helyére a cool-skála új bajnoka, Samuel L. Jackson érkezett, de a remake sajnos olyan langyosra sikerült, hogy az újraélesztett franchise az első résszel ki is múlt. 19 évnek kellett eltelnie, hogy ismét próbálkozni merjenek egy reboottal, amit a Fantasztikus négyes valamint a Pofázunk és végünk révén kétes hírnévre szert tett Tim Story kezébe adtak. A film kedvéért visszatért mindkét Shaft, Jackson és Roundtree, sőt egy harmadikkal is kiegészült a család, a pedáns unokát játszó Jessie T. Usher személyében. Ennyi Shaft már sok volt a jóból, legalábbis az amerikai publikumnak, mely jobbára távol maradt a remake rebootjától. Az Egyesült Államokon kívül a film a mozikat elkerülve a Netflixen debütált, így nálunk is, ahol a szolgáltató újabban szinkronnal látja el a portékáit. Kérdés, hogy kell-e nekünk egy alkotás, ami az elsőszámú célközönségét hidegen hagyta?

A válasz, hogy nagyon is! A Shaft a magát túl komolyan vevő előző feldolgozással szemben humorral operál, azt pedig talán mondanom se kell, hogy mennyire híján vagyunk az utóbbi időben az élvezhető akció-vígjátékoknak. Tim Story meglehet nem a világ legigényesebb rendezője, ám arról van némi fogalma, hogyan kell bánni a műfajjal. Filmjében úgy repülnek az ízes káromkodások, mint a régi szép időkben. Samuel L. Jackson is a fénykorát idézi. Fiatalos lendülettel osztja az ellent, azt pedig külön élvezi, hogy megannyi gyerekbarát Marvel-kiruccanás után végre nem kell visszafognia magát. Jessie T. Usher lenne a tényleges főszereplő, de a film, amikor csak teheti Jacksonra fókuszál. Az ő Shaftje igaz prosztó apa, aki a gyerekének pornó magazinokat küld a szülinapjára, mégis pont ettől lesz szerethető. Ugyan Jackson a film abszolút sztárja, jók a többiek is. A Horrorra akadva óta keveset látott Regina Hall örömmel száll be a poénok szórásába, mint a Shaftre joggal kiakadó anyuka. Kizárólag egy a Shaft-családhoz méltó főgonosz hiányzik ahhoz, hogy teljes lehessen a boldogság. A Jim Jarmusch rendezéseiből ismerős Isaach De Bankolé egészen a leszámolásig fel se bukkan. A történet is meglehetősen soványka. A gyilkosság megoldása, ami összehozza a Shaft-klán generációit, annyira átlátszó, hogy a fordulatai csak időhúzásra alkalmasak. Néhány inkább kínos zenei választás szintén belerondít az összképbe, ami még így is elég szórakoztató ahhoz, hogy ajánlani tudjam a filmet. Az eredeti Shaft hatását meg se közelíti, azonban a rosszemlékű újrafeldolgozást könnyedén felülmúlja.

ÉRTÉKELÉS: 70% 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr414917580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na mi újság, Wagner úr? 2019.07.01. 09:38:14

Köszi a kritikát, megnézem ;)
Amúgy nekem a remake-kel sem volt bajom, jó kis egyszer nézhetős, zúzós akciófilm volt

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2019.07.01. 10:11:02

@Na mi újság, Wagner úr?: Bennem leginkább az maradt meg, hogy a remake elpocsékolt egy tökéletesen jó állapotban lévő Christian Bale-t.

Na mi újság, Wagner úr? 2019.07.01. 11:25:12

@Lazók György: igen, ebben lehet valami, de nem Oscar díjra törtek a filmmel. Az öreg Sam Jackson miatt simán megéri megnézni. Egyszer ;)

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2019.07.06. 11:44:27

Nem láttam a filmet, de jól értem, hogy a 70 éves Jackson játssza a 76 éves Roundtree fiát? :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2019.07.06. 12:28:07

@joeperry: Bezony, gondolom ezért volt az előző Shaftben Roundtree még a nagybácsija.
süti beállítások módosítása