Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Elhanyagolt filmek: Főhivatal (1985)

2019. február 20. - Lazók György

off-title_1.jpg

A saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy a hivatal az a diliház, amit a betegek vezetnek. Azt nem tudom, hogy Ken Finkleman mennyit dolgozott irodában, de második rendezése, a Főhivatal alapján lefogadnám, hogy több időt töltött el egyben, mint arra vágyott. Alkotása sose érte el azt a kult-státuszt, amit a hasonló alapokon nyugvó Hivatali patkányok, pedig sokkal jobban ragadta meg azt az őrületet, mely egy hivatalban a mindennapok része. Finkleman alkotása rokonítható Joseph Heller világháborús szatírájával, A 22-es csapdájával is. A képzeletbeli multinacionális vállalatban, az INC-ben dolgozók ugyanúgy a túlélésre játszanak, mint a bombázók pilótái. Végső soron mindannyian egy embertelen gépezet részei, mely lassan kinyírja vagy jobb esetben simán megőrjíti a benne élőket.

Tovább

Piszkos Harry TOP 5

dirty-title_1.jpg

Clint Eastwood leghíresebb szerepe, a kőkemény san franciscoi zsaru elmaradhatatlan Magnum kéziágyújával az akcióhősök mintaképévé vált. A cowboymentalitású Harry Callahan, jobban mondva Piszkos Harry a westernszínésznek testhezálló karakter volt. Az óriási népszerűség négy folytatást is szült, ám a bírálatok se maradtak el. Fasisztának bélyegezték mindjárt az első részt, Piszkos Harryben pedig nem, hogy követendő, de elrettentő példát láttak. A sorozat az 1970-es évek Amerikájának kiábrándult légkörében fogant, de, ahogy múlt az idő, Lalo Schifrin zenéjével együtt változott részről-részre. A valóságosság, amire kezdetben törekedett, fokozatosan eltűnt belőle, miképp Piszkos Harry is mind jobban hasonlított egy sebezhetetlen képregény-figurára. A szellemiségük az, ami állandó maradt. Védjeggyé szilárdult például, hogy a főszereplő az adott rész történetétől teljesen függetlenül a maga jellegzetes módján akadályoz meg egy kisebb bűntényt, általában több kárt okozva, mint az elkövetők. Követelmény lett a szellemes egysorosok benyögése is, amit persze az összes magára valamit is adó akcióhős átvett tőle. Stallone és Schwarzenegger egyaránt sokat tanultak a felállított mintából. A Piszkos Harry-filmek elsősorban Clint Eastwood gyermekei, azt tükrözik, ahogy ő látta a világot régen. Akár egyetértünk a bennük megfogalmazottakkal, akár nem, még ennyi év után is érdemes visszatérni hozzájuk!      

Tovább

Jack's Back (1988)

jack-cimlap.jpg

Hasfelmetsző Jackről annyi bőr nyúztak le a filmesek, hogy abból Ed Gain is újrahúzathatta volna az összes bútorát, de hát ára van annak, ha valakiből a világ első sorozatgyilkos médiasztárja lesz. Mire elérkezett 1888-ban elkövetett nevezetes rémtetteinek századik évfordulója már a popkultúrába is beépült. Többek közt Sherlock Holmes és David Hasselhoff is megvívta a maga fiktív harcát vele. A jubileumból Rowdy Herrington se akart kimaradni, akinek legnagyobb hozzájárulása az egyetemes kultúrához az egy évvel később elkészült Országúti diszkó. A The Ripper címen is terjesztett bemutatkozó filmjében a sorozatgyilkos egy rajongója dönt úgy, hogy tisztelete jeléül ő is felszabdal pár nőt, mindenben pontosan követve elődjét. Csak arra nem számít, hogy mindjárt két James Spader is a nyomába ered!

Tovább

Az utolsó csepp (1988)

teq-1a.jpg

Azt a kifejezést, hogy sztárfilm mostanság nem sűrűn használhatjuk. Alig akad ma már színész, akinek elég megvillantania egy mosolyt, hogy a nézők megrohamozzák a mozikat, egy sztárfilm lényege pedig éppen az, hogy olyan szerepet toljanak alá, amiben minél többet mosolyoghat. Ezek az alkotások a pillanatnak szólnak. Kihasználják főszereplőik kedveltségét hol több-hol kevesebb bevételre fordítva azt, de filmtörténetet ritkán írnak. A közelmúltból ilyen volt a Jennifer Lawrence és Chris Pratt együttes vonzerejében bízó, gyorsan a süllyesztőbe került Utazók. Az inkább forgatókönyvíróként ismert Robert Towne második rendezése, Az utolsó csepp is a sztárerőt helyezte előtérbe, ennek biztosítására pedig nem akármilyen triót hozott össze. Mel Gibson a Halálos fegyverrel robbant be az előző évben az akcióhősök elitjébe. Kurt Russell már elkészítette legfontosabb filmjeit Carpenterrel, Michelle Pfeiffer előtt A sebhelyesarcú óta pedig sorra tárultak ki az egyre nagyobb kapuk. Az megért volna egy mozit, ahogy ők hárman az adóbevallásukat töltik ki, de a Kínai negyed írójától szerencsére ennél többre futotta. Az utolsó csepp azt a jó öreg kérdést teszi fel egy bűnügyi történet keretében, hogy melyik nyom többet a latba, a szerelem vagy a barátság?

Tovább

Villámkritika: Az elhagyott bolygó (1995)

sc-2.png

Philip K. Dick a legvadabb álmában se gondolhatta, hogy az ő komplex, paranoid és gyakran lehangoló végkicsengésű írásait tömegfilmek alapjainak fogják használni. Miután az egyik novelláját igen sikeresen alakították át egy Schwarzenegger akciófilmmé, elkerülhetetlen volt, hogy mások is megpróbálkozzanak ugyanezzel a mutatvánnyal. A kispályás Triumph Pictures nagy reményekkel tette rá a kezét a Total Recall társírójának, Dan O'Bannonnak még a '80-as években írt forgatókönyvére, mely Dick Második változat c. novellája alapján készült. Mivel időközben véget ért a hidegháború, a történetet aktualizálni kellett, így lett az amerikai-szovjet konfliktusból gazdasági háború két szembeálló, fiktív csoportosulás, a NEB és a Szövetség között. Az átdolgozást a gagyiból szintén kitörni vágyakozó Miquel Tejada-Floresre bízták, aki a Földről egy kolonizált bolygóra, a Sirius 6B-re helyezte a sztorit és a novella sokkoló befejezését is átírta. A történet szerint a NEB nukleáris fegyverekkel bombázta rommá a városokat, válaszreakcióként pedig a Szövetség bevetette a sikoltóknak nevezett pengével felszerelt, apró robotokat, melyek végeznek minden élőlénnyel, akit bemérnek. A két fél aktív közreműködésének köszönhetően a Sirius 6B-n már csak a harcoló alakulatok maradéka tölti a végnapjait, amikor a NEB váratlanul békeajánlattal áll elő. Hendricksson parancsnok (Peter Weller karrierje végén) egy bakával az oldalán útra kell, hogy véget vessen a háborúnak, amitől ő is teljesen megcsömörlött. A helyzetet bonyolítja, hogy a sikoltók továbbfejlesztették magukat és már emberi formában vadásznak a megmaradt túlélőkre.

Tovább

Száguldó erőd (1995)

s2-3a.jpg

Egyes emberek, akik eljutottak a csúcsra hajlamosak azt hinni, sikerességük csakis azt jelenti, hogy tévedhetetlen zsenik, akiknek a kezében a sár is arannyá változik. Steven Seagalnak is az agyára ment a magaslati levegő. A Die Hard egy csatahajón, vagyis az Úszó erőd belépőt kínált neki a legnagyobb akciósztárok panteonjába, ám ő ezt arra használta, hogy egy környezetbarát akciófilmmel rendezőként is bizonyítson. A Lángoló jég volt az első bukása, a maga idejében még bűnös élvezetként se értékelték, ezért Seagal a száját húzva visszatért a jól bevált formulához és nekilátott az Úszó erőd második részének. A Die Hard-filmeket szintén követni igyekvő folytatás legnagyobb kihívása az volt, hogyan legyen más, mint az első rész? A mintául szolgáló sorozat helyszínt váltott, ezért ők is azt tették. Nem gondoltak bele, hogy pont azt változtatják meg, ami az első filmet egyedivé tette, ezzel pedig afelé a szakadék felé vették az irányt, melybe nem sokkal később a Féktelenül 2 is belezuhant.

Tovább

Úszó erőd (1992)

under-1.jpg

A Die Hardnál nagyobb hatást gyakorló akciófilm kevés készült. A széria 1990-ben bemutatott második darabja és az azt követő Az élet mindig drága között öt év telt el, részben azért, mert annyian jöttek ki a maguk verziójával, hogy az eredeti alkotói bajban voltak, mivel rukkoljanak elő, amit még nem lőtt el a konkurencia. Az újabb folytatás elhalasztásának egyik konkrét oka a Steven Seagal főszereplésével készült Úszó erőd volt, mely akkora kasszasikerré vált, hogy necces lett volna, ha a következő Die Hard az utánzat utánzata lesz. Seagal, akit nem sokkal korábban még másodligás sztárnak tekintettek, ezzel a filmmel ért el a csúcsra. Az Úszó erőd lényegesen nagyobb kaliberű volt az addigi akciófilmjeinél. A Warner stúdió egymilliót pengetett ki J.F. Lawton forgatókönyvéért, melyet így is le kellett egyszerűsíteni, hogy megvalósítható legyen a 35 millió dolláros büdzséből.

Tovább

Andy Vajna öt legjobb akciófilmje

vajna-title1.jpg

Vajna András, vagyis Andy Vajna egyike volt azon sokaknak, akik '56-ban kivándoroltak és azon keveseknek, akik odakint meg is csinálták a szerencséjüket. Vajna és a libanoni Mario Kassar által alapított Carolco kis forgalmazóból rekordköltségvetésű akciófilmeket gyártó óriássá nőtte ki magát a '80-as években. Stallone és Schwarzenegger is részben nekik köszönhették, hogy akcióistenek lettek. Vajna sikerei közben se feledkezett meg a gyökereiről és a Vörös zsarutól kezdve több ízben hozott Magyarországra szuperprodukciókat, sőt a rendszerváltás legjelentősebb magyar filmforgalmazóját, az InterComot is ő alapította! Amerikában a Carolco jól menő szekerét adóvizsgálatok zavarták meg, mely később megegyezéssel zárult. Ez a kínos ügy is közrejátszhatott abban, hogy a playboyként élő Mario Kassarnál megfontoltabb Vajna saját filmes céget alapított, ezért a Terminátor 2 készítésében már nem vett részt. A Cinergi kevés sikerrel lavírozott a változóban lévő trendek között. A hazárdírozó Carolconál alig három évvel húzta tovább, 1998-ban szűnt meg. Vajna újra társult Kassarral, ám ez a vállalkozás se bizonyult hosszú életűnek. Hollywoodban leírták őt, idehaza viszont a fennálló politikai hatalom tárt karokkal fogadta. Kivette a részét a filmtámogatási rendszer megújításából és újabb médiabirodalmat épített ki. A napokban elhunyt Andy Vajna hagyatékát ugyanúgy lehet több oldalról vizsgálni, ahogy az életét is. Bár nem csupán akciófilmek fűződnek a nevéhez - elég csak a kiváló Angyalszívre gondolni -, produceri munkásságát mégis elsősorban azok fémjelezték. Idézzük fel a legjobbakat közülük!       

Tovább

Kontra: Mélytengeri szörnyeteg (1989) - Leviathan (1989)

levi-title2.jpg

A friss ötlet olyan egy ritka madár volt már a '80-as években is, hogy, ha felütötte a fejét egy, arra mindjárt többen is ráugrottak. Mikor valakinek az eszébe jutott, hogy a tenger mélye egy kiaknázatlan terület a mozivásznon, egyszerre három produkció is versenyt futott egymással, hogy filmet forgathasson róla. A mélytengeri búvárkodáshoz később is erős vonzódást mutató James Cameron volt az egyikük, azonban ő már akkor is saját ligát képviselt, ezért mellette a harc igazából csakis az ezüstérem megszerzéséért folyhatott. Erre épp Cameron egyik barátja, Lewis Abernathy pályázott, akinek horrortörténetét Andy Vajna akciófilmekről ismert cége, a Carolco vette meg. Cameron nem szerette volna, ha a Mélytengeri szörnyeteg megelőzi A mélység titkát, ám Abernathy-t ez nem hatotta meg, amin jól össze is vesztek. Eközben az MGM stúdiónál abban bíztak, hogy nevető harmadikként az ő horrorfilmjük, a Leviathan lesz az, mely győztesként kerül ki a viszálykodásból.

Tovább

Hat zsarufilm a '80-as évekből, amit látnod kell

zsaru-title.jpg

A rend éber őrei mintha kikoptak volna a mozikból a szuperhősök javára, azonban régen ott voltak mindenütt. A kisképernyőt ugyanúgy leuralták, ahogy az ezüstvásznat. Akármelyik évtized termését is kezdjük vizsgálni, jó eséllyel találunk magunknak tetemes mennyiségű zsarufilmet. A '80-as évek ebből a szempontból nem sokban különbözik a többitől. A filmek készítői haladtak az addig kitaposott úton tovább, habár a cenzúra lazulásával ezt mind szabadabban tehették. A zsarufilmek is egyre erőszakosabbak lettek, ám eközben meghódítottak olyan műfajokat, amikre addig példa se nagyon akadt. Az akciófilm mindig is a legnépszerűbbek közé tartozott közülük. Az olyan humorral elegyített alkotások, mint a 48 óra ekkor élték a legszebb napjaikat. Mivel ezekkel akár egy teljes listát meg lehetne tölteni, most inkább a krimikhez közelebb álló zsarufilmekre szorítkoztam és vállalva a részrehajlás vádját azokból az amerikai filmekből válogattam, melyeken felnőttem. Így is temérdek alkotás jöhet szóba, azt hát előzetesen is biztosan állíthatom, hogy lesz, ami kimarad. A szinkron itt is része az emléknek, ezért, ahogy korábban, filmenként ez is górcső alá kerül. De elég a bevezetőből, jöjjön az a hat zsarufilm a '80-as évekből, amit szerintem látnod kell!    

Tovább