Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Fals folytatások: Die Hard - Drágább, mint az életed (2013)

2014. április 18. - Lazók György

die-1.jpg

Amikor bemutatták a Die Hard-széria ötödik részét, világméretű kasszandra kór vette kezdetét. Terjedt a hír, de senki nem akarta elhinni, hogy brutálisan el lett barmolva. A rajongók csak legyintettek, nem lehet olyan rossz, és annyi igaz, nem ez a legszörnyűbb film, amit valaha láttam, de az egyik legfájóbb élményem. Már a negyedik se volt teljes mértékben fáklyásmenet, ám az összes hibája eltörpül amellett, amit itt Die Hard címen művelnek. Az igénytelenség bűze úgy árad belőle, hogy az már orrfacsaró. Az ócska szövegek, a röhejesen béna szereplők és a másodvonalbéli képi megoldások láttán nehéz elhinni, hogy ezt a filmet tényleg mozira szánták. Kínos volt annak is tanúja lenni, hogyan csúszik le a béka segge alá a régi szép idők többi akciósztárja, de álmomban se gondoltam volna, hogy Bruce Willis ezt meg meri tenni azzal a szereppel, aminek a nyomorult mozis karrierjét köszönheti!

A mélyrepüléshez pont egy Die Hard-filmmel lendületet vett akciósztár láthatóan tojik arra a katasztrófára, amihez asszisztál. Felmarkolja a lóvét, igyekszik nyitvatartani a szemét, amíg forog a kamera, majd jöhet a következő meló. A poén az, hogy még ezzel a mentalitással is ő éri a legtöbbet az egész brancsból. A léc, amit felállít mélyen van, szinte már a padlót súrolja, azonban a legtöbb színész annyira pocsék, hogy Willis végtelen unottsága is élvezhetőbb a jelenlétüknél. Jai Courtney jó benyomást tett rám a Jack Reacherben, de John McClane titkosügynök fiaként egy tévedés. Nulla kisugárzás és ahhoz közelítő színészi talentum jellemzi a filmben. Való igaz, nem könnyítették meg a dolgát, mivel a figurája rémesen kidolgozatlan. Az ifjú McClane-nek nincs egyetlen szimpatikus vonása. Terepügynöknek Johnny Englishnél is bénább, de, ami igazán ellenszenvessé teszi, hogy olyan hangot üt meg az apjával, ami jócskán túlmegy a pofátlanság határán. Az idősebb McClane-t se kímélték az alkotók. Egyszerűen kiölték belőle az embert, egy tankban több az érzékenység. Courtney és Willis közös jeleneteiben nem található meg az életszerűségnek még a morzsája se. A páros inkább emlékeztetett két elszabadult tuskóra, mintsem hősökre.

die-3.jpg

A családi ellentét működött a negyedik részben, azonban azt nem Skip Woods (Hitman) írta, aki rejtély, hogyan lehet még a szakmában. Ez az ember arcpirítóan tehetségtelen és sikerült végérvényesen kivívnia a megvetésemet. A pokolban lenne a helye, ahol örökkévalóságig a saját filmjeit nézetik vele. Irománya, melyet gyanúm szerint a forgatás közepén vetett napról-napra papírra, a legalapvetőbb elvárásoknak se felel meg. A hülyeségmérő egyfolytában úgy pörög, hogy az már ventilátor üzemmód. A radioaktivitást elfújó spraynél a készülék fel is robban. Az eddigiek is bőven elegendőek egy kiadós dührohamhoz, de a film rosszfiúi ezt még tovább képesek fokozni. Már pedzegettem, hogy milyen borzalmasak a színészek, de az a ripacskodás, amit a Drágább, mint az életed gonoszai levágnak külön kategória. Valaki igazán szólhatott volna nekik, hogy ez nem a youtube-ra megy! 

A film elrettentő példája annak, hogy mi történik akkor, ha a kellő pillanatban nincs ott - legalábbis szellemileg - a rendező, hogy megmondja, ez így nem lesz jó, vegyük újra! John Moore-t eddig rendszerint megvédtem, ha szóba került a neve. A Főnix útja például egy jól megcsinált, igazi oldschool akciófilm. Arra, amit itt művelt, nincs mentség. Amikor látszik, hogy költöttek a jelenetekre, még az is ótvarul néz ki. Ha az operatőrnek végre elmúlik az epilepsziás rohama, akkor a vágóra jön rá az ötperc. Csodával határos módon így is maradt néhány pillanat, amikor a film szinte már élvezhető, de nem kell sokat várni a következő baromságra, ami visszahozza a rossz szájízt. Az, hogy a filmet nálunk forgatták, az eredményt látva nem ad büszkélkedésre okot. Budapest Moszkva szegényes másolataként mindkét város hírnevének csak árt.

die-2_1.jpg

Az egyetlen az egész stábból, aki tiszteletet mutat a Die Hard-sorozat iránt és ezt tehetséggel is meg tudja támogatni, az a zenét szerző Marco Beltrami. Legyünk igazságosak, a pirotechnikusok is megtették, ami tőlük tellett, de a főjátékosoknak, a kreatívoknak szívből kívánom, hogy komoly produkció közelébe se engedjék őket! Nem szabad, mert csak egy újabb darabot ölnének meg a moziból. Ha a készítőknek volna egy csipetnyi önérzetük, megsemmisítenék a film összes létező kópiáját és életük hátralévő részében azt is igyekeznének letagadni, hogy közük volt ehhez a gyalázathoz, hogy csak városi legendaként maradjon fent, mint egy Die Hard Holiday Special.

ÉRTÉKELÉS: 30%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr86044191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.18. 11:42:54

bruti, hogy ezután a film után a 4.0 egész "analóg vagy a digitális világban" marhasága kőkemény die hard a nindzsacsajjal, kevin smith geek-jével, meg a gyenge kis "segítővel". Pedig ezeknek sincs semmi köze a die hard-hoz. :S

tisztapista 2014.04.18. 21:50:20

A Die Hard 5. tavaly jött ki, "Az elnök végveszélyben" címmel. Abban van benne minden, ami miatt a Die Hardot szerettük - kivéve Bruce Willist.

A posztban említett film nem Die Hard, hanem egy semmi film.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.18. 22:17:14

@tisztapista: Az elnök végveszélyben tényleg megpróbált Die Hard a Fehér Házban lenni, de szvsz nem jött össze. Ennél a filmnél persze többre jutott, az viszont nem nagy kunszt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.19. 09:25:21

@tisztapista: az inkább megcsúfolni próbálta a die hard stílust maradjunk annyiban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.28. 22:42:52

hát haver ezt élmény volt olvasni, egyik legjobb írásod :D ez a bevezetés, ez a lead, ezek az okfejtések

és John Moore-t eddig se volt szabad védeni, hát MAX PAYNE

Santival terveztük, hogy lemegyünk a forgatásra, bevarrjuk egy zsákba és elássuk valahol a Hortobágyon, az eredményt elnézve, nélküle is lett volna ilyen
süti beállítások módosítása