Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Fals folytatások: Beverly Hills-i zsaru III. (1994)

2014. április 25. - Lazók György

bev-1.jpg

Eddie Murphynek rosszul indultak a ’90-es évek. Rendezői bemutatkozása, a Harlemi éjszakák kudarca véget vetett az aranyéveknek. Ettől kezdve elmaradtak a rekordbevételek, a kritikusok pedig rendszeresen bokszzsáknak használták. Ugyan a Megint 48 óra, a Bumeráng és A dzsentlemanus messze nem voltak olyan rosszak, mint az ezredfordulót követő filmjei, rájuk vetült korábbi, jóval nagyobb sikereinek árnyéka, ezért mindegyik melléfogásként lett elkönyvelve. Annak idején keveset érzékeltem Eddie Murphy leszálló ágban lévő csillagzatából, ám eljött az a pont, amikor nekem is feltűnt, hogy valami bűzlik Dániában. Ezt a valamit úgy hívták, hogy Beverly Hills-i zsaru III.

Murphy legnépszerűbb filmsorozatát trilógiává bővítő akció-vígjáték elátkozott produkció volt a kezdetektől fogva. A színész csökkenő népszerűsége miatt a Paramount stúdió nem akart túl sokat költeni a folytatásra, aminek az lett az eredménye, hogy elüldöztek minden valamire való tehetséget, aki leült tárgyalni a filmről. Elsőként a korábbi részek mögött álló neves producer páros, Don Simpson és Jerry Bruckheimer léptek le. A helyükre az akciófilmek terén szintén tapasztaltnak mondható Joel Silver (48 óraHalálos fegyver) érkezett, de neki se sikerült zöld ágra vergődnie a fejesekkel, így került a képbe Mace Neufeld és Robert Rehme, akiknek lövésük se volt, hogy mit kezdjenek a folytatással. 

bev-3.jpg

Annak kifundálása, hogy miről szóljon a film, meghaladta a projektre ráállítottak képzelőerejét. A filmhez több forgatókönyv is íródott, ám egyik katasztrofálisabb volt a másiknál. Felmerült, hogy a címszereplő Axel Foley ezúttal Londonba utazzon, azonban rájöhettek, hogy a cím így értelmét veszítené. Bármilyen hihetetlen, még azt is fontolóra vették, hogy összerakják Krokodil Dundeeval. Végül egy gyaníthatóan kokainmámorban töltött est másnapján kitalálták, hogy a harmadik rész játszódjon egy vidámparkban. Nem tudom, hogy az ötlet kinek a fejében fogant meg, de nagyon elfáradhattak a kreatív szakemberek, ha egyikük sem mordult fel, hogy ez bizony egy marhaság.

A rendezésre azt a John Landist választották ki, akinek előzőleg két nagy sikere is volt Murphyvel, a Szerepcsere és az Amerikába jöttem. Az senkinek se tűnt fel, hogy még életében nem rendezett akciófilmet, hacsak a Blues Brotherst nem tekintjük annak. A Beverly Hills-i zsaru III nem túl meglepő módon Landis vezényletével  a vígjáték irányába tolódott el, ami önmagában még oké volna, csakhogy a poénok tragikusan gyengék. Amikor a nyitányban két dagadt autószerelő egy Supremes dalra tátogni kezd, sőt hosszan táncot lejt, már nyilvánvaló, hogy ezzel a filmmel valami nagyon nem stimmel. Egyszerűen nem értem, hogy mi üthetett a készítőkbe. Landis fergeteges vígjátékokat csinált korábban, de itt mintha megzápult volna az agya. 

bev-4.jpg

A film afelé hajlik, hogy önmaga paródiájává váljon. Az a kevés akciójelenet is teljesen komolytalan. Eddie Murphy alatt szétesik a kocsi egy autósüldözés közepén, a végső lövöldözés pedig vurstliszerű jelleget ölt. Amikor a tejbetök Rosewoodként visszatérő Judge Reinhold szétlőtt hassal megjelenik és kidől, mint egy rajzfilmfigura, a többiek csak röhögnek rajta. Ezt szánták humornak ebben a filmben. Reinholdon kívül még ketten tűnnek fel a korábbi részekből. Az egyik a senkinek nem hiányzó Serge (Bronson Pinchot), akiből egy kínos ratyi viccet csináltak, a másik az ingerlékeny felügyelő (Gil Hill), akit rögtön le is lőnek. Foley az ő gyilkosát elkapni megy Beverly Hillsbe. Ezen a ponton egyeseket bizonyára erős déjá vu érzés tölt el, hisz ez egy az egyben az első rész alapfelállása. Nem is tudom, hogy mi a kiakasztóbb: az, hogy csak ennyit tudtak a készítők kiizzadni magukból, vagy, hogy lazán kicsinálták az egyik legszimpatikusabb szereplőt. 

bev-6.jpg

Szeretném azt hinni, hogy Ronny Cox (Bogomil) és John Ashton (Taggart) azért maradtak ki a filmből, mert annál jobb emberek. Ashtont Hector Elizondoval próbálták meg pótolni, azonban annyi fáradtságot nem vettek, hogy szerepet írjanak neki. Egyszerűen áthúzták Taggart nevét a forgatókönyvben és beírták, hogy Jon Flint. Amikor megtudtam, hogy ezt az aljamunkát Steven E. de Souza végezte, az fájt. Egykoron fogalom volt a neve, ha akciófilmről volt szó. A Kommandó és részben a Die Hard is az ő a tollából ered, ám az idő múlásával egyre több csapnivaló film volt köthető a személyéhez. Az az ipari hulladék, amit Beverly Hills-i zsaru III cím alatt papírra vetett, még arra se méltó, hogy forgatókönyvnek nevezzem. A történet hemzseg a kliséktől és a következetlenségektől. A szereplők élettelen sablonfigurák, a jelenetek értelmi szintje pedig minden erejével a nulla alá igyekszik kúszni. Elkeserítő látni, hogy az író és a széria idáig jutott.    

bev-5.jpg

Eddie Murphytől a legtöbb, ami telik, hogy görcsösen az arcára erőlteti hülye vigyorát, egyébként kritikán aluli módon játszik. Az egyedüli, ami érdekelte, hogy kiharcolja 15 milliós gázsiját, ami majdnem a produkció lefújásába került. Mivel a Beverly Hills-i zsaru III-ban küldetésszerűen tönkretettek mindent, amit szerettünk a korábbi epizódokban, így hát a zenét se kímélték. Harold Faltermeyer még időben távozott a stábból, híres főtémája viszont maradt. Azt hittem, hogy ezt nem lehet elrontani, de addig dolgoztak rajta, míg összejött. Egy erős franchise általában kibír egy gyengébb részt, csakhogy a Beverly Hills-i zsaru III annyira szörnyű lett, hogy senki nem mert újabb folytatást készíteni azóta se. Időről-időre felmerült az ötlet, hogy aztán Murphy éppen aktuális leszereplésével ismét mélyre ássák. Én ezt a részt is szeretném örökre elfelejteni, hogy még az emléke se kísértsen, de nehéz. Sötét éjszakákon, amikor egy kereskedelmi csatorna újra leadja, előjön, mint egy mumus. Ha soha többé nem kerülne műsorra, az egy apró lépés lenne egy jobb világ felé.

ÉRTÉKELÉS: 20%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr586055574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trollsalab 2014.04.28. 19:26:09

Kicsit olyan lett mint valamiféle TV játék.
süti beállítások módosítása