Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Elhanyagolt filmek: Az esőcsináló (1997)

2014. május 22. - Lazók György

rain-4.jpg

John Grisham üstökösként bukkant fel Hollywood egén, ami azzal járt, hogy amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnt a ragyogása. A bestsellerek szerzője a Ha ölni kell filmváltozatával ért el a csúcsra, mikor a stúdiók és a közönség egyaránt lesték szavát, utána viszont hiába nyúltak írásaihoz akár a legnagyobb rendezők is, a visszajelzések egyre kedvezőtlenebbnek bizonyultak. Ennek a lecsengő érának az első lovasa volt Az esőcsináló, melyet nem más jegyzett, mint az élő legenda Francis Ford Coppola. A nem túl csalogató címmel ellátott filmet arra szánták, hogy záporozzanak rá a díjak és a dollárok, a fogadtatás mégis annyira langyos volt, ami ekkora nevektől kínos. Bemutatása idején nekem se tűnt többnek, mint egy újabb szokványos Grisham-kriminek, pedig mind az író munkásságának, mind zsánerének figyelemreméltó darabja.

rain-5.jpg

A főszereplő újfent egy ifjú ügyvéd, aki azonban most nem egy összeesküvés nyomára bukkan, hanem egy biztosítótársaság ellen harcol. Rudy Baylor (Matt Damon) még az utolsó vizsgáira hajt, amikor állást talál egy nem teljesen törvénytisztelő cégnél, melynek tulajdonosa az alvilági figura, Csonttörő (Mickey Rourke). Az alapvetően jólelkű fiú is egyike lesz azoknak a zugügyvédeknek, akik kórházakban őgyelegnek, hogy bepalizzák a baleseti sérülteket. Társával, a kisstílű, de talpraesett Deck Shifflettel (Danny DeVito) elvállalják egy leukémiás fiú perét, akinek bár érvényes biztosítása van, a cég megtagadta, hogy fedezze a műtétjének költségeit. Rudy élete első perében máris a mélyvízben találja magát, ellenfele, az ezerdolláros óradíjú Leo Drummond (Jon Voight) pedig nem válogat az eszközökben, hogy megvédje tehetős ügyfeleit.

rain-6.jpg

A film alapfelállása bár nem a legeredetibb, de a látszattal szemben nem pusztán a Dávid és Góliát tanmese milliomodik változata. A történet elsősorban az ügyvédi hivatásról szól és mivel Grisham maga is az volt mielőtt átpártolt a szórakoztatóiparra, a szakmáról elmondottak jóval autentikusabbak a megszokottnál. Az esőcsinálóban keveredik a cinizmus az idealizmussal. Ez a kettősség önellentmondás helyett egyensúlyt teremt. Amikor a film kezdene morális prédikációba fordulni, mely a főszereplő gondolkodásának velejárója, olyan személyek és élethelyzetek kerülnek elő, amik tárgyilagos szemléletre kényszerítik. Az, hogy az alkotás mennyire szellemes, a meglepetés erejével élt, mivel Grisham korábban filmre vitt műveit nem kimondottan a furfangos élcelődések vitték sikerre. Az esőcsináló csordultig van okosan megírt szóváltásokkal. Innen nézve Coppola alkotását máris a legjobb Grisham-adaptációk közé lehet sorolni. 

rain-8.png

A szövegeknél csak a karakterek, illetve az őket eljátszó színészek jobbak. Ez már a sokadik Grisham-film, mely pompás szereposztással dolgozik, viszont azon kevesek közé tartozik, melyben a színészek nem csupán mutatóban vannak. Jon Voight és Danny DeVito lubickolnak a szerepükben, de a pár pillanatra feltűnő Virginia Madsen és Roy Scheider is kiválóak. Az elsőre könnyen bekategorizálhatónak tűnő figurák is meg tudnak lepni. Még az olyan elhasznált típusok is, mint a simlis ügyvéd olyan élőek, hogy alig vártam az újbóli felbukkanásukat. A mellékszereplők között több is akad, akikkel szívesen eltöltöttem volna még egy kis időt. Közülük is kiemelkedik Mickey Rourke. A színész ekkor épp a mélypont felé küzdötte magát, de itt annyira jó, mint ifjú éveiben. Az a jellegzetes, hanyag attitűd, amivel eljátssza Csonttörőt, visszaadja elvesztegetett vonzerejét is. 

Matt Damonra a rendező A bátrak igazságában figyelt fel, amiben ugyan alig húsz percet volt jelen, de a hitelesség kedvéért szó szerint betegre fogyta magát. A színész akármilyen remek Az esőcsinálóban, a naivitást és a kezdeti ügyetlenkedést is úgy adja elő, hogy megőrzi szimpátiánkat, az áttörést mégse hozta meg számára. Sokat azért nem kellett várnia, alig pár hónappal később mutatták be a Good Will Huntingot, ami az egész világgal megismertette a nevét. Ha Az esőcsinálót utána, és nem előtte küldik a mozikba, lefogadom, hogy többre vitte volna. A film karakterközpontúsága nagy erény, néha viszont a történet gördülékenységének rovására megy. A mellékszálak, különösen a szerelmi, melyben Ruby egy lányt (Claire Danes) próbál megmenteni instabil férjétől, bár árnyalják a személyiségét, ám darabossá teszik a cselekményt.

rain-1.png

Az, hogy a számos különböző szereplőt mozgató, sűrű cselekményű film nem esik szét, abban benne van Francis Ford Coppola keze. A hírneves rendező a ’90-es évekre már túl volt több mellényúláson is, de ez a film határozottan mutatja tehetségét. Sallangmentes stílusa a ’70-es évek visszafogott eleganciáját kölcsönzi Az esőcsinálónak. Széles látószögű képei szűrők és trükkös vágótechnikák nélkül is markáns vizuális jegyekkel ruházzák fel a filmet. Egy-egy pillanatot igaz így is enyhén túldramatizál, de ez még mindig messze az egyik legösszeszedettebb munkája a kései, kevésbé jelentős darabok közül.

Amikor Ruby kiveszi a lányt a tolószékből, Coppola olyan gyönyörűen kapja el a pillanat intimitását, hogy azt tanítani kellene. Az esőcsinálón tehát rajta van a zseni kéznyoma, de remekműnek azért nem nevezném. A konklúzió például, amire az egyébként találó befejezéssel jutnak, a "nesze semmi, fogd meg jól" illusztrációja lehetne. Francis Ford Coppola és John Grisham közös filmje, ha nem is klasszikus darab, ahhoz túl jó, hogy parlagon heverjen. Az igényes rendezés, a legjobb formáját nyújtó fantasztikus színészgárda, és a remek karakterek garantálják, hogy a végén igazi rejtett kincsként gondoljunk rá. 

ÉRTÉKELÉS: 80%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr546169341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása