Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

DVD-ajánló: Non-stop (2014)

2014. július 05. - Lazók György

non-1.jpg

Miután nem maradt város a földön, ami kihívást jelenthetne a számára, Liam Neeson most a levegőben tesz rendet. Az Airport-sorozat óta Hollywood nem győzi eléggé felhívni a figyelmünket, hogy a repülőn való utazás miféle veszélyeket rejt magában. Sorozatgyilkostól mérges kígyókig elszabadult itt már minden. A Non-stopban adva van egy rejtélyes zsaroló, aki közli a Liam Neeson játszotta légi marshallal, hogy húsz percenként megöl valakit a gépen, hacsak nem kap 150 millió dollárt. A tettest egészen a film végéig nem is látjuk (vagy mégis?), csak szöveges üzenetei jelennek meg a képen. A történet során már szinte emberfelettivé válik az ismeretlen bűnözőzseni. Bármit tesz a marshal, ő egy lépéssel előtte jár, a gépen lévők pedig együtt válnak potenciális áldozatból lehetséges gyanúsítottá.

non-4.jpg

Egy jó kriminél a készítők pontosan tudják, hogyan gondolkodik a közönség, és ennek segítségével játsszák ki. Ezt a bravúrt a Non-stop alkotói is elérik. Az első pillanattól kezdve az irányításuk alatt tartják a figyelmünket és úgy teszik egyenként elénk a lehetséges elkövetőket, hogy tisztában vannak vele, ezentúl ahányszor őket mutatják, a fogaskerekek kattogni kezdenek a fejünkben. A tippek nem csak akörül mozognak, hogy ki lehet a tettes, hanem, hogy ki hal meg legközelebb. Ha a realitás szempontjából nézem, a film bőven túllépi annak határait. Egyszerűen képtelenség az a másodpercre pontos időzítés, amivel a tettes dolgozik, de a hatásmechanizmus beválik és a meglepetés ereje mellett a helyzet irrealitása bizonyos fokig jelentőségét veszti.

A főszereplő gondolkodik és cselekszik, így, ha nem is ő irányítja az eseményeket, mégse tűnik tehetetlen baleknak, akit az orránál fogva vezetnek. Az se árt persze, hogy Liam Neeson játssza. A színésznek az évek során sikerült kinőnie magát ütőképes akciósztárrá. Ha az általa játszott marshal a felszínen egy alkoholista csődtömeg is, az ő jelenlétével egy percig se kétséges, hogy jó kezekben vannak az utasok. A mellékszereplőknek mellette nem sok tér jut, még Julianne Moore is csak úgy van, viszont a színészek kiválasztásával megint agyafúrtak voltak a készítők. A lehetséges gyanúsítottak egy részének életre keltését szándékosan olyan beszédes arcú színészekre bízták, akiket már nagy eséllyel láthattunk rosszfiú szerepben, így azt hihetjük, hogy jó nyomon járunk, pedig dehogy.

non-2.jpg

Non-stop sokáig képes fenntartani a feszültséget, sőt olyan szituációkat teremt, hogy nem egyszer lélegzetvisszafojtva vártam, mi fog történni. Az írókat ezért ugyanúgy lehet dicsérni, mint a Liam Neesonnal az Ismeretlen férfi után másodszorra együtt dolgozó Jaume Collet-Serrat. A rendező díjakat valószínűleg sose fog munkáiért bezsebelni, de, ha találkozom a nevével, mérget merek venni rá, hogy azzal a filmmel nagy bajok nem lehetnek. A Non-stop is egy profin összerakott, nagyrészt élvezetes thriller, csakhogy a végén elér egy pontra, ahol jól felépített illúziója csavarosnak és átgondoltnak tetsző rejtélyéről a darabjaira hullik. Ismerős, amikor kiderül egy krimiben, hogy ki a hunyó, és az az érzésed, hogy csak ráböktek valakire? Nos, a Non-stop megoldása pontosan ilyen. 

Az, hogy akárki lehet a tettes csak addig jó, amíg rá nem jössz, hogy nincs jelentőségük a nyomoknak, hisz egy mondvacsinált, buta indokkal bárkiből simán lehet pszichót csinálni. Ennek a mocskos trükknek a következményeként a nézőt elégedettség helyett könnyen düh öntheti el még akkor is, ha helyesen tippelt. Azért, hogy ez ne történjen meg, a Non-stop gyorsan munkára fogja a látványtechnikusokat és akciójelenetek mögé bújik. Egy kis bunyó, néhány robbanás, és végre Liam Neeson is elsütheti a pisztolyát, persze lassított felvételben. Ezzel a kis csellel elveszik ugyan a rossz szájíz egy részét, ahhoz viszont már húzásuk kevésnek bizonyul, hogy a film minden erénye mellett ne landoljon a szokványosság és a középszerűség gödrében. Ennyit számít egy jó befejezés, ami itt nincs. 

ÉRTÉKELÉS: 70%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr506434153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása