Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Moziajánló: Csillagok között (2014)

2014. november 09. - Lazók György

inter-title.jpg

Christopher Nolan a mai rendezők között akkora liebling lett, hogy már-már érinthetetlennek számít. Dagadó rajongóbázisa szent tehénként bánik vele, még harmadik Batman-filmjét, a hiányosságokban bővelkedő Felemelkedést is úgy körbeimádták, mintha Isten ajándéka lenne. Eddig nem szúrta a szememet, mivel túllihegett filmtrilógiája mellett kijött több klasszis darabbal, de az például enyhe túlzás, hogy bármit is csinál, azt nyomban bepontozzák az imdb-n minden idők legjobbjai közé. Az eddigi kilenc rendezéséből hét ott tanyázik megelőzve filmtörténeti jelentőségű mesterműveket is. Kötelező módon csatlakozott a listán korábbi alkotásaihoz a 2001: Űrodüsszeia és a műfaj egyéb klasszikusai inspirálta sci-fi, a Csillagok között is, de vajon megérdemelten?

A nem túl távoli jövőben járunk, melyben bolygónk kezd lakhatatlanná válni. A föld alig hoz termést, rendszeresek a homokviharok, és lassan levegőt se lehet venni. Egy jelenés a Matthew McConaughey játszotta űrhajóst, Coopert a NASA titkos telepére vezeti, ahol felkérik, hogy legyen a tagja annak a csapatnak, mely az emberiségnek új lakhelyet keres az univerzumban. Egy ismeretlen segítséggel megnyitott átjárón keresztül eljutnak egy galaxisba, ahol a közelben kialakult fekete lyuk miatt az idő is másképp telik. Ami nekik egy óra, az a végét járó földön éveket jelent. Alaposan meg kell hát gondolnia Coopernek, hogy a szóba jöhető bolygók közül melyikre látogat el, ha vissza akar térni a lányához, ahogy azt megígérte.

inter-1.jpg

A projekttel korábban Steven Spielberg szemezett, ám távozása után a forgatókönyv megírásában közreműködő Jonathan Nolan felkérte testvérét, hogy lépjen a helyére. Az űrutazásról szóló filmek nagy kedvelőjeként az Eredet rendezője szívesen fogadta az újfajta kihívást. Christopher Nolan úgy gondolta, hogy követni tudja elődje szellemét és a Csillagok között révén visszahozhatja a nézőknek azokat az egész családnak szóló nagyívű sci-fiket, amiken ő is felnőtt. A filmen könnyen felfedezhető Spielberg hatása, aki munkáiban gyakran helyezett családokat a történet középpontjába. Nolanék a történet érzelmi megalapozásában nagy figyelmet biztosítottak Coopernek a lányával való kapcsolatára. Mint a Harmadik típusú találkozások főszereplőjét, őt is különleges utazásra csábítják, de azon az áron, hogy el kell szakadnia szeretteitől.

A rendezőt már nem egyszer kritizálták azért, hogy az érzelmekre se tekint másként, mint történeti elemre, és, hogy női karakterei csak funkcionális szerepet töltenek be. Ez igaz a Csillagok közöttre is, ami elsőre talán nem tűnik akkora tragédiának, csakhogy ezúttal a film érzelmi magját adja az apa-lánya kapcsolat, mely azon túl, hogy az elmaradhatatlan hisztik miatt olykor kissé idegesítő, számomra nem is volt teljesen hihető, hogy valaki egy életre meggyűlölje az apját azért, mert elment, hogy megmentse az ő és az egész emberiség életét. Cooper lányát felnőttként Jessica Chastain játssza, aki van annyira elsőrangú színésznő, hogy úgy adja elő ezt a haragot, hogy az igazinak tűnjön, mégis, ahogy Nolanék jól kiszámított hatásvadászatuk szerint csavargatták ezt a szálat, nem szabadultam a hamisság érzésétől. Coopernek van egy fia is, de vele jóval kevesebbet törődnek. Videóüzenetekben látjuk, ahogy az apjához való kötődését feladja, utána már csak lézeng a filmben, a befejezésre pedig el is feledkeznek róla. 

inter-2.jpg

A Csillagok között tiszteletteljesen adózik az űrhajózás előtt. Asztronautái ekképp válnak úttörőkhöz illetve felfedezőkhöz hasonlatossá, pontosabban csak a főszereplő, a többiekre ugyanis úgy tekintettek, mint beáldozható sakkfigurákra. Wes Bentley és David Gyasi éppen csak vörös inget nem viselnek. A színészek azért becsülettel helyt állnak. Matthew McConaughey inkább sztárként van jelen, de ennyivel is magára vonzza a tekintetünket. A negyedik űrhajóst játszó, most is igyekvő Anne Hathaway nolani sorsra ítéltetett, vagyis leginkább arra használják, hogy érzelmi tényezőként legyen jelen. Több teret kap, mint a TDKR Macskanőjeként, sőt az egész sztori kulcsa lesz, mégse válik teljes értékű, kedvelhető szereplővé. A robotok élettel telibb személyiséggel bírnak, mint a legtöbb ember a Csillagok közöttben. Nolan persze ebből a filmjéből se hagyhatta ki Michael Caine-t. Szerepe első blikkre kimerül abban, hogy ő a bölcs, öreg tudós, de később más megvilágításba kerül. Ha már Caine, szeretném felhívni a figyelmet az őt utoljára szinkronizáló, nemrégiben elhunyt Fülöp Zsigmond csodálatos játékára, mely szakmai múltjához méltó, megható hattyúdal.

inter-3.jpg

Dühös vagyok erre a filmre. Itt van ez a sok remek színész, és egy téma, ami felkínálja, hogy a Csillagok között bevonuljon a sci-fi műfaj nagyjai közé, hogy aztán ez a fantasztikus lehetőség úgy gallyra menjen, amennyire csak lehetséges. Már az is rejtély, hogy miért kellett a dokumentumfilmes felütés, ami ráadásul, ha úgy vesszük, elspoilerezi a küldetés sikerét. Ahogy a várt űrutazás megkezdődött, meglepődéssel tapasztaltam, hogy Nolannek vizuálisan milyen kevéssé sikerült megragadnia az űr és a kozmosz lélegzetelállító mivoltát. A bolygók, amikre ellátogatunk helyesen távol tartják magukat az Avatar-féle vásári giccstől, de annál azért többet vártam volna, hogy egy-egy ökoszisztémára húzzák fel őket. Kapunk egy vizes meg egy jeges planétát, valamint az Eredet-bolygót, és kész. Az egyetlen rész, amiből tényleg a maximumot hozták ki az az átkelés a féreglyukon, egyébként a film látványvilága nem csupán visszafogott, de száraz is. Arról, hogy meglegyen a grandiózus hatás, Hans Zimmer zenéje gondoskodik. Akárcsak Az acélemberben, munkájának színvonalával újfent messzire lekörözte a stáb többi tagját.

A két Nolan forgatókönyve a legfőbb, ami elmarad várakozásoktól. Már a bevezető során akadnak momentumok, amik a hatás, vagy épp a gördülékenység kedvéért félreteszik a logikát, de ezek még csupán cseppek a tengerben. Kár, hogy az alkotók nem elégedtek meg önmagában azzal, hogy egy űrkalandot készítsenek. Az ötlettelenség szimptómájaként konfliktusforrásul behoznak egy pszichót, aki jó hosszú időt elvesz a cselekményből. Az amúgy izgalmas hajsza után kellene következnie a nagy revelációnak, ami felé elviekben haladtunk. Az alkotók kinyitják előttünk a válaszokat rejtő szimbolikus ajtót, mely mögött egy akkora blöff rejtőzik, amekkorát McConaughey 1997-es sci-fije, a Kapcsolat óta nem láttam, pedig azóta volt itt egy Prometheus is. A röhejes magyarázaton nevetnem kellett volna, de ahhoz túlzottan pofáncsapott, hogy egy intelligensnek tartott filmes meg merte játszani.

inter-4.jpg

Christopher Nolan a befejezésben nem kevesebbet kísérelt meg, mint, hogy realizálja azt a többszintű, pszichedelikus élményt, amit Kubrick örök klasszikusában, a 2001-ben láthattunk. Minél jobban próbálja megfogni a megfoghatatlant, annál inkább rávilágít arra, hogy bármilyen technikás és igényes rendező, neki is kőkeményen megvannak a korlátai. Az agyasnak tetsző, de szerintem meglehetősen buta megoldás nem csak teljesen félreviszi a filmet, ám a korábban is pedzegetett érzelmi hatásvadászata nyomán feloldódnak a történetben rejlő lehetőségek az utolsó szemig. Nagyjából úgy, ahogy egy embernek atomjaira kellene hullania egy fekete lyukban landolva. Nolan annyira gyáván és a közönséget kiszolgáló módon gondolkozik, hogy a legvadabb deus ex machina fordulat bevetésétől se retten vissza, hogy megmentse főszereplőjét.

A rendező vehetett volna egy „all you need is love” feliratú pólót ahelyett, hogy a szeretet fontosságának tanulságát áltudományos köntösbe bújtatva rámaszatolja egy többre érdemes filmre, mellyel engem is megkímélt volna egy mérhetetlenül nagy csalódástól. Számítottam rá, hogy Christopher Nolan megmenti ezt a pocsék évet a mozikban, de legközelebb már nem fogok. Innen őt is azok közé az elszállt rendezők közé sorolom, akikben többé nem lehet megbízni. A híveit bizonyára kielégíti a Csillagok között, repülnek is a szuperlatívuszok rendesen a fórumokon. Van, aki odáig merészkedik, hogy egy lapon emlegesse a 2001: Űrodüsszeiával, ami felér egy sértéssel Kubrick művére nézve. Abban benne van, amit a sci-fi műfaj adhat, míg Nolan filmje a fejcsóválásra késztető lezárást nem számítva is maximum az élvezhető szintet üti meg. Egy darabig a rendező még ellavírozhat népszerűsége ölén, ám, ha ezen az úton marad, végül le fog zuhanni a piedesztál tetejéről, ahol most olyan kényelmesen trónol.

ÉRTÉKELÉS: 50%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr456877967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeyTribiani 2014.11.10. 08:53:40

Köszi a kritikát. Szombat este néztük moziban. Úgy jöttem ki vetítésről, hogy valami nem stimmel, jól összefoglaltad. Még annyival egészíteném ki amiket írtál, hogy túl sok volt a nyálazos rész, valamint elég szájbarágósra sikerült a magyarázat is. Eltünt a misztikum. Atúl gyors volt a film. dolgok úgy követték egymást, hogy csak kapkodtam a fejem.

Jó Estét 2014.11.10. 08:57:51

Nolan és J.J. Abrams (mondjuk a star wars VII-től félek kicsit), nekem ők ketten azok, akik eddig nem tudtak rosszat rendezni, és ez is nagyon jó lett. Én örülnék ha mondjuk a sok Michael Bay helyett, inkább Nolanek, meg Abramsek lennének. Értem én, hogy a poszt író szerint nem olyan jó film, mint amekkora a hype körülötte, de azért annyira messze nem szar, ahogy leírja. Mondjuk ha már az 5.dimenziót megtanították nekik, akkor megtaníthatták volna a manuális sebességváltó használtatát is, mert a film elején, miikor a kiscsaj vezet, mondja apuci, h nyomd be hármasba, erre kiscsaj maga felé húzza a váltót, apuci meg megdícséri :D Persze lehet a posztapokaliptikus jövőben akkora a káosz, hogy a sebességváltókat is fordítva szerelik össze :D

2014.11.10. 09:01:43

A Kapcsolatot blöffnek titulálni egészen megdöbbentő hülyeség, mondhatni dilettantizmus, azt mutatja, hogy a poszter nem fogta fel, hogy ott korántsem az űrutazás, az idegenek, meg a féreglyuk volt az érdekes, hanem az a végtelenül izgalmas dilemma, hogy mennyiben különíthető el a vallás a tudománytól, ha adott helyzetben mindkettőnek ugyanaz az eredője, a személyes meggyőződésen alapuló, de a külvilág felé bizonyíthatatlan hit. Az Interstellar viszont tényleg blöff, egy áltudományos marhaság a legprosztóbb coelho-i közhelyekkel körülbástyázva, ráadásul nekem látvány szintjén sem tetszett, ez a szemcsés, archaizáló, fél-dokumentarista képi stílus egyszerűen unalmas. Volt, amikor meg egyszerűen én szégyelltem magam a moziban a film miatt, például ennél a párbeszédnél (majdnem szó szerint): "Mit csinálsz Cooper? -Dokkolok! -De ez lehetetlen! -Lehetetlen, de szükséges!" Siralmas.

Jó Estét 2014.11.10. 09:02:44

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: "És igen, így imax, úgy imax, semmivel sem jobb a képminőség mint hdtévén."

ezen csak 5 perce nevetek visítva :D Amúgy magyar szinkront bármi rárakni bűn, de hálistennek úgy 10 éve nem néztem szinkronos filmet, most meg sztem pont ott ültünk, mint a hangmérnök mikor belőtte a cuccot, mert kurvajót szólt, pedig azért otthon is van kraft. Mondjuk imaxben nem adjak angolul, meg alapbol a napi 4db eloadas egesz Bp--n angolul nem tul rozsas :S

Jó Estét 2014.11.10. 09:04:29

@shitgun: azért ez a szinroníónak, illetve a szinkronszínészeknek köszönhető, eredeti nyelven azért nem volt ennyire blőd ez a mondat :D

EMP 2014.11.10. 09:34:16

Messze nem olyan jo mint amilyennek beallitjak, de nem is annyira rossz. Olyan atlagosnal kicsit jobb. Vegre egy film amiben a dolgok a valosagnak megfeleloen mukodnek. Kiveve az utolso fel orat. Az faszsag volt konkretan.

legeslegujabbkor 2014.11.10. 09:38:35

Szerintem a hosszával azért volt baj, mert unalmas és érdektelen részek sokáig tartottak, ami pedig tényleg mondott volna valamit, az 1 percig. Az idő is furcsán telt, az elején a Föld pár év alatt elpusztul, az oktatásban pár év alatt írják át a tananyagot, és ezt a könyvlelökdösést meg órát is elég nyögvenyelősen lehetett beépíteni. Mondjuk az tetszett volna, ha megmagyarázza, hogy a jövő urainak mindenhatósága miért nem teljes. Szóval számomra annyira logikátlan volt, hogy élvezhetetlenné vált.

Rob67 2014.11.10. 09:53:19

@gizmo266: Nolan egyetlen filmjere sem voltam raizgulva. Aki egy Batman filmel el, annyit is er...

NZperX 2014.11.10. 09:53:37

"Az alkotók kinyitják előttünk a válaszokat rejtő szimbolikus ajtót, mely mögött egy akkora blöff rejtőzik, amekkorát McConaughey 1997-es sci-fije, a Kapcsolat óta nem láttam, pedig azóta volt itt egy Prometheus is."

Húha, ez így sokadszorra is meglehetősen erős mondatnak tűnik. A Kapcsolat és a Prometheus annyira más ligában játszik, hogy ez a mondat nemcsak erős, hanem értelmetlen is. A Kapcsolat egy tűrhetően elkészített iparosmunka. A Prometheus egy megosztó film, ami ezernyi vitát generált és amire sok év múlva is emlékezni fogunk. Ilyen az Interstellar is.

Blöff? Számtalan jelentős művészeti alkotást lehetne megbélyegezni ezzel a lenéző, ámde teljesen tartalmatlan jelzővel Dalitól a Zabhegyezőig, Frank Zappától a Halászkirály legendájáig.

Nick-Name 2014.11.10. 09:54:18

Nolan tipikusan azon rendezők közé tartozik, akit vagy szeretnek vagy nem! Kicsit ebből a kritikából nekem az jön le, hogy a Szerző nem teljesen értette a filmet!

SPOILER

"...az apa-lánya kapcsolat, mely azon túl, hogy az elmaradhatatlan hisztik miatt olykor kissé idegesítő, számomra nem is volt teljesen hihető, hogy valaki egy életre meggyűlölje az apját azért, mert elment, hogy megmentse az ő és az egész emberiség életét."

Cooper elmondta, hogy egy szülő tekintettel van a gyermekére és nem mondja meg neki, hogy lehet, az emberiségnek annyi és ezt megakadályozandó megy el az apja. Egy 10 éves gyerek ha megharagszik az apjára később már tisztában lehet a valódi okokkal, de a harag csak nehezen fog elmúlni. Ezt már én mondom!

A bolygókkal kapcsolatban meg teljesen hihetőek a viszonyok, hiszen ahogyan azt lentebb is írták, olyan bolygókra mentek amellyek elviekben élhetőek lettek volna a környezet miatt, ám odaérve látszott, hogy mégsem.

Szerintem ebben a filmben is a szokásos, Nolan féle többszálú cselekmény és az idővel való zseniális kavarás a lényeg! Arról nem is beszélve, hogy én olyan embert vittem el a moziba, aki alapból irtózik a Sch-Fi filmektől és úgy jött ki a filmről, hogy: -Ez jó volt!

Nekem Nolan marad ott ahol eddig is tanyázott, a legjobb rendezők között! Az egyetlen probléma, hogy lassan kiszámíthatóvá válik az állandó történet csavarás, abból a szempontból, hogy már a film elején tudni lehet, hogy a játékidő kétharmadánál nagyot fordul minden és teljesen más irányt vesz az egész film! Vagy talán ezért is jó? Mindenki döntse el maga!

Egy kicsit a hangmérnöknek vagy a mozigépésznek üzenném, hogy az effektet kicsit visszább lehet venni, mert a dialógusok sokszor nem voltak érthetőek a robbanások és egyéb hangok mellett.

Simon L. Bon 2014.11.10. 10:00:02

Imádom az a sok egyetemi docenst, aki ideböfögi a hülyeséget.
Pont azért kéték fel Kip Thorne elméleti fizikust, hogy a mai tudomány és elméleti síkon megállja a helyét, vagy legalább ne nagyon lehessen belekötni.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 10:01:46

Végre valaki megemlítette a párhuzamot a Kapcsolattal!
Bele kell még tenni egy kis magányosságot és egy direkt nem túl humán robotot a 2001. Űrodüsszeiából, kis Gravitációt és az utóíz kedvéért bármelyik, az időhurok problémáján szó nélkül átlibbenő darab egy darabját.
Tálaljuk nagy vásznon, nagy arccal!

Simon L. Bon 2014.11.10. 10:03:33

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: 12 éves gyereket egy 3 órás nehéz filmre bevinni a nettó idiótaság. Diákigazolvány nélkül sehol nem kapsz diákkezdvezmény. Se strandon, se állatkertbe, se bkv-n. Ez nem a mozi hibája.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 10:07:23

@EMP: "Messze nem olyan jo mint amilyennek beallitjak, de nem is annyira rossz."

Nagyjából.

A gyanútlan, statisztikafixált megfigyelőt akár seggre is ültethetné a 9.x-es IMDB pont, de ha eláruljuk neki, hogy a sugárzás napján bármelyik sorozat aktuális része megkapja a maga 8.x-ét, picit gondolkodóba esik.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 10:17:46

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: "Ja, és a magyar szinkronnal miért cseszik el a térhatású hangot is?"

Tragikomikus volt, amikor 1-2 mondat erejéig a szöveg a háttérzaj alá volt erősítve. Lehetne aszondani, hogy a realizmust szolgálta, de egyszerűen elkúrták a szinkronstúdióban, vagy a vetítő cucc beállításánál.

"Az meg különösen idegesítő amikor a film negyedéig sztereóban zabálják melklettem a kukoricát"

Kb. 20 éve ezt mondom. Mondjuk ma már nem, de akkor pörgött-forgott a film elején, hogy mekkora über dolby a hang. Ja, a dobozban: a nézőtéren meg mint egy diszóólban a hajnali etetés idején. De mindegy, most nagyon ráértem, megnéztem, érdemes-e moziban leülni. Nem az. Majd 10 év múlva megint megpróbálom (kevés hittel). Hogy jobb volna-e beáldozni a kukorica meg tortilla marzsát, hogy a hozzám hasonló marhák is gyakrabban fizessenek a filmekért, az tán megérne egy bréjnsztormingot - munkavacsorával egybekötve persze, mert 2-3 órát nem lehet zabálás nélkül kibírni.

Stefi Schneider 2014.11.10. 10:27:04

En jol szorakoztam a filmen, de ez a "felkertunk egy elemeleti fizikust hogy tudomanyosan megallja a helyet a fim" ez egy hatalmas kamu, max a sztori egyes reszleteire igaz. A fekete lyuk mukodesere, a kulonbozo bolygokrol valo felszallasra, a fereglyukon keresztuli kommunikaciora biztos nem. En azt is furcsallottam, hogy az ido mulasa eltolodik egy bolygo korul keringo urallomas es a bolygo felszine kozott, szerintem ennek semmi ertelme. Es arra sem kaptunk valaszt hogy miert tunt a NASA tudosainak egyszerubb megoldasnak az egesz emberiseget atkoltoztetni egy ismeretlen galaxisba es meg a doglodo Foldhoz kepest is sokkal szarabb korulmenyek kozott mindent a nullarol ujrakezdeni, mint mondjuk elenallobb novenyfajtakkal kiserletezni. Persze abbol biztos kevesbe izgalmas film kerekedett volna ki. Na mindegy, egynek nem volt rossz.

EMP 2014.11.10. 10:29:13

@kristu:

SPOILER

Nem a fekete lyuk folt a marhasag, mert az meg hiheto is lehetne hanem:

a. A fohosnek nem szabadott volna tulelni, a film csak jobb lett volna tole, de helyett inkabb idiota modon eletben tartottak.
b. Az ur kozepen lebego embert a Szaturnusz mellett *eszrevesz* es random osszeszed egy teljesen veletlenul eppen arra jaro urhajo.
c. A magasabb sikra terelt mely gondolatos elmelkedes a vegen konyvespolccal vegyitve.

Ha ezeket kihagyjak, a film sokkal de sokkal jobb lehetett volna.

2014.11.10. 10:32:26

@kristu: Miért, te még nem? ;-)

Sonda 2014.11.10. 10:34:17

Végre egy negatív kritika...már azt hittem, hogy mindenkit lefizetett a forgalmazó/IMAX mozi magyarországon.
A film koránt sem olyan jó mint sokan gondolják, de közönségfilmnek biztos tökéletes.. viszont aki egy jó sci fire vágyott volna Nolantól az nem kapja meg. Mert a scifi itt csak körítés, és sajnos nem is túl eredeti, vagy izgalmas...

TetraB 2014.11.10. 10:36:51

SPOILER
"a. A fohosnek nem szabadott volna tulelni, a film csak jobb lett volna tole, de helyett inkabb idiota modon eletben tartottak.
b. Az ur kozepen lebego embert a Szaturnusz mellett *eszrevesz* es random osszeszed egy teljesen veletlenul eppen arra jaro urhajo.
c. A magasabb sikra terelt mely gondolatos elmelkedes a vegen konyvespolccal vegyitve."

a) itt az idő dilemmát akarták megmutatni, és ugye ha meghal, nem találkozhat az öreg lányával... (volt ugye egy ígéret)
b) errefelé volt a fekete lyuk, és ide rakták az új űrállomást, valamilyen szánalmas radar csak volt a fedélzeten..
c) szerintem ez egyrészt az Űrödüsszeia előtt volt tisztelgés és ez jelképezte az eseményhorizont "mögötti" rejtélyt, biztos másképp is meg lehetett volna oldani, nekem bejött

TetraB 2014.11.10. 10:38:30

@dr. mesterseges szinezek: az első előadáson néma csend volt és hullaszag :) mondhatni csak a szipogás hallatszott...

Pirx 2014.11.10. 10:39:31

@Stratocaster: A film vége az. A könyvé nem.

Wandál 2014.11.10. 10:40:20

szvsz ez a kritika színtiszta péniszirigység

TetraB 2014.11.10. 10:41:58

még annyit, hogy szerintem az ideális célközönség ilyen volt:
- kicsit érdekelje a kozmológia, a fekete lyukak
- érdekelje a Föld sorsa
- legyen családja, lehetőleg egy hasonló korú lánya :)
(még jobb, ha apuka külföldön dolgozik, ritkán jár haza...)

akinél valamelyik hiányzik, kevésbé fogja élvezni... nálam a zárójeles kivételével mindegyik megvan, lefizetnie sem kellett az IMAX-nek, így is nagyon bejött.

egyébként anno a Kapcsolatra is pont ezt mondták: nyálas baromság Judie Fosterrel...

TetraB 2014.11.10. 10:43:42

@Pirx: a könyv szerintem is jobb volt.
a könyvhöz SPOILER: valószínűleg a vásznon kevésbé működött volna, hogy főhősnőnk elkezd a Pi számjegyeiben is kutatni.. szerintem jobb volt így, hogy ezzel zárták le, de aki nem olvasta a könyvet, mindenképp tegye meg.

vitalis06 2014.11.10. 10:45:58

@pingwin: a "maradj" és a koordináták között rájött, hogy miröl van szó. A maradj-ot még dühből mondta.

Pirx 2014.11.10. 10:47:22

@TetraB: Pontosan. Ráadásul - nem lenézve a mozibajáró átlagközönséget - az, hogy a kettes számrendszerben a x milliomodik tizedesjegynél, ha négyzetes mátrixban ábrázolom, kialakul egy kör... Hát nem érné el az ingerküszoböt.
Ennek ellenér a Kapcsoalt nem volt rossz film, de a könyvhöz képest tényleg nagyon kevés.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 10:48:02

@Stefi Schneider: " En azt is furcsallottam, hogy az ido mulasa eltolodik egy bolygo korul keringo urallomas es a bolygo felszine kozott, szerintem ennek semmi ertelme."

Ez a Föld és a műholdak között is megtörténik (ezt külön ki kell küszöbölni, hogy a GPS-vevőd működhessen). Ez annak az einsteini gondolatnak megnyilvánulása, ill. ha úgy tetszik, bizonyítéka, hogy tömeg jelenlétében a tér és az IDŐ elgörbül.

Ha jól dereng, a filmben a helyzet az volt, hogy a bolygó közel kering a döglött csillaghoz (az ebből fakadó árapálynak volt köszönhető a pocsolyából születő árhullám), ezést a napközeli oldal lényegesen nagyobb gravitációnak van kitéve, mint a távoli, illetve az afölött keringő hajó.

Persze ha valaki utánaszámolna, hogy mekkora csillagirányú gravitációnak kellene lennie a filmben említett mértékű időtorzuláshoz, valszeg kiderülne, hogy az érkezők pottyantak volna lefele a felszínről, a vízzel együtt.

vitalis06 2014.11.10. 10:49:53

Nagyobb társasággal láttam a filmet, érdekes volt utána a beszélgetés, akik valamennyire értették a fizikáját (tudták fizikailag miről van szó) azoknak tetszett, akiknek már e fekete lyuk fogalma is nehézséget jelentett, nem hogy a más dimenziók azok már az elején elvesztették a fonalat.
Talán magyarázat kevés volt a filmben, akiknek teljesen homály a téma azok tényleg nem értettek semmit

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.11.10. 10:50:36

Soha nem értettem Nolan sztárolását. Egyetlen igazán élvezhető filmet láttam tőle eddig, a The Prestige-t. Ennyi. A Memento hype-ot nem értem, egyszer nézhető és akkor sem estem tőle hasra. A Batman szériától meg egyenesen kiver a víz... A 3. részt meg sem néztem...

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 10:51:22

@TetraB: "az első előadáson néma csend volt és hullaszag"

Elnézve a becipelt zaba és a becipelők mennyiségét, ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy még nem volt beüzemelve a "konyha".

TetraB 2014.11.10. 11:01:50

@molnibalage: nekem tetszik Nolan realizmusra való törekvése - de pont ez szerintem nem működött a Batman sorozatnál. valaki meg azért van oda, az utolsót már én sem néztem meg. még az Eredet tetszett valamennyire tőle.

2014.11.10. 11:02:46

@Simon L. Bon: tök jó, hogy felkérték, csak az a baj, hogy amit mondott, azt láthatóan kivágták a szemétre. és helyette Coelho-tólemeltek át bölcseleti elemeket. Szerinted például Kip Thorne azt javasolhatta, hogy a fekete lyukat fényló tűzgolyóként ábrázolják? És még ezeregy ilyen marhaság van a filmben, ami pont azért marhaság, mert az volt az ígéret, hogy tudomány, realitás, Kip Thorne, ezzel szemben annyira tudományos, mint egy Tom és Jerry epizód. Érted, a Star Wars nem ígérte, hogy tudományos lesz, nem is vacakolunk azon, hogy fénykard, hipersebesség, stb, de itt elvileg az volt az alapkoncepció, hogy hiteles, reális, tudományos, ez lett szembeköpve olyan marhaságokkal, hogy a szeretet az ötödik dimenzió, meg világít a fekete lyuk, meg 23 év telik el a vizes bolygón, ésatöbbi.

TetraB 2014.11.10. 11:07:03

@shitgun:
" Szerinted például Kip Thorne azt javasolhatta, hogy a fekete lyukat fényló tűzgolyóként ábrázolják? "

pontosan. az a fényes akkréciós korong, olvasd el a cikket róla. a fekete lyuk körüli gáz felizzik.
sciencemeetup.444.hu/2014/10/27/tudomanyos-szimulacionak-mar-jo-az-interstellar/

vitalis06 2014.11.10. 11:09:22

@shitgun: pont a fekete lyuk és az eseményhorizont realisztikus ábrázolásán dolgoztak a fizikusok (Kip Thorne) is a legtöbbet. Fizikailag külön eredményként értékelhető, meg is jelent publikációban az ábrázolással kapcsolatos kutatás

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 11:11:17

@shitgun: "Szerinted például Kip Thorne azt javasolhatta, hogy a fekete lyukat fényló tűzgolyóként ábrázolják?"

Ha picit is ad a melóra, akkor minden bizonnyal. Mert a fekete lyukak, nem annyira feketék - legalábbis a környezetük nem.

hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_lyuk#A_fekete_lyukak_forg.C3.A1si_sebess.C3.A9g.C3.A9nek_m.C3.A9r.C3.A9se

2014.11.10. 11:13:22

@TetraB: aha, hát a cikk szerint ez egy kábé véletlen létrejött szimulációs anomália, amit Thorne majd felhasznál tanulmányokhoz, nem pedig egy elfogadott, valós ábrázolás. Vonatkozó, laikusoknak íródott Hawking könyvekben sosem olvastam, hogy a fekete lyuk világít bármilyen módon, és neki jobban hiszek.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 11:13:59

@shitgun: Nem a döglött csillag (a.k.a.: fekete lyuk) volt az, amit izzani láttál, hanem a környezete; a lyukba áramló anyag, ami a nagy tülekedésben felizzik.

hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_lyuk#A_fekete_lyukak_forg.C3.A1si_sebess.C3.A9g.C3.A9nek_m.C3.A9r.C3.A9se

Flea 2014.11.10. 11:15:35

A film lehetett volna jó is, nem lett! Nagy ígéret, de Nolan csaló! A forgatókönyvön még illett volna dolgozni! Dramaturgiailag totál felesleges szereplők (a testvér pl. tényleg totál felesleges), totális szájbarágás az egyik oldalon (a pilóta egy white board és egy három elemű ábra segítségével vázol fel egy olyan manővert, amire egyébként évekig készülnek), nyitott kérdések sora a másikon (48 éve mérünk anomàliákat, mi okozta, mitől vannak viharok, az erőforrásokat miért egy öregember egyenletére alapozott lázálomra költik, miért nem pusztítjàk ki a penészt, stb, stb, stb

Lehetett volna jó is és igen idegesítő, hogy nem lett! A tökéletes trükk óta valami minden Nolan filmből hiányzik (főképp a történet iránti igényesség) és egyre inkább úgy tűnik, hogy félszemű a király...

vitalis06 2014.11.10. 11:15:48

@shitgun: nem a lyuk világít, hanem az eseményhorizont.
Szerintem te összekevered a "sima" szingularitást (ami a szaturnusznál volt)és a fekete lyukat.
Az nagyon külön dolog

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 11:18:25

@shitgun: Ebben az a durva, hogy éppen Hawking az, aki először feltételezte, hogy a fekete lyukak sugároznak (az akkréciós korongon túl is).

hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_lyuk#A_fekete_lyukak_p.C3.A1rolg.C3.A1sa

Nem szólhat minden műsora mindenről; érdemes utánaolvasni.

TetraB 2014.11.10. 11:23:16

@shitgun: a galaxisok középpontjában is óriási fekete lyukak vannak, és kissé világítanak :)
index.hu/tudomany/2014/10/13/ertem_hogy_fekete_lyuk_de_miert_vilagit/
Hawking-nak egyébként eléggé eltérő véleménye van, szerinte pl. eseményhorizont sem létezik abban a formában, ahogy most érteni próbáljuk.
sg.hu/cikkek/102877/hawking-szerint-nem-letezik-esemenyhorizont
tehát ahogy a többiek is mondják, maga a lyuk "fekete", de sok fekete lyukat pont azért látunk meg, mert a környező anyagot, csillagokat, bolygókat képes "felfalni", és ez az anyag izzik fel, mielőtt belehullik.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 11:23:32

@shitgun: "laikusoknak íródott Hawking könyvekben sosem olvastam, hogy a fekete lyuk világít bármilyen módon, és neki jobban hiszek."

Pedig valószínűleg két módon is teszi. A biztos módot, az akkréciós korongot megbeszéltük.
A másik sugárzás pont Hawking nevéhez fűződik: hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_lyuk#A_fekete_lyukak_p.C3.A1rolg.C3.A1sa

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 11:25:28

(A blogmotort javítanák meg végre, ahelyett, hogy idióta animokkal okosítanak ki a követésre!)

TetraB 2014.11.10. 11:26:03

(és ez a filmben is így volt, amikor főhősünk kirándulást tesz a Gargantuában, látszik a lyuk fekete középpontja is, ahol majd az eseményhorizonton is átlép. de mindent azért ne kérjünk számon a filmtől, hiszen egy sci-fi, az eseményhorizontról semmit/nagyon keveset tudunk még. de ez talán a filmben is elhangzik a tudóstól, hogy elvileg lehetetlen is, hogy onnan bármilyen infót megtudjunk.)

Sanko13 2014.11.10. 11:36:35

@Stefi Schneider: "En azt is furcsallottam, hogy az ido mulasa eltolodik egy bolygo korul keringo urallomas es a bolygo felszine kozott" - elárulom, ezen alapul a GPS rendszer működése is... :-DDD

Emmett Brown 2014.11.10. 11:37:26

@theus: az űrhajó nem száll le, hanem a felderítő géppel mennek le a bolygókra.

Nekem amúgy nagyon tetszett, viszont pár furcsa dolog volt: nem értem miért nem tapogatták le az űrből a vizes bolygót, ahonnan látszott volna, hogy nincs szárazföld a környéken (illetve azt az előörsként kiküldött csávónak kellett volna megtennie, és ha van föld, akkor ott landolnia, nem pedig a pancsolóban.

illetve nem értem, miért nem jutott senkinek eszébe, hogy ha víz van, és közel vannak egy irdatlan gravitációjú fekete lyukhoz, akkor valószínűleg olyan árapályjelenségek vannak, hogy attól beszarnak (Ió és Jupiter viszonya pl)

Sanko13 2014.11.10. 11:37:28

@Sanko13: Persze nem ekkora a különbség... :-DDD

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 11:37:48

@Flea: Valószínűleg megerősítette a házi fizikus, hogy az időhurokkal nincs mit kezdeni, de mivel filmnek lenniek kell, a feloldhatatlant beáztatta ebbe a -1-gyel megszorzott Kapcsolatba.

Ha egy SF-sztorit ilyen nyögvenyeléssel próbálnék eladni a 10 éves lányomnak, kijönne belőle egy félórás örihari.

Sanko13 2014.11.10. 11:41:32

@dr. mesterseges szinezek: Bocs, most néztem, hogy megelőztél... :-)

Emmett Brown 2014.11.10. 11:42:47

@TetraB: nem lehetetlen, az egyetlen ami kijut az eseményhorizont mögül, az a gravitáció, ha azt tudják manipulálni valahogy, akkor lehet infót küldeni.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 11:43:12

@VAG.: "Az első (érdektelen) 50 percből elég lett volna 10 is."

Megrövidítettem egy negyedórás alvással. Pedig az IMAX nyomta a basszust rendesen.

turulpina 2014.11.10. 11:45:38

@maxval birca hozzászóló: ha elég okos voltál, telefonon vagy okosórán nézted meg, hogy még szarabb legyen a hatás.

véleményM 2014.11.10. 11:46:19

Nolan filmjének forradalmi momentuma, hogy a robbanásnak végre nincs hangja az űrben. A többi blabla.

turulpina 2014.11.10. 11:46:56

@theus: vagy csak túl buta voltál a filmhez

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 11:48:03

@turulpina: A tényleg jó film jó monitoron is.

TetraB 2014.11.10. 11:48:19

@Emmett Brown: hát igen, de a gravitáció megfejtése is még várat magára, létezik-e egyáltalán közvetítő részecske, a "graviton", vagy valami más disznóság van mögötte :)

TetraB 2014.11.10. 11:49:42

@véleményM: kár, hogy a fikázók nem veszik észre ezeket a finom kis részleteket. a csend is nagyon hatásos tud lenni, amikor jól "vágják". vagy amikor fülest rak fel és ciripelést, dörgést hallgat a Szaturnusz előtt.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.11.10. 11:51:07

@véleményM: Nekem úgy rémlik, hogy már a Gravitációban se volt hangja a robbanásnak.

Emmett Brown 2014.11.10. 11:57:37

@TetraB: egy scifiben ezek pont elférnek egyrészről, főleg hogy Cooper jövőbeli technológiával megtámogatva üzen. másrészről meg ha lenne valami eszköz ami gombnyomásra tud bónusz gravitációt előállítani, akkor morzéval már lehet is tolni a dolgot :)

Emmett Brown 2014.11.10. 11:58:34

@TetraB:

SPOILER

igen, az nagyon hatásos volt amikor Matt Damon tolja a szöveget, utána meg a nagy csönd.

turulpina 2014.11.10. 11:59:37

Agyasnak tetsző, de szerintem meglehetősen buta kritikát olvashattunk.

Egyébként meg reveláció lenne az, nem releváció.

TetraB 2014.11.10. 12:09:40

@turulpina: szerintem létezik egy pszichológiai effektus a filmek értékelésénél. amikor sok az áradozás, akkor törvényszerűen sok a negatív kritika. ezt sokan észrevehetjük magunkon, ha túl sokat áradoznak nekünk egy filmről, hajlamosak vagyunk erre úgy reagálni, hogy a hibákat keressük, nehogymár tényleg olyan jó legyen, mint mondják. én most éppen a másik oldalon követtem el hibát, hogy talán túlzottan áradoztam a filmről egy másik fórumon, érdemes lett volna pár napot várni. volt aki aludt rá és úgy írta: "vannak hibái, de azért egy erős film. soha ne kelljen rosszabb filmmel konfrontálódni :)"
úgyhogy én is megkövetek mindenkit a túlzó "évtized" sci-fije kommentem miatt, amiért le is hülyéztek, ez talán tőlem is csak egy túlzó reakció volt a negatív kritikára...
azért talán a többség egyetért azzal, hogy figyelemreméltó alkotás, főleg a vég nélküli szuperhős és játékfigura "alkotások" áradatában...

turulpina 2014.11.10. 12:10:13

@dr. mesterseges szinezek:

Nem értek egyet. A film vizuális műfaj. (Igaz lehet, amit mondasz, egy miss marple-nél, vagy egy hupikék törpikénél, CSI Miaminál.)

De egy kifejezetten a látványra (is) jelentős hangsúlyt helyező filmnél igenis része az élménynek, hogy a látóteredet lehető legjobban beterítő vásznon tudjál belehelyezkedni a vizuális élménybe.

Ha pedig mindezek mellett olyan részletességgel kidolgozott a látvány (mindegy hogy CGI vagy rendes díszlet), amilyen itt (vagy TLOTR trilógiában, Avatarban, Gravitációban), akkor kifejezetten élményvesztés ezt egy szaros monitoron megnézni, majd károgni.

Láttam a Gravitációt Imax 3D-ben, és láttam egy repülőn az előttem ülő fejtámlájában, kb. VGA felbontásban. Hát olyan is volt (szerintem még úgy is érdekes volt egyébként a film), összehasonlíthatatlan a kettő.

Aki tagadja, hogy filmnél a vizualitás is (nem kizárlóagos) része az élménynek, az simán proli, vagy kádéenpés.

notbuddhistprslave 2014.11.10. 12:19:23

A film az Űrodüsszeiához hasonlóan az emberiség spirituális felemelkedésének, azaz elkerülhetetlen (de: szükségszerűen egyfajta apokalipszis által kísért) evolúciójának parafrázisa. (El lehet vinni a diszkussziót a csillagközi kolonizáció irányába, csak szerintem nem érdemes). A hasonlóság itt véget is ér szerintem a két film között. Nekem ez is remekmű, a földbe döngölt. Ez a téma most még aktuálisabb mint 68-ban, ezért az Odüsszeia idején volt, más látásmód, hangvétel és megközelítés szükségeltetik hozzá. Az intellektuálisból a spirituális evolúció témája kilép a mainstream-be. 60 éve Hamvas Bélától olvashattál valódi, gnosztikus filozófiai alapokon nyugvó spiritualitásról, megszűrve és kevesek számára érthetően. Ma már Coelhot olvasnak az emberek: hogy mindez rossz-e vagy jó, döntse el mindenki saját maga, az biztos, hogy minden, ami elterjed, hígul valamennyire. De legalább mindenki kaphat egy esélyt, hogy azt kezdjen vele, amit akar (mint például egy mobiltelefonnal, ami húsz éve senkinek sem volt.) Jó film a Csillagok közt, amúgy, nem hasonlítom Coelho-hoz. félreértés ne essék.

TommyGun77 2014.11.10. 12:24:25

@Stefi Schneider: Ez azért van mert kurva hülye vagy barátom már megbocsáss, nem értesz hozzá de nagypofával tolod a hülyeséget. Elárulom például a Föld körül keringő GPS-műholdak órája egy kicsit gyorsabban halad, mint a Földön lévő órák....jóreggelt kívánok

Zimonyi László 2014.11.10. 12:32:17

Lehet, hogy a szerzőnek igaza van a filmel kapcsolatban, még nem tudom. De sajnos - mint oly sokan - egekig magasztalja Kubrick-ot, ezert számomra nem hiteles. Mert ha ennyiremodavan a művéért, akkor vagy nem olvasta a könyvet, vagy ha olvasta, nem értette. Az a film - mint a sci-fik esetében legtöbbször- közelében sincs a könyvnek.

nincs_nick 2014.11.10. 12:34:55

Nah végre. A film a Kapcsolat kettő. Olyan logikai és kivitelezési bakik vannak benne, hogy 20 perc után a barátnővel a karfát kapartuk a röhögéstől. Megjegyzem a mozinézők nagy részével együtt... És nem elsősorban az "magas" fizika félreértelmezése miatt. A legnagyobb viccnek talán azt szavaztuk meg, amikor Mann és Cooper "elsétált" a szinte járhatatlan, jeges tájon pár óra alatt olyan messzire, hogy az űrhajó alig ér oda hozzájuk... Szintén mókás volt, hogy a szupertitkos nasa bázisra beesik egy kivénhedt öreg űrhajós, aki 10+ éve szimulátort sem látott, majd ültetik az űrhajóba, hogy akkor te mented meg az emberiséget. Az öreg prof is nevetséges volt, mert hát ha rájön, hogy az egyenlete nem megoldás, akkor nem keresi tovább a megoldást, hanem inkább 30 évig mismásol. De jó volt a 23 év alatt nem bekattanó űrhajós, vagy a 23 év alatt semmit nem öregedő prof is. :D Szintén mókás volt, hogy ha egy óra alatt 7 év telik el az első bolygón, akkor aztán mégis 40 percnél kevesebb idő alatt 23 év.:D

A filmről talán mindent elmond, hogy a vége után egyből felállt mindenki ásítva vagy anyázva és sietett a teltház a parkolóba. Sehol gondolkodva üldögélő nézők akik még a film hatása alatt lettek volna....

nincs_nick 2014.11.10. 12:38:18

Jha, ilyan apróságok meg, hogy elvileg 5 éve van az emberiségnek, aztán 25+-ig mégis élnek tovább, a szerelmes csóka otthagyja a barátnőjét, miközben a képek alapján az összes pocakos 100kg+-os anyukát viszik küldetésre, akik szigorúan egyedülállóak, stb, stb, stb, stb.

De szintén szép a kukorica alapú társadalom, ahol állítólag nagy az éhinség, erre mindenki jóltáplált.:D

koschwarz 2014.11.10. 12:48:35

@TetraB: Nagyjából pont. Imádom ezt egyébként. Régebben még füstölögtem az ilyen önjelölt kritikusokon, mostanában meg kifejezetten várom, hogy egy-egy kicsit is komolyabban vehető filmnél miket tudnak leírni. Erre tökéletes terep az Index.
Ha mérvadó véleményt akarok, maradok a Vox-nál, ott szakemberek dolgoznak.

sacman 2014.11.10. 13:00:15

A kritika szubjektív műfaj, de az a kritikus, akit idegesít egy olyan gyerek hisztizése, aki már elveszítette az anyját, és az apja is el akarja hagyni bizonytalan időre, sok empátiáról nem ad tanúbizonyságot. Ma még ahhoz is több száz ember összehangolt munkája kell, hogy a Holdra szálljunk és biztonságba visszaérjünk. Miért akadunk ki a valótlanságokon egy olyan filmben, ami a csillagok közötti utazásról szól? A négynél több dimenzió, időutazás, igazából az egész elméleti fizika jóval meghaladja az hétköznapi ember értelmét, tehát logikát keresni benne felesleges. Egyszerűen élvezni kellene a filmet, és azon a dolgokon gondolkozni amit mi is megértünk. Az pedig, aki ilyen kritika miatt nem nézi meg ezt az elképesztően jó filmet meg is érdemli.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.11.10. 13:24:00

@sacman: Empatikus voltam, csak épp az apával, akinek az elválást sokkal szörnyűbbé teszi a kislány viselkedése.

TommyGun77 2014.11.10. 13:34:06

A filmet még nem láttam, de a legtöbben olyan dolgokon vannak kiakadva itt a kommentekbe amin nagyban segít ha néha megnézel egy ezzel foglalkozó tudományos dok filmet a discoveryn, vagy a Cosmos sorozatot amit Carl Segan emlékére nemrég újítottak fel, csodás látványvilággal és a legjobb mai tudásunk szerint mutatja be szájbarágósan és roppant érdekesen az egész univerzumot amit tudunk róla. Ott ezekre a kérdésekre magyarázatot adnak. Nem kell csillagásznak lenni csak elég ha kicsit is érdekel a téma. Az hogy a film milyen nem tudom, de megfogom nézni mert érdekel.

2014.11.10. 13:50:22

@gizmo266: Bánhatod ha emaitt a kritika miatt hagyod ki. Az év filmje.

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2014.11.10. 13:51:37

isch liebe scifi, de ez ssajnos semmivel nem volt jobb az atlag halivudi filmnel, max dragabb es hypoltabb

2014.11.10. 13:52:36

@theus: A hordozórakéta nem hülyeség, a Fölrdől azért indítják rakétával, hogy a saját belső üzemanyagát pont a féreglyuk utánra tartalékolhassák.

2014.11.10. 14:06:51

@Emmett Brown: Az idődilatáció maitt ha le is tapogatták, akár egy éven ekresztül is, akkor is csak egy 10 perces mintát tudtak venni, amennyi idő alatt pedigl ehet hogy épp nem volt óriáshullám!

2014.11.10. 14:08:20

@Sanko13: Meg az elv sem teljesen ez a GPS-nél, hanem egy pszeudorandom jelre való rászinkronizálásnál a fáziskülönbségekből megkapott távolság, az órák eltérő járását kompenzálni kell, az nem az alapelv a GPS-nél!

2014.11.10. 14:08:55

@VAG.: Ajánlom Simonyitól a Fizika kultúrtörténete c. könyvet.

2014.11.10. 14:15:23

@nincs_nick: Szerinted a Ryan közlegény megmentése 3 óra alatt történt vagy szerinted sem lehet kizárni, hogy esetleg 3 órányi történést sűrítettek 40 percbe? Enynit arról, hogy eltelt 23 év. A hatás létező, kvalitativ helyes volt, kvantitativ nem, hiszen ahhoz, hogy az egyszeri nézőnek is érzékelhető legyen az idődilatáció el kell túlozni a mértékét.

barli 2014.11.10. 14:17:55

ha jól láttam, a kukoricán kívül volt még ott fü is. Akkor meg miért nem tenyésztettek tehenet? Ha a zember túléli, akkor a tehén is.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 14:23:49

@barli: "miért nem tenyésztettek tehenet?"
A forgatókönyvíró döntése volt. Biztosan buddhista. Vagy személyesen érdekelt a kukoricabizniszben.

2014.11.10. 14:28:26

@dr. mesterseges szinezek: Vagy tudja, hogy élelmiszerhiány esetén nem megengedhető melegvérű állatok által a fehérjetermelés. Egyszerűen romlik a rendszer hatásfoka. 1kg hús adott energiatartalma kevesebb sokkal, mint 1kg hús előállításához szükséges takarmány.

Valaki azon akadt ki, hogy miből volt a sör ha már csak kukorica terem - ezen is jót derültem :)

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 15:03:55

(Ha már tiltott szavakat állít be valaki, megoldható, hogy az ember meg is nézze valahol, hogy teljesen ártatlan kifejezések közül melyikkel van baja a szűrőnek?)

TetraB 2014.11.10. 15:15:12

@barli: szerintem a tehén se bírja jól a port.
egyébként ez a része pont, hogy klisémentes volt. se aszteroida, se szökőár, se élve elégés - hanem szép lassú degradálódás, penész, porviharok.

2014.11.10. 15:42:42

Tetszik a kritikád. Nagyjából egyetértek vele.
Amit eddig olvastam kritikákat, abból Phil Plait-té tetszett a legjobban és azzal tudok a leginkább azonosulni.
www.slate.com/articles/health_and_science/space_20/2014/11/interstellar_science_review_the_movie_s_black_holes_wormholes_relativity.html
Hatalmas csalódás ez a film.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 16:53:23

@Alpha Decay: Nem bántottam ennyire a filmet, amikor sixx örült neki, mint afroamerikai homoszexuális a hímvesszejének, de extrém őszinteség mellett tényleg le kell tenni a garast Plait szurkapiszkája mellett.

Nem biofilm lett ez, csak film, benne minden retekkel - persze osztályozott méretben, szépszínűre kezelve.

Vádöfák 2014.11.10. 17:45:10

Minden fanyalgónak kéretik egy kicsit körbenézni - főleg a nagyon sokszor és méltán hivatkozott 2001/2010 háza táján:
- Monolit: konkrétan az egy anomália, mit ad Isten gravitációs. A 2001 végén meg kiderül, hogy mi is? Jah, hogy egy téridő kapu... magyarul féreglyuk,
- hogy is van? bemegy a monolitba, eltűnik, aztán szellemként tér vissza az anyjához, hogy a tévén keresztül beszéljen vele. Másvalaki, aki nyálas giccsnek tartja a könyvespolcos megoldást?
- megőrülő szereplő, aki mellesleg nem is őrült, csak a saját logikája mentén cselekszik? Ez sem rémlik?

Arról már nem beszélnék, hogy a kedves kritikusunk a saját seggéből sem húzta ki a fejét, amikor ilyen baromságokat ír:
"közelben kialakult fekete lyuk..." Mi? A féreglyukon keresztül egy mesterséges(!) bolygórendszerbe jutnak, amit "azok" csináltak. Itt több mint 10 lakhatónak tűnő bolygó van a lakható zónában, ezekre mentek az első pionírok... őket követnék és azért nem mehetnek oda mindegyikre, mert a fekete lyuk közelsége miatt a gravitáció eltorzítja a téridőt és mire végigjárnák az összeset, eltelne a földön csillió év... annál több, minél közelebb mennek a fekete lyukhoz, lásd vizes bolygó.
S hogy miért fekete lyuk? Miért nem egy szimpla nap? Miért pont egy óriás fekete lyuk, aminél elméletileg nem feltétlenül tép szét a gravitáció? No miért? A válasz a szintén "nyálas" megoldásban rejlik: nini, visszatért. Csendben felhívnám a figyelmet, hogy a fekete lyukak az elméleti asztrofizikában potenciális féregjáratok...

Annyit üzennék még, hogy nézd meg a filmet olyan 5x, aztán ülj le, elmélkedj, olvass, ha ahhoz nincs kedved akkor nézd meg a Kozmosz/Világegyetem sorozatokat, majd megint nézd meg ezt a filmet... különös tekintettel a főhős lányának szánt okítására, a film elején, hogy mi a tudomány és mi a hit. Aztán elemezd a filmet, próbáld összerakni és menni fog. Ha nem megy, akkor benned van a hiba.

Tökéletesen leszarom milyen rendező Nolan, a könny nekem is sok volt - pedig mérnök, 5 gyermekes (4 lány), 40 éves apa vagyok. Ami viszont kétségtelen, hogy ez a film minden tekintetben méltó utóda a 2001/2010-nek.

Egyben nem lenne baj, ha a filmkritikát olyanok írnák, akiknek szánták a filmet: értő laikus, bármennyire is önellentmondás ez. S igen, bölcsészek kíméljenek.

nincs_nick 2014.11.10. 17:47:13

@Vádöfák: Nem figyelted a filmet, nem azért mentek csak három bolygóra, mert nem volt idő, hanem mert nem volt "OK" signal a többi hétről...

Vádöfák 2014.11.10. 18:09:20

@nincs_nick: Figyeltem. A bolygók egy rendszeren belül vannak, tehát "OK" nélkül is megnézhették volna mindet... de a központi fekete lyuk közelsége miatti idődilettáció miatt erre nem volt (vagy úgy gondolták nincs) idejük.

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 20:21:44

@Vádöfák: "idődilettáció"

Itt keveredni látszanak az idődilatáció és a dilettáns szavak.
Freud meg röhögve fetreng egy mikorszkopikus fekete lyuk szinguláris padlóján.

Vádöfák 2014.11.11. 10:37:00

@dr. mesterseges szinezek: Igazad van, valóban elírtam, itt kérek bocsánatot. Természetesen a "mikorszkopikus" is erős, de az enyém jobb. :)

véleményM 2014.11.13. 15:04:00

@Lazók György: Ha visszagondolok, lehet hogy igazad van. Bár tutira emlékszem olyan előzetesre, ahol THX hangrendszert próbára tévő kakofóniában hullott darabjaira az állomás...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.16. 21:19:29

Most néztem a Kapcsolatot, hát azt kell mondanom, hogy akkora blöfföt összehozni befejezésként szerintem egy filmnek sem sikerült és nem is fog. :D

@véleményM: Nem emlékszel rosszul, a Gravitáció előzetesei alá tényleg kevertek hangot a hatás kedvéért, a filmben viszont nem volt.

Gengsztericki 2015.01.20. 10:13:31

Az az érzésem, hogy te beleestél abba a hibába, amibe a kritikusok nagy része. Ha valamit sokan szeretnek, akkor az már nem lehet igazán jó! Tény, hogy vannak a filmnek hibái. Túl nyálas egy-két ponton, a kislányt lerúgtam volna és, hogy a szeretet utazik a dimenziók között elképesztő blődség. Ezen felül, azonban kaptunk egy olyan űreposzt, amin az ember maga alá pisál a látványtól és a feszültségtől. Míg a Gravitációt két próbálkozásra sem sikerült megnéznem, mert elaludtam folyton, a magány és az üresség érzése nagyon szépen át volt adva. Addig ezt az érzést ugyanúgy átadta Nolan is, csak alvás nélkül. A történet, az elméleti fizikai és az űrutazás ide passzoló tézisei többé-kevésbé át lettek adva a nézőnek, de ami tényleg mindent visz az a képi világ. Ha összevetem mi volt rossz és mi volt jó a filmben, még mindig 80% fölött van nálam. Nem kell azért fikázni Nolant mert népszerű, mert nem véletlenül az. A The Dark Knight Rises sem volt annyira jó mint az előző kettő, de azért a szétoltástól jó messze van.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.20. 12:43:44

@Gengsztericki: Nolan népszerűségével nem volt semmi bajom, amíg hozzá méltó filmeket csinált. Ami a kritikusokat illeti, nem úgy gondolkodnak, ahogy te azt feltételezed. Ismerek egy párat, és egyikük se arra gyúr, hogy lehúzza a közkedvelt a filmeket.
süti beállítások módosítása