Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Villámkritika: Spionfióka (1991)

2016. február 01. - Lazók György

spion-4b.jpg

A régi idők James Bond-filmjeinek rengetegen próbálták a nyomdokaiba lépni. Láthattuk már gyerekekkel, kutyákkal, sőt beszélő kocsikkal is, de nemigen fordult elő, hogy ezek az alkotások ugyanolyan szórakoztatóak legyenek, mint az eredeti. A '90-es évek első felében a Bond-filmek szünetet tartottak felkínálva a lehetőséget az űr betöltésére. Ebben az időszakban ketten is megkísérelték a szuperkémet egy tinivel pótolni, melyek közül most a jobbikról fogok megemlékezni, a Spionfiókáról. William Dear filmje azzal a nem titkolt szándékkal készült, hogy mozisztárt faragjon Richard Griecoból, akire a magyar közönség máig leginkább innen emlékezhet, de Amerikában a 21 Jump Street c. TV-sorozattal vált népszerűvé. A forgatókönyvet kifejezetten rá írta Darren Star, akinek a neve szintén a tévéből lehet ismerős. Olyan akkoriban menő sorozatok fűződnek hozzá, mint a Beverly Hills 90210 vagy a Melrose Place. A film producerei azt hihették, hogy velük nem veszíthetnek, a Spionfióka mégis akkorát bukott, hogy a videós megjelenésre átcímkézték If Looks Could Killről (Ha szemmel ölni lehetne) a még kevésbé fantáziadús Teen Agentre (Tini ügynök). Ezek után se Grieco-t, se Star-t nem engedték többé mozifilm közelébe. Richard Grieco egyre zűrösebb életvitelének köszönhetően hamarosan a tévében se kapott rendes munkát, amiért nagy kár. Mind benne, mind a Spionfiókában több volt, mint, amit végül elértek.

A filmben Grieco játssza az érettségin elhasalt Michael Corbent, akit összetévesztenek egy amerikai titkosügynökkel. A brit hírszerzés a feneke alá tol egy kütyükkel felspécizett Lotust és elküldi, hogy vigyázzon az Európa aranykészletét felügyelő Sterankora (Roger Rees), amit azonban nem tudnak, hogy éppen ő felel azokért a merényletekért, melyek következő célpontjának hiszik. A Spionfióka nem hagy időt rá, hogy kisebb-nagyobb marhaságain merengjünk. Lendületességével végig leköt, ezért aligha fog bárki azon kattogni, hogy senkinek fel se tűnik, főszereplőnk minden csak nem kém. A készítők még rá is kontráznak erre. Az ellenségeit és a hírszerzést egyaránt lenyűgözi Corben "álcája", sőt osztálytársait is zsoldoskommandónak nézik. A film humorral veszi át James Bond világát és nagyobb élvezettel merül el benne, mint Corben a luxusban. Ennél jobb reklámja a repülőgépek első osztályának soha nem lesz. Ahogy aztán forrósodik a helyzet az eddig mázlival túlélő srácnak sietve hőssé kell válnia. A Spionfióka akciójelenetei nem túl erősek, a Die Hard és a Vissza a jövőbe ötvözte zenéje, valamint a szereplőgárdája viszont annál inkább. Roger Rees egy igazi Bond-film gazembereként is megállná a helyét. Az apró Linda Huntnál csak Robin Bartlett nyúlja le rendszeresebben a jeleneteket, aki gimis tanárnőből a film végére kész Rambová válik. A Spionfióka az egyik legjobb Bond előtti főhajtás. Legalább annyira megérdemelte volna a közönségsikert, mint a Kingsman.

ÉRTÉKELÉS: 80% 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr688337080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2016.02.01. 09:15:00

Remek film volt, a kor egyik legjobb paródiája, közepesen ismert sztárokkal. Grieco akkor viszonylag futtatott színész volt, a 21 Jump Street spinoffja róla szólt (Booker), ami valamiért két szezont is megélt. Azért belátták a második szezon végére hogy kár erőlködni... :)

Akkoriban volt olyan jó film mint manapság a Kingsman, sokkal többet érdemelt volna mint amit kapott (Zigesfeld úr ma is menő), de az is igaz, hogy Amerikának túl európai, Európában meg a nevetségesen félrement politikai maszlag döntöthette be.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.02.01. 10:08:39

@Globetrotter2014: A Bookert, ahogy az imdb-n néztem, rögtön az első évaddal elkaszálták. Griecotól hamar elpártolt a szerencse, vagy csak nem volt elég kitartó. :)

A hét évvel későbbi Diszkópatkányokban már eléggé szétcsúszott feje volt.

RTB 2016.02.10. 15:02:46

erről a fimről annyi emlékem van, hogy addig a pontig kimondottan élvezetes és humoros, amig a Grieco karaktere tényleg el nem kezd hősködni. Onnantól egy sablonos bénaság az egész.
Ja meg az fogott meg benne, hogy a főhős francia nyelvvizsgán bukott meg és büntetésből (!) a nyarat Párizsban töltheti. Ezt nagyon furcsának tartottam 15 évesen

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2016.03.10. 09:07:15

Lotus Esprit az a Ferrari. :) A magyar szinkron meg fergeteges. A mai napig idézgetünk belőle, a haverokkal, ha előtör belőlünk a 80-as 90-es évek filmjeinek emléke.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.03.10. 09:40:03

@REACTOR: A francba, tényleg! Pedig esküdni mertem volna, de hát ennyit értek az autókhoz. :)

DarrellEReviS24 2016.04.13. 18:23:02

Négykezes géppisztolyra..abban is tolta mint Benny Siegel

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.04.13. 18:36:20

@DarrellEReviS24: Gondoltam rá, hogy beleírom, de mivel nagyjából egyszerre jött ki a Spionfiókával és Grieco mozis karrierjének a bukását csak bebetonozta, így inkább kihagytam.

DarrellEReviS24 2016.04.13. 18:47:40

Ok,no offense...csk gyerekkorom nagy kedvence volt,persze Anthony Quinn miatt leginkább :-D
süti beállítások módosítása