Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Fals folytatások: Argo 2 (2015)

2016. április 21. - Lazók György

argo-1.jpg

Nem hiszem, hogy létezik még egy olyan filmipar a világon, mely úgy elszakadt volna a nézőitől, mint a miénk. Mindez még az előző politikai rendszerben alakult ki, melyben eluralkodott a sznob művészek azon generációja, ami nem csak, hogy lenézte azokat, akik a közönségnek készítettek filmeket, hanem bűnnek tartott minden nekik tett gesztust. A befejezés csakis lehangoló és nyomorúságos lehetett, a főszereplő szerencsésnek mondhatta magát, ha életben maradt a történet végére, akár egy vígjátékban is. A tudatos elszigetelődést a mi drága alkotóművészeink annyira jól csinálták, hogy mire eljött a rendszerváltás, már alig létezett író vagy rendező, aki egyáltalán tudott volna szórakozásra alkalmas filmet készíteni. A nagy öregek továbbra is szépen elvoltak magukban. Osztogatták egymásnak az állami támogatást és ott voltak az oktatóintézményekben is, garantálva, hogy ne legyen senki az újak között, aki normális, a mai igényeknek és a modern technikai kihívásoknak megfelelő filmeket tudna alkotni a jövőben. Rendes oktatás híján az űrt dilettánsok töltötték be, akik amerikai filmekből próbálták ellesni, hogyan lehet közönségsikert elérni. De, hogy miért is tértem ki erre ilyen hosszan? Mert pontosan ennek a folyamatnak az eredménye az Argo 2.

Árpa Attila filmje a minősített magyar lócitrom esete, vagyis szar, de legalább a miénk. Már az első, 2004-es rész is kissé megkésve reagált a Tarantino-hullámra. Őszintén szólva nekem nem sok maradt meg belőle, leginkább annyi, hogy nem volt olyan rossz, mint lehetett volna. Akadt pár vicces karakter és beszólás, amivel már verte a hazai átlagot és szép kis kultusz alakult ki körülötte. A folytatásoknak mifelénk nincsenek nagy hagyományai, így nem meglepő, hogy a DVD-n szerzett hírnév és Árpa Attila ígéretei ellenére a film második része egyre csak csúszott. Bár a forgatást már 2013-ban befejezték, az utómunkák vagy egy évig eltartottak, ami az Argo 2-t részben pénzelő Magyar Filmalap mögött álló Andy Vajna szerint is egészen nevetséges. Nem egyedi, sőt inkább általánosnak mondható, hogy egy magyar film anyagi nehézségek közepette jön létre. Előfordul, hogy a stábtagokat utólag fizetik ki, ha kifizetik őket egyáltalán. Az Argo 2 körül se ment minden simán, ezért Árpa Attila a saját pénzét is belerakta a 434 millió forintot felemésztő produkcióba. Az alkotók azt nyilatkozták, hogy 150.000 eladott jegy kell a sikerhez és bár a filmet nagyon nyomták, ez a léc túl magasnak bizonyult. Panaszra azért így sincs okuk, a mozikban nagyjából 110 ezer ember ült be a folytatásra, ami ugyan kevesebb, mint ahányan az elsőt látták, de arra elég volt, hogy időlegesen a Vajna-korszak harmadik legnézettebb filmje legyen. És a hírek szerint a DVD is jól fogy.

argo-2.jpg

A második rész természetesen nem ott folytatja, ahol az előző abbamaradt, tehát, akiket az a csavar tartott izgalomban, amivel az véget ért, alapból pofára ejtették. Míg ott egy kincsért ment a hajsza, ezúttal egy floppy lemez tölti be a MacGuffin szerepét. A folytatás kevesebb karaktert mozgat, mint az első, de legalább kétszer akkora baromság. A középpontban Balog Tibi (Kovács Lajos) és bandája áll, akiket azért bérel fel a Kulka János játszotta nindzsamester, mert az idióták elgázolják, akit eredetileg meg akart bízni. Eleve nem túl értelmes húzás, de a történet még ebben se tud következetes maradni. A Fekete Lótusz - igen, tényleg így hívják a filmben Kulkát - előbb egy rakás fegyvert biztosít a nyilvánvalóan amatőr csapatnak, hogy aztán csalinak próbálja őket használni. Tibiéket közben egy cigánybanda is üldözi, melynek tagjai tíz év után pont most akarnak bosszút állni az előző részben megölt társukért. Jó adag mázli és egy hozzájuk képest szuperintelligens számtech tanár (Bán János) segítségével a csapat valahogy mindig kikeveredik a zűrből, és ez így megy újra és újra egészen a Szlovákiában játszódó végkifejletig, ahol a Fekete Lótusz, a tigris tankkal érkező cigányok és a floppy-n lévő anyagra pályázó japán megbízók egyszerre csapnak össze a szerencsesorozatuk végéhez közeledő Tibiékkel.

Lehet, hogy én vagyok túl régimódi, de nem szimpatikus, ha egy hazai filmben vagy tíz percet kell várni, hogy valaki magyarul kezdjen el beszélni. Kifejezve vonzódását az amerikai akciófilmekhez, Árpa Attila úgy nyitja az Argo 2-t mintha az ő alkotása is közéjük tartozna, de mivel se pénze, se tehetsége nincs ahhoz, hogy felnőjön hozzájuk, csak a Zs-kategóriára futja. Elhiszem, hogy volt munkájuk a harci jelenetekkel, de, ha véres kaszabolást akarok látni, van millió alkotás a világon, melyben jobbakat találok. Egyik fő szimptómája a magyar közönségfilmeknek, azon túl, milyen bénán másolják az előttük lebegő külföldi példát, hogy vagy tíz-húsz évvel le vannak maradva, így Árpa is olyan képi megoldásokkal dolgozik, amik akkor voltak divatosak. Azt, hogy mennyire nem tartja a lépést, jelzi mikor az 1996-os A sziklából köszön vissza Sean Connery belépője, csak épp Oszter Sándorral. Lehet takarózni a műfajparódia és a suttyófilm címszavakkal, ám ez nem változtat azon, hogy a színvonal a béka segge alatt van. A film legtöbb akciójelenete szintén más műveket idéz, amit próbál egy magyaros csavarral megfűszerezni, csakhogy a technikai kivitelezés ótvarsága miatt legfeljebb egy lelkes amatőr bolondozásának lehet titulálni, amit Árpa művel.

argo-5.jpg

A poénok nagyrésze a kínlódva nevetős kategóriát meríti ki. Az, hogy a szereplők válasza mindenre az, hogy bazmeg úgy fél óra után már egyáltalán nem vicces. Árpa a vígjáték-gyűjteményét is frissíthetné, mert a Torrente első részéből lopni már tíz éve is lejárt lemez lett volna. Az Argo 2 annyiból is hasonul Santiago Segura filmsorozatához, hogy ennek a készítői is csupán a suttyóság mértékét tudták emelni a folytatásra. Nagyritkán fordul csak elő, hogy azért lehet nevetni, mert, ami történik az tényleg humoros, nem pedig azért, mert a csattanó olyan rossz, hogy az már fáj. Akiket piszkosul sajnáltam, azok a színészek. Bár lehet, hogy a forgatáson legalább ők állati jól mulattak, mégis többre tartom mind Kulka Jánost, mind az első részből visszatérő Scherer Pétert annál, hogy ebben a hulladékban vesztegessék el a tehetségüket. Ők még viszonylag olcsón meg is ússzák, viszont az ennél minőségibb alakításra is képes Nagypál Gábor (Ted magyar hangja) őrült ripacskodását rossz nézni. A közben elhunyt Bicskey Lukács is szebb hattyúdalt érdemelt volna, mint Psycho. Őt mintha egyébként is csak azért hozták volna vissza, hogy legyen. Oszter Sándor a magából hülyét csináló cameoért remélhetőleg kapott annyi pénzt, amiből kifizette a kastélya jelzálogát. Bán János csak kínlódik a szerepében, ami Csuha Lajos professzorának még kevésbé vicces változata. Kovács Lajos is kissé fáradtan hozza Balog Tibit, igaz nincs sok, amivel dolgozhatna. A szadomazo dresszbe való öltöztetése egy olyan látvány, amit még az ellenségeimnek se kívánok, hát még a csóringer színésznek. 

argo-4.jpg

Az itt látottak alapján nagyon messze van a magyar közönségfilm a gyógyulástól. Még mindig egy elfajzott mutáns, mely küzd a túlélésért, de amíg olyan alakok garázdálkodnak körülötte, mint Árpa Attila, az esélyei nem túl rózsásak. Az Argo 2 magán viseli mindazt, amitől a hazai filmgyártás haldoklik. A dilettantizmust, a százmilliók és a tehetséges színészek elherdálását, ami sajnos túl régóta tart már. Az Árpához hasonló figurák soha nem fogják megtanulni, hogy nem amerikai filmeket kell csinálni magyar módra, hanem elsősorban egy jó sztorira van szükség, amire lehet építeni. Emellett persze az se árt, ha a rendező technikailag felkészült és nem máshonnan ellesett fogásokkal próbálkozik, mert a stílus a közhiedelemmel ellentétben nem másolható. Az vagy van valakinek vagy nincs, és Árpa Attila ennek minden kétséget kizáróan híján van. Az Argo 2 a tahó humor népszerűségét és a hazai pálya előnyeit kiélvezve jóval elnézőbb elbánásban részesült, mint, amit megérdemelt volna, pedig egyes színészeit leszámítva nincs benne semmi, ami okot adna arra, hogy elpocsékoljuk rá a drága időt. Folytatásnak összecsapott, vígjátékként erőltetett, akciófilmként pedig egyenesen vállalhatatlan. Ha a magyar filmipar csak pár lépéssel előrébb tartana, egyből DVD-n adták volna ki, vagy, ami még ennél is jobb: el se készül.

ÉRTÉKELÉS: 30%               

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr678647626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2016.04.22. 10:13:19

Köszönöm. Végre valaki elmondta, hogy mekkora hulladék ez. Nagyon nehéz volt végignézni, és mivel magam is 30 körüli filmszerető vagyok, nem volt olyan jelenet, amit ne láttam volna 10-20 évvel ezelőtti nagy amerikai kultfilmekben. Ahogy leírtad, mintha egy Tarantino összest látnánk, Ponyvaregény (sado-mazo cucc), Kill Bill (kardozás), stb. kevés Torrentével fűszerezve, sőt sok helyen a Macskajaj köszönt vissza. Rettentő gyenge próbálkozás, de gondolom a millákat megkapta a filmalaptól. Gratula.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.04.22. 12:02:45

hát mondanom se kell - pláne ha olvastad az én kritikám - hogy egyáltalán nem értek egyet, sőt nem is értem a fanyalgásod, mintha szándékosan nem értenéd a film egyes reflektálásait (pl. Azt, hogy mennyire nem tartja a lépést, jelzi mikor az 1996-os A sziklából köszön vissza Sean Connery belépője, csak épp Oszter Sándorral.) ez komolyan ilyen sután csapódott le nálad? ha egy régi filmet idézünk meg (hozzátenném a 90-es évek legjobb akciófilmjét) az már elkésett?

ez egy főhajtás volt, egy ügyes kikacsintás, aminek nem kellett több magyarázat, hasonló módon a Mission Impossible emblematikus jelenetét idézni még 30 év múlva is aktuális lesz, mert egész egyszerűen annyira jó

az első rész malasztalását egyáltalán nem értem, volt a végén cliffhanger? :D épp az a jó, hogy kukázták az egészet, és ráhelyezték a hangsúlyt Balog Tibi bandájára, lehet neked az jobban tetszett és azért csalódtál ekkorát - és ha már itt tartunk nem későn reflektált Tarantinora, mert leginkább Guy Ritchire reflektált

Kovács Lajos... fáradt???? haggyál már totál 120%-on pörgött az öreg, hihetetlen erő van benne, Kulka meg önmagát parodizálja ezzel a szereppel, miért is baj, hogy Fekete Lótusznak hívják?

Nagypál Gábor ha annyira nívósabb szerepeket tudna eljátszani, miért a Ted magyar hangját hozod fel példának, inkább szerepeket kérnék

A film eleji tíz percről azt írni hogy Zs kategória már elég erős fanyalgás, és ó jaj egy film, amiben nem beszélnek tíz percig magyarul :) ott van másik kétezer amiben megkapod és fele ennyire se jó

A szado mazos jelenet az egyik legjobb poén volt, ahogy szinte minden percre jutott valami amin kétpofára lehetett röhögni, pedig nálam kevesebb ember ülhetett be erre a filmre fanyalogva, mert még az első résznél is gagyibbra számítottam.

Pont ekkor akarnak bosszút állni... hát igen mivel most szabadult a börtönből, és lehet a börtönben nem tudták kinyírni, ennyire azért nem kéne a kákán is csomót keresni. Vannak benne forgatókönyvi hiányosságok, de melyik vígjáték az ahol a forgatókönyv kikezdhetetlen logikája számít elsőnek.

Amivel egyetértek az Psycho karaktere, abszolút fölösleges volt, ráadásul ugyanazt játszották el vele mint amikor kinyírta Jáksót az első részben, de mivel nekem összességében tetszett a film, így ezt a bakit lenyeltem.

A kis japán csaj pedig nagyon ügyeske volt.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.04.22. 12:38:15

@scal: Olvastam a kritikádat, részben az bátorított fel, hogy megnézzem a filmet, sőt szidtalak is magamban miközben néztem! :)

Az önmagában jó ötlet lett volna, hogy Tibiékra összpontosítanak, de azt utálom, amikor a folytatás "elfeledkezik" az előző rész befejezéséről, főleg, ha nyitva hagyta. Ez egyszerűen lustaság.

Nagypál Gábornak van egy renoméja színházi színészként. Ha érdekel, mikben játszott, ajánlom a wikipédiát. A Ted felhozását érdekességnek szántam.

A bosszút illetően, ez a börtönben nem tudták kinyírni belemagyarázás. Az igazság az, hogy ez a része se volt a történetnek egy minimális szinten se kidolgozva. És erre azért egy vígjátékban se árt adni.

A szadomazos poén kínos volt. Nagyon alacsonyak lehettek az igényeid a filmmel szemben, ha ezen tényleg két pofára tudtál nevetni.

Az első tíz perc meg annyira gáz volt, hogy levettem a filmet, gondoltam nem cseszem el az estémet vele, és inkább másnap délelőtt fejeztem be. Egy magyar filmben pedig tényleg beszéljenek magyarul. Ez annyira alap, hogy nem is tudom, hogy mit kell rajta magyarázni.

Jegkoko 2016.04.22. 17:49:15

Iszonyatosan rossz volt, szinte egy az egyben ugyan azt a sztorit adták elő mint az elsőben csak néhány dolgot megváltoztattak. Amikor először láttam, azt hittem a film költségvetése az elején lévő jelenetekre ment el, de egy fenéket azok csak különböző előrre legyártott és megvett jelenetek voltak.

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2016.05.05. 08:41:38

Emlékszem a forgatás előtt Árpa a facebookon kunyerált autót, amit össze tudnának törni. (természetesen ingyen) Eddig nem vettem a fáradtságot, hogy megnézzem, de ezek után nem is fogom. Maradok inkább a sorozatoknál és próbálom behozni a lemaradást, mert még a House of cards utolsó évadát se volt időm ledarálni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.09. 17:46:31

@Lazók György: azt kell rajta magyarázni, hogy pfuj Die Hard németül beszélnek benne, pedig amerikai film, pfuj összes II. Vh-s film, németül beszélek benne, pfuj Tél Katonája, franciául beszélnek benne, Pfuj Isteni műszak, szerbül beszélnek benne (holott az egy sokkal jobb magyar film), nem is értem min akadtál fenn, japánban voltak, japánok egymással japánul beszélnek

a szadomazós poén azért működik mert Tibi öreg, és pont akkor bugyolálják be latexba? Hát hogy nézett már ki a hasával meg a seggével, meg minden :D

összességében ha egy vígjátékon röhögni lehet nem igazán érdekel hogy vérremenően logikus legyen, én ezt megkaptam, majd lehet megnézem itthon is még egyszer és akkor majd nem lesz olyan vicces - a mozis közeg ezen azért sokat tud dobni, de pl a Dumb és Dumber 2-őt sokkal szarabb folytatásnak tartom

"Olvastam a kritikádat, részben az bátorított fel, hogy megnézzem a filmet, sőt szidtalak is magamban miközben néztem! :)"

megtisztelő :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.09. 17:47:20

ha már erőltetett poénoknál tartunk, szerintem a Tigris volt leginkább ilyen
süti beállítások módosítása