Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Waterworld (1995)

2017. március 20. - Lazók György

water-title.jpg

Ha minden idők legnagyobb bukásaira terelődik a szó, van egy film, mely azonnal beugrik a többségnek. Bár A mennyország kapuja vagy A kincses sziget kalózai elkészítésébe stúdiók rokkantak bele, az esetük mégse annyira közismert, mint a Kevin Costner főszereplésével készült Waterworld fiaskója. A történet szerint a jégsapkák elolvadása miatt megemelkedett a tengerszint, az emberiség maradéka pedig ezen a vízivilágon tengeti végnapjait. A poszt-apokaliptikus akciófilm katasztrofális forgatását botránnyá dagasztotta a média tovább növelve a stáb megannyi nehézségét. Nem elég, hogy meg kellett küzdeniük az időjárás okozta nem várt viszontagságokkal, a készítők között fokozódó nézetkülönbségek miatt is rendszeresen dőlt a napi forgatási terv. Mindezek eredményeként az eredetileg 100 millióra belőtt költségvetés az akkor rekordértékűnek számító 175 millió dollárra duzzadt. Ebből 22 milkót maga Costner pengetett ki a saját zsebéből, aki bár mindent megtett, hogy egyben tartsa az előre bukásnak elkönyvelt produkciót, erőfeszítéseinek legfőbb eredménye mégis az lett, hogy az összes stúdiófőnök örökre az agyába véste, ne forgassanak soha többé a tengeren egy ekkora filmet! 

Azt hinnénk, ha egy vagyont készülnek elkölteni, akkor a forgatás minden részletét alaposan eltervezik. Amiről a producerként is közreműködő Kevin Costner nem felejtett el gondoskodni az az, hogy meglegyen a kényelme, így míg ő egy tengerre néző, úszómedencés villában pihenhette ki a nap fáradalmait, ahol egy személyzet gondoskodott arról, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt, addig a stáb olcsó bungalókban aszalódott. A forgatás helyszínének a kiválasztására sajnos már kevésbé ügyeltek, mint Costner szállására, ami végzetes mulasztásnak bizonyult. Azt ugyanis senkinek eszébe se jutott előzetesen felmérni, hogy a Hawaii-on megtalálható Kawaihai-öbölben milyen az időjárás. Hát, nem épp ideális. Azt, hogy mennyire sikerült telibe találniuk a helyszínnel mindennél jobban elárulja, hogy a felvételeket háromszor is le kellett fújni hurrikánveszély miatt. A 45 mérföldes szél, ami ott teljesen normális felkészületlenül érte a gárdát, mely amúgy is alábecsülte a tengeren való forgatás kihívásait. Legelőször is azt az egyszerű tényt, hogy a víz mozog, ezért őrületesen nehéz elérni, hogy a centire megtervezett beállításokon minden ott legyen, ahol lennie kell. A 96 naposnak hitt forgatás végül 166 napig tartott, mely elkerülhető lett volna, ha megkérdezik a helyieket, hogy a kawaihai szó, amiről az öböl a nevét kapta mit is jelent: viharos víz. 

water-1.jpg

Spielberg is a haját tépte a Cápa készítésekor, pedig neki csak egy hajót és egy nem mindig kooperáló műcápát kellett a képben tartania, míg a Waterworld stábja többek közt komplex díszleteket és tömeges kaszkadőrmutatványokat volt kénytelen koordinálni. Az irányításnak csak az illúziója volt meg, és az is kezdett kicsúszni a kezükből. Costner meglehet kiélvezte a sztárstátusszal járó előnyöket, de a munka alól nem húzta ki magát, így a sűrűn előforduló balesetekből neki is kijutott. Épp filmbéli hajójának árbócához rögzítve készült egy jelenetre, amikor feltámadt a szél, a stáb pedig tehetetlenül nézte végig, ahogy a vihar 30 percen keresztül ide-oda csapkodja őt. Szereplőtársnői, Jeanne Tripplehorn és a gyerekkorú Tina Majorino mindjárt az első napjukon kis híján megfulladtak. Tripplehorn a hosszúra elnyúlt forgatás után jó darabig nem bírt víz közelébe menni. Az időjárás nem kímélte a díszleteket se. Méregdrága építményeket fújt el a vihar nem is egyszer. A probléma egészen odáig fajult, hogy az amúgy is több tucatszor átírt forgatókönyvet már nem tudták úgy megvalósítani, ahogy akarták. Az egyik fiktív jövőbeli közösségnek, a beszédes nevű rabtartóknak felépített díszlet, ahogy volt elsüllyedt, ezért ők a Waterworldben végül éppen csak említésre kerülnek.

Ennyire zűrős helyzetben jó, ha tudják, hogy mit akarnak a filmből kihozni, azonban a készítők ebben se tudtak megegyezni. Peter Rader eredeti forgatókönyvében még egy srácoknak szóló kalandfilmként képzelte el a Waterworldöt, azonban Kevin Costner szeme előtt egy ennél felnőttebb és komolyabb akciófilm képe lebegett. David Twohy, A szökevény társ-írója ennek szellemében szabta át a forgatókönyvet. Ekkor vált a film a Mad Max vizes változatává, azonban Costnernek köszönhetően western áthallások is bőséggel kerültek bele. Ekképp lett a főszereplő egy névtelen kalandor, aki csak átutazóként érkezik arra a zátonyra, melyet egy benzinimádó csapat, a füstölők tartanak rettegésben. A filmhez gondosan kidolgozott jövőképet írtak, amiben új hitrendszerek és nyelvek vették át a régiek helyét. Ebből a mozikba került verzióba aztán jóval kevesebb került bele, mint amennyit terveztek, ugyanis a játékidő így is tetemesre nőtt. A cselekményt leszűkítették hát szárazpart legendájára, valamint a bárdolatlan tengerész fokozatos összemelegedésére a nyakára került, nagyszájú kislánnyal (Majorino) és csinos védelmezőjével (Tripplehorn). A lány hátán lévő rejtélyes térképre fáj a foga a Dennis Hopper vezette bandának, mely a megszerzéséért üldözőbe veszi őket. 

water-7.jpg

Az, hogy milyen áldatlan körülmények közt jött létre, sokkal kevésbé látszik a filmen, mint azt az eddig leírtak sejtetik. Lyukakat könnyű találni rajta, de a történet alapjaiban egyben van. Kevin Reynolds rendező, aki régre visszanyúló barátságot ápolt Costnerrel, ugyanabban a lendületes, könnyed stílusban készítette el a filmet, ami előző közös munkájukat, a Robin Hood, a tolvajok fejedelmét is sikerre vitte. Az, hogy bizonyos részleteket hajlamos túlhangsúlyozni már a Robin Hood-film rendezői változatából kiderült és a beszámolók szerint pont az eposz mániás Costnernek kellett rászólnia, hogy ne merüljön el túlzottan a háttértörténetben, hanem foglalkozzon a lényeggel, a közönség szórakoztatásával. Vitáik az idegőrlő forgatáson úgy eldurvultak, hogy arra ráment a barátságuk és a nyilvánosság elé tárták nem túl hízelgő véleményüket egymásról. Reynolds azt nyilatkozta, hogy Costnernek kellene rendeznie a filmet, így legalább a kedvenc sztárjával forgathatna, sajátmagával. Az ironikus az, hogy barátja megfogadta a javaslatot és a filmet Costner rendezői irányítása alatt fejezték be. Ami a kettejük elmérgesedett viszonyát illeti, végül az is helyrejött. Nem kapkodták el, de idővel elsimították az ellentéteiket és 2012-ben együtt hozták tető alá a díjnyertes A Hatfield-McCoy viszály című western mini-sorozatot. 

water-3.jpg

A Waterworld készítésének feszült hangulatáról a forgatásra script doctorként kiutazó Joss Whedon (Bosszúállók) is beszámolt. Az írót egy gyors feljavításra vették fel, végül hét hetet töltött a forgatáson, amit szó szerint pokoli élményként jellemzett. Humorának lenyomata ott maradt a párbeszédeken. Az amúgy nem túl összetett, sőt mondjuk ki, bugyuta gonoszok ezáltal válnak rendkívül szórakoztatóvá. Főképp Dennis Hopperre gondolok, aki, ha alkalmat adnak rá, parádésan adja a gennyládát, ahogy azt a szintén Whedon segedelmével átdolgozott Féktelenülben is láthattuk. A film egyik legjobb húzása, hogy környezetvédő üzenetét kiselőadás helyett humorként tálalja. Hopper bandája, a füstölők főhadiszállása nem elég, hogy minden idők legnagyobb olajszennyezését okozó tankhajóján található, de szentjük az a kapitány, akinek az irányítása alatt a katasztrófa bekövetkezett. A Waterworld akciódús eposzként kezd, hogy aztán a közepére már-már kamaradarabbá alakuljon át. Emiatt a karakterek kerülnek előtérbe, mely végső soron a film javára válik. Szerethetőbb lesz nem csak Costner, akinek a figuráját jó darabig nem sok különbözteti meg a rosszfiúktól, de Tripplehorn és az eleinte kissé tenyérbemászó Tina Majorino is. Kevin Costner nem oly délceg, mint néhány évvel korábban Robin Hoodként volt, de még kopaszodva is megvan a kalandhőshöz illő kiállása és egy pillanatig nem kétséges maximális elkötelezettsége. 

A legnagyobb hülyeség, ami elhangzott a filmet lejárató médiacsörte folyamán, hogy nem látszik az, hogy költöttek rá. Az tény, hogy rengeteg pénz úszott el feleslegesen, de a Waterworld így is teljes mértékben egy szuperprodukció benyomását kelti. Manapság, amikor szinte mindent számítógéppel oldanak meg, kerül csak helyére annak az értéke, hogy tényleg képesek voltak kimenni a tengerre, felhúzni rá egy teljes mesterséges szigetet, hogy aztán egy hihetetlen kaszkadőrshow keretében rombolják le. Amit fel lehet róni, hogy a zátony ostromával a film túl korán lövi el a leglátványosabb jelenetét. Mikor a Waterworld a végjátékban újra rákapcsol, az összképbe már belerondít néhány a költséghatékonyság jegyében alkalmazott CGI-felvétel. Különösen a léghajó green screen előtt rögzített pillanatai szúrják a szemet. A film ezzel együtt tele van páratlan akciókkal, amiket a Mad Max 2-3 valamint a Farkasokkal táncoló Oscar-díjas operatőre, Dean Semler lenyűgöző képekben örökített meg. Míg az ugyanebben az évben bemutatott A kincses sziget kalózai a bele rakott dollárhalmok ellenére is unalmas lett, a Waterworld akció közben, és annak szünetében se feledkezik meg arról, hogy a jeleneteket élettel töltse meg. James Newton Howard zenéje is sikerrel hangsúlyozza ki, hogy egy hatalmas kaland részesei vagyunk, amit egyébként sebtiben kellett megírnia, mivel Mark Isham szerzeménye nem nyerte el Costner tetszését.

water-4.jpg

Az, hogy a Waterworld egyike a legismertebb filmes katasztrófáknak részben amiatt van, hogy valójában rengetegen látták. Annyian, hogy 1995-ben ott volt a világszerte legtöbb bevételt hozó tíz film között, igaz csak a lista sereghajtójaként. Reynolds és Costner alkotása leginkább az amerikai kasszáknál teljesített alul, ahol mindössze 88 milliós bevételt ért el, amin a Universalnak meg kellett osztoznia a mozitulajdonosokkal is. Sajnálni azért nem kell a stúdiót, a televíziós jogdíjakat és a házimozis bevételeket beleszámolva a film már jó ideje nyereségesnek számít. Ennek ellenére makacsul tartja magát a tévhit, hogy ennél nagyobb buktát nem sokat termelt ki Hollywood, pedig azóta se tanultak meg arrafelé jobban spórolni. Costner se okult az esetből, akinek a következő poszt-apokaliptikus akciófilmjét, A jövő hírnökét joggal kerülte el a közönség. Hozzánk a Waterworld, mint a nyári kasszasiker-jelöltek akkor általában, ősszel jutott el és közel két hónapig tanyázott a top 10-ben. A forgalmazó egy elsőrangú szinkronnal is megtámogatta, amiben Costner alakítását rendesen felturbózta a fantasztikus Szakácsi Sándor. A Waterworldöt elárasztó gyűlöletcunami szerencsére már a múlté. Akadnak azért még, akik úgy tartják számon, mint Costner karrierjének a derékba törőjét, az én szememben viszont az egyik csúcspontja. Merész vállalkozás volt, amit nincs oka szégyellnie. A Waterworld egy kiemelkedően látványos és megnyerően laza stílusú kalandfilm, amit ma ebben a formában biztos nem készítenének el.

ÉRTÉKELÉS: 80%             

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7912341903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idiesel 2017.03.21. 05:30:37

Jo kis cikk, koszi szepen! Igy tovabb, bookmarkoltam :)

Túlélő ... 2017.03.21. 06:51:53

Nagy volt a filmmel kapcsolatban annak idején 1995-ben a várakozás. Nagyon nem hozta. Bár a látványvilága akkor sem rossz.

xlngx 2017.03.21. 07:24:32

Szerintem jo film. Costner csucspontja a Farkasokkal tancolo volt. Egyebkent szerintem Costner egy jo szinesz, holott a Tobb mint testort ki nem allhatom. Szerintem a meltatlanul hanyagolt Mr. Brooks is remek film.

NagyVonalakban 2017.03.21. 07:48:05

Jó film, ha adják, mindig oda kapcsolok.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.03.21. 08:12:42

80%-ot nem ér, de sztem is jó a film (úgy 65-70%).

Jerryco 2017.03.21. 10:35:18

Nagy kedvencem volt, de még moziban láttam "A jövő hírnökét", amit még jobban szeretek, ordas hibái ellenére is.

Macskahegyi Daniela 2017.04.18. 15:47:24

Ez a film is kimaxolja azt a klisét, hogy, bár nyilván szűkében vannak az üzemanyagnak is, meg a muníciónak is, azért a rosszfiúk folyamatosan összevissza lődöznek, bőgetik a motorokat gyakran teljesen értelmetlenül stb.
süti beállítások módosítása