Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Ágyúgolyó futam (1981)

2019. május 28. - Lazók György

agyu-4.jpg

Timothy Dalton és Pierce Brosnan nem hagyták ki az alkalmat, hogy ironizálhassanak saját Bond-imázsukon, ám ez a legjobban Roger Moore-nak sikerült mikor szerepet vállalt a mifelénk igencsak közkedvelté vált Ágyúgolyó futamban. A film egy a '70-es években ötször is megrendezett illegális versenyről szól, melynek a legkülönbözőbb autóbolondok gyürkőztek neki. A résztvevőknek több államon keresztül kellett átszelniük Amerikát. A sebességhatár betartását a versenyzőkre bízták, akik furfangos ötletekkel próbáltak túljárni a közlekedési rendőrök eszén. A forgatókönyv megírása jobb kezekbe nem is kerülhetett volna Brock Yatesénél, az elismert sportújságíró volt ugyanis a futamok szervezője. Mikor tervezni kezdte, hogy filmet ír róluk, az élményanyag kedvéért benevezett az utolsó, 1979-ben megrendezett versenyre, amiért egy időre eltávolították szerkesztői posztjáról. Társa ekkor nem más volt a valódi Ágyúgolyó Futamon, mint a film jövőbeli rendezője, Hal Needham, akivel kitalálták, hogy egy mentőautó álcájában teszik meg a távot. Yates felesége játszotta el a beteget és még egy igazi dokit is rávettek, hogy tartson velük. Alapos felkészültségük dacára nem tudták befejezni a versenyt. Ahogy azt a filmbe is beleírták, tönkrement a mentő sebességváltója, ám nekik nem volt olyan szerencséjük, hogy egy tréler hátára felkéreckedhessenek.

Hal Needham megkérte régi cimboráját, Burt Reynoldsot, hogy csatlakozzon a stábhoz, akinek a Smokey és a bandita két része után viszont kezdett elege lenni az autós filmekből. Miután Needham megígérte, hogy négy hét alatt lezavarják a felvételeket és ezt egy akkor kiugrónak számító, öt millió dolláros fizetési csekkel is megfejelte, Reynolds nem tudott nemet mondani. A filmre a pénz javarésze Hong Kongból jött össze. Raymond Chow producernek csak egy kikötése volt: van egy protezsáltja, egy bizonyos Jackie Chan, adjanak már neki egy kis szerepet. Ez meg is történt, ám Chan egy cseppet se örült annak, hogy kínai létére japánt kell játszania. A baráti légkört erősítve Reynolds néha szuperhőssé átalakuló segédjének a szerepét a színész másik közeli haverja, a köpcös Dom DeLuise kapta. A sztárgárdát olyan élő legendák egészítették ki, mint az egymást szintén ezer éve ismerő Dean Martin és Sammy Davis Jr., valamint a Volt egyszer egy vadnyugat nyitányából ismerős Jack Elam, aki a maga is kezelésre szoruló orvost játssza a filmben. Farrah Fawcett a Charlie angyalaiból frissen kikerülve csípte el a faimádó Pamela szerepét, akit Reynolds és DeLuise lényegében elrabolnak és bekábítóznak a filmben. A hírességek sorát a már említett Roger Moore zárta, aki két Bond-film között vállalta el a számára igencsak testhezálló szerepet.

agyu-6.jpg

A Trópusi vihar még sehol nem volt, a meta poént meg azt se tudták az emberek, hogy eszik-e vagy isszák, de Roger Moore máris egy csávót játszott, aki úgy tesz, mintha Roger Moore lenne, aki azt hiszi magáról, hogy James Bond. A versenyen is mi mással, mint egy ezüstszínű Austin Martinnal vesz részt, melyből természetesen nem hiányoznak a megfelelő kütyük sem. A sors iróniája, hogy a Bond-filmekben egyszer se vezethette a 007-essel összeforrt járgányt, bár a A kém, aki szeretett engem Lotus Espritjében neki is megvolt a maga irigyelt verdája. Akár a film többi húzónevének, Moore-nak a szerepe is valójában eléggé limitált, de mivel időben rafináltan van elosztva, ez fel se tűnik. Azt, hogy ki a jobb a megannyi felszabadultan marháskodó színész közül legalább olyan nehéz megmondani, mint azt, hogy vajon melyikük szórakozhatott jobban a forgatáson. A stáblista alatti bakiparádé alapján, melyet innentől fogva Jackie Chan se hagyott ki a filmjeiből, a "munka" egy végigröhögött, hatalmas buli volt. Amin meglepődtem, hogy Burt Reynolds elég rossz véleménnyel van a filmről. Azt azért nehéz elképzelnem, hogy egy olyan laza fazon, mint ő ne élvezte volna a készítését, arról nem is beszélve, hogy csinált ennél lényegesen vállalhatatlanabb filmeket. A példa kedvéért említhetném az Ágyúgolyó futam második részét.

Az alapfilm öt évvel az amerikai premier után került a magyar mozikba. A Mokép tisztában volt vele, hogy az alkotás hatalmas közönségsikerre számíthat, ezért olyan minőségi szinkront rendelt hozzá, ami ezt mégjobban megkönnyíti. Az magától értetődő, hogy Moore Láng József hangján szólal meg, de még a legkisebb szerepekhez is kimagasló művészeket állítottak a mikrofon mögé. Fodor Tamás erőteljes orgánumát alig ismertem meg olyannyira átadta magát Dom DeLuise lelkes óvodás jellemű karakterének. Kézdy György egy újabb gyöngyszemmel gazdagította szinkronpályafutását ifjabb Sammy Davis hangjaként. Egy iszákos szerencsejátékos, aki zsidóként magát katolikus papnak álcázza? Főnyeremény. A többek közt Harkányi Endre, Kovács Nóra és Szabó Ottó alkotta szinkron-nagyágyúk között a pálmát Helyey László orozza el. A félőrült sejknek pedig nincsenek nagy poénjai, de az a mániákus szenvedélyesség, amivel Helyey minden alkalommal megszólal naggyá teszi őket. A Takácsy Gizella jegyezte fordítás ügyel a szöveg ritmusára még a film szerint japánul elhangzó részeknél is. Míg az angol felirat megöli a poént, magyarul a "Benn ül a két Kojak, nyakában a két Kodak!" beszólás instant szállóige. A fordító kreativitását dicséri, hogy a stake/out szóviccet is képes volt szellemesen magyarítani a körözöttel eljátszva. A TV2 az ezredfordulón újraszinkronizáltatta a filmet, ám a DVD-kiadásra az eredeti változat került.

agyu-3.jpg

Az Ágyúgolyó futamot szétszedték a kritikusok és az imdb pontozásán is szerény 6,2-n áll, pedig most is ugyanakkorákat lehet nevetni rajta, mint régen. Tele van óriási figurákkal és dumákkal, a színészek pedig olyan klasszul össze vannak válogatva, hogy gyakran elég egy grimaszuk a röhögéshez. Ide sorolhatóak Reynolds reakciói Káosz kapitányra vagy Jack Elam bármely megnyilvánulása. A jó értelemben totálisan felelőtlen Ágyúgolyó futamnak alig akad jelenete, ami ne lenne érdemes a felidézésre. Az tény, hogy ezek között minimális a kohézió és végül az se számít igazán, hogy ki nyeri meg a versenyt. A részvétel jelentette móka a lényeg. Jackie Channek és Roger Moore-nak alig van több dolga annál, hogy egy kocsiban ülve marháskodjanak, de van, hogy ennyi is elég. Hal Needham annyira kikacsintóan komolytalanra veszi a hangvételt, amennyire emberileg lehetséges, ám arra odafigyel, hogy a film ne menjen át túl bárgyúba. Needham kaszkadőr múltja erősen érződik, az Ágyúgolyó futam akciójelenetei mégis hajlamosak idejekorán véget érni. A Bud Spencer-filmeket idéző csetepaté a motorosokkal az egyedüli kivétel, a képességeit végre megvillantható Jackie Chan is alig bírja abbahagyni. Egy hasonló volumenű autósüldözés nem ártott volna. Ha valaha elkészül a pletykált újrafeldolgozás, az akcióban könnyen felülmúlhatja majd az eredetijét. Ami a színészgárdát és a poénokat illeti, nos ez már egy jóval nagyobb kihívás.

ÉRTÉKELÉS: 80%     

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr2814854794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.05.28. 11:19:42

Nagyon messze van a jó filmtől, még a paródiák között is. De mégis van benne valami szerethető :)

Csaba Turbucz 2019.05.28. 12:20:58

"Ha valaha elkészül a pletykált újrafeldolgozás, az akcióban könnyen felülmúlhatja majd az eredetijét. Ami a színészgárdát és a poénokat illeti, nos ez már egy jóval nagyobb kihívás."

Milyen igaz..

dr. mesterséges színezék 2019.05.28. 22:43:45

A haverok hatalmas reklámot csináltak a filmnek, hogyígymeg úgy (szocialista hájp). Erre megnéztem, és hát...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.05.29. 00:12:52

Eszméletlenül rossz film. Ezt onnan tudom, hogy fél éve volt valahol, és újra megnéztem. Fialatkoromban moziban láttam, később videókazettán, és élénken emlékeztem jó pár poénra belőle. A figurák jópofák, a poénok között van néhány tényleg jó, de a film katasztrofális fércmű, széteső viccelődés néhány A- és B-kategóriás színésszel, valamint pár Amerikában talán jól ismert, szórakoztatóipari figurával és sportolóval. De ha tudjuk, hogy a rendező pár évvel ezelőttig KASZKADŐR volt, akkor kezdhetünk sejteni valamit abból, hogy a rendezéshez nem elég a filmes múlt.

Viszont tiszteletet érdemlő lehet az az erőfeszítés, amit az élete utolsó negyven évét matt részegen eltöltő Dean Martin terelgetése megkövetelhetett.

Szóval mindennek ellenére aki szeretné látni, hogy milyen film volt negyven éve az olyan, amiből a gyerekek az iskolai szünetben egymást túlkiabálva idézik a vicces jeleneteket, viszont a poénok nagy részét csak felnőttek értik, az jól szórakozhat.

Ebből a filmből értettem meg, öreg fejjel, hogy annak idején a férfiak miért olvadtak el Farrah Fawcett mosolyától.

A színészek közül a szerepe rövidsége ellenére is néven nevezendő lehet Peter Fonda, aki a Szelíd motorosok hírnevéből akkor még egész jól eléldegélt.

Még inkább néven nevezendő a gyönyörű Adrienne Barbeau, akinek az igéző hangja a Köd című, VHS kazettán terjedő Carpenter-horrorból a szívembe vésődött, de a Menekülés New Yorkból című másik Carpenter-filmből is emlékezhetünk rá. De társnőjére is emlékezni fogunk, ha a nevét (Tara Buckman) sem előtte, sem utána nem is hallottuk még.

Érdekes játék a film stáblistáját böngészni. Mick Jagger exfelesége, vagy a négyszeres Super Bowl-győztes futballista szupersztár és állandó szakkommentátor, vagy a tüneményes büféslány, aki ezen kívül még egyszer vett részt filmezésben, amikor valóban büfés volt egy forgatáson. Mindnek volt szövege. A film komolyságáról ez sokat elárul.

Színigaz, a sejk a film legszórakoztatóbb figurája. "Hat adag hamburger volt, négy siskebab, két adag kuszkusz... És khét lhiter teeej... Beszélj, mennyit kérsz? ... Teee, méz-szavú huri, te leszel az első asszonyom a háremben. Várj reám, te illatos fügevirág, imááádlaaak!"

Egyébként nemrég belehallgattam a film angol nyelvű változatába. A sznobok és kötekedők időnként előugranak, és fennen hirdetik, hogy minden filmet és sorozatot "eredeti" (értsd: angol) nyelven kellene sugározni, és hamarosan lenne tízmillió nyelvzsenink. Meglehet. De azt az ízt, amit a mi kiváló színészeink hozzá tudtak tenni egy ilyen halovány filmhez is, azt az eredeti hang akkor sem tudja produkálni, ha az összes nyelvzsenink megpukkad mérgében. Nem beszélve arról az apróságról, hogy aki nem pici kora óta él valahol Amerikában, az soha nem fogja megérteni egy ilyen bohózat összes beköpését.

Azt hiszem, ez előtt a film előtt még nem láttam végefőcímben előadott bakiparádét.

Aki megmondja, hogy miért volt fölösleges a futóverseny a film végén, aközött kisorsolok egy linket a filmhez. videa.hu/videok/film-animacio/agyugolyo-futam-1-teljes-film-xT8y5Zi54FOJPEdr :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.05.29. 00:15:38

A magyar nyelv színeinek végtelenségét egy ilyen nyelvbotlás is tükrözi: "fialatkoromban". Hiszen így is értelmes, és milyen érdekes szó...

szepipiktor 2019.05.29. 07:14:21

Azért megint látni, hogy a blogolás generációs problémákat is felvet.
Ez a film (és a felvetett esemény) az 1968-69-ben futott Flúgos futam rajzfilmsorozat későbbi megvalósítása csupán.
De persze a rajzfilmnek is volt ötletgazdája!
Az 1965-ben megjelent Verseny a javából című eszméletlen vígjáték.
A minőséget Blake Edwards jelentette, a zenét Henry Mancini írta hozzá és olyanok játszották a főszerepet, mint Jack Lemmon, Peter Falk, Tony Curtis vagy Natalie Wood vagy Keenan Wynn!
port.hu/adatlap/film/tv/verseny-a-javabol-the-great-race/movie-2655
Tehát valójában:
1965 - The Great Race
1968 - Flúgos futam rajzfilm
1981 - Ágyúgolyó futam
Az Ágyúgolyó futam pedig a Flúgos futam "aberráltságára" épül, a 80-as évek népszerű autóival és a kor sztárjaival. A nagy Futam viszont egy valódi Edwards-vígjáték.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2019.05.29. 08:42:38

@szepipiktor: Az említett film illetve sorozat előképének tekinthető, de mint a bevezetőben is írtam, saját élményeken alapul. A versennyel se a filmet akarták megvalósítani. Többről van itt szó tehát, hogy látták Edwards filmjét és azt mondták magukban, hogy csináljuk meg újra! Egyébként a Verseny a javából eléggé túlhaladott film. Nekem legalábbis annak érződött már húsz éve is.

@Androsz: Ha ezt eszméletlenül rossz filmnek tartod, a folytatások valószínűleg a világból kikergetnének.

Macropus Rufus 2019.05.29. 09:54:56

@szepipiktor:ennél picit árnyaltabb a dolog.A két rajzfilm nem igazán inspirálta a filmet, bár sztoriban hasonlóak. 1970-ben rendezték meg a Cannonball race nevű versenyt. Ez adta az 5letet a filmhez. A filmben a versenyt az az emberke indította, aki az Cannonball race-t rendezte/szervezte.

Macropus Rufus 2019.05.29. 10:03:17

amúgy nem értem azokat akik lehúzzák a filmet. 1981-ben az év egyik legnagyobb bevételét produkáló filmje volt, és a bevétel/kiadás arányát még most is sok-sok film megirigyelné:
16 millióból 72 misit hozott. A most annyira hypolt Bosszúállók is csak a 2.2x hozta vissza.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.05.29. 22:20:25

@Lazók György: Egy folytatást láttam hajdanán, amelyikben Sinatra is szerepelt. Fogalmam sincs, hogy az jobban volt-e megcsinálva, csak annyi biztos, hogy az unalmas volt. Ez az első rész viszont tényleg szórakoztató, viszont amatőr módon rendezett, fényképezett és vágott film. Jó, van ennél még sokkal amatőrebb film is, csak ez ennek ellenére lett sokat emlegetett, talán sikeresnek is mondható film. Mondjuk, aki koránál fogva nem szokhatott hozzá Sammy Davis Jr. excentrikus ábrázatához, annak jobb a film megnézését kis képernyőn kezdenie. :-))

Csaba Turbucz 2019.05.31. 15:23:21

@Macropus Rufus: A Bosszúállók 350 millióval nyitott nem 16 millióval.

==T== 2019.06.01. 20:36:22

Te jó ég, ez a film volt gyerekkoromban a filmművészet csúcsa!

Még most os nagyon szeretem, egy nagyon jó hangulatű hülyeség, igazi sztárparádé baromira jó zenékkel.

Szívesen végigautóznék az akkori amerikán a futam útvonalán.

Nerkem a második rész és a harmadik - Sebességzóna - is tetszett.

==T== 2019.06.01. 20:44:11

@Csaba Turbucz: A film rendezője Hal Needham volt, kaszkadőrkirály. Ma egy remake tele lenne CGI-al. Ebbin ilyen nem volt.

Még egy érdekesség.

Tarantino nemsokára mozikba kerülő filmjében di Caprio karakterét az Ágyúgolyó futam főszereplő Burt Reynolds, Drad Pitt karakterét pedig a kaszkadőrből rendezővé lett Hal Needham ihlette.

Csaba Turbucz 2019.06.02. 15:57:22

@==T==: persze. Azokban a filmekben munka volt nem számitó gépes baromkodások.

Bandibacsi34 2020.08.10. 18:19:03

Ezt a sz.rt allandoan reklamozzak, csak nem tudom minek...
süti beállítások módosítása