Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Villámkritika: S1m0ne (2002)

2019. július 26. - Lazók György

s1-2.jpg

Andrew Niccolt hamarjában a zsenik közé sorolták, de ez a csoda se tartott sokáig. Ugyan bemutatkozó filmje, a tökéletesek társadalmában játszódó Gattaca akkorát bukott, mint ide Lacháza, azon kevesek, akik mozis futása idején megnézték odáig és vissza voltak tőle. Niccol egyéni hanggal mondott el egy inspiráló történetet méghozzá sci-fi köntösben, ami garantálta, hogy személyére felfigyeljenek. Hírnevét megerősítette az ő forgatókönyvéből, de Peter Weir rendezésében készült Truman Show, a '90-es évek egyik legjobb filmje egy hétköznapi fickóról, aki tudtán kívül egy valóságshow főszereplője. Niccol ezek után azt csinálhatott, amit csak akart, és ő ismét egy fantasztikus alapötlettel rukkolt elő: egy bajba jutott rendező (Al Pacino) titokban a Simone-ra keresztelt virtuális színésznővel (Rachel Roberts) fejezi be új filmjét, ám a csalást senki se vészre, sőt a nem létező személy körül kész hisztéria alakul ki. A S1m0ne kölcsönöz a Gattaca képi világából és a Truman Show humorából, ám az író-rendezőnek ezúttal nem sikerül úgy rátapintania a választott téma ütőerére, mint korábban. Az, hogy komputerrel pótolni lehet-e a színészeket ekkoriban már vitatott kérdés volt, Niccol pedig kissé elsietve vetette rá magát a még gyerekcipőben járó ötletre. Felmerült, hogy filmjében tényleg számítógéppel állítják elő a címszereplőt, ám se a technika, se a színészek szakszervezete nem állt készen a megvalósításra. 

Most, amikor már a veszélyes jelenetekben CGI útján montírozzák rá a színészek arcát a kaszkadőrére, megfiatalítanak vagy éppen feltámasztanak vele embereket, Andrew Niccol megközelítése elég fantáziátlanul hat. Az egyedüli, amire ő összpontosít az a sztárkultusz. Az, hogy egy illúzió micsoda rajongást képes kiváltani, érdekes gondolatokat vet fel. Sajnálatos, hogy innen a film képtelen a következő szintre lépni. Leragad ott, hogy a főszereplő rendezőt, Victor Taransky-t egyre jobban felemészti, hogy fenntartsa a látszatot Simone valódiságát illetően. Alapvető gond, hogy Simone-nak nincs személyisége, mindössze egy csinos bábu, amit Taransky mozgat. Az a Gattacában még nem volt gond, hogy Niccol nem szaktértője a genetikának, viszont ebben a filmben hatalmas lyukakat vág a történet szövetébe, hogy szemmel láthatóan lövése sincs a komputerprogramokról. Igencsak a S1m0ne szimbolikus részére kell összpontosítanunk, hogy megfeledkezzünk arról, a realitás felől közelítve a filmnek semmi értelme sincs. Ha már szimbolika, Niccol azt is hajlamos olykor annyira durván az orrunk alá dörgölni mintha hülyének nézne. Al Pacinonak igaz nem erőssége a komédia, de tud vicces lenni, ha akar. Pechjére az ő figurájánál sokkal szórakoztatóbbak a mellékszereplők. A Pruitt Taylor Vince és Jason Schwartzman alakította paparazzo páros külön filmet érdemelne, ám akárcsak a többiek, ők is a háttérbe vesznek idővel. A S1m0ne-t megannyi hibája ellenére nem nevezném rossznak, inkább sekélyesnek. Minden adott volt benne egy mesterműhöz, ehelyett csak egy mérsékelten elgondolkodtató és hamar elfeledhető szatíra lett, amit ironikus módon a valódi színészek visznek el.

ÉRTÉKELÉS: 50%         

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7214981048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2019.07.26. 13:07:28

A Gattaca nekem is tetszett. Bevallom, ehhez a Simone-hoz viszont se akkor nem volt kedvem, se most nem lett. :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2019.07.26. 13:16:43

@Field64: Annak idején megbocsájtóbb voltam vele, viszont hiába lett azóta csak aktuálisabb a témája, magával a filmmel nem bántak kegyesen az évek. Niccol meg amilyen ígéretes tehetségnek indult olyan mélyre csúszott. Nem gondoltam, hogy ez lesz, de a kínosan buta Lopott idő óta direkt kerülöm a munkáit.

David Sumner 2019.07.27. 11:38:17

Ironikus, hogy most épp a jövőre 80 éves Pacinót fognak Simone-t csinálni a The Irishmanben. Több éves huzavona (a forgatás lassan 2 éve kezdődött, de a Netflixet befogadó velencei Mostra sem válogatta be, nem mintha erről nem szóltak volna előre a készítők) után megnézném, hogy sül el.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2019.07.27. 15:49:28

@David Sumner: Na igen, Pacinoból se sok marad miután az arcát és a hangját is várhatóan kezelésbe veszik, de őszintén szólva Scorsese miatt inkább aggódom. A Viharsziget volt az utolsó filmje, ami bejött.

Disztopia 2019.07.31. 00:18:50

A Gattaca nagyot bukott volna???

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2019.07.31. 09:31:24

@A Mester_: Aham, amcsi mozikban alig 12 milkót hozott. Nálunk azt hiszem egyből videón jelent meg.
süti beállítások módosítása