Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Elhanyagolt filmek: Halálkanyar (1997)

2020. március 10. - Lazók György

switch-1a.jpg

Bár a magyar szinkron sokáig tartotta a jó hírét, az elbaltázott címfordítások már annak elvesztése előtt hírhedté váltak. Bevett módszer volt, ha egy krimi vagy egy akciófilm címével nem tudtak mit kezdeni akkor elé ragasztották, hogy halál vagy halálos. Ezzel a fantáziátlansággal eshetett meg, hogy egy éven belül nem is egy, hanem mindjárt kettő nálunk csak videón megjelent filmet egyaránt a nem sok nívót sejtető Halálkanyarra kereszteltek. A sors fintora, hogy mindkettő ennél többet érdemelt volna. Az elsőt nem más, mint Oliver Stone rendezte, a jelen kritika tárgyát képező filmet pedig az üstökösként feltűnt forgatókönyvíró, Jeb Stuart jegyzi. Neki köszönhetjük a Die Hardot és A szökevényt, melyek nagyágyúvá avatták, ám ezután leáldozott a csillagzata. Az Egy igaz ügy c. thrillere, amiről nemrég írtam, se lett akkora siker, mint várták. Mire rendezői bemutatkozása több elhalasztás után a mozikba került nem csak az ő karrierje jutott gödörbe, hanem a finanszírozásban résztvevő Rysher Entertainment is csődközelbe került, ezzel pedig régóta tervezett alkotásának reszeltek.

Átutazni Amerikát egy sorozatgyilkossal. A sztori ismerős lehet a Kaliforniából, mellyel Brad Pitt próbált kitörni a szépfiú skatulyából, azonban Stuart a Halálkanyar forgatókönyvének első vázlatát még kezdőként, jócskán az említett film előtt írta meg. A '80-as években Robert Duvall, Sidney Poitier és Kevin Bacon főszereplésével tervezték megvalósítani. Ebből lett sok évvel később a Dennis Quaid, Danny Glover és az akkoriban feltűnő Jared Leto fémjelezte színészgárda. Producerként a film mögé a James Cameron oldalán edződött Gale Anne Hurd állt be, aki magában olyan késve elismert műveket jegyzett, mint a Menenkülés Absolomból és a Ragadozók. A forgalmazást magára vállaló Paramount a sorozatgyilkosokról szóló thrillerek keltette hullámba igyekezett benyomni a Halálkanyart, melybe amennyire beleillett úgy ki is lógott belőle. A két szálon futó történetnek csak egyike szól a gyilkos üldözéséről, a másikban egy stoppos (Leto) és az őt felvevő cowboy (Glover) utazását követjük nyomon. A két idegen barátságának az alakulása közben persze az is hamar egyértelművé válik, hogy egyikük a tettes. Személye már a film felénél lepleződik és ugyan ez még odébb van, de inkább előre szólok, hogy én is kénytelen leszek kitérni rá!

switch-2.jpg

Annak, ha egy filmet olyasvalaki rendez, akinek az írásban van több gyakorlata megvannak a maga előnyei és a hátrányai is. Jeb Stuart kiélvezte azt a szabadságot, amit minden a direktori székbe huppanó forgatókönyvíró, így a Halálkanyar nem érzi szükségesnek, hogy vezesse nézőjét, hanem a történet és a karakterek megkapó mivoltára bízza magát. Az, hogy ki az a fiú, akit a film elején elrabolnak csak jóval később derül ki, ahogy a többi összefüggésre is csak fokozatosan derül fény, ezért első blikkre könnyen úgy tűnhet, hogy a történet szálai széthúznak. Mire belép a képbe a Dennis Quaid alakította marcona FBI-ügynök már egy a gyerekrablástól függetlennek tűnő kettős gyilkosság is lezajlik és bevezetésre kerül egy sor újabb szereplő, akikről többet tudunk meg, mint arról, aki elvileg a főhős. Nem mintha zavaros lenne az, ami előttünk zajlik, sőt a Halálkanyaron abszolút érződik, hogy Stuart nagyon jól tudja, hogy mit csinál, csak épp ebbe a film nézőit esetleg nem ártott volna jobban beavatni.

A legtöbb rendező bizonyára az üldöző és a gyilkos közt zajló játszmára helyezné a hangsúlyt, Stuart viszont azzal foglalkozik, hogy apránként felfedje előttünk három fő karaktérnek a valódi arcát. A feladatát különös megszállottsággal végző FBI-ügynökről ekképp tudjuk meg csak lassacskán, hogy az elrabolt fiú az ő gyereke. Dennis Quaid, akinek a pályája megint épp hullámvölgyben volt, szokatlan választásnak tűnhet egy az ő laza egyéniségénél sokkal merevebb fickó eljátszására, ám a karizmatikus színész megoldja a kihívást. Sajnos most jött el az idő a spoilerezésre, amivel rá is kezdhetek Danny Glover dicshimnuszára! Tőle leginkább azt szokhattuk meg, hogy Mel Gibson mellett marháskodik a Halálos fegyver egy folytatásában, ám itt aztán megmutatja, hogy a tárháza ennél jóval szélesebb! Glover közvetlen attitűdjével egy szemvillanás alatt szimpátiát kelt, erre pedig Stuart nagyban épít is, hogy aztán annál élesebb kontraszttal tárja elénk karakterének sötét oldalát. A színész jól ismert önfeledt vigyorát és atyai modorát egy olyan hideg, ragadozó tekintet ellenpontozza, aminek láttán még Hannibal Lecter is nyelne egyet. A hiba csak annyi, hogy ezt jó korán felénk villantja, ezért aztán számítani lehet a fordulatra, hogy ő a hunyó.

switch-3.jpg

Jeb Stuart egy olyan sorozatgyilkost alkotott filmje számára, akitől valóban a frászt lehet kapni. Külön gondot fordított rá, hogy kiemelje mennyire nem számít neki senki és semmi, egyedül a játszmája az FBI-ügynökkel. A Halálkanyar egyik legemlékezetesebb része lesz hát mikor megöli ezer éve ismert cimboráját csak azért, hogy nyomot hagyjon az üldözőjének. Paradox barátsága a Jared Leto alakította magának való stoppossal csak érdekesebbé teszi. Miközben életleckéket ad neki, meggyőzi, hogy higgyen magában, minden igyekezetével azon van, hogy ráterelje a gyanút. Akár az egész film szólhatna kettejükről, azonban mégiscsak A szökevény írójának filmjében vagyunk, ő pedig az adrenalinra hajt, nem a lelki mélységekre. A főszereplők hármasfogatának legkevésbé tapasztalt tagja volt az utóbb Oscart nyert Jared Leto. A rá majdan annyira jellemző feltűnési viszketegség nélkül, fiatalos lendülettel alakítja a felelősség elöl menekülő orvosnövendéket, aki szűken mért bizalmát mások iránt pont azzal ajándékozza meg, akivel a legkevésbé kellene. Leto anélkül veszi át majdnem a főhősnek kijáró titulust, hogy tülekedne érte. Sorsát az író-rendező Stuart nyitva hagyja, amivel azokat, akik megkedvelték a srácot könnyen felbosszanthatja.       

A végjátékban megrezzen a léc logikailag a film számára, másrészről egy olyan látványos akciójelenettel kápráztatnak el, mely ezt feledteti. A lezárásnál ott van a levegőben egy komor befejezés lehetősége, ami illeszkedhetett volna ahhoz, ahogy Leto karakterét Stuart magára hagyja, azonban az író-rendező nem meri megvonni tőlünk a katarzist. A nálunk még csak DVD-n sem kiadott film vigaszdíja az Aprics László kezei között létrejött kitűnő videós szinkron. A régi iskola szerint dolgozó szinkronrendező megint pazar szereposztásról gondoskodott. Szabó Sípos Barnabás újfent ideális választás volt Dennis Quaidhez, azonban a szinkron fénypontja Gáti Oszkár hatalmas alakítása Danny Glover magyar hangjaként. Keserédes öröm, hogy egy apróbb mellékszerepben a pótolhatatlan Szabó Ottót ismerhetjük fel, akinek ez volt az egyik utolsó munkája a mikrofon mögött. Jeb Stuart alkotását leginkább a jól megírt krimik rajongóinak tudom ajánlani. Meghökkentő fordulatokra nem érdemes számítani tőle, viszont amilyen ügyesen építi egymásra a történéseket, növeli velük a feszültséget, azon meglátszik a készítője vérébe ivódott hollywoodi profizmus. Stuart karakterközpontúságát egy sor kiváló színész igyekszik meghálálni, köztük R. Lee Ermey és Ted Levine, akik szintén nem a megszokott arcukat mutatják. A Halálkanyarnak akadnak érdes részei, ám mögöttük egy igényesen megalkotott filmet találunk, mely kiérdemli, hogy a szerencsétlenül megválasztott magyar cím miatt ne tévesszék össze a névrokonával.

ÉRTÉKELÉS: 80%    

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr815511754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása