Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Elhanyagolt filmek: Pénzt vagy életet! (1974)

2020. június 08. - Lazók György

jugger-title.jpg

Egy film számos rendezőt elfogyaszthat a megvalósulásig vezető úton és néha a legvalószínűtlenebb személynél köt ki. Így volt ez a valós események inspirálta Pénzt vagy életet! című akció-thrillerrel is, melyet először Bryan Forbesra, majd a tévés direktorként számon tartott Don Medfordra bíztak, ám a producerek végül mindkettőjüket lapátra tették. Bizonyára nyomós okkal, mivel a színészgárda egy részét már lezsírozták és a forgatásra kibérelt hajómonstrumra várt a szovjet kormány, tehát nem volt vesztegetni való idejük. David R. Picker emiatt ahhoz a régről ismert Richard Lesterhez fordult, aki épp A három testőrt és folytatását forgatta Spanyolországban. Lesternek bár egy kész forgatókönyv állt a rendelkezésére, mégis úgy döntött, hogy a csupán egyetlen mozis kredittel rendelkező Alan Platerrel átíratja azt. Az eredeti szerző, Richard Alan Simmons ennek annyira nem örült, hogy levetette a nevét a stáblistáról. Másrészről Lester irányítása alatt a munkálatok olyan gördülékenyen zajlottak, hogy több héttel a tervezett befejezés előtt sikerült végezni.

A Pénzt vagy életet! történetének középpontjában egy Londonból New Yorkba tartó luxushajó áll, melyen bombákat helyez el egy magát Juggernautnak nevező zsaroló. Míg a valóságban kiderült, hogy a telefonáló csak blöffölt mikor azt állította, hogy bomba van a Queen Elizabethen, a fiktív Britannic óceánjáró utasai nem ilyen szerencsések. Az ismeretlen kilétű, de a szándékai komolyságát egy kisebb robbantással azonnal bizonyító férfi a szerkezetek hatástalanításáért 500 ezer fontot akar. Mivel a brit kormány egy tiltással egyenértékű javaslata szerint nem tanácsolja a vállalat vezetőjének, hogy engedjen a terrorista követelésének, ezért egy tűzszerész különítmény száll fel a viharos tengeren hánykolódó hajóra. Míg ők azon vannak, hogy semlegesítsék a rejtett csapdákkal teli pokolgépeket, addig a szárazföldön a rendőrség Juggernautot próbálja kézre keríteni. Mindeközben a luxushajó 1200 utasa más választása nem lévén abban reménykedik, hogy a szűkre szabott határidő elég lesz az egyre szorongatóbb helyzet megoldására.

jugger-1.jpg

Richard Lester elsőre nem tűnt épp ideális választásnak a film megrendezésére. Az elsősorban vígjátékokra szakosodott Lester a komolyabb munkáiban is nehezen szokott elszakadni a gyökereitől. A Superman 2-t is sikerült a bugyutaság irányába tolnia, amikor a kirúgott Richard Donner helyére lépett. Ugyan most is humorral közelített a feszültségkeltésre épülő történethez, ám tette ezt jóval intelligensebben, mint mikor a DC szuperhősét vette a gondjaiba. A poénok ezúttal nem mennek se az izgalmak, se a komolyan vehetőség kárára. Lester legalább annyi figyelmet fordít az utasok reakcióinak iróniával fűszerezett bemutatására, mint az akcióra. Így válik a Pénzt vagy életet! egyik legkülönösebb és egyben legemlékezetesebb szereplőjévé az utasok jókedvéért felelős alkalmazott (a Lester megannyi rendezésében feltűnt Roy Kinnear), aki még akkor is lelkesen szervezgeti a szórakoztató programokat, amikor már mindenki tudja, hogy bombák ketyegnek a talpuk alatt.

A szereposztás a maga idejében nem tudta becsábítani a közönséget, de mostanra rendkívülivé vált. Richard Harrisen és az Egyiptom nemzeti kincsévé nyilvánított Omar Sharifon túl része a relatíve fiatal Anthony Hopkinst is, aki a Juggernaut utáni nyomozást vezető felügyelőt alakítja. Rajta kívül tekintélyes számú később közismerté vált színészt szúrhatunk ki. Itt van Ian Holm A gyűrűk urából. Julian Glover az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagból, és még jópár angol karakterszínész, akiket mindig öröm felismerni. Nem tudom, hogy kinek jár az elismerés a párbeszédekért, Simmonsnak vagy Platernek, de a szerzőjük igencsak elemében volt. Főképp mikor a laza stílusú bombaszakértőt játszó Harris szövegeit írta. A filmet bélyegezték akciószegénynek, pedig annyi minden van, amire érdemes odafigyelni akkor is, amikor épp nem robban fel semmi! Lester eddig látott filmjei közül egy se dicsekedhet olyan telibe találó jellemábrázolással, mint ez. Emberi arcot kap az összes utas, a hatóságok képviselői, de még az előttünk meglepően gyorsan leleplezett Juggernaut is. A film tucatnyi karaktert mozgat, mégis szinte mindenki megkapja a maga erős pillanatát. Egyedül Omar Sharif az, aki mintha kizárólag a többieknek végszavazna.

jugger-2.jpg

Lester alkotását először az újabb, Duna tévés szinkronnal láttam. A magam részéről már ezzel is elégedett voltam, azonban valakinek sikerült előkerítenie az eredetit, ami még a Pannónia Stúdióban készült az 1976-os mozis premierre. Az új változatot kizárólag azoknak tudom ajánlani, akik Omar Sharifot a hozzá legtökéletesebb Mécs Károly kellemes hangján szeretik hallgatni (az eredeti szinkron a szintén remek Bitskey Tibort részesítette előnyben), egyébként a '76-os szereposztása kenterbe veri a második szinkronét: Sinkovits Imre, Kozák András, Haumann Péter, Tordy Géza, Rátonyi Róbert. Napestig sorolhatnám az önmagukban is bármely szinkront klasszikussá emelő neveket! Az egyedüli hátárnya az illusztris gárdának, hogy a tettes hangját is könnyű felismerni. Jó hír, hogy az akkor bevett gyakorlatnak számító házibarkácsolgatást a zenékkel jótékonyan mellőzték, Prekop Gabriella fordítása eleven és a szinkron bármily régi, megfelelő állapotban megőrződött. A Duna tévés mellett a hírhedt és azóta jobb létre szenderült hazai MGM-csatorna egy harmadik szinkronról is gondoskodott, de a Romániában felvett remekmű egyedül vallatásra alkalmas! A film nem jutott el nálunk a DVD-forgalmazásig, viszont a Videára feltöltött kópián a pannóniás szinkron található. 

jugger-3.jpg

A Pénzt vagy életet! bukásában vastagon benne volt, hogy az akkoriban divatos katasztrófafimek újabb darabjaként próbálták eladni. Hazájában, az Egyesült Királyságban a Terror a Britannicon címmel akarták felkorbácsolni az érdeklődést iránta, ami talán mondanom se kell, nem vált be. A Hannibal Lecter eljátszásától még messze lévő, de a tehetségét már itt megmutató Anthony Hopkins utóbb az egyik legalulértékeltebb filmjének nevezte. A készítők élnek néhány sablonos fogással - előkerül a jó öreg a kék vagy a piros drótot vágjuk el dilemma is -, azonban művük jóval letisztultabb és melodrámamentesebb azoknál a katasztófafilmeknél, melyek sorába hazudták. Az effektek helyett a színészeket tolja előtérbe, ám, hogy egy igazi óceánjárót hajtottak ki a háborgó tengerre, azt azért meghálálja a látvány. A film a valóságosság súlyának előnyét élvezi vele. A realitás nem hiányzik a bombák hatástalanításainak izgalmakban bővelkedő képsoraiból sem. A készítők rendesen elvégezték a házi feladatukat, a felmondott leckét a bombák rafináltságáról később lemásolta a Tűzparancs is. A tűzszerészekről szóló filmek között a Pénzt vagy életet! máig megállja a helyét. Lester érett rendezése, az okosan megírt forgatókönyv és a pazar szereposztás miatt is csak sajnálni tudom, hogy nem érte el azt az ismertséget, melyet megérdemelne!

ÉRTÉKELÉS: 80%                    

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9415741958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2020.06.08. 10:30:59

Talán azért, mert megbukott, olcsón meg lehetett venni, és így – az akkori gyakorlathoz képest – meglepően hamar eljutott Magyarországra. Nekem kifejezetten tetszett, látványos volt, és izgalmas. Évekkel később az MGM tévécsatornán kezdtem el újra megnézni. Nem néztem végig, kiábrándító volt az a szinkron. A valóban pazar szereposztásból jómagam megemlíteném David Hemmings (Nagyítás), Shirley Knight (Végtelen szerelem), Mark Burns (Halál Velencében), John Stride (Macbeth) és Roshan Seth (Az én szép kis mosodám) nevét is, mint más kedvenc filmekből azóta már jól ismert arcokat.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2020.06.08. 12:27:58

@Field64: Hát igen, rengeteg jó színész feltűnik a filmben a kiemelteken kívül is. Arra minden egyes alkalommal rácsodálkozok, hogy a Lesz ez még így se! szépen megtermett nagymamája itt még milyen jó karban tartotta magát.

Komojtalan 2020.06.09. 18:48:23

Azt nem értem miért kell minden ilyen filmben 1 másodperccel a vége előtt hatástalanítani a bombát. Mindenki tudja hogy sikerülni fog, akkor miért nem lehet 10 másodperc pl. Meglepődnének a nézők, lehet nagyobb siker lenne. Amúgy szerintem nem egy rossz film, nCoren fent van, de nem tudom milyen szinkronnal.

Komojtalan 2020.06.09. 18:53:15

@Komojtalan: Eredeti szinkronnal is fent van, de állítólag 3 szinkron van és olyan verzió is van fent aminél lehet választani.
süti beállítások módosítása