Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Vass Gábor tíz emlékezetes szinkronszerepe

2021. január 25. - Lazók György

vass-title.jpg

A sok csapást megélt magyar szinkron egy újabb pillérét veszítette el a közelmúltban. A koronavírus fertőzésben elhunyt Vass Gábor a szinkronszakma legfoglalkoztatottabb színészei közé tartozott. Valójában nem erre a pályára készült, csak miután többek közt Mécs Károly is felfigyelt rá egy szavalóversenyen és javasolta, hogy felvételizzen a főiskolára, terelődött az élete ebbe az irányba. Mint a többi színművészeti hallgatót akkoriban, kötelezően őt is elküldték a hírneves Pannónia Stúdióba szinkronizálni. A filmforgatáshoz saját bevallása szerint hiányzott belőle a türelem, a szinkronizálást viszont annál inkább élvezte. Nála is általánossá vált, hogy a reggelt az egyik stúdióban kezdi, az estét pedig a harmadikban fejezi be, ezen a tempón pedig a nyugdíjas éveket elérve se lassított. Nem rejtette véka alá a véleményét arról, hogy mennyit esett a szakmai színvonal az eltelt években. A sajátjaiból a Gladiátor szinkronjával is kritikus volt, melyet megsínylett a rohamvágtában való készítés. Személyes kedvence az általa szinkronizált filmek közül az 1986-os A misszió volt, amiben Robert De Niro magyar hangjaként hallhattuk. Emellett még rengeteg emlékezetes szinkronszerepe volt, idézzünk fel tízet azokból melyeket örökül hagyott!  

 

1. Farés (Renzo Montagnani) – Jákob rabbi kalandjai

vass-1.jpg

Annak dacára, hogy tisztában voltak Louis De Funés vígjátékainak a népszerűségével, nem sokra tartották őt az illetékes elvtársak, akik eldöntötték, hogy mely filmek kerülhetnek forgalmazásra. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a komikus egyik legjobbja csak a '90-es évek beköszöntével juthatott el a magyar mozikba. Ekkor az igények szavára hallgatva a Jákob rabbi kalandjai egy hozzá méltó, klasszikus szinkront kapott, melyben Vass Gábornak is kijutott a poénokból. Ő szólaltatja meg a heves vérmérsékletű Farés ezredest, aki a főszereplők fejére pályázik. Vass Gábort már itt bizonyította, hogy többre képes annál, hogy tekintélyt parancsolóan dörögjön a hangjával. Mikor a film végén magát átkozza azt akkora átéléssel teszi, amit a második, kevésbé sikerült szinkronban utódja meg se közelített. Indulatos kitöréseiben ott a fortyogó düh, amiből egy kis túlzás rádobásával a színész hibátlanul adja vissza azt az iróniát, mely révén a rettegett főgonosz akaratlanul, de állandó jelleggel csinál hülyét magából. Vass Gábor bármely tónusváltást követni tudó hangján Farés ezredes így lesz egy komolyan vehető, ugyanakkor könnyedén ki is nevethető ellenfél. 

      

2. Jor-El (Marlon Brando) – Superman

vass-2.jpg

A hazai szinkronszakma sehogy se tudott megegyezni arról, ki a legalkalmasabb arra, hogy tolmácsolja Marlon Brandot. Több nyomatékos hangú színésszel is próbálkoztak Tordy Gézától Szilágyi Tiborig, így a pályája kezdete óta kapósnak számító Vass Gábor se maradhatott ki a sorból. A képregény-adaptációknak sokáig mintául szolgáló Supermanben Marlon Brando tényleges jelenléte csekély, akkor is többet halljuk, mint látjuk, viszont ez Vass Gábornak köszönhetően a magyar változatban is a film meghatározó részei közé tartozik. Superman apjaként a hangja csupa kifinomultság és erő, amit alkalma is van kamatoztatni, mivel a film, amikor csak teheti Brandot arra fogja, hogy szavaljon. Jor-El beszéde az összeesküvő Zod tábornok és segítői ellen úgy zeng, mintha maga Isten mondana felettük ítéletet, mely sürgető intelemmel gazdagodik, ahogy mindjárt ezután a bolygó vezetőit próbálja meggyőzni a küszöbön álló vészről. Mikor a fiához szól szintén új színt kap a hangja, őt atyai szeretettel okítja. A szerep nem nélkülözi a színpadias jelleget, ám Vass Gábor érzékeny előadásmódjával ez a javára válik. Kellemes hallgatni még azt is, ahogy leadja a tananyagot!   

 

3. Édouard Mahuzard (Michael Constantin) – Az arany bűvöletében

vass-3a.jpg

Belmondo háborús filmje egy maroknyi idegenlégiósról, akik maguknak akarják megtartani a rájuk bízott aranyszállítmányt, nevezetes arról, hogy bár az első helyen nyitott a francia mozikban, mégis nem várt mértékben esett a látogatottsága. Az arany bűvöletében a hasonlóságok ellenére más, mint a Kelly hősei, annál a maga humorát megőrizve is sötétebb és kiábrándultabb képet fest az emberekről. Vass Gábor nem először és nem utoljára adta Michael Constantinhoz a hangját, ám itt kapta a leghálásabb szerepet tőle. A légiósok kőagyú elöljárójaként Mahuzard elvből elvet bárminemű lazaságot az adódó vitát gyorsan lezárva egy "erről ennyit" benyögéssel. Vass Gábor beveti gyakorlatát, melyet a szőröstökű akcióhősök megszólaltatásában szerzett. Mahuzard számára nyilvánvalóan ő maga a hős ebben a történetben, ám Vass Gábornak akkor jön el a nagy pillanat, amikor a merev katona alattomosba vált. A színész lubickol a jelenetben, melyben ingatag őrzőjét győzi meg arról, hogy jobban jár, ha szabadon engedi, a kivégzési procedúra gonoszul érzékletes lefestésével.   

 

4. Sebastian – A kis hableány

vass-4a.jpg

Vass Gábor több szerepével bevéste magát az animációs filmek kedvelőinek az emlékezetébe. Sokaknak ő volt Scooby Doo, de vétek volna nem említeni a Hódító hódok c. rajzfilm-sorozatot, melyet Bolba Tamással együtt tettek felejthetetlenné. Ha egyet kellene megnevezni, ami miatt egész biztos, hogy a következő generáció szívében is helye lesz Vass Gábornak, az A kis hableány tudálékos rákja, Sebastian. A közismert mese Disney-feldolgozása új aranykort indított el a stúdiónál, melyhez a hozzá készült szinkron is igyekszik felnőni. A fülbemászó dalbetétek minden elismerést megérdemlő fordítása a szárnyait bontogató későbbi szinkronrendező, Csörögi István hírnevét gazdagította, aki sajnos már szintén nincs köztünk. Vass Gábor a végletekig kitágította a skálát melyen a hangja normál esetben mozogni szokott a szünet nélkül affektáló rákocska kedvéért. Az átalakulás olyan jól sikerült, hogy volt, akit akkor is képtelen voltam meggyőzni, hogy márpedig ő a hangja, amikor megmutattam, ahogy bemondják a nevét. Vass Gábor fergeteges akár dalol, akár beszél. Ugyan ragaszkodott ahhoz, hogy ő valójában nem tud énekelni, de ennél szebben azt hiszem még senkinek se sikerült átvernie ezzel a népet!   

 

5. Sam Wheat (Patrick Swayze) – Ghost

vass-5d.jpg

Somló Andrea szinkronrendező több ízben is együtt dolgozott Vass Gáborral olykor egészen szokatlan párosításokat is létrehozva. A kezei alatt a színész a hangját adhatta Alec Baldwinhoz és Steve Martinhoz is. Akkoriban a Magyar Szinkron és Videovállalat szakemberei úgy találták, hogy Gáspár Sándor illik a leginkább a feltörőben lévő Patrick Swayze-hez, azonban a Ghost szinkronja megtörte a sort, melyhez Somló Andrea már Vass Gábort állította a mikrofon mögé. Mire a film eljutott hozzánk elképesztő sikere már bejárta a világot, így kétség se férhetett hozzá, hogy nagy gonddal elkészített mozis szinkront kell kapnia! Jerry Zucker alkotása megannyi műfajt egyesít magában, a romantika mellett bőven akad benne vígjátéki elem, sőt még a horror se hiányzik belőle! Ez Patrick Swayze-nek és az őt szinkronizálónak is eltérő lehetőségek sorát biztosítja a jutalomjátékra. Vass Gábor pedig aztán él az összes kínálkozó alkalommal! Sam Wheat alapvetően laza karakterének a kedvéért a szokottnál könnyedebbre veszi a hangját, de akár viccesnek, akár az elragadóan törékeny Demi Moore-t féltő hősszerelmesnek kell lennie, azt ragyogóan hozza.    

 

6. Harley Stone (Rutger Hauer) – Őrült Stone

vass-6.jpg

Ha új filmforgalmazód volt a '90-es évek elején a legjobb, amit tehettél, hogy megvesd a lábadat, hogy elsőrangú szinkronnal láttad el a produkcióidat. Ezt a gyakorlatot követte a Flamex is, melynek az egyik korai bemutatója volt a Rutger Hauer főszereplésével készült horror, sci-fi és krimi hibrid. Hauer pályája ekkor már lefelé ívelt, ám Európában még mindig megvolt a népszerűsége, ezért nem csoda, hogy a forgalmazó lecsapott az alkotásra, amiben jövőbeli Piszkos Harryként egy nyolcadik utas külsejű sorozatgyilkosra vadászik. A film már a sztorijával valamint meglepően kompetens és atmoszférában gazdag megvalósításával kiérdemli a kult státuszt, amit csak megerősít a hozzá készült remek szinkron. Alapjaiban Harley Stone nem sokban különbözik azoktól a macsó akcióhősöktől, akiket előszeretettel szólaltattak meg Vass Gáborral. Nem utolsó sorban a hozzá idézőjeleket mellékelő humoros harsányságok révén Stone mégis az egyik legszórakoztatóbb szinkronszerepévé növi ki magát. Meglehet neki csak egy volt a millióból, mégis olyan felszabadultan adja a mániákus zsarut (a társát szinkronizáló Rátóti Zoltán nem kevésbé a kocka nyomozót), hogy el lehet hinni, a szinkront elkészíteni legalább akkora móka volt, mint nekünk hallgatni.       

 

7. Jody (Forest Whitaker) – Síró játék

vass-7.jpg

A '80-as évek óta, ha egy filmben egy méretes fekete fickó szerepelt akkor nagy valószínűséggel csak azért nem Vass Gábor volt a magyar hangja, mert épp nem ért rá. Ő is tisztában volt ezzel, sőt előszeretettel viccelődött rajta, ha szóba kerültek a szinkronmunkái. Többek közt visszatérő hangja volt Keith Davidnek és Ving Rhamesnek, így természetesen Forest Whitakert se úszhatta meg. Őt egyszer már szinkronizálta a Philadelphiai zsaruban, ám az ott játszott karakter jobban nem is különbözhetne attól, akit a Síró játékban megformál. A történet szerint az IRA egy csoportja elrabol egy angol katonát, Jody és őrzője között pedig kötelék alakul ki a fogság alatt. A filmnek az első negyven perce külön fejezet, melyben a maga személyes titkát őrző Jody a katalizátorává válik a későbbi eseményeknek. Vass Gábor ezt a roppant drámai szerepet is kiválóan játssza el, a hanghordozásával finoman megelőlegezi a Jody szexuális orientációját illető csavart. A félelme és a kiszolgáltatottsága mellett azt is elsőrangúan érzékelteti, hogy az a fajta közvetlen ember, aki még ebben a helyzetben is úgy tud viselkedni, mintha barátok lennétek. Látszólag nem vallott nagy fantáziára Vass Gábort összehozni Forest Whitakerrel a végeredmény mégis különleges lett.      

 

8. Joshua Foss (Powers Boothe) – Hirtelen halál

vass-8.jpg

Az elszaporodott Die Hard utánzatok alulértékelt tagjai közé tartozik a lista következő filmje, melyben az ügyeletes rossz időben és rossz helyen lévő hőst Jean-Claude Van Damme alakítja. Ahogy a videós korszak szinte összes akcióhőséhez, úgy Van Damme-hoz is kipróbálták Vass Gábort (a nem túl míves Cyborg második szinkronjában), ám ezúttal más okból is pikáns módon az ellenlábasának a hangját adja. A Powers Boothe parádés játékában életre kelő főgonoszt úgy lehetne körülírni mintha James Bondba beoltották volna Hans Gruber génjeit létrehozva a 007-es ügynök ördögi változatát. Joshua Foss nem egyszerűen kegyetlen, annyira élvezi a helyzetét, hogy már-már jobban várja a következő egysoros elsütését egy újabb túsz kinyírása után, mint azt, hogy kifizessék neki a követelt milliókat. Vass Gábornak, akinek az a kivételes megtiszteltetés jutott, hogy Sean Conneryvel és Timothy Daltonnal együtt mindjárt két James Bondot is megszólaltathatott, a kedvére való szórakozásnak tűnik, hogy a hősködést félredobva elgonoszkodhat mindenféle erkölcsi korlát nélkül. Az arrogancia és a szadizmus olyan elegáns keverékét nyújtja, ami Joshua Fosst a '90-es évek legszórakoztatóbb akciófilmes gazemberei közé emeli.

   

9. Kulikov (Ron Perlman) – Ellenség a kapuknál

vass-9.jpg

A leginkább Hellboyként ismert Ron Perlman és Vass Gábor többször megtalálták egymást, ám a Drive-ot leszámítva összefogásuk apropója ritkán ütötte meg azt a szintet, melyről érdemes szót ejteni. A fő kivételt Jean-Jacques Annaud második világháborús filmje jelenti, amiben Sztálingrád romjai között egy szovjet és egy német mesterlövész méri össze az erejét. Ron Perlman játssza a lövészetet Németországban tanult, cinikus Kulikovot, akit azért osztanak be a propagandacélokért felmagasztalt Vaszilij Zajcsev mellé, hogy kiokosítsa őt a párbajban, mellyel nem boldogul. Az izgalmasan megcsinált film nem sok vidámságra ad okot, azonban Kulikov lezser egyénisége üde színfoltot jelent. Bár valójában nincs nagy szerepe, de ez a kevés maradandó perceket jelent részben a most is remek Ron Perlmannek, részben pedig Vass Gábor játékának köszönhetően. Még egy csúcspont is kijut nekik mikor Kulikov a maga ironikus stílusában eleveníti fel, hogyan kínozták meg őt saját elvtársai. Sarlójuk nem volt, de kalapácsuk igen! - mondja, ehhez a találó beszóláshoz pedig a magam részéről örökre társítani fogom Vass Gábor gunyoros hangját.    

 

10. John Shaft (Samuel L. Jackson) – Shaft

vass-10a.jpeg

A megkésett, viszont az előző változatnál lényegesen viccesebb, 2019-es Shaft rebootot a bizonytalankodó stúdió nemzetközileg lepasszolta a Netflixnek. Történt ez remek időzítéssel, ugyanis a cég nálunk ekkoriban kezdte el szinkronnal ellátni a filmjeit, méghozzá a mai viszonylatban igazán minőségiekkel! A 2000-es filmben Samuel L. Jackson még a Ponyvaregényes hangját, Gáti Oszkárt kapta, azonban a reboothoz már Vass Gábort hívták, aki a Marvel moziverzumában kezdett rendszeresen a megszólaltatójává válni a színésznek Kőszegi Ákos idézőjeles kárára. Samuel L. Jackson bőrében Vass Gábornak ritkán adatott meg, hogy ledobhassa magáról az alacsony korhatár jelentette kötöttségeket, ám ezúttal olyan szabadszájú lehetett amilyenek a '80-as és '90-es évek akcióhősei voltak. A tahóságból is menőséget csináló Shaft dumáit talán még ők is tátott szájjal hallgatták volna. Tömör gyönyör ez Vass Gábor önfeledt előadásában, aki emlékeztet rá, hogy káromkodni bárki tud, de stílusosan annál kevesebben. Ez volt a vaskos életművet maga után hagyó színész utolsó szinkronmunkáinak egyike, ami gondoskodik róla, hogy mosollyal búcsúzzunk el tőle! 

A válogatás összeállításában nagy segítségemre volt az Internetes Szinkron Adatbázis! 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr2316397370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2021.01.25. 18:43:31

Ami nekem még rögtön beugrik tőle a fentieken túl:

Dredd Bíró - Oké, itt maga a film talán nem nagy durranás, de Sly helyében én sírva köszönném meg azokat a monológokat, ha értenék magyarul :)

Die Hard - Persze nem Dörner, de attól még egy igazi klasszik magyar szinkron az abszolút fénykorból.

Nincs Alkú - Szerintem azt a Vass - Szakácsi párost minden szinkronkedvelő álmából felriasztva is visszasírja.

+1 - Ez tuti csak nekem jelent valamit, de Vándorút szinkronjában zseniális a francia műakcentusa :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.01.25. 19:26:31

@joeperry: Nem volt rossz végülis se Stallone, se Schwarzenegger hangjaként (főleg A menekülő emberben), de Gátit nem tudta pótolni. A Die Hard első részének egyik szinkronjával se vagyok személy szerint kibékülve. Ha választani kellene akkor persze én is inkább az eredeti mellett voksolnék. A Nincs alkun tényleg dob a szinkron.

gigabursch 2021.01.25. 20:16:50

A jó szinkronhoz kell a jó fordító is.
Ennek hatására fordultam le röhögve a kanapéról, mikor felhangzott Sebastian éneke: "Hidd el csak Kedves, jobb ahol nedves"... Tökéletes párosítás.
Nyugodjon békében. Hiányozni fog.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.01.25. 21:22:36

@gigabursch: Nagy igazság! Ez kiütközött akkor is, amikor összehasonlítottam a Jákob rabbi kalandjainak a két szinkronját. Már a színészi játék az első felé döntötte a mérleget, de a fordítás is annyival jobb, amit nem gondoltam volna! Elképesztő mennyire eltér a két szöveg és mennyire hiányzik a másodikból az eredeti szellemessége.

koppanyi 2021.01.26. 23:20:14

Mire rájöttem, hogy ő volt Pukkandúr hangja is...
Egy Maestro Fox Félix-szel búcsúzom tőle.

JasonX2 2021.02.01. 00:10:08

"Dallas kapitány halott. Itt Ellen Ripley, a Nostromo utolsó túlélője."

Vass Gábort leginkább az Ausztrál Expresszből ismertem meg, na meg a Csipet csapat is akkor ment.
"Tőlem, neked, tőlem, neked, tőlem, neked...." A Kaméleon gyilkos a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettőben. A figura hasonlított a Bosszúvágy 5 főgonoszához, de más színész játszotta. Itt a második szinkronban szerepelt, de az előző rész moziváltozatában az egyik maffiózót szinkronizálta, sőt, még a harmadik rész eredetijében is volt egy rövid szerepe.

Maga a Die hard nekem soha nem volt óriási kedvencem, a két szinkronváltozat közül nem tudnék választani, bár furcsa volt a feltűnése a második rész egy rövid szerepében.

Emlékezetes még Dysonként a Terminátor 2-ben.

Az első Hegylakó, akit magyarul küldtek moziba 1991-ben, hogy aztán egy kitérő után másodjára is szinkronizálja a harmadik változatban.

Jor-Elként is többször feltűnt, bár rövid, de emlékezetes szerep maradt. Először 1991-ben kétszer, majd 2006-ban, aztán 2016-ban már negyedjére.

A Megbilincselteket jó pár éve láttam, ebben volt az emlékezetes "Egy nap még Mr. Jones-nak fogsz szólítani."

Kétszer is volt Jack Cates, de a körülményekre való tekintettel ezt hagyjuk. Viszont érdekes volt, hogy a Halálkanyarban is szinkronizálta, és ott jelen volt még Csernák János, aki egyszer szintén volt Jack.

Az X-akták cinikus ismeretlenjeként szintén emlékezetes.

Csokornyakkendős gyilkos a Talpig zűrben.

A Philadelphiai zsaruban Forest Whitakerként az egyik csúcs volt, és örültem, hogy a Vészhelyzetes szereplésekor is őt kérték fel.

Ahogy kezdtem, úgy fejezem be. Az Alien MTV-s változatában remek volt Dallasként, és egy apróság, hogy az 1981-es bemutató idején az MTV változat 8 szereplőjéből hat aktívan szinkronizált. Írásom alanya pont nem, bár volt néhány Pannóniás szinkronja is. Ezt csak azért említem meg, mert lehetett volna egy kiváló Alien szinkron is a Pannóniától, Ash szerepére mehetett volna a videóváltozatban lévő Fodor Tamás, Dallas helyére meg mondjuk Szaki.

Csaba Turbucz 2021.08.22. 18:43:21

@JasonX2: sokkal jobb mint Csernák a 48 órában volt. Nekem az a szinkron jobb.
süti beállítások módosítása